Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü
Hidrojeoloji Mühendisliği Özellikleri | Ayrıntılar | Bilgi |
---|---|---|
Bölüm Tarihçesi | Ülkemizde 1977 yılından beri tek üniversitede | Hacettepe Üniversitesi'nde bulunur |
Öğrenim Süresi | 4 yıllık lisans programı | Başarılı öğrenciler 3,5 yılda tamamlayabilir |
İş İmkanları | Hem özel sektör hem de kamu kurumlarında | KPSS ile kamu kurumlarında iş bulunabilir |
Gerekli Yetenekler | Meraklı ve araştırmacı | Jeoloji ve kimya ile ilgili olmak gereklidir |
Kuruluşlarda Çalışma | Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı | Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Devlet Su İşleri, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü |
Akademik Kariyer | Yüksek lisans ve doktora programları | Hem yurt içinde hem de yurt dışında yapılabilir |
Yaptığı İşler | Yeraltı, yerüstü sularını araştırma, ölçüm ve kalite kontrol | Suların temizlemesi ve işletilmesi için politika belirleme ve uygulama |
Bölümün Yeri ve Önemi | Su, yerküre üzerinde yaşayan tüm canlıları ayakta tutar | Gelecekte petrolden daha değerli olacağı öngörülmektedir |
Laboratuvarlar | Yeraltı Suları İzleme, Jeohidroloji, Duraylı İzotop, Su Kimyası ve Çevresel Trityum Laboratuvarı | Öğrencilerin araştırma ve çalışmalar yapabileceği yerlerdir |
Diploma | Jeoloji Mühendisliği (Hidrojeoloji) ifadesi yer alır | İçme suyundan sulama suyuna, yeraltı sularından jeotermal üretime kadar suyla ilgili çalışmalar yaparlar |
Hidrojeoloji, Jeoloji biliminin alt dalıdır. Jeoloji, yer bilimi; yerküre üzerindeki kayaları, minarelleri ve pek çok bileşeni inceler. Hidrojeolojinin alanı da sulardır. Yerüstündeki ve yer altındaki suları inceler.
Su kıymetlidir; yerküre üzerinde yaşayan bütün canlıların suya ihtiyacı vardır. Gelecekte petrolden daha kıymetli olacağı da gerçektir. Suyun kıymeti suyu inceleyen hidrojeoloji bölümünün de ne kadar önemli olduğunun göstergesidir.
Ülkemizde hidrojeoloji alanında uzman mühendisler yetiştiren bir eğitim programı var: Hidrojeoloji Mühendisliği. Özel bir bölüm çünkü sadece tek üniversitede var.
Ne dersiniz? Şimdi hidrojeoloji mühendisliği bölümüne mercek tutalım mı? Bölüm hangi üniversitelerde bulunur? Hangi dersler okutulur? Mezunları ne iş yapar? Sorulara cevap vererek hidrojeoloji mühendisliğini yakından tanıyalım. Hadi başlayalım.
Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Nedir?
Hidrojeoloji Mühendisliği; suyun değerini bilen ve yeraltı yer üstü su altı kaynaklarını koruyacak uzmanlar yetiştiren eğitim programıdır. Ülkemizde 1977 yılından beri tek üniversitede bulunur: Hacettepe Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi çatısı altındadır.
Jeoloji Mühendisliği bölümü bünyesinde ikinci bir programdır. Lisans Bölümüdür. ÖSYM’nin düzenlediği merkezi sınavla öğrenci kabul eder. Öğrenci alımları sayısal puan türüne göredir. 40 yıla aşkın süredir hidrojeoloji mühendisleri yetiştirir. Kendi alanında dünyanın da seçkin kurumlarından biridir. Hem ulusal hem de uluslararası çalışmalar yapan binden fazla mezun vermiştir.
Ülkemizdeki yeraltı su kaynaklarıyla ilgili problemleri çözebilecek mühendisler yetiştirmeyi amaçlar. Çevre sorunlarına duyarlı, ekip çalışmasına yatkın, öğrenmeye açık ve bilimsel araştırmaları yakından takip eden donanımlı mühendisler yetiştirmek de bölümün amaçlarındandır. Bu amaç doğrultusunda temel mühendislik dersleriyle meslek dersleri birlikte okutulur.
Bölümde öğrencilerin araştırma ve çalışmalar yapabileceği laboratuvarlar da bulunur. Bu laboratuvarlar şunlardır.
Yeraltı Suları İzleme Laboratuvarı
Jeohidroloji Laboratuvarları
Duraylı İzotop Laboratuvarı
Su Kimyası ve Çevresel Trityum Laboratuvarı
Hidrojeoloji mühendisliğinin ders programı esnektir. Başarılı öğrenciler 4 yıllık bölümü 3,5 yılda tamamlayabilir.
Erasmus ile Avrupa ülkelerinde bir yarıyıl eğitim alma imkânları bulunur. Çift anadal ve Yan dal seçimleri üniversitenin belirlediği şartlar çerçevesindedir. Hem Erasmus hem de çift anadal için başarılı olmak gerekir. lisans programının yanı sıra yüksek lisans ve doktora programları da vardır.
Hidrojeoloji mühendisliği okuyacak öğrencilerin meraklı ve araştırmacı yapıya sahip olmaları önemlidir. Jeoloji ve kimya ile birlikte fen bilimleri derslerine meraklı, ilgili olmaları da bölümde ve meslekte başarılı olmalarının önünü açacaktır. Sabır ve problemler karşısında çözümler üretmek de programı okuyacak öğrencilere artı kazandıracaktır.
