AnasayfaBlogDiş Hekimi Asistanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Diş Hekimi Asistanı Nedir? Ne İş Yapar?

30 Mayıs 2021
Görüntünün merkezinde ellerini büyük yeşil eldivenlerle kapatmış beyaz önlüklü bir kadın görülüyor. Solunda bir dizi uzun mor nesnenin önünde duruyor ve görüntünün sağ tarafında küçük bir banyoda bir tuvalet görülüyor. Sağ üst köşede pembe bir gömleğin yakın çekimi var. Son olarak, sol köşede üzerinde beyaz bir metin bulunan bir bilgisayar ekranı yer alıyor. Beyaz önlüklü kadın, yüzünde kendinden emin ve kararlı bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor.
KonuTanımDetaylar
Diş Hekimi AsistanıHasta muayenesinde diş hekimine yardımcı olan, tedavi malzemelerinin biraraya getirilerek, kullanıma hazır halde tutulmasını sağlayan sağlık teknikeri.Daha önce belirlenmiş bir meslek dalı bulunmamaktaydı. Bu durum 26 Nisan 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 27916 sayılı kanun ile değişti.
EğitimBir yıllık eğitim alarak diş hekimi asistanı olunabilir.Eğitim sonunda ulusal düzeyde bir sınavla lisans alınıyor. Ülkemizde bu durum ön lisans eğitimi olarak gerçekleşiyor ve bazı lisans eğitimlerine dikey geçiş yapılabiliyor.
Görevler ve SorumluluklarDiş hekimi asistanlarının birçok görevi ve sorumluluğu bulunur.Hasta tedavilerinde diş hekimine yardımcı olma, malzeme hazırlama, servis amirine yardımcı olma ve klinik temizliğini sağlama gibi görevler yer alır.
Klinik OrtamDiş hekimi asistanları klinik ortamda doğrudan yetiştirilir ve çalıştırılabilirAsistanın görevi klinik uygulamalarda hazırlık ve asiste ile sınırlıdır.
Tıbbi ve Evsel AtıklarDiş hekimi asistanı tıbbi ve evsel atıkların ayırarak atılmasını sağlar.Bu konuda hassas olmalı ve atıkları doğru şekilde ayrıştırmalıdır.
Araç ve Gereç KontrolüAsistanın görevleri arasında kullanılmış bütün malzemelerin kayıtlarını tutmak ve eksilmeleri halinde teminini sağlamak yer alır.Kullanılan malzemelerin son kullanma tarihleri ve arızaları düzenli olarak kontrol edilmelidir.
ÖzellikleriDiş hekimi asistanlarının klinik ve hasta ile ilişkilerde kaliteli hizmet verebilme kabiliyetine sahip olması gerekmektedir.Kalite yönetim sistemine uygun olarak çalışmak önemlidir.
Hastalarla İlişkilerAsistanın görevleri arasında randevusu olan hastaların dosyalarını sunmak ve hatırlatmak bulunur.Hasta bilgilendirmesi ve iletişimde önemli bir role sahiptir.
Anestezi Malzeme HazırlığıDiş hekimi asistanının bir diğer görevi, genel anestezi yapılması kapsamında malzeme hazırlığının yapılması ve kontrol edilmesidir.Gerekli malzemelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanması, tedavinin sorunsuz yürütülmesi açısından önemlidir.
Dolgu Malzeme ve Ekipmanlarının SağlanmasıAsistanların hekimlere gerek duyulan dolgu malzeme ve ekipmanlarını sağlama görevi bulunmaktadır.Bu işlem, tedavi sürecinin hızlandırılmasına ve sorunsuz ilerlemesine yardımcı olur.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) diş hekimi asistanı doğrudan klinik ortamda yetiştirilebilir ve çalıştırılabilir. Aynı zamanda asistanın görevi klinik uygulamalarda hazırlık ve asiste ile sınırlarıdır. Fakat bir yıllık eğitim ve ulusal düzeyde bir sınav ile lisans alınabileceği, birtakım klinik uygulamaları yapabileceğini açıkça belirtebiliriz. Ülkemizde ön lisans eğitimi şeklinde bu eğitim verilmekte ve bazı lisans eğitimlerine dikey geçiş yapılabilmektedir.

