AnasayfaBlogDoğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü (MYO)
Bölümler

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü (MYO)

31 Ocak 2021
Geniş bir açık alanda bir grup beyaz boru görülüyor. Beyaz, kabarık bulutlarla dolu gökyüzünde güneş ışıl ışıl parlamaktadır. Borular bir sıra halinde dizilmiştir ve en yakın boru odak noktasındadır. Metalden yapılmıştır ve hafif parlak bir yüzeyi vardır. Borunun beyaz arka planında siyah bir harf yazılıdır. Arka planda beyaz yüzeyli, oval şekilli bir nesne de var. Genel sahne huzurlu ve sakin olup doğanın ve açık havanın güzelliğinin mükemmel bir temsilidir.
Bölüm BilgisiÖzelliklerİş İmkanları
Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi (MYO)2 yıllık ön lisans programıKamu sektöründe kısıtlı, özel sektörde geniş
UnvanDoğalgaz ve Tesisatı TeknikeriÜniversiteler,BOTAŞ, Doğalgaz dağıtım şirketleri ve inşaat sektörü
KPSS AtamasıHer yıl 3-4 adet kontenjanYüksek puanla dahil olunabilir
DGS GeçişEnerji Sistemleri Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve diğerleri4 yıllık lisans bölümüne geçiş imkanı
GörevlerDoğalgaz tesisatı yerleştirme ve bakımı, montaj, arıza müdahaleleriDoğalgaz dağıtım şirketleri, üniversiteler, BOTAŞ ve diğerleri
Staj ZorunluluğuVarÖzel sektördeki şirketlerde veya kamu sektöründeki belirli kurumlarda
Eğitim Süresi2 yıl2 yıllık eğitimin ardından mezun olanlar çeşitli sektörlerde iş bulabilirler
Tercih Edilmesi Gereken ÖzelliklerMatematik ve fizikle ilgili başarılı, şekil ilişkilerini görebilme becerisi, el becerisi ve güçlü fiziksel kondisyonTüm doğalgaz ve tesisatla alakalı sektörler
Kendi İşini Kurma İmkanıVarKendi çapında bir işletme kurabilir veya freelancer olarak çalışabilir
Bölüm DersleriDoğalgaz Tesisatı, sıhhi tesisat, ısı pompaları, havalandırmalar, iklimlendirmeler vb.Belirli tesisatlarda veya cihazlarda uzmanlaşıp özel sektöre hizmet verme

Bazı ön lisans bölümlerden mezun olduktan sonra kamu alanında memur olarak çalışmak oldukça kolaydır. 60'lı puanlara göre memur olarak atanan birçok bölüm bulunur. Bunun yanı sıra neredeyse hiç kadro açılmayan bölümler vardı. Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümü şu ana kadar bu bölümlerden biridir. Kamu alanına atanmak isteyen mezunların KPSS'den çok yüksek puanlar alarak diğer ön lisans mezunlarının başvurduğu kadrolara başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümü, doğalgaz alanına hakim, ilgili cihazların kullanımı ve döşenmesi konusunda bilgili, döşenmesi, bakım ve onarımı hakkında teknolojinin tüm imkanlarını uygulayabilen ve deneyimli elemanlar yetiştiren bir meslek yüksekokulu programıdır. Günümüz koşullarında gelişen teknoloji de göz önünde bulundurulduğunda ilerleyen yıllarda bölüme ve bölüm mezunlarına olan ilginin çoğalabileceği ön görülmektedir.

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü Nedir?

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümü meslek yüksekokulu bölümü olup, 2 yıllık ön lisans eğitimi verir. Doğalgazla alakalı tüm bilgileri öğrenmiş, doğalgaz tesisatı ile ilgili bilgi ve becerilerini geliştirme kabiliyeti gösteren, gaz ve tesisatı ile ilgili cihaz ve sistemlerinin montajını yapabilecek, bakımı ve onarımını üstlenebilecek meslek elemanları yetiştiren akademik bir disiplindir.



Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi mezunları “Doğalgaz ve Tesisatı Teknikeri” unvanı almaya hak kazanır. Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrenci adayları YKS’nin birinci oturumu olan TYT puan türüne göre tercih yapmaları gerekir. Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü için girmeniz gereken tek sınav TYT’dir. Bölümü tercih edecek olanların 150 ve üzeri puan almaları gerekmektedir.

Bölümü okuyan öğrencilerin staj zorunluluğu vardır. Bölümü tercih edecek adayların çalışma şartlarını ve özellikle kamu alanında çalışma imkanının kısıtlı olduğunu bilerek tercih yapmaları gerekir. Bölümü tercih edecek adayları dikkatli ve becerilerini geliştirebilme yeteneğine sahip olmaları gerekir.

Matematik ve fizikle ilgili ve bu konularda başarılı, şekil ilişkilerini görebilme becerisine sahip, bedensel olarak güçlü ve ellerini ustalıkla kullanma becerisi gösterebilen adaylar için uygun olan bölümlerdendir. Takım çalışması için uyumlu olması ve verilen talimatları eksiksiz olarak yerine getirebilme özenini göstermeleri gerekir.

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümünü başarıyla tamamlayan mezunlar DGS sınavına girmeleri ve Doğalgaz ve Tesisatı Dikey Geçiş bölümlerinden birine başvuru yapabilir. İstenilen puanı almaları halinde ise 4 yıllık lisans bölümüne geçiş hakkı kazanırlar. Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi DGS geçiş bölümleri aşağıda sıraladığımız gibidir.



Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümüne KPSS ataması bulunmuyor. Ancak her yıl bu program için 3-4 adet kontenjan ayrılıyor. Bu durumda Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi mezunları KPSS’ndan yüksek puan almaları halinde bu 3-4 kişilik kontenjana dahil olma şansı elde edebilirler.

Atanamayan Doğalgaz ve Tesisatı teknolojisi olanakları kamu ile sınırlı kalmıyor. Mezunlar için özel sektörde iş imkanları daha fazladır. Mezunların kendi işini yapma imkanı da bulunur. Eğitimini tamamlayan Doğalgaz ve Tesisatı teknikerleri aşağıda listelediğimiz yerlerde iş imkanına sahip olabilir.

  • Üniversiteler

  • BOTAŞ 

  • Doğalgaz dağıtım şirketleri 

  • Doğalgaz cihazları teknik servisleri

  • İnşaat sektörü yapı ve tesisat işleri

  • Kendi iş yerlerini açabilirler.

  • Gazlı Isıma olan yerlerde.

  • Doğalgaz tesisatı yapan özel işletmeler

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümü mezunları çalışma alanlarına ve göre yaptıkları işlere göre görevlerinde farklılıklar bulunabilir. Kamu kurumlarında çalışan Doğalgaz ve Tesisatı Teknikeri görevi çalışma alanına göre örnek olarak şu şekilde olabilir. Çalıştıkları kurumlarda kaloriferci, tesisatçı ve ya bakımcı olarak iş çalışmalarını yürütebilirler. Özel sektörde çalışmaları ise doğalgaz dağıtım şirketleri bünyesinde iş gerçekleşir. Doğalgaz ve Tesisatı Teknikeri ne iş yapar ve başlıca görevleri nelerdir, inceleyelim.

  • Doğalgaz tesisatının yerleştirilmesi sırasında projeye göre binalara yerleştirilmesine yardımcı olurlar.

  • Doğalgaz tesisatı ve kullanım sırasında gerekli cihazlarının bakım ve onarımını yaparlar.

  • Projeye uygun olarak tesisat altyapı çalışmalarını yaparlar.

  • Arıza bildirimi yapıldıktan sonra bildirim yerlerine giderek müdahale etmek önemli görevlerinden biridir.

  • Doğalgaz tesisatının çalışır olmasının devamını sağlamakla görevlidir.

  • Doğalgaz ile ilgili üretilen ürünlerin üretiminde görev alır.

  • Doğalgaz ve kullanım esnasında kullanılan cihazların montajında görev alırlar.