Hidrojeoloji mühendisliğiyle ilgili genel bilgilerden sonra, daha yakından tanımak için bir sonraki bölüme geçelim.
Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü İş İmkanları Neler?
Hidrojeoloji mühendisliğini başarıyla tamamlayan öğrencilerin hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında çalışma imkanı bulunur. Kamu kurumlarında çalışabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeleri gerekir. Hidrojeoloji mühendislerinin çalışabileceği kurum ve kuruluşlar:
Tarım ve Orman Bakanlığı,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPOA),
Devlet Su İşleri (DSİ,)
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA),
Karayolları Genel Müdürlüğü,
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK),
İller Bankası,
Belediyeler,
Sondaj Şirketleri,
Ulusal ve uluslararası özel işletmeler,
Kamu kurumlarında çalışan mühendisler üst düzey yöneticilik de yapabilir. Meslekte ilerleme şartları da yüksek lisans ve doktora yapmalarına bağlıdır.
Akademik kariyer de bölüm mezunlarının iş imkanları arasındadır. İster yurt içinde ister yurt dışında yüksek lisans yaparak akademik kariyere adım atabilirler.
Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Hidrojeoloji Mühendisliğini başarıyla tamamlayan öğrencilerin diplomalarında “Jeoloji Mühendisliği (Hidrojeoloji)” ifadesi yer alır. Bu ifade bölüm mezunu mühendislerin jeoloji alanında da bilgi sahibi olduklarının göstergesidir. Hidrojeoloji mühendisi, içme suyundan sulama suyuna, yeraltı sularından jeotermal üretime kadar suyla ilgili çalışmalar yapar. Görevleri suların temizlenip korunmasını sağlamaktır. Hidrojeoloji mühendislerinin yaptığı işler şöyle sıralanabilir:
Yeraltı, yerüstü sularını araştırır.
Belirlenen kalite standartları doğrultusunda ölçümler yapar.
Suların temizlemesi için çalışır.
Suların kalite kontrolünü yaparlar,
Suyun kalitesini arttırmak için projeler yürütürler,
Çıkarılan suyun işletilmesi için politika belirler ve geliştirirler.
Suların hidrolik özelliklerini incelerler.
Tüketim miktarı ve su ihtiyacını analiz eder.
Su seviyesi ve kullanımıyla ilgili planlar yapar.
Hidrojeoloji mühendislerinin maaşları da kamu kurumları ve özel sektöre göre değişkenlik gösterir. Kamuda çalışan hidrojeoloji mühendislerinin maaşları daha yüksektir.
Hidrojeoloji mühendislerinin çalışma alanlarında bazı araçların ve ekipmanların bulunması gerekir. Bu aletlerden bazıları şunlardır: Sondaj ekipmanları, jeofizik ölçüm aletleri, suyu ölçebilecekleri laboratuvar malzemeleri, bilgisayar ve tablet, yağış ve sıcaklık ölçen aletler.
Hidrojeoloji mühendisi olabilmek için hangi dersler alınmalıdır? Sorunun sevabı için yazıya devam edelim.
Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Hidrojeoloji Mühendisliği bölümünde temel mühendislik dersleri ile alan dersleri birlikte okutulmaktadır. Başarılı öğrenciler üstten ders alarak 4 yıllık eğitimi daha erken bitirme olanağına sahiptir. 30 günlük zorunlu stajları bulunur. Bölümde okutulan zorunlu derslerden bazıları;
Fiziksel Jeoloji
Hidrojeoloji Mühendisliğine Giriş
Akışkanlar Mekaniği
Termodinamik İlkeleri
Hidroloji
Gözenekli Ortam Hidroliği
Strat-Sedimantoloji
Mineraloji
Fiziksel Hidrojeoloji
Hidrojeokimya
İstatistiksel Hidroloji
Saha Jeolojisi
Toprak Mekaniği
Nümerik Analiz
Yeraltısuyu Mühendisliği
Mühendislik Jeolojisi
Hidrojeoloji mühendisliğinde seçmeli dersler de ağırlıklıdır. Teknik derslerin yanı sıra, işletme, ekonomi ve sosyal bilimler alanında da dersleri vardır. Bölümde okutulan seçmeli derslerden bir kısmı,
Karst Hidrojeolojisi
Su Kalitesi ve Kontrolü
Hidrojeolojik Modeller
Çevresel Hidrojeoloji
Ekohidroloji
Çevresel Hidrojeoloji
İzotop Hidrolojisi
Sınıraşan Sular Yönetimi
Sıcak ve Mineralli Sular
Jeotermal Enerji
Hidrojeoloji Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Hidrojeoloji Mühendisliği bölümü sadece Hacettepe Üniversitesi’nde bulunur. Mühendislik Fakültesi çatısı altında eğitim verir. YKS’de sayısal puan türüne göre öğrenci alır. Bölümü tercih edecek öğrencilerin sınavda (TYT-AYT) ilgili oturumlara girmeleri gerekir. YÖK Atlas’ta yer alan 2020 taban puanları, sıralaması ve kontenjan bilgilerine göre:
Bölümün kontenjanı 40’tır. 1 kişilik de okul birincisi kontenjanı bulunur.
Bölüm bu yıl kontenjanını dolduramamıştır, 23 öğrenci yerleşmiş.
Bölümün taban puanı 283,65706; sıralaması ise 298.627 olmuştur.
Hidrojeoloji Mühendisliğine 2 yıllık ön lisans programlarından Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile geçiş yapabilir. Mezunlarının dikey geçiş yapabileceği tek ön lisans programı Enerji bölümüdür.
Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.