Ergoterapi Mezunu Ne Kadar Maaş Alır?
Ergoterapi Nedir? | Ergoterapist Ne Yapar? | Ergoterapist Maaşları |
---|---|---|
Gelişim bozuklukları, hastalıklar, kazalar nedeniyle günlük yaşamlarındaki hareketleri sınırlanmış ve psikolojik olarak desteğe ihtiyaç duyan kişilere çeşitli teknik ve tedavi desteği verilmesidir. | Hastanın yemeğini yiyebilme, giyinme, yazı yazma gibi günlük yapması gereken yeteneklerini geri kazandırmaya çalışır. Psikolojik bozuklukların tedavisini sağlar ve özel ilgi bekleyen bireyleri topluma kazandırmayı hedefler. | Devlet kurumlarında 3000-5000 TL, özel sektörde ise 3000-7000 TL arasında değişmektedir. |
Bireyin yaşamsal faaliyetlerini bağımsız olarak yerine getirilmesi için gerekli teknik ve terapi desteği sağlamaktır. | Kişilere ait duyusal, psikolojik, sosyal ve motor değerlendirmeleri yapar ve uygun tedavi ve düzenlemeleri belirler. | Ergoterapistin yeteneklerine veya çalıştığı merkezin özelliklerine göre bu ücretin daha da arttığı bilinmektedir. |
Fiziksel, duyusal, gelişimsel problemleri olan kişilere destek ve tedavi sağlar. | Anlamlı aktivitelerle gelişimlerini desteklerken, topluma kazandırmak için tedavi ve terapi çalışmalarını yapar. | Ücret ergoterapistin yetenekleri, tecrübeleri ve çalışılan kurumun özelliklerine göre değişkenlik gösterebilir. |
Her bireyin ihtiyacını belirler ve bu ihtiyaçlara uygun tedavi ve destek sağlar. | Kişinin sağlık durumunu, tedavi ve bakım gereksinimlerini değerlendirir ve ona uygun çözümler önerir. | Tecrübe, görev ve önemine göre değişir ve kişinin yetenekleri ve tecrübesine bağlı olarak yükselebilir. |
Ergoterapi, gelişim bozuklukları, hastalıklar, kazalar nedeniyle günlük yaşamlarındaki hareketleri sınırlanmış ve psikolojik olarak desteğe ihtiyaç duyan kişilere çeşitli teknik ve tedavi desteğinin verilmesidir. Kişinin yaşamını aktif hale getirip üretken olarak sürdürebilmesi ve kendi başına hareket etmesi için kapasitesinin geliştirilmesini amaçlar.
Ergoterapi, bireyin yaşamsal faaliyetlerini bağımsız olarak yerine getirilmesi için gerekli teknik ve terapi desteği ile tedavi edilmesidir. Bu destek dört yıllık ergoterapi mezunu kişiler tarafından verir. Ergoterapi mezunu kişilere ‘’ergoterapist’’ veya ‘’iş ve uğraşı terapisti’’ adı verilir. Ergoterapist unvanıyla çalışanlar, hastanın yemeğini yiyebilme, giyinme, yazı yazma gibi günlük yapması gereken yeteneklerini geri kazandırmaya çalışır.
Ortopedik araç kullanmalarını destekler, psikolojik bozukluklarının tedavisini sağlar. Özel ilgi bekleyen bireyleri, tekrar topluma kazandırmayı hedefler. Bu nedenle bu işe gönül veren, sabırlı, iç huzuru olan, mutlu etmeyi seven insanlar bu bölümü seçmelidir. Bu bölüm mezunu kişilere oldukça ihtiyaç vardır. Ergoterapi, okul, ev, iş yeri, fabrika, huzur evi, sağlık ocağı, hastane, kamu kuruluşları, özel ve resmi kuruluşları kapsayan geniş bir uygulama alanına sahiptir.
Ergoterapi mezunları devlet dairelerinde ve özel sektörde çalışabilirler. Maaşları devlet kurumlarında 3000-5000 lira civarındadır. Özel sektörde ise bu rakam 3000-7000 arasında değişmektedir. Ergoterapistin yeteneklerine veya çalıştığı merkezin özelliklerine göre bu ücretin daha da arttığı bilinmektedir.