Diş hekimi asistanı nasıl olunur? Hangi sınavlara girilir? Görev ve sorumluluklarına değindik.

Diş Hekimi Asistanı Nedir?

Diş hekimi, tıbbi sekreter ve diş hekimi asistanı, ağız ve diş sağlığı faaliyetleri alanında hizmet sunan 21. yüzyılın çağdaş klinikleri personeli olarak gösterilebilir. Diş hekiminin yardımıcı personeli ise yasal düzenlemeler kapsamında bir meslek dalı olarak gösterilmedikleri ülkelerde sekreterlik hizmetlerinden finansal konularak konulara ve sonrasındaki sterilizasyondan cerrahi asistanlarına kadar birçok farklı konuda görev ve sorumluluğu bulunan fakat bu konular kapsamında herhangi bir temel eğitimi olmayan kişi olarak tarif edilmektedir. Yakın zamanda kadar buna benzer bir dönemin olduğu ülkemizde ise 26 Nisan 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 27916 sayılı (madde 9) ve 11.04.1928 tarihli 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanuna dahil edilen 13. maddenin “ ı” fıkrası ile "meslek yüksekokullarının ağız diş sağlığı bölümlerinden mezun, hasta muayenesinde diş hekimine yardımcı olan, tedavi malzemelerinin biraraya getirilerek, kullanıma hazır halde tutulmasını sağlayan sağlık teknikeri" olarak tanımlanmaktadır.

İlgili eğitim: Hasta Kabul Kursu

Bu kapsamda ağız diş sağlığı asistanı mesleği tam olarak tanımlanmış ve bu mesleğe yönelik iş ve işlemleri yapanların yetkilendirilmelerine yönelik T.C Sağlık Bakanlığı’nın organizasyonu ile eğitim ve sertifika çalışmaları başlatılmıştır. Bir çok ülke ise diş hekimi yardımcı personelinin meslek dalı olarak kabul edilmesi, görev ve sorumluluklarının ortaya koyulması, meslek kurslarla ve lisans düzeyinde eğitimlerle desteklenmesi konusunda farklı uygulamalar yapılmaya başlanmış ve benimsenmiştir. Netice itibariyle akademik eğitim düzeyinde çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu konuya verilebilecek en iyi örnek ise Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) diş hekimi asistanı doğrudan klinik ortamda yetiştirilebilir ve çalıştırılabilir. Aynı zamanda asistanın görevi klinik uygulamalarda hazırlık ve asiste ile sınırlarıdır. Fakat bir yıllık eğitim ve ulusal düzeyde bir sınav ile lisans alınabileceği, birtakım klinik uygulamaları yapabileceğini açıkça belirtebiliriz. Ülkemizde ön lisans eğitimi şeklinde bu eğitim verilmekte ve bazı lisans eğitimlerine dikey geçiş yapılabilmektedir.

Diş Hekimi Asistanı Ne İş Yapar?

Diş hekimi asistanlarının birçok görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu görev ve sorumlulukları şu şekilde gösterebiliriz.

  • Hastaların tedavileri esnasında diş hekimine yardımcı olurlar.

  • Servis amirleri tarafından kendilerine verilen görev ve hizmetleri yerine getirirler.

  • Kendi sorumlulukları altında bulunan araç ve gereçlerin muhafaza ile bunların her türlü israfların oluşumuna engel olurlar. İlgili araç ve gereçlerin bozulmamasına, kaybolmamasına, farklı amaçlar kapsamında kullanılmamasına dikkate ederler

  • Diş kliniklerinde kullanılan tıbbi araç ve gereçlerin toplanması ve enfeksiyon riskini indirmeye yönelik sterilizasyon ve dezenfeksiyon işlemleri ölçüsüne göre işlemlerini gerçekleştirip otoklav aletlerinde sterilizasyon işlemlerinin işlemine yardımcı olurlar.

