İlham Veren Kişisel Gelişim Hikayeleri
Kişisel Gelişim Hikayesi | Ön Bilgi | Etkileri |
---|---|---|
Çok Çalışmanın Faydası | Kişinin başarıya ulaşmak için sadece istemesi yeterli olmaz, kişisel gelişimine katkı sağlamak için çok fazla çalışmalıdır. | Çalışkanlık, başarıya ulaşmada büyük rol oynar. |
Cesaretli Olup, Zorlukların Üstüne Gitmek | Müzisyen Hendel her şeyi cesaretle karşılamış ve hiç kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan on iki kişinin yapacağı işi tek başına başarmıştır. | Cesaret ve çözüm odaklılığı insanın başarısının önemli faktörleridir. |
Çevreyi İyi Gözlemlemek | Kişisel gelişim hikayeleri içinde Galileo’nun önemi büyüktür. Çevreyi dikkatle gözlemlemek kişisel gelişime katkı sağlar. | Başarı, iyi bir gözlemci olmayı gerektirir. |
Yapılması Gereken İşleri İhmal Etmemek | En kıymetli başarı yolu sabır ve çalışma azmidir. Başarılı insanlar ayrıntılarla ilgilenen insanlardır. | Detaylara odaklanan ve özenli çalışan bireyler başarılı olma eğilimindedir. |
Ada Countess Of Lovelace | Programlama üzerinde çok önemli çalıştırmalar geliştirmiş, bilgisayar çalışmaları geliştikçe bir gün bilgisayar aracılığı ile müzisyenlerin besteler yapabileceğini ön görmüştü. | İlk program dili olan 'Ada' ismini veren ve bilgisayarların potensiyelini gören önemli bir bilim insanı. |
Rosalind Franklin | DNA yapısı hakkında kesin öngörülerde bulunan ilk kişi olmuş ancak erkek bilim insanlarının asistanı olarak görülmüştür. | Kadınların bilim dünyasında başarılı olabileceğini ve bu alanda büyük katkıları olduğunu kanıtladı. |
Remziye Hisar | İlk Türk kadın kimyager olarak bilim dünyasında başarılı olmuştur. | Ülkemizde bilim insanlarının kadın örnekleri hala onunla anılmaktadır. |
Walt Disney | Yaratıcı olmadığı düşünülerek işine son verilen kişi, 20. Yüzyılın en yaratıcı beyinlerinden biri olmuştur. | Disney, tüm eleştirilere rağmen kişisel gelişiminden hiç vazgeçmemiştir ve tüm dünyayı etkileyen bir imparatorluk inşa etmiştir. |
İnsan doğumundan itibaren gelişim süreci içerisindedir. Yaşadığımız olaylar, paylaştığımız ilişkiler, eğitimimiz, okuduğumuz kitaplar, gördüğümüz yerler, karşımıza çıkan insanlar hepsi gelişim sürecimiz içinde yer alır. Yaşadığımız değişim, bilinçsiz olarak tamamen istemimiz dışında gelişir. Kişisel gelişim ise kişinin tamamen bilinçli çabalarının pozitif oluşumlarıdır. Kişisel gelişim kişinin kendini yeterli hissetmemesi sonucunda kendi isteği ile başlar. Kişi bu süreçte kendinde olan olumlu yönleri koruyarak, eksiklerini tamamlayacak öğrenme sürecini başlatır.
Mevcut becerileri ve eklenen yeni becerileri harmanlayarak en iyi olma hedefine kilitlenir. Kendini tanımak, kendi hakkında düşünmek kişinin çıkış noktası olur. Çevresinde olan bitene daha fazla odaklanarak kendi iç dünyasında restorasyon sürecini başlatmış olur. Geçmişten günümüze pek çok ilham veren kişisel gelişim filmleri, sözcükleri veya hikayeleri duymaktayız. Karşılaştığımız başarı öyküleri kişisel gelişim sürecimizde, yol gösterici ve öğretici olur. Bu konuda öğretmeyi hedef alan Enstitü kişisel gelişim alanında farklı online eğitimler sunmaktadır.
