AnasayfaBlogEbelik Bölümü Nedir?
Bölümler

Ebelik Bölümü Nedir?

30 Nisan 2020
Uzun siyah saçlı bir kadın, kanepede yatan hamile bir kadının karnına şefkatle dokunuyor. Hamile kadın elini karnına koymuş, rahatlamış ve mutlu görünüyor. Ona dokunan kadın gülümsüyor ve yüzü sevgi ve hayranlıkla dolu. İçinde bulundukları oda aydınlık ve havadar, beyaz bir kanepe ve bej duvarlar var. Hamile kadın üzerinde baskılı bir desen olan beyaz bir gömlek, ona dokunan kadın ise gri bir bluz ve kot pantolon giyiyor.
KonularDetaylarÖnemli Bilgiler
Ebelik TanımıGebelik sırasında danışmanlık hizmetleri veren ve doğum sürecini yöneten sağlık personeliBunun yanı sıra, anne ve bebek sağlığını yakından takip eder ve gerektiğinde doğumu yönetir.
Ebelik BölümüDoğum, anne ve çocuk sağlığını koruyan ve ilgili hastalıkların tedavisini sağlayabilecek yetenekli sağlık elemanları yetiştirir.Üniversitelerde sağlık bilimleri fakültesinde 4 yıllık lisans eğitimi olarak verilir.
İş İmkanlarıEbeler, özel sağlık sektöründe ve kamu kuruluşlarında iş bulabilme imkanına sahiptir.Ebelik bölümü, geniş bir iş bulma imkanı sağlar ancak gece nöbeti ve hastane ortamı gibi olumsuz yanları bulunabilir.
Ebelik GörevleriEbelik, cinsel sağlık, gebelik önleme, doğum destineme, annelik eğitimi gibi birçok alanda hizmet verir.Ebeler, ayrıca doğum anında ve sonrasında anne ve bebek sağlığını yakından takip eder ve gerektiğinde doğumu yönetir.
Ebelik DersleriEbelik eğitiminde hem teorik hem uygulamalı derslerden oluşan bir müfredat bulunur.Ebelik bölümünü tercih edecek üniversite adayları, dersler hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Ebelik MezunlarıEbelik bölümünden mezun olanlar, geniş bir iş yelpazesine sahip olabilir. Ebelik mezunları, hastanelerde, doğumevlerinde, aile sağlığı merkezlerinde hizmet verebilir.
Ebelik GereklilikleriEbelik adaylarının empati, sabır, hoşgörü, merhametli, dikkatli ve iletişim becerileri gelişmiş olmalı.Bu özellikler, ebelik mesleğinde başarılı olmak için önemlidir.
GelişmelerSağlık alanındaki gelişmeler, ebelik mesleğinin önemini ve iş imkanlarını arttırmaktadır.Gelişmeler ve yenilikler, ebelerin yeteneğini arttırır.
Ebelik MesleğiEbelik mesleği, genellikle kadınlar tarafından seçilirken, erkek ebeler de vardır.Ebelik mesleğini erkekler de seçebilir.
Üniversite TercihiEbelik bölümünü seçecek üniverste adaylarının, bölüm hakkında yeterli bilgi edinmeleri ve bölüme ilgi duymaları gerekir.Aynı zamanda belirlenen sayılarda zorunlu staj yapılmaktadır.

İlk çağlardan beri uygulanmaya devam eden ebelik, tıp alanındaki gelişmelerin etkisiyle profesyonel bir sağlık mesleği halini almıştır. Ebelik doğum öncesinde başlayan; gebelik izleme, takip, önlem gibi önemli süreçleri takip etmekle devam eden süreç yönetimidir. Doğum sürecinde doktorun en büyük yardımcı olup, doğum sürecini yönetir ve anne bebek sağlığını yakından takip eder.

Doktor bulunamadığı durumlarda doğumu yaptırır ve anne bebek için gereken ilk müdahaleleri yapar. Destekleme, bakım ve koruyucu hizmetlerde görev alan diğer sağlık personeli ile iş birliği içinde çalışan profesyonel sağlık personeline ebe tanımı yapılır. Ebelik mesleğinin dünya sağlık örgütüne göre tanımı “Gebelik sırasında doğumda ve doğumdan sonra gerekli bakım ve danışmanlığı sağlamak, normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırmak ve yeni doğanın bakımını yapmak üzere eğitimi tescillenmiş kişidir.” şeklindedir.

Ebelerin çoğu kadın olmakla birlikte batı ülkelerinde görev yapan erkek ebeler de vardır. Ülkemizde sadece kadın ebeler görev yapmaktadır.

Ebelik Bölümü Nedir?

