AnasayfaBlogGeleceğin Entelektüelleri
Popüler Yazılar

Geleceğin Entelektüelleri

16 Mayıs 2019
Bu resim bir kitabın üzerinde duran bir çift gözlüğü göstermektedir. Gözlük siyahtır ve kitap kapalıdır. Kitap kağıttan yapılmış gibi görünüyor ve gözlük yuvarlak şekilli. Gözlük, camları yukarı bakacak şekilde kitabın üzerine oturmaktadır. Camlar yansıtıcıdır ve hafif bir renk tonu vardır. Gözlüğün kolları hafifçe bükülmüş ve çerçevesi ince. Arka planda beyaz çerçeveli ve hafif perdeli bir pencere var. Güneş pencereden parlamakta ve sahneye parlak bir ışık saçmaktadır. Arka plan açık mavi renktedir.
Konu BaşlıklarıAçıklamalarÖnemli Noktalar
Neden Sosyoloji?Güncel olaylara, toplumsal gündeme ilgi duyan, araştırmayı ve bilgi edinmeyi seven kişiler için ideal bir bölümdür.Sosyoloji okuyan kişi çevresinin farkına varır ve var olanı sorgular.
Sosyolojinin ÖzellikleriToplumsal olayları ilişkisel olarak inceler ve toplumun ihtiyaçlarına çözümler üretir. Değer yargılarından uzaktır ve bütünsel yaklaşır.Sosyoloji normatif değildir ve yaptırımı yoktur.
Sosyoloji Mezunu Ne İş Yapar?Sosyologlar, özel sektörde insan kaynakları uzmanı, akademisyen, belediyede çalışabilir. Araştırma merkezleri, reklam şirketleri ve gazetecilik de potansiyel iş alanlarıdır.Sosyoloji mezunlarının iş yelpazesi oldukça geniştir.
Geleceğin EntelektüeliSosyoloji eğitiminde alınan geniş bilgi yelpazesi ve sürekli öğrenme gereği sosyoloji mezunlarını geleceğin entelektüelleri yapar.Sosyologların temel çabası, daha yaşanabilir bir toplum ve dünya oluşturmaktır.
Lisans EğitimiLisans eğitimi sonrasında ne yapılacağı kişiye bağlıdır.Toplumsal kurumlara yönelebilir, yazabilir veya doğrudan iş alanı geliştirebilirler.
Sosyolojik YaklaşımKişisel tercihlerden ziyade, büyük resmi ve genel eğilimleri inceler.Toplumsal konuları nesne gibi ele alır ve değer yargısından uzaktır.
İnternet Üzerinden İş İmkanlarıİnternet üzerinde blog oluşturabilir, içerik üretebilir ve online iş fırsatları arayabilirler.Birçok iş imkanı çevrimiçi olarak bulunabilir.
İçerik Editörlüğü Eğitimiİstanbul İşletme Enstitüsü çatısı altında İçerik Editörlüğü eğitimi alabilirler.Bu eğitim ile sosyoloji mezunu birey içerik üretiminde daha uzmanlaşabilir.
Sosyoloji ve YaratıcılıkSosyologların geniş bir bilgi birikimi ve analitik düşünme yetileri, yaratıcı çözümler üretmelerine yardımcı olur.Sosyologlar, incelenmesi gereken toplumsal hususlar hakkında bilgili olan kişilerdir.
Sosyoloji ve Rasyonel DüşünmeSosyoloji, bireylerin belirgin ve rasyonel bir şekilde düşünme yeteneğini geliştirir.Bir sosyolog, daha iyi toplumlar ve daha yaşanabilir bir dünya yaratma çabası içerisindedir.

Üniversite tercih döneminde karşınıza sıklıkla gelse de tereddütte kalıyor olabilirsiniz. Revaçta bir bölüm olsa da çevrenize sosyoloji okuduğunuzu söylediğinizde “o neydi?” tarzı sorularla karşılaşırsınız. İşte gelin hep birlikte sosyoloji okumak nasıl bir şeydir, inceleyelim. 

Neden Sosyoloji Okuyalım?

Güncel olaylara, toplumsal gündeme ilgi duyuyorsanız ve görünenin ardındaki gerçekleri merak ediyorsanız sosyoloji seçmeniz kaçınılmazdır. Araştırmayı ve okumayı, durmaksızın öğrenmeyi seven insanlardansanız yine sosyoloji tam size göre. Sosyoloji okuyan kişi çevresinin farkına varır ve programın içerisinde bulunan temel dallarla birlikte sorgulamaya başlar. Bilmek, bir sosyolog adayı için her şey demektir. 