Kişisel Gelişime Katkı Sağlayan Tutumlar ve Sonuçları
Çok çalışmanın faydası; Meşhur bir alimin öğüdü şöyledir. “Suyu düşünmek, susuzluğu gidermez. Odunu düşünmek insanı ısıtmaz” insanın başarıya ulaşmak için sadece istemesi yeterli olmaz. Kişisel gelişimine katkı sağlamak için çok fazla çalışmalıdır. Örneğin, öğrencileri belli gruplara ayırabiliriz. Bir grup ödevlerini yapar. Bir grup yaptığını iddia eder. Bir grup daha vardır biraz daha fazla yapmaya çalışır. Hayatta başarı yakalayan, biraz daha fazla yapan grupta olanlardır.
Cesaretli olup, zorlukların üstüne gitmek; Müzisyen Hendel için “O, her şeyi cesaretle karşılamış ve hiç kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan on iki kişinin yapacağı işi tek başına başarmıştır” denmiştir. Borçlarını ödeyemeyecek hale geldiğinde bile asla pes etmemiş, hayal kırıklığı yaşamaya fırsat vermemiştir.
Çevreyi iyi gözlemlemek; insanlar arasındaki farklardan en önemlisi dikkattir. Karşısında asılı ağırlığın ölçülü bir şekilde hareket ettiğini Galileo’dan önce çok insan gördü. Bu durumu ilk fark eden Galileo oldu. Kişisel gelişim hikayeleri içinde Galileo’nun önemi büyüktür. Çevreyi dikkatle gözlemlemek kişisel gelişime katkı sağlar.
Yapılması gereken işleri ihmal etmemek; başarıyı elde etmek için tesadüfler ve şans az miktarda role sahiptir. En kıymetli başarı yolu sabır ve çalışma azmidir. Başarılı insanlar, ayrıntılarla ilgilenen insanlardır. Ressam Nicholas Paussin ‘e İtalyan ressamlar arasında nasıl üne ulaştığını sorulduğunda “Çünkü, ben yapılması gereken hiçbir şeyi ihmal etmedim” cevabını vermiştir.
Kişisel gelişime katkı sağlayan tutumlar ve sonuçlarına baktığımızda, asla pes etmemenin rolünü görebiliyoruz. Bu konuda online dersleri ve uzman eğitmen kadrosu ile yanınızda olan Enstitü kişisel gelişim eğitimlerinden daha pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.
Bilim Dünyasında Başarılı Kadın Hikayeleri
Bilim dünyasında başarılı kadın hikayeleri duymak birçok insana ilham kaynağı olmuştur. Kadın bilim insanları, geçmişte erkek egosu sebebiyle zorluklar yaşamış ve kendini ifade etmek için daha fazla çaba sarf etmişlerdir. Erkekler, kadınları eksik ve yetersiz görüyor ve hissettiriyorlardı. Bu durumu aşmak için mücadele veren ve kendini ifade etmeyi başarabilen kadın bilim insanları geçmişte ve günümüzde başarılı olmaya devam etmektedir.
Bilgisayar çağına öncü olan Ada Countess Of Lovelace matematikle yakından ilgileniyordu.
Programlama üzerinde çok önemli çalıştırmalar geliştirmiş, bilgisayar çalışmaları geliştikçe bir gün bilgisayar aracılığı ile müzisyenlerin besteler yapabileceğini ön görmüştü. Yine bilgisayar sayesinde resim yapılabileceği konusunda fikirler vermişti. Kişisel gelişim hikayesi, bir program diline kendi ismi olan “Ada” ismini vermesi ile hala günümüzde anılmaktadır.