Ebelik bölümü; doğum, anne ve çocuk sağlığını korumak ve doğumla ilgili oluşabilecek hastalıkların tedavisini sağlayabilecek sağlık elemanları yetiştirir. Ebelik; hamile kadın, yeni anne ve bebekleri için hizmet sunan sağlık mesleklerinin alt dalıdır. Ebelik mesleğini yerine getirenlere ebe unvanı verilir. Ebeler doğumdan önce ve sonra tıbbi bakım, danışmanlık ve gerekli desteği sağlamak üzere aileleri ebeveyn olma sürecine hazırlama görevini üstlenir. Üniversitelerde sağlık bilimleri fakültesinin içinde 4 yıllık lisans eğitimi olarak verilir.



Ebelik bölümü sayısal puan türüne göre sınav puanını dikkate alır. Ebelik eğitiminde hem teorik hem uygulamalı dersler hemen hemen eşit olarak bölünmüştür. Aynı zamanda belirlenen sayılarda zorunlu staj yapılmaktadır. Ebelik mesleğini tercih edecek üniversite adaylarının öncelikle bölüme ilgi duymaları gerekir. Bunun yanı sıra empati kabiliyeti yüksek, sabırlı, hoşgörülü, merhametli, dikkatli ve iletişim becerileri gelişmiş olmalıdır.

Ebelik İş İmkanları Nelerdir?

Ebelik bölümünden mezun olanlar, özel sektörde ve kamu kuruluşlarında iş imkanına sahiptir. Ebeler, kırsal alan sağlık hizmetleri içinde denetçi ebe veya ziyaretçi ebe olarak çalışabilirler. Tedavi kurumlarında ve aile kliniklerinde ise sorumlu ebe veya eğitimci ebe görevleri yapabilirler. Ülkemiz anne ve çocuk sağlığı aynı zamanda aile planlamasının etkin olarak yürütülebilmesi için donanımlı tecrübeli ebelere ihtiyaç duymaktadır.



Özellikle sağlık alanında olan gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda ebelerin iş imkânı her geçen gün daha geliştirilmiş olarak görev alanı bulmaktadır. Ebelik bölümü kamu kadar özel sektörde de iş bulma imkânı sağlayan bölümlerden biridir. Ancak mesleğin gece nöbetleri, hastane ortamı gibi olumsuz yanlarını da iyi düşündükten sonra tercih edilmelidir. Ebelik mesleğini tercih edenler için iş imkanları nelerdir, inceledik.



  • Doğumevleri,

  • Doğumhaneler,

  • Aile Sağlığı Merkezleri,

  • Toplum Sağlığı Merkezleri

  • Jinekoloji Merkezleri,

  • Yeni doğan servisleri,

  • Kısırlık servisleri,

  • Aile planlaması merkezleri,

  • Profesyonel doğum koçluğu yapabilir, eğitim verebilirler.

Ebelik Mezunları Ne İş Yapar?

Her bölüm gibi ebelik bölümünü tercih eden öğrencilerin ilk araştırdığı konu kariyerlerini nasıl oluşturacaklarıdır. Eğitim süreci boyunca aldıkları uygulamalı dersler ve stajlar alanlarında tecrübe edinmeleri için iyi birer fırsattır. Ebelik bölümü mezunları çalıştıkları kurum içinde çeşitli görevler üstlenirler. Doğum öncesinden başlamak üzere doğum anında ve sonrasında devam eden üstelendikleri önemli sorumluluklar vardır.

Ebeler, yeni ebeveynler için sağlıktan eğitime, doğum yardımından rehberliğe kadar olan uzun bir süreç içinde yer alırlar. Ebelik görevlerini tek tek incelediğimizde pek çok görev karşımıza çıkıyor.

  • Ebeler, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin içinde ihtiyaç duyulan görevleri üstlenirler.

  • Gebelik öncesi dönemde ebeveynler için hazırlık eğitimi ile anne, babalığa ve sonrasında doğuma hazır olmaları için programlar oluşturur ve yönetirler.

  • Gebelik gelişmesiyle birlikte normal hamilelik izlenimini yapar, süreci takip eder, gerekli önlemleri alır ve doğum sürecini hazırlar.

  • Doğum başlangıcında itibaren her anne yanında olur ve doğumu hazırlar, süreci yönetir, anne ve bebek sağlığını takip ederler.

  • Doğum sırasında doktorun en büyük yardımcısıdır.

  • Bebeğin doğumu ile birlikte yeni doğan bakımını üstlenir ve gerekli muayeneleri yaparlar.

  • Anne ile birlikte 0-6 aylık süreci izler ve iş birliği içinde olurlar.

  • Lohusalık döneminde anneye destek olurlar.

  • Bebek için gerekli aşıları yaparlar.

  • Bebeğin beslenme, temizlik, aile planlaması, bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemleri ve ilk yardım gibi hizmetleri verirler.