  • Steril işlemi yapılmış tıbbi araç ve gereçlerin kliniklerde kullanımının sağlanması için gerekli şekilde dağıtılmasını sağlar.

  • Görev yapmış olduğu birimin temizliği ve düzeninden sorumludur.

  • Üst yönetimin kendisine vereceği görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirir.

  • Tıbbi ve evsel atıkları ayırarak atılmasını sağlar.

  • Görev yapmış olduğu bölümde kendi sorumluluğu altında bulunan cihazların arızalanması halinde bunların onarımını yapmak için arıza bildirim formu doldurarak ilgili cihazın onarımını gerçekleştirir.

  • Kullanımı gerçekleşen bütün malzemelerin son kullanma sürelerini ve herhangi bir arıza olup olmadıklarını kontrol eder. Son kullanma tarihi geçmiş veya bozuk olan malzemelerin depoya imha ya da iade amacıyla iletilmesini sağlar.

  • Kullanılmış olan bütün malzemelerin kayıtlarını gerçekleştirir ve eksilmeleri halinde teminini tekrar sağlamak amacıyla ilgili hekimi bilgilendirir.

  • Diş hekimi asistanının diğer bir önemli görevi ise kalite yönetim sistemi politikası, hedef ve prosedürlerine uygun olarak gerçekleştirmek.

  • Genel anestezi yapılması kapsamında malzeme hazırlığının yapılması, kontrolü ve tedarik edilmesi

  • Hekimlere gerek duyulan dolgu malzeme ve ekipmanlarının sağlanmasının yapılması

  • Hekimler için ünitelerinin hazırlanması

  • Randevusu gelen hastaların klinik hekimlerine dosyasının sunulması ve hatırlatılması şeklinde görevleri bulunmaktadır.

Diş Hekimi Asistanı Maaşları

Diş hekimi maaşları kamu ve özel diş klinikleri şeklinde ikiye ayrılmaktadır. 2021 yılı için kamu hastanelerinde maaş alımlarında özel kliniklere ve hastanelere göre oldukça yüksektir. Yapılan bir araştırmaya göre diş hekimi asistanlarının maaşları sorulmuş, çalışmaya katılan 222 katılımcının ortalama maaşı 3300 TL olarak ortaya çıkmıştır. Kamu hastanelerinde nöbete kalınması mesleki tecrübe yılı maaş alımlarını yükseldiği gibi diş tedavi hastanesinin bulunduğu coğrafi bölge de maaş alımlarını değiştirmektedir. Kamu hastanelerindeki en yüksek maaş alımı ise 4100 TL seviyelerindedir.

Özel diş kliniklerinde yeni işe başlayanlarda, bu maaş alımı ortalama 3000 TL civarında olduğunu belirtebiliriz. Kurumsal kimliği 35 yıla dayanan özel bir diş hastanesindeki asistanın maaşı ise 3300 TL seviyelerindedir. Meslekte geçirilmiş hizmet yılının 5 yıl ve üzeri olan, özel hastanede diş hekimliği asistanlığını yerine getiren sağlık çalışanının maaşı ise 3700 TL’ye kadar çıkmaktadır. Kamu hastanesinde bu meslek yılına sahip bir diş hekimliği asistanının maaşı ise 3800 TL seviyelerindedir. 

Diş Hekimi Asistanı Nasıl Olunur?

