Hosting Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Hosting Türleri | Kullanım Alanları | Avantaj ve Dezavantajları |
---|---|---|
Ücretsiz Hosting | Kişisel bloglar, küçük web siteleri | Maliyet avantajı; sitelerde kontrol dışı reklamlar görüntülenmesi |
Ücretli Hosting | Orta ve büyük ölçekli web siteleri | Daha fazla kontrol ve özelleştirme imkanı; maliyetli |
Paylaşımlı Hosting | Bir sunucunun kaynaklarını birden çok kullanıcıyla paylaşılan web siteleri | Kullanıcı dostu ve ekonomik; aşırı kullanımda performans düşüklüğü |
Dedicated Hosting | Bir sunucunun tüm kaynaklarını tek bir kullanıcının kullandığı web siteleri | Performans ve kontrol maksimumda; yüksek maliyetli |
VPS Hosting | Orta ve büyük ölçekli siteler, gelişmiş kullanıcılar | Paylaşımlı hostinge göre daha fazla kaynak ve kontrol; ücretli |
Cloud Hosting | Yüksek trafiği olan siteler, büyük ölçekli projeler | Esnek yapı, ölçeklendirilebilir kaynak; ücretli |
WordPress Hosting | WordPress tabanlı web siteleri | WordPress optimize edilmiş hosting; fonksiyonlar ve özellikler limitli olabilir |
Barındırma Hizmetleri | Web siteleri, veri depolama, uygulamalar | Verilerin güvende olması; hizmet kalitesi sağlayıcıya bağlı |
Kiralık Sunucu Hizmetleri | Web siteleri, bulut hizmetleri, büyük veri tabanları | Tam kontrol, özelleştirilebilir; teknik bilgi gerektirir, maliyetli |
E-Ticaret Hosting | E-ticaret siteleri | E-ticaret özellikleri için optimize edilmiş; özelleştirmenin sınırlı olduğu durumlar olabilir |
Hosting, web sitenizin başkaları tarafından internette görüntülenmesini sağlayan hizmettir. Nasıl bir hostinge ihtiyacınız duyacağınız, web sitenizi nasıl kullanmayı planladığınıza ve bunun için ne kadar bütçe ayırdığınıza bağlıdır. Hosting hizmetleri büyük bir oranda ücretli olmasına karşın ücretsiz hosting hizmeti veren işletmeler de mevcuttur.
Ücretsiz hosting küçük, kişisel web siteleri için iyi bir seçenek olabilir çünkü her türlü özelliğe sahip ücretsiz hosting hizmeti sunan firmalar var. Ücretsiz hosting hizmetlerinin en büyük dezavantajı; bu hizmeti sunan barındırıcıların, sitenizde gösterdikleri reklamlar sayesinde finanse ediliyor olmalarıdır. Yani siz arzu etmesenizde sitenizin herhangi bir yerinde sürekli reklam gösterilir.
Ücretli hosting ise, web sitenize ait dosyalarınızın barındırılması için hosting firmalarınca ücreti karşılığında size özel sunulan bir hizmettir. Hizmetler arasında veritabanı desteği, ASP, e-ticaret, SSL, sunucudaki ek alan, ekstra bant genişliği ve daha fazlası yer alabilir. Hosting hizmeti, bir veya daha fazla web sitesinin ve ilgili hizmetlerin barındırılması ve bakımı için bir kişiye veya kuruluşa depolama ve bilgi işlem kaynakları sağlayabilir. Web sitesi barındırılırken IP adresi gerekli değildir, bu nedenle IP tabanlı olması gerekmez.
Host Ne Demek?
Tüm web siteleri, merkezi bilgisayarlarda veya sunucu adı verilen özel bilgisayarlarda barındırılır ve saklanır. Tüm kullanıcı istekleri sunuculara gönderilir ve sunucular yalnızca kullanıcılar tarafından istenen verileri veya istenilen web sitesini onlara sunmaktan sorumludur. Bu nedenle, kullanıcılar web sitenizi görüntülemek istediklerinde, internet üzerinden alan adınızı veya web sitesi adresinizi kendi internet tarayıcı üzerine yazmaları gerekir.
Ardından, web sayfalarınızın depolandığı sunucuya bağlanarak web sayfalarınız görüntülenir. İşte, size bu hizmeti sağlayan işletmelerin sahip olduğu ana bilgisayarlara host denir. Ana bilgisayar (ağ ana bilgisayarı olarak da bilinir), bir ağdaki diğer ana bilgisayarlarla iletişim kuran bir bilgisayar veya başka bir aygıttır. Bir ağdaki ana bilgisayarlarda veri, hizmet veya uygulama gönderen veya alan istemciler ve sunucular bulunur.
Web Hosting Nedir?