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi bölümünü tercih edecek aday öğrenciler ilk olarak eğitim yaşamlarında karşılaşacakları dersleri incelemek ister. 2 yıllık eğitim yaşamları boyunca birçok teknik bilginin bir araya geldiği bir ders çizelgesi ile karşılaşırlar. Üniversitelere göre süreleri değişim gösteren staj zorunlulukları bulunur.

Bölüm, kariyerlerinde başarılı olacak, bilgi ve beceri ile mezun olabilecek nitelikli mezunların yetişmesi için tüm imkanlarını seferber eder. Bölümün şartlarını yerine getirip, 4 dönem oyunca tüm derslerden başarı ile geçmiş olan öğrenciler, Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi ön lisans diploması almaya hak kazanacaktır. Bölümden mezun olanlara Doğalgaz ve Tesisatı Teknikeri unvanı verilir. Öğrencilerin eğitim yaşamları boyunca karşı karşıya kalacakları dersler aşağıdaki listelediğimiz gibidir.

  • Mesleki Matematik,

  • Temel Tesisat İşlemleri, 

  • Teknik Resim, 

  • İş Güvenliği, 

  • Tesisat Servis Hizmetleri, 

  • Doğalgaz Tesisatı,

  • Bilgisayar Destekli Tasarım, 

  • Boru Kaynakçılığı, 

  • Bilgi ve iletişim Teknolojisi.

  • Isıtma Sistemleri, 

  • Etüt ve Proje Teknikleri,

  • Malzeme Teknolojisi, 

  • Bakım Arıza ve Onarım, 

  • Güneş enerjisi, 

  • Doğalgaz Dağıtım Hatları,

  • İklimlendirme Tekniği, 

  • Termodinamik, 

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları aşağıdaki gibi açıklandı. Sizler için hazırladığımız puanlar ve sıralamaların tamamı bu yıl yerleşen adaylara aittir. Yazımızda ilk 3 eğitim kurumuna ait bilgileri paylaştık. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK aracılığı ile açıklanmış olan en son güncel bilgileri içerir.

ÜniversiteTaban PuanBaşarı Sırası
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ204,777191500839
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ199,183241586225
BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ169,630011760515
Doğalgaz ve Tesisatı Teknolojisi (MYO), 2 yıllık ön lisans programı, Kamu sektöründe kısıtlı, özel sektörde geniş, Unvan, Doğalgaz ve Tesisatı Teknikeri, Üniversiteler,BOTAŞ, Doğalgaz dağıtım şirketleri ve inşaat sektörü, KPSS Ataması, Her yıl 3-4 adet kontenjan, Yüksek puanla dahil olunabilir, DGS Geçiş, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve diğerleri, 4 yıllık lisans bölümüne geçiş imkanı, Görevler, Doğalgaz tesisatı yerleştirme ve bakımı, montaj, arıza müdahaleleri, Doğalgaz dağıtım şirketleri, üniversiteler, BOTAŞ ve diğerleri, Staj Zorunluluğu, Var, Özel sektördeki şirketlerde veya kamu sektöründeki belirli kurumlarda, Eğitim Süresi, 2 yıl, 2 yıllık eğitimin ardından mezun olanlar çeşitli sektörlerde iş bulabilirler, Tercih Edilmesi Gereken Özellikler, Matematik ve fizikle ilgili başarılı, şekil ilişkilerini görebilme becerisi, el becerisi ve güçlü fiziksel kondisyon, Tüm doğalgaz ve tesisatla alakalı sektörler, Kendi İşini Kurma İmkanı, Var, Kendi çapında bir işletme kurabilir veya freelancer olarak çalışabilir, Bölüm Dersleri, Doğalgaz Tesisatı, sıhhi tesisat, ısı pompaları, havalandırmalar, iklimlendirmeler vb, Belirli tesisatlarda veya cihazlarda uzmanlaşıp özel sektöre hizmet verme
doğalgaz ve tesisatı teknolojisi doğalgaz ve tesisatı teknikeri ön lisans meslek yüksekokulu DGS doğalgaz ve tesisatı teknolojisi bölümü doğalgaz ve tesisatı teknolojisi bölümü (MYO)
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.