Ebelik Dersleri Nelerdir?

Ebelik bölümünü tercih edecek üniversite adayları öncelikle derslerin neler olduğunu merak ediyor. Birçok teorik dersin yanı sıra uygulamalı olarak ta çok sayıda derse katılan öğrenciler, 4 yıllık eğitim süresi içinde birden fazla staja katılmak zorundadır. Eğitimin en önemli özelliklerinden biri uygulamalı eğitime, teorik eğitim kadar yer vermesidir. Öğrenciler 4 yıllık eğitimlerini başarı ile tamamladıktan sonra ebe unvanı alır. Ebelik bölümünü tercih eden öğrenciler 8 yarı yıl boyunca aşağıda sıraladığımız derslerden sorumlu olacaktır.

  • Anatomi,

  • Mikrobiyoloji - Parazitoloji,

  • Ebelikte Kişiler Arası İlişkiler,

  • Embriyoloji,

  • Histoloji,

  • Epidemiyoloji,

  • Gebelikte Dahili ve Cerrahi Hastalıklar,

  • Doğum Bilgisi,

  • Anne ve Çocuk Sağlığı Eğitimi,

  • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları,

  • Kadın Sağlığı ve Hastalıkları,

  • Ebelik Tarihi ve Deontoloji,

  • Anne Yeni doğan Sağlığı ve Hizmetleri,

Ebelik Taban Puanları ve Sıralama


2020 Ebelik Taban Puanları ve Ebelik Başarı Sıralamaları aşağıdaki gibidir. Sizler için düzenlediğimiz puanlar ilk 5 eğitim kurumunu kapsamaktadır. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümTaban PuanBaşarı Sırası
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİEbelik (Yüksekokul) (Burslu)317,34653156410
İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİEbelik (Fakülte) (Burslu)314,96475160508
MARMARA ÜNİVERSİTESİEbelik (Fakülte)303,07395182640
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞAEbelik (Fakülte)300,09824188857
ANKARA ÜNİVERSİTESİEbelik (Fakülte)296,97302195530
Ebelik Tanımı, Gebelik sırasında danışmanlık hizmetleri veren ve doğum sürecini yöneten sağlık personeli, Bunun yanı sıra, anne ve bebek sağlığını yakından takip eder ve gerektiğinde doğumu yönetir, Ebelik Bölümü, Doğum, anne ve çocuk sağlığını koruyan ve ilgili hastalıkların tedavisini sağlayabilecek yetenekli sağlık elemanları yetiştirir, Üniversitelerde sağlık bilimleri fakültesinde 4 yıllık lisans eğitimi olarak verilir, İş İmkanları, Ebeler, özel sağlık sektöründe ve kamu kuruluşlarında iş bulabilme imkanına sahiptir, Ebelik bölümü, geniş bir iş bulma imkanı sağlar ancak gece nöbeti ve hastane ortamı gibi olumsuz yanları bulunabilir, Ebelik Görevleri, Ebelik, cinsel sağlık, gebelik önleme, doğum destineme, annelik eğitimi gibi birçok alanda hizmet verir, Ebeler, ayrıca doğum anında ve sonrasında anne ve bebek sağlığını yakından takip eder ve gerektiğinde doğumu yönetir, Ebelik Dersleri, Ebelik eğitiminde hem teorik hem uygulamalı derslerden oluşan bir müfredat bulunur, Ebelik bölümünü tercih edecek üniversite adayları, dersler hakkında bilgi sahibi olmalıdır, Ebelik Mezunları, Ebelik bölümünden mezun olanlar, geniş bir iş yelpazesine sahip olabilir , Ebelik mezunları, hastanelerde, doğumevlerinde, aile sağlığı merkezlerinde hizmet verebilir, Ebelik Gereklilikleri, Ebelik adaylarının empati, sabır, hoşgörü, merhametli, dikkatli ve iletişim becerileri gelişmiş olmalı, Bu özellikler, ebelik mesleğinde başarılı olmak için önemlidir, Gelişmeler, Sağlık alanındaki gelişmeler, ebelik mesleğinin önemini ve iş imkanlarını arttırmaktadır, Gelişmeler ve yenilikler, ebelerin yeteneğini arttırır, Ebelik Mesleği, Ebelik mesleği, genellikle kadınlar tarafından seçilirken, erkek ebeler de vardır, Ebelik mesleğini erkekler de seçebilir, Üniversite Tercihi, Ebelik bölümünü seçecek üniverste adaylarının, bölüm hakkında yeterli bilgi edinmeleri ve bölüme ilgi duymaları gerekir, Aynı zamanda belirlenen sayılarda zorunlu staj yapılmaktadır
anne ve bebek doğum ebe ebelik hamilelik ebelik bölümü
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.