Erkeklerin Beden Dili
Beden Dili Öğesi | Erkeklerde Görülme Şekli | Kadınlardan Farkı |
---|---|---|
Oturma Pozisyonu | Bacakları açık, sandalye ya da koltukta geriye doğru otururlar. | Bacaklar kapalı oturmayı tercih eden kadınlardan farklıdır. |
Stres Anında Davranış | Ellerini enselerine götürür ya da kravatlarıyla oynarlar. | Kadınlar genellikle ellerini yüzlerine götürür veya objelerle oynarlar. |
Duruş ve Yürüyüş | Kollarını vücutlarından daha ayrı tutarlar. | Kadınlar genellikle kollarını vücutlarına daha yakın tutarlar. |
Yüz Mimikleri | En çok kaş kaldırma hareketini kullanırlar, mimikleri kısıtlıdır. | Kadınlar daha çok ifade ve duyguyu yüz mimikleriyle yansıtır. |
Hemcins İletişim | Üstünlük kurma hareketler yapar, ses tonunu yükseltir. | Kadınlar genellikle daha doğrudan, empati kurarak iletişim kurar. |
Restoranda Oturma Tercihi | Karşılıklı oturmayı tercih ederler. | Kadınlar yan yana oturmayı tercih ederler. |
Toplantı Duruşu | Kollarını bileklerden masaya sabitler, hafif öne doğru oturur. | Kadınlar genellikle daha dik oturur, ellerini daha etkin kullanır. |
Gülümseme Frekansı | Daha az gülümserler. | Kadınlar daha sık ve bir dizi durumda gülümserler. |
Aynalama Hareketleri | Kadınlara kıyasla daha az aynalama hareketi yaparlar. | Kadınlar, diğerleriyle duygusal bağ kurmak için daha fazla aynalama hareketi kullanırlar. |
İçeri Giriş Pozisyonu | Kadınlara öncelik vermek için yan dönüş pozisyonuna geçerler. | Kadınlar genellikle bu tür bir hareketi yapmazlar. |
beden dili, doğduğumuz andan itibaren kullandığımız ilk iletişim aracıdır. henüz konuşmaya başlamadan önce kendimizi ifade etmek ve iletişim kurmak için kullandığımız beden dili, hayatımız boyunca ifade etmek istediklerimizi destekleyici olarak bizimle birlikte yol alır. beden dili özellikle yüz ifadelerinde cinsiyet, kültürel, yaş, yaşam deneyimi gibi etkenlerin dışında herkeste aynıdır ve bu yönüyle evrenseldir. ancak bazı yönlerden de birbirinden ayrılır.
Erkeklerin beden dili biyolojik etkenler, sosyal ve kültürel faktörler ve düşünce yapısına bağlı olarak bazı farklılıklar gösterir. Anatomik yapıdaki farklılıklar erkeklerin yürüme, oturuş biçimlerini kadınlara göre farklı kılar. Bunun yanı sıra çocukluktan itibaren her kız çocuğu anneyi, her erkek çocuğu da babayı rol model alır. Dolayısıyla beden dilinde hemcinsini taklit etmekten kaynaklı kadın-erkek farklılıkları görülür.
Sosyal ve kültürel faktörler toplumlararası beden dilinde farklılıklar yarattığı gibi kadınların ve erkeklerin beden dili üzerinde de büyük rol oynamaktadır. Örneğin bizim toplumumuzda erkeklerin güçlü, koruyucu olmaları önemlidir. Ağlamak, duygularını açık bir şekilde dile getirmek, zayıflık, fazla yüksek oktavdan kahkaha atmak, bilek hareketleri kullanmak erkekler için feminen davranışlar şeklinde algılanır. Bu durumlar erkek beden diline yansıyarak birtakım farklılıklar meydana getirir. Erkeklerin sağı solu oynamaz tabiri kulağımıza pek de yabancı gelmez. Bu sebeple erkekler, beden dilini rahatlıkla kullanamazlar. Daha keskin, daha sert ve daha az hareket ederler.