Sosyoloji programı bitiren herkes sosyolog olarak yollarına devam etmek zorunda değildir. Lisans eğitiminde aldığınız tüm bilgilerle ne yapacağınız biraz da size kalmış oluyor çünkü yelpazesi gerçekten geniş. Toplumsal kurumlardan birine yönelip yazar olabilirsiniz. Toplumun nasıl olması gerektiğini bilmesi gereken öyle çok husus var ki.



Sosyolojinin Özellikleri Nelerdir?

Aslında olanı olduğu gibi yorumsuz inceler. Nasıl olması gerektiğiyle ilgili çözümler üretse de pratikte bir yaptırımı yoktur. Sosyoloji toplumsal olayları ilişkisel olarak inceler ve toplumun ihtiyaç gördüğü noktalarına fikir beyan edip yapıcı çözümler verir. E. Durkheim’ın da bahsettiği gibi bir sosyolog, toplumsal konuları bir nesne gibi ele alır. Sosyoloji normatif yani kural koyucu değildir. 

Örneğin siyaset kurumunda meydana gelen değişimler eğitim kurumunu nasıl etkiler? Ya da ekonomi kurumundaki gelişmelerin eğitimi etkilemesi gibi. Sosyal bilimler içerisindeki diğer toplumsal bilimler toplum yaşamının her yönünü ayrı ayrı incelerken sosyoloji bütünsel yaklaşır. Köyden şehre göç etmiş insanın kişisel tercihine değil de bu insanların göç etmesine neden olan traktör kullanımı, toprak bölünmesi, sulu tarımın bitmesi gibi nedenlerle dikkat çeker.



En önemlisi sosyoloji değer yargılarından uzaktır. Burada normal veya anormal yoktur. Hemen her konuda fikir sahibi olursunuz. Fikir beyan etmeye hakkınız vardır çünkü toplumsal sorunlar sizi ilgilendiriyordur. Sizin her zaman bir çabanız vardır; daha iyi insanlar, daha iyi toplum, daha yaşanabilir bir dünya… 

Sosyoloji Mezunu Ne İş Yapar?

Toplum bilimi, insanın ve insan gruplarının olduğu her yerde iş bulur. özel sektörde insan kaynakları uzmanı olarak isterse akademisyen olarak ve bilindiği üzere artık her belediye sosyologlar ile çalıyor. araştırma merkezleri, reklam şirketleri ve hatta gazetecilik alanı bile alanında uzman sosyoloji programı mezunu entelektüel bireyler ile çalışmak istiyor. 

Buradaki anahtar çok açık lisans düzeyinde bile sosyoloji programı içerisinde göreceğiniz eğitim çok kapsamlıdır ve sizi gerçekten de geleceğin entelektüeli yapar. Gerektiğinde nefes almaksızın okuyan ve bol bol araştıran sizler zihninizdeki kelimeleri dökecek bir yerlere ihtiyaç duyarsınız. Kafanızı toparlayabilecek kadar şanlılar kitap yazar, yazmaya çalışır. 

Belki blog yazarsınız belki de içerik üretebileceğiniz bir yerler ararsınız. Mezun olana kadar beklemenize gerek bile olmayacak birçok iş imkanı online olarak mevcuttur aslında. İşte şimdiki adım ne yaptığını biliyor olmak ve online iş sahibi olabilmek. Eğer içerik üretmek tam da bana göre diyorsanız alanında en iyisinden verilmekte olan İstanbul İşletme Enstitüsü çatısında yer alan İçerik Editörlüğü eğitimine göz atmalısınız. Geleceğin entelektüelleri içerik editörlüğü sizi bekliyor! 