Bir diğer bilim insanı DNA yapısını asıl bulan Rosalind Franklin’dir. DNA yapısı hakkında kesin öngörülerde bulunsa da tüm kaynaklar araştırıldığında erkek bilim insanlarının asistanı olarak anılmaktan öne geçememiştir.Ülkemizde bilim insanlarının kadın örnekleri, ilk olarak cumhuriyet yıllarında bilim dünyasına girebildiler. Kadınların üniversite okuyamadığı cumhuriyet öncesi dönemde eğitimlerini yurt dışında bulunan üniversitelerde tamamlamışlardı. Remziye Hisar ilk Türk kadın kimyager olarak bilim dünyasında başarılı kadın kişisel gelişim hikayelerine örnek olmuştur. Türkçe ve Fransızca kitaplar yayınlayarak bu alanda büyük hizmetler vermiştir.
Walt Disney’in Kişisel Gelişim Hikayesi
Yaratıcı Olmadığı Düşünülerek İşine Son Verilen Walt Disney’in hikayesi maruz kaldığı tüm eleştirilere rağmen kişisel gelişiminden hiç vazgeçmemişti. 20. Yüzyılın en yaratıcı beyinlerinden kabul edilen Walt Disney zorlu bir çocukluk dönemi geçirmişti. Vatansever olması sebebiyle 16 yaşında olmasına rağmen 1. Dünya Savaşı’na hazırlanmış yaşı sebebiyle kabul edilmemiş, yine de bir yolunu bularak kayıt olmayı başarmıştı. Savaştan geri döndüğünde bir gazetede işe başlayarak karikatür ve çizgi romanlar çizmeye başladı. Yetenekli olmadığı iddia edilerek işine son verildi. Kardeşi Roy vasıtası ile Walt Disney’in karikatüristi ile tanışıp kısa süre devam eden bir şirket kurdu.
O kadar büyük bir heyecanla başlamıştı ki işe neredeyse büyülenmiş ve kendini o dünyaya ait görmüştü. Kısa bir süre içinde ödünç aldığı bir kamera ile bir çizgi film yapmış, başarılı kabul edilmişti. Cesur bir girişim olsa da zaman onun için erken oldu ve iş devam etmedi, iflas etti. Tüm yaşadıkları gelişim için ne kadar istekli olduğunun adeta kanıtıydı. Yaşadığı olumsuz girişimler onu yıldırmadı. Bir süre sonra hepimizin öğrenmesinin kaçınılmaz olduğu fare karakteri ile çizgi film tarihine girdi. Walt Disney kişisel gelişim hikayesini Mickey Mouse karakteri ile neredeyse tamamlamış oldu. Yaşamı boyunca, 5 Oscar, 31 adet Akademi ödülü alarak, başarısını gözler önüne sermiştir.
Kişisel Gelişim Hikayesi ile Hayranlık Yaratan Coco Chanel
Kişisel gelişim yazıları arasında en başarılı hikayesi ile hayranlık yaratan Coco Chanel, döneminin modasına bambaşka bakış açısı getirmişti. Chanel markasını kurarak kadınları alışılmış kalıplardan çıkararak, rahat ve şık bir çizgi sunmuştu. Kendisini moda dünyasına kabul ettirmesi kolay olmamıştı. Dikiş dikmeyi eğitim gördüğü Katolik manastırında öğrenmişti. Kendisine verilen kumaşa kuğu işleme ödevini, öğretilene göre değil kendi tarzına göre yapmıştı. İşlemesini gülünç bulan öğretmeni, onun kimse tarafından ciddiye alınmayacağını söyledi. Sonraki yıllarda motivasyonunu hiç düşürmeden ideallerini gerçekleştirmek için var gücüyle çalıştı.
Bir apartmanın bodrum katında bir dükkan açtı. Şapka tasarlayıp, satıyor ve tasarımları çok ilgi görüyordu. İnsanlara giysiler, aksesuarlar tasarlamak onu çok mutlu ediyordu. Bir süre sonra tanıştığı iş adamının sayesinde Paris’te mağaza açtı ve Chanel markası moda dünyasında hızla duyulmaya başladı. Kişisel gelişim hikayelerine çok güzel bir örnek olan Chanel zamanla birçok mağazaya sahip oldu. Karşımıza çıkan kişisel gelişim konuları arasındaki ilham veren örnekler her sektörde olabileceğini gözler önüne seriyor.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.