Ergoterapi Bölümü Nedir?
Hastalıklar, kazalar, gelişim bozuklukları nedeniyle günlük yaşam faaliyetlerini yerine getiremeyen bireylere verilen hizmet, tedavi de destek bütünüdür. Ergoterapi ile bireylerin bağımsız olarak günlük faaliyetlerini kazanabilmesi ve daha mutlu ve özgüvenli olarak hayatlarını sürdürebilmesi hedeflenir. Hastanın günlük hayatına tam olarak iştirak etmesi sağlanır. Bunun için de hastanın yeteneklerini arttırarak, fiziki düzenlemeler sağlanır.
Ergoterapist kişilere ait duyusal, psikolojik, sosyal ve motor değerlendirmeleri yaparak kişilere ait uygun tedavi ve düzenlemeleri belirler. Ergoterapi bölümü okuyan kişilerin sabırlı, hoşgörülü, insanları seven, mutlu etmeyi bilen, sorumluluk sahibi, dikkatli bireyler olmaları gerekir. Ergoterapistler tüm yaş grubundaki fiziksel, duyusal, gelişimsel problemleri olan kişileri anlamlı aktivitelerle gelişimlerini desteklerken, topluma kazandırmak için çalışırlar. Kişilerin bağımsız olarak günlük faaliyetlerini yerine getirmeleri için gerekli tedavi ve terapi çalışmalarını yaparlar.
Ergoterapi kişiye özel tedavi ve terapi ile sağlıklı yaşam için neler yapılması gerektiğini anlatan ve uygulayan bir meslek dalıdır. Her bireyin ihtiyacı olan destek farklıdır. Bireylerin neye ihtiyacı olduğu tespit edilip gerekli analizler yapılarak uygun tedavi şekline karar verilir. Kişilerin ihtiyacı olan çevre koşullarını da düzenleyerek bireylerin bağımsız şekilde hayatlarını sürdürmeleri amaçlanır. Ülkemizde yeni gelişmekte olan, ancak popüler iş bulma sitelerinde aranırlığı gittikçe artan ergoterapi bölümü üniversitelerin sağlık bölümlerinde dört yıllık olarak okutulmaktadır.
Ülkemizde ergoterapi bölümü olan üniversiteler şunlardır:
Hacettepe Üniversitesi (Ankara)
Bezm-İ Âlem Vakıf Üniversitesi (İstanbul)
Üsküdar Üniversitesi (İstanbul)
İstanbul Bilgi Üniversitesi
İstanbul Medipol Üniversitesi
Bahçeşehir Üniversitesi (İstanbul)
Biruni Üniversitesi (İstanbul)
İstanbul Gelişim Üniversitesi
Yakın Doğu Üniversitesi (KKTC-Lefkoşa)
Girne Amerikan Üniversitesi (KKTC-Girne)
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (İstanbul)
Ergoterapi Mezunu Ne iş Yapar?
Ergoterapi mezunu kişiler herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle, fiziksel ve işlevsel aktivitelerini yerine getiremeyen ve kendisini toplumdan dışlanmış hisseden bireylerle çalışır. Bu kişilere her türlü teknik, terapi ve tedavi yönünden destek verir.
Ergoterapist mezunu kişilerin çalışma alanları şunlardır:
Disleksi bireylerin tedavisi
Hiperaktive tanısı konmuş çocuk ve yetişkinler.
Bağımlı hastalıkları olan bireylerin tedavisi ve desteği
Fiziksel engelli bireylerin günlük ihtiyaçlarını kendi başlarına yapmasını sağlamak
Otizmli hastalara destek vermek
Engelli veya yaşlı bireylerin, yaşam alanlarını onlara göre düzenleme
Okulları, iş yerleri ve evleri kişilere uygun yerleştirme
Kanser hastası bireylere psikolojik destek verme ve aktivite planlama
Toplumdan dışlanmış bireylerin topluma kazandırılması
Suç işlemeye meyilli bireylerin kazanılması
Kas ve iskelet sistemi zayıf bireyler
Ergoterapistlerin çalışma yerleri şunlardır:
Özel kurumlar
Kamu kurum ve kuruluşları
Sağlık kuruluşları
Hastaneler
Hastalara ait ev ve iş yerleri
Fabrikalar
Huzurevleri,
Bakımevleri
Özel okullar
Rehabilitasyon merkezleri
İş sağlığı merkezleri
Sosyal merkezler
Şirketler
Ergoterapiden kimler yararlanır?