Yazar: Simge Kaya

Neden Sosyoloji?, Güncel olaylara, toplumsal gündeme ilgi duyan, araştırmayı ve bilgi edinmeyi seven kişiler için ideal bir bölümdür, Sosyoloji okuyan kişi çevresinin farkına varır ve var olanı sorgular, Sosyolojinin Özellikleri, Toplumsal olayları ilişkisel olarak inceler ve toplumun ihtiyaçlarına çözümler üretir Değer yargılarından uzaktır ve bütünsel yaklaşır, Sosyoloji normatif değildir ve yaptırımı yoktur, Sosyoloji Mezunu Ne İş Yapar?, Sosyologlar, özel sektörde insan kaynakları uzmanı, akademisyen, belediyede çalışabilir Araştırma merkezleri, reklam şirketleri ve gazetecilik de potansiyel iş alanlarıdır, Sosyoloji mezunlarının iş yelpazesi oldukça geniştir, Geleceğin Entelektüeli, Sosyoloji eğitiminde alınan geniş bilgi yelpazesi ve sürekli öğrenme gereği sosyoloji mezunlarını geleceğin entelektüelleri yapar, Sosyologların temel çabası, daha yaşanabilir bir toplum ve dünya oluşturmaktır, Lisans Eğitimi, Lisans eğitimi sonrasında ne yapılacağı kişiye bağlıdır, Toplumsal kurumlara yönelebilir, yazabilir veya doğrudan iş alanı geliştirebilirler, Sosyolojik Yaklaşım, Kişisel tercihlerden ziyade, büyük resmi ve genel eğilimleri inceler, Toplumsal konuları nesne gibi ele alır ve değer yargısından uzaktır, İnternet Üzerinden İş İmkanları, İnternet üzerinde blog oluşturabilir, içerik üretebilir ve online iş fırsatları arayabilirler, Birçok iş imkanı çevrimiçi olarak bulunabilir, İçerik Editörlüğü Eğitimi, İstanbul İşletme Enstitüsü çatısı altında İçerik Editörlüğü eğitimi alabilirler, Bu eğitim ile sosyoloji mezunu birey içerik üretiminde daha uzmanlaşabilir, Sosyoloji ve Yaratıcılık, Sosyologların geniş bir bilgi birikimi ve analitik düşünme yetileri, yaratıcı çözümler üretmelerine yardımcı olur, Sosyologlar, incelenmesi gereken toplumsal hususlar hakkında bilgili olan kişilerdir, Sosyoloji ve Rasyonel Düşünme, Sosyoloji, bireylerin belirgin ve rasyonel bir şekilde düşünme yeteneğini geliştirir, Bir sosyolog, daha iyi toplumlar ve daha yaşanabilir bir dünya yaratma çabası içerisindedir
blogiçerik editörlüğü mezun sosyologsosyoloji üniversite
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam, birkaç rafı olan uzun ahşap bir kitaplığın önünde duruyor. Gözlük takıyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Gri bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Kitaplığın kenarları boyunca uzanan beyaz bir şerit vardır. En alt rafta, tabağı olan beyaz bir fincan var. Adamın üzerinde yuvarlak ampullü bir aydınlatma armatürü var. Kitaplığın sağ tarafında, bir kitap rafının bulanık bir fotoğrafı var.
Ne Demek?

Entelektüel Ne Demek?

22 Kasım 2020
Arka planda ikili kod ile titreyen bir kişinin ellerinin yakın çekimi. Kişi siyah bir takım elbise giymekte, beyaz gömlek ve kırmızı kravat takmaktadır. Eller kapalı bir yumruk halindedir ve parmaklar hafifçe kıvrılmıştır. Kişi doğrudan kameraya bakmaktadır. Arka planda, ekranda aşağıya doğru kayan 1'ler ve 0'ların bir kombinasyonu ile ikili kod görünür. İkili kodun altında ek bilgi anlamına gelebilecek birkaç satır metin de vardır. İkili kodun renkleri çoğunlukla siyah ve beyaz, birkaç mavi tonu da var. Genel sahne bir yoğunluk ve teknoloji hissi veriyor.
Kişisel Gelişim

Dijital Çağ Yeteneğini Arıyor

04 Şubat 2021
Bu görselde iki teknoloji yan yana görülüyor: bir dizüstü bilgisayar ve eski moda bir daktilo. Dizüstü bilgisayarda bir klavye ve beyaz bir ekran bulunurken, daktiloda siyah tuşlardan oluşan bir ızgara ve üzerinde bir kağıt parçası vardır. Ön planda, her bir tuşu belirgin ve net bir şekilde görülebilen bir klavyenin yakın çekimi var. İki teknoloji parçası, arka planda beyaz bir tahta bulunan bir ofis ya da çalışma odasında gibi görünüyor. Dizüstü bilgisayar ve daktilo düzgün bir şekilde yerleştirilmiş, dizüstü bilgisayar daktilonun biraz gerisinde. Bu görüntü, iki farklı teknoloji parçası arasındaki zıtlığı ve modern yaşamlarımızda nasıl bir arada bulunduklarını vurgulamaktadır.
Stratejik Yönetim

Yeni Çağın Örgütler Üzerindeki Etkileri

07 Haziran 2018