Web Hosting, başkalarının internet sitenizi görüntülemesine olanak tanıyan bir hizmettir. Bir web barındırıcısı, dünya çapındaki diğer bilgisayarların web sitenize bir ağ veya modem aracılığıyla erişmesine izin vermek için sunucularında yer sunar. Web hosting hizmeti sağlayıcıları; sunucular, bağlanabilirlik ve bunlarla bağlantılı web hosting hizmetleri verir.
Ücretsiz hizmetler verenlerden tutun da yüksek fiyatlar belirleyerek özel web barındırma hizmetleri sunan, kelimenin tam anlamıyla binlerce web hosting servisi var. Bu servisler, küçük bloglardan büyük kuruluşlara benzersiz barındırma programları sunarak her türlü hosting ihtiyaçlarını karşılarlar.
Web Hosting Nasıl Çalışır?
Gerçek dünyada bir iş kurmak istiyorsanız, ürünlerinizi sergilemeniz, depolamanız ve satmanız gerekir. Benzer biçimde, bir web sitesi oluşturulduğunda da dijital pazarlama dünyasında tam olarak aynı kurallar geçerlidir. Çevrimiçi bir iş kurduğunuzda web sitenizde bir dizi dosya, resim ve HTML kodu bulunur. Çevrimiçi depolama alanınız yoksa, verileriniz veya dosyalarınız ayarlanamaz ve bundan dolayı kimse alan adınızı internette göremez.
Hosting servisi, tüm dosyalarınızı bir sunucuda depolayacak ve bir internet tarayıcısına alan adınız yazıldığında site dosyalarınızı tarayıcıya göndermekten sorumlu olacaktır. Daha basit bir anlatımla, gerçek dünyada satacağınız ürünler için nasıl ki fiziksel bir mağaza kiralıyorsanız çevrimiçi mağazanızda sergileyeceğiniz ürünler için de internette bir depolama alanı kiraladığınızı söyleyebiliriz.
Hosting firmaları, web sitenize sunucu alanı sağlamanın yanı sıra aşağıdaki gibi diğer web sitesi tabanlı hizmetleri de sunabilir:
SSL Sertifikası
Sayfa Oluşturucu
Müşteri Destek Hizmetleri (Canlı Sohbet)
Tek Tıklamayla Yazılım Yükleme (WordPress, Drupal vb.)
Web Hosting Türleri Nedir?
Paylaşımlı Hosting (Shared Hosting): Paylaşımlı hosting en yaygın barındırma türüdür. Küçük firmalar ve bloglar için mükemmel bir çözümdür. Yaygın olarak web hosting hizmeti paylaşımlı hosting ifadesiyle anlatılır. Aynı sunucuda barındırılan web siteleri tüm belleklerini, bilgisayar depolama alanlarını, disk depolama alanlarını ve diğer kaynaklarını paylaşır. Paylaşımlı hosting kullanıcı dostu olup kodlama bilgisini bilmenize gerek yoktur. Ana bilgisayar, bakım ve sunucu yönetiminden sorumludur.
Paylaşılan hosting’in en büyük avantajı ekonomik olmasıdır. Diğer yandan, paylaşılan hosting üzerinde pek çok program aynı anda çalışmaktadır. Yani, birçok web sitesinin aynı sunucuyu paylaşması nedeniyle kaynaklar ortak kullanıldığından, bu durum web sitelerini yavaşlatır. Aynı sunucuda barındırılan bir web sitesi, trafiğinin artması gibi durumlarda daha fazla güç tüketebilir. Bu da diğer web sitelerini yüklenme hızı sorunuyla karşı karşıya bırakır. Bunun sonucunda web sitesine ulaşılamayabilir. Bu olgu Bad Neighbor Effect yani Kötü Komşu Etkisi olarak bilinir.
VPS Hosting: VPS, ingilizce Virtual Private Server kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltma Sanal Özel Sunucu anlamına gelir. VPS hosting, hızla artan web sitelerine sahip orta ölçekli işletmeler için mükemmel bir seçim olabilir.
VPS Hosting, sunucuyu özelleştirir. Bu nedenle VPS, paylaşımlı hosting’den daha güvenli ve kararlı çalışır. Genellikle sunucu başına 10 ila 20 web sitesi ile sınırlıdır. Ancak bu, sunucunun durumuna göre daha da azaltılabilir. VPS sunucunun bir başka avantajı, paylaşımlı hosting’de karşımıza çıkabilecek kötü komşu etkisi’yle karşılaşılması durumunda sorumlu sanal makinelerin yardımıyla bu durumun üstesinden gelmesidir. Diğer yandan VPS sunucu kullanıcılarına esneklik sağlar, yani paylaşımlı hosting’in aksine, web sitesinin sahibi başkalarını etkilemeden kendi ortamını özelleştirebilir.