Ergoterapi mesleğinden 7’den 70 e herkes yararlanabilir. Ancak genel olarak aşağıdaki rahatsızlıklara sahip kişilerin sıklıkla yararlanmaktadır.
Davranış bozuklukları ve dikkat dağınıklığı olan bireyler
Sinir sistemi hastalığı olan kişiler
Psikiyatri hastaları
Genetik olarak hastalıkları olan kişiler
Fiziki bozukluklar, motor fonksiyon bozuklukları olan kişiler
Duruş ve hareket bozukluklarının yol hastalıkları olan kişiler
Romatizmal hastalıkları olan kişiler
Doğuştan zihinsel ve fiziksel engelliler
Kaza sonucu veya başka bir nedenle fiziksel kaybı olan kişiler
Parkinson, alzheimer, demans hastalığı olan kişiler
Ortopedik hastalıkları olup hareketleri kısıtlı kişiler
Selebral Palsi rahatsızlıkları olan kişiler
Yaşlılar, çocuklar
Ergoterapi Örnekleri
Ergoterapinin tam olarak neler yaptığını ergoterapist kişilerin görevlerinin neler olduğunu birkaç örnekle açıklayalım. Örneklerden de göreceğiniz gibi hayatımızın her alanında karşılaşabileceğimiz zorlukların üstesinden gelebilmek ve kişilere bağımsız olma duygusunun verilebilmesi için ergoterapi çok faydalı çalışmalar yapmaktadır.
Herhangi bir hastalık, kaza veya yaralanmalarda vücut işlevlerinden bazılarını kaybetmiş kişilerin günlük yaşamlarında kendi başlarına hareket etmeleri için destek verir. Giyinme, öz bakım, yemek yeme gibi becerileri geliştirmek için hastaya yardımcı yöntemleri öğretir. Mesela, tekerlekli sandalyeden yatağına kendi başına geçebilmesi için pratik yöntem ve uygulamaları gösterir.
Tutma ve kavrama kabiliyeti azalmış veya yitirmiş kişiler için günlük hayatta kullanması zorunlu olan objeleri hastanın kendi başına kullanabilmesi için uygun hale getirir. Tekerlekli sandalyesini veya kullandığı bir takım araçları hastaya göre uyarlayarak kullanılabilir hale getirir.
Geçirdiği rahatsızlıktan dolayı kendi işinde çalışamayan kişiler için kapasitesine uygun olarak bir işe yerleşmesini sağlar.
İş yerlerinde çalışanlar için toplum sağlığını ve yaşam kalitesini arttırma programları düzenlerler. İş yerlerinde sürekli masa başı çalışan kişiler için bel ve boyun sağlığının korunması ve doğru duruş hareketleri için egzersizler planlanır. Gevşeme ve rahatlama eğitimleri verilerek çalışanın stres düzeyinin düşürülmesi sağlanır.
Kas rahatsızlığı olan hastalar, otizm ve ortopedik yaralanmaları olan kişilere uygun egzersiz hareketleri ve terapi yapılarak sosyal çevreye katılım sağlanması
Ev rehabilitasyon ve ev düzenleme çalışmaları yapılması. Yaşlı ve engelli bireylerin sürekli yaşam alanları olan evlerinin düzenlenmesi gereklidir. Bu kişilerin ev düzenleri tek başlarına yaşamlarını idare ettirebilecek şekilde olmalıdır. Duvarlara tutunma barları yapılması, düşmeye sebep olacak eşyaların kaldırımı, tuvalet ve banyoların kişinin fiziki yapısına göre düzenlenmesi gereklidir. Tekerlekli sandalye kullanan kişiler için de ev ve apartman düzenleme çalışmaları yapılması gereken yerlere rampa konulması önemlidir.
Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.