Erkeklerin Beden Dili ve Öne Çıkan Farklılıklar
Erkeklerin oturma pozisyonlarında bacakları açık oturmayı tercih ederler. Bacaklar kapalı oturmak, hanım hanımcık bir oturma şekli olarak belirtilir. Ancak ortak bir oturma şekli olarak da her ikisi de bacak bacak üstüne oturma şeklini tercih edebilirler.
Erkekler koltuk ya da sandalyede geriye doğru otururlar.
Stres altındayken ellerini enselerine götürürler ya da kravatlarıyla oynamayı tercih ederler.
Erkekler kadınlara göre duruş ya da yürüyüş esnasında kollarını vücutlarından daha ayrı tutar.
Yüz mimiklerinde en çok kaş kaldırma hareketini kullanırlar. Bunu bir şey düşündüklerinde, birini dinlerken, şaşırdıklarında kullanırlar. Daha kısıtlı yüz mimikleri kullandıkları için pek çok duyguda aynı ifadeler yer alır. Dolayısıyla duygu geçişlerini takip etmek erkeklerin beden dilinde daha zordur.
Hemcinsleriyle bir araya geldiklerinde üstünlük kurma hareketleri karşısındaki kişinin sırtını sıvazlamak ya da elini omzuna koymak, tokalaşırken elini üstten uzatmak, ses tonunu daha sert ve yüksek kullanmak tipik beden dili hareketleridir.
İki erkek restoranda karşılıklı oturmayı tercih eder. Kadınlar ise yan yana oturmayı tercih eder.
Erkekler bir toplantı esnasında kollarını bileklerden masaya sabitleyerek hafif öne doğru oturmayı tercih ederler. Böylece hem çok fazla el kol hareketi yapmamış olurlar ki bunun sebebi çocukluktan gelen hareketleri kısıtlamaya yönelik baskıdandır. Aynı zamanda masaya hâkim olabilmek için yaptıkları bir harekettir.
Erkekler kadınlardan daha az gülümser. Çünkü gülümsememek ciddiyettir. Kadınlar gülümserken dahi ses tonlarını ve daha az etkin kullandıkları beden diliyle bu ciddiyeti daha iyi yansıtır.
Düşünme biçimi olarak kadınlar çok daha dikkatlidir. Erkekler ise detaylar yerine konunun özüyle ilgilenir. Bu düşünce yapısı hem sözlü iletişimlerine hem de beden diline yansır. Daha net, daha açık hareketler ve daha az jest ve mimik kullanır.
Beden dili yansıtma bir diğer adıyla aynalama, erkeklerde kadınlara oranla daha az görülür. Yani karşınızdaki kişinin beden diliyle farkında olarak ya da olmayarak aynı şekilde hareket etmek anlamına gelen bu yansıtma hareketleri diğerleriyle duygusal olarak daha çabuk bağ kurabilen kadınlarda daha fazla gelişmiştir.
Elleri beline koymak erkekler için bir meydan okuma hareketi olarak sık gözlemlenen erkek beden dili hareketlerindendir.
Giyim tarzlarına bağlı olarak ve bazen de ellerini nereye koyacaklarını bilememekten kaynaklı tek el ya da iki el cepte durmak da dikkat çeken bir başka hareket şeklidir.
Nezaket gereği kadınlara bir yere girerken öncelik vermek için yan dönüş pozisyonuna geçmeleri yine erkek beden dili hareketlerindendir.
Beden Dilinin Şifrelerini Çözmek Ne İşimize Yarar?
Beden dilini iki ayrı açıdan değerlendirmek lazım. Birincisi bilinçli kullanmak ki bu noktada beden dili sözlü iletişimde söylediklerimizi, doğru anlamları yükleyebilmemizi sağlıyor. Çünkü bazen ne söylediğimizden çok nasıl söylediğimiz daha önemli oluyor. Bu noktada da jest ve mimikleri, beden dilini bilinçli kullanabilmek öne çıkıyor. Örneğin bir iş mülakatında otururken omuzlar çökük, hafif kambur bir pozisyonda durmak ne anlatırsak anlatalım karşı tarafta pasif bir yapımız olduğu izlenimini uyandırabilir ki ilk intiba karşımızdakini etkileyebilmek için çok önemlidir. Bunun ana aksesuarlarından biri de beden dilidir. Aynı şekilde yine bir iş görüşmesinde pasif gözükmemek adına başımızı çok fazla yukarıda tutmak da her şeye fazla tepeden bakan antipatik bir izlenim de yaratabilir. Dolayısıyla her hareketimizin ölçülü, doğru yer, zaman ve konuştuklarımızı destekleyici olarak profesyonel bir şekilde kullanabilmek bize iş hayatında başarı getirecek.
