Genç Girişimciler ve Marka Yönetimi
Girişimcilik, yerelde veya ulusalda yeni iş alanlarının oluşturulması ve bir işletmeye ait olabilecek farklı her iş bölümünün ayrı ayrı kurgulanıp aynı anda yönetilmeye geçiş sürecidir. Bu süreç her he kadar kişiye bağımsız kendine has bir çalışma sunmuş olsa da birçok sorun ile birebir baş başa çıkabilmeyi gerektirmektedir.
Genç girişimci, girişimci olma yolunda karşısına çıkabilecek kariyer fırsatlarından vazgeçmiştir. İş için para temini, ekip kurma, doğabilecek sorunlar, kural belirlemek tek karar verici olabilmek gibi sorunlarla baş başa kaldığı için çevresinde yalnızlaşır. Kurduğu işi amaçladığı vizyonu ile ileriye taşımak ister. İleriye taşırken en önemli sorunlardan biri de yeni bir marka yaratmaya çalışmaktır.
Bu sahip olduğu marka ile rakiplere karşı avantaj sağlayabilmek ve bunu işinde her yönüyle yönetebilmesi gerekmektedir.
Başarılı bir marka oluşturma süreci ve marka yönetimi yoğun bir hazırlığı beraberinde getirir.
Markanız belirlenen hedef uğruna çalışmaya daima hazır, iletişimi güçlü ve işinizi belirlediğiniz yolda ilerleten bir ilke olmalıdır.
Marka Yaratıyorum
Marka yaratırken işletmeye veya kendinize özel bir tasarımı, sembolü, sloganı olmalıdır. Bunu oluşturmak için bir misyon belirlemek gerekir. Markanın çevrede güçlü bir etki bırakması güvenilir bir imaj ile olur bunun için markanın neden oluşturulduğu, hedefler, ulaşılmak istenilen çevre, aynı sektördeki diğer firmalardan ayrılan özelliklerin neler olduğunun bilinmesi gerekir. Her bir soru doğru bir misyon oluşturmada size ve markanıza yardımcı olabilir.
Marka Konuşuyorum
Hedeflenen kitleye ulaşılabilecek bir marka diline sahip olmalısınız. Slogan ile başlamak en iyi ve en hızlı geri dönüş sağlayan bir fikirdir. Sloganınız insanlar arası akıcı, hatırlanabilir nitelikte kısa ve öz olmalıdır. Aynı zaman da tüm pazarlama iletişimi alanında kullanılacak marka sesinizin tonu da aynı olmalıdır. Böylece yaşanabilecek herhangi bir zor duruma karşı net bir yöntem belirlemiş olunur.
Marka Tasarlıyorum
Misyon ve dilinize uygun bir tasarıma sahip olmanız gerekmektedir. Klasik, yenilikçi, öncü, eğlenceli nasıl hatırlanmak istiyorsun?
Logondaki renk uyumun, yazı biçimin, yazı boyutun, bunlar ince detay gibi gözükse de yıllar boyu seni taşıyacak olandır. Bunun için tüm yasal süreç de marka varlığı adına doğru yönetilmelidir.
Marka Yönetiyorum
Bireysel veya kurumsal anlamda yeni bir marka yaratmayı düşünüyor olmak iletişim güçlü, ekip ruhuyla çalışan, aynı fikir ve tarzda olan bireylerden oluşmalıdır. Markanızın neyi anlattığını bilen çalışma arkadaşları markayı başarıya ulaştırmada sizi destekleyecektir.
Bunun dışında rakip analizleri yapmak, ürün veya hizmetleriniz ile yararlanan insanlarla iletişim halinde olmak ve kullanıcı sadakati sağlamak amaçlı hizmetlerle marka desteklenmelidir. Bunun için bir marka stratejisi geliştirme yöntemlerini kendi çalışma prensiplerinize uyarlamanız gerekmektedir.
Marka Tanıtıyorum
Marka sizi şimdiki zamanda değerlendiren, geçmiş zaman için hatırlanan, gelecek zaman için ayakta kalmanızı sağlayabilen birçok başlıca unsur ve teşviklerden oluşmalıdır.
İşinize yönelik bir pazarlama stratejisi oluşturarak kullanıcılara yönelik bir sistem oluşturmayı denemelisiniz. Bu sistemi sosyal medyada da kullanarak geniş kitlelere ulaşabilmeli, marka sesi oluşturarak çift yönlü iletişim içerisinde bulunabilmelisiniz. Web sitenizi güncel tutabilmeli, sosyal medya üzerinden yönlendirme sağlamalı, kullanıcıların aynı iletişime web sitesinden devamını sağlayabilecek türden profesyonel ortamlar yaratmalısınız. Tüm bu teknolojik araç ve gereçleri kullanırken tasarım, kullanılan renk, farklı cihazlar arası uyumluluk gibi detaylara önem verilmeli markanın her platformda doğru yansıtıldığına emin olacak denemeler yapılmalıdır.
Ve unutulmamalıdır ki; özel isimler birer markadır. Kendi Girişiminizde başarılı olmadan önce kendinizi bir marka kabul edip adınıza uygun davranmalı sonrasında girişiminizin ruhuna uygun marka oluşturma yaklaşımı seçmelisiniz.
Fikir edinebilmek için dünyanın marka uzmanlarından olan Al & Laura Ries’ ın marka oluşturma süreci hakkında “Marka Yaratmanın 22 Kuralı” yaklaşımları değerlendirilebilir.
Bir ya da birkaç yaklaşım seçerek markanızı yaratma ve konumlandırma adına yapabilecekleriniz işinizi daha hızlı ve pratik bir şekilde detaylandırmanıza katkı sağlayacaktır.
Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.