Özel Sunucu Hosting (Dedicated Server Hosting): Yüksek performanslı sunucu olarak da bilinen bu özel sunucu türünde, web sitesi sahibi, sitesinin depolandığı sunucu üzerinde tam denetime sahiptir yani sunucuyu tek başına kiralar. Bu nedenle Özel Sunucu Hosting sayesinde işlemler daha hızlı yürütülür, yüksek düzey güvenlik sağlanır ve tüm kaynaklar sahibinin kontrolü altındadır. En büyük avantajlarından biri, sunucuda başka hiçbir web sitesi bulunmadığından kötü komşu etkisi ihtimali yoktur. Böylece işletme sahibi tarafından sunucu, tam performansla verimli bir şekilde özelleştirebilir. En düyük dezavantajı ise kiralama bedelinin yüksek oluşudur.
Bulut Hosting (Cloud Hosting): Bulut barındırma şu an için kesintisiz hizmet alabileceğiniz piyasadaki en güvenilir çözümdür. Çalışma prensibi hemen hemen VPS hosting ile aynıdır. Bulut hosting’in en büyük avantajı, sunculardan biri yoğun trafik nedeniyle bir sorun yaşadığı anda otomatik olarak trafiğiniz farklı bir sunucuya yönlendirilir. Böylelikle web siteniz her zaman canlı kalır. Ayrıca, hosting sahibi tüm kaynaklar için değil, gerçekte kullandığı kaynaklar için ödeme yapar. Bu da işletme maliyetlerinin düşeceği anlamına gelir. Diğer bir avantajı da farklı sunuculara bağlanabilme yapısı sayesinde DDOS gibi ciddi etkileri olan saldırılara karşı daha yüksek bir güvenlik seviyesi sağlamasıdır.
WordPress Hosting: WordPress Hosting, paylaşımlı hostinge benzer ancak bu sunucular tamamen WordPress site sahipleri için oluşturulmuştur. Bu tip sunucular, WordPress için özel olarak yapılandırılmıştır. Sitenizdeki önbellekleme ve güvenlik gibi önemli öğeler için yüklü eklentileri vardır. Sunucunuz sitenize göre optimize edildiğinden web siteniz son derece hızlı yüklenir.
Sonuç olarak özetlersek; web hosting, web sitenizle ilgili bilgileri bir sunucuda depolama hizmetidir. Web sitesi alan adı yani domain ise tüm web sitesi barındırma işleminin ana bileşenidir. Siteniz web hosting ve domain olmadan çevrimiçi olamaz.
Domain (Alan Adı) Nedir?
İnternette bir iş kurmayı düşünmeye başladığınızda öncelikle aklınıza web adresinizin ne olacağı sorusu gelmelidir. Örneğin, gerçek dünyada bir mağazanız varsa ve bir müşteri alışveriş yapmak için mağazanızı ziyaret etmek istiyorsa ne yaparsınız? O müşteriye işletmenizin adresini vererek mağazanıza gelmesini sağlarsınız. Birisi çevrimiçi mağazanızı ziyaret etmek istiyorsa, aynı şekilde o kişiye de adresi tam olarak vermeniz gerekir. İşte bu adres sitenizin domain yani alan adıdır. Her alan adı, kimlik numaranız gibi benzersizdir. Bir kullanıcı alan adınızı internet tarayıcısına yazdığında, IP adresinize bağlı dosyalar, resimler, videolar vb. herşey web siteniz aracılığıyla kullanıcıya sunulur.
Hosting Nedir?
Hosting, web sitenizin başkaları tarafından internette görüntülenmesini sağlayan hizmettir. Nasıl bir hostinge ihtiyacınız duyacağınız, web sitenizi nasıl kullanmayı planladığınıza ve bunun için ne kadar bütçe ayırdığınıza bağlıdır. Hosting hizmetleri büyük bir oranda ücretli olmasına karşın ücretsiz hosting hizmeti veren işletmeler de mevcuttur.
Web Hosting Nedir?
Web Hosting, başkalarının internet sitenizi görüntülemesine olanak tanıyan bir hizmettir. Bir web barındırıcısı, dünya çapındaki diğer bilgisayarların web sitenize bir ağ veya modem aracılığıyla erişmesine izin vermek için sunucularında yer sunar. Web hosting hizmeti sağlayıcıları; sunucular, bağlanabilirlik ve bunlarla bağlantılı web hosting hizmetleri verir.
WordPress Hosting Nedir?
WordPress Hosting, paylaşımlı hostinge benzer ancak bu sunucular tamamen WordPress site sahipleri için oluşturulmuştur. Bu tip sunucular, WordPress için özel olarak yapılandırılmıştır. Sitenizdeki önbellekleme ve güvenlik gibi önemli öğeler için yüklü eklentileri vardır ves sunucunuz sitenize göre optimize edildiğinden web siteniz son derece hızlı yüklenir.
Çalıştığı resmi kurumda halen Şube Müdürü olarak görev yapmakta olup liderlik, etkili iletişim ve ekip çalışması konularında yeterli tecrübeye sahiptir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunudur. Editör ve blog yazarı kimliğinin yanısıra amatör fotoğrafçı ve satranç hakemidir.