İkinci olarak karşı tarafın beden dilini okuyabilmek, daha verimli bir iletişim için en güçlü silahımız olabilir. Örneğin bir iş görüşmesinde karşımızdaki kişinin beden dili hareketlerinden stresli ya da heyecanlı olduğunu gözlemleyerek ona göre bir yaklaşım belirlemeniz konuşmayı daha doğru yönlendirebilmenizi, karşınızdaki kişiyle de daha sıcak bir iletişim kurabilmenize olanak sağlar. İyi bir insan kaynakları uzmanı beden dilinin şifrelerini iyi çözebilmelidir. Ayrıca karşınızdaki kişinin beden dilini değerlendirirken kadınlara ya da erkeklere has beden dilini bilmeniz de daha doğru bir yaklaşım içerisinde olmanızı sağlayacaktır.
Beden dilini değerlendirirken sadece jest ve mimikleri ya da oturuş şekilleri, tokalaşma şekli gibi tek bir hareket üzerinden değil bütünlüğüyle değerlendirebilmeniz de profesyonel ve objektif bir yaklaşım için şarttır. Örneğin kişi, bilinçli bir beden dili kullanmıyor ve sadece alışkanlığa bağlı olarak rol modelinden gördüğü bir tokalaşma şekli kullanıyor olabilir. Dolayısıyla bu durumda kişiyi değerlendirirken acele etmemek, tüm hareketlerini ve konuşma biçimiyle olan uyumunu gözlemleyerek değerlendirmek önemlidir. Bu sizi işe alım süreçlerinde daha isabetli seçimler yapabilmeye yönlendirir.
Ayrıca gerek iş hayatında gerek sosyal yaşantıda beden dilinin kültürel farklılıklarını göz önünde bulundurmak da önemlidir. Farklı kültürlerden insanlarla bir araya geleceğiniz zaman onlara has beden dili hareketleri hakkında da bilgi sahibi olmanız sizi karşılıklı iletişimde daha güçlü bir noktaya taşıyacaktır.
Beden Dili Nasıl Öğrenilir?
Beden dilinin en önemli unsurlarından biri dürüst ve açık olabilmektir. Yani samimi ve içten, bilinçli bir şekilde kullanılabilen beden dili size pek çok kapıyı açacaktır. Ancak genetik bir miras olan beden dili, zaten hayatımızda bilinçsiz bir şekilde kullanmamızın getirdiği alışkanlıklar vardır. Alışkanlıkları değiştirebilmek yeni bir şeyler öğrenmekten daha zordur. Bu sebeple beden dilini profesyonel bir eğitim yöntemiyle öğrenmeniz önemlidir.
Enstitü’nün Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili eğitimi size hem çalışma hayatında daha profesyonel bir yaklaşım geliştirmeniz hem de kendi adınıza kişisel gelişiminizde fayda yaratması açısından hazırlanmış bir programdır. Alanında uzman bir eğitmen tarafından canlı dersler eşliğinde ücretsiz ve uzaktan verilen eğitim ile kendi evinizin konforunda beden dilini öğrenme özgürlüğünü yaşayabilirsiniz.
Bu eğitim sonrasında temellerini öğrendiğiniz beden dilini geliştirerek, çevrenizdeki insanları ve kendinizi gözlemleyerek kültürlere ve cinsiyete göre değişen davranışlarda uzmanlaşabilir, kadınların ve erkeklerin beden dili konusunda da çok daha doğru kararlar verebilirsiniz.
İlgili Eğitim: Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili
İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.