Diş hekimi asistanı olabilmek için sağlık meslek lisesinin ilgili bölümlerinden birinden mezun olmak veya dengi olabilecek liselerin sayısal bölümlerinden mezun olmaları beklenir. Mezuniyet sonrası şayet sınavsız geçiş hakkı elde edilmek isteniyorsa sağlık meslek liselerinden mezun olma şartı aranmaktadır. Lise eğitimi sonrasında Yüksek Öğretim Kurumunun (YÖK) her yıl düzenlemiş olduğu Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavına girmek ve üniversitelerin meslek yüksekokulu diş hekimliği teknikerliği bölümü için yeterli olan puanı almak gerekir. 2021 yılı geçerli olan bu kriterlerin sonraki yıllarda aynı şekilde devam etmesinin beklenmesi doğru olmayacaktır. Eğitim sisteminin 20 yılda değiştiği ülkemizde sonraki yıllarda farklı bir eğitim sistemiyle giriş yapılabilir. 

Ön lisans eğitimi şeklinde alınabilecek olan diş hekimliği asistanlığı toplamda iki yıllık bir eğitim şeklinde planlanmaktadır. Bu eğitimin ilk yılı ağırlıklı olarak teorik olan eğitimler alınırken ikinci yılı ise daha çok pratik eğitimleri ( uygulamalı ) yer verilmektedir. Eğitim sonrası kamu hastanelerinde çalışılmak isteniyorsa KPSS sınavına girerek atanmak için yeterli puanın alınması beklenilir. Özel diş hastanelerinde çalışması durumunda ise herhangi bir sınava gerek yoktur. Ancak kurumsallaşmış özel hastanelerde bilimsel yeterlilik sınavları uygulanabileceğini hatırlamamızda fayda görüyorum.

Diş Hekimi Asistanı, Hasta muayenesinde diş hekimine yardımcı olan, tedavi malzemelerinin biraraya getirilerek, kullanıma hazır halde tutulmasını sağlayan sağlık teknikeri, Daha önce belirlenmiş bir meslek dalı bulunmamaktaydı Bu durum 26 Nisan 2011 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 27916 sayılı kanun ile değişti, Eğitim, Bir yıllık eğitim alarak diş hekimi asistanı olunabilir, Eğitim sonunda ulusal düzeyde bir sınavla lisans alınıyor Ülkemizde bu durum ön lisans eğitimi olarak gerçekleşiyor ve bazı lisans eğitimlerine dikey geçiş yapılabiliyor, Görevler ve Sorumluluklar, Diş hekimi asistanlarının birçok görevi ve sorumluluğu bulunur, Hasta tedavilerinde diş hekimine yardımcı olma, malzeme hazırlama, servis amirine yardımcı olma ve klinik temizliğini sağlama gibi görevler yer alır, Klinik Ortam, Diş hekimi asistanları klinik ortamda doğrudan yetiştirilir ve çalıştırılabilir, Asistanın görevi klinik uygulamalarda hazırlık ve asiste ile sınırlıdır, Tıbbi ve Evsel Atıklar, Diş hekimi asistanı tıbbi ve evsel atıkların ayırarak atılmasını sağlar, Bu konuda hassas olmalı ve atıkları doğru şekilde ayrıştırmalıdır, Araç ve Gereç Kontrolü, Asistanın görevleri arasında kullanılmış bütün malzemelerin kayıtlarını tutmak ve eksilmeleri halinde teminini sağlamak yer alır, Kullanılan malzemelerin son kullanma tarihleri ve arızaları düzenli olarak kontrol edilmelidir, Özellikleri, Diş hekimi asistanlarının klinik ve hasta ile ilişkilerde kaliteli hizmet verebilme kabiliyetine sahip olması gerekmektedir, Kalite yönetim sistemine uygun olarak çalışmak önemlidir, Hastalarla İlişkiler, Asistanın görevleri arasında randevusu olan hastaların dosyalarını sunmak ve hatırlatmak bulunur, Hasta bilgilendirmesi ve iletişimde önemli bir role sahiptir, Anestezi Malzeme Hazırlığı, Diş hekimi asistanının bir diğer görevi, genel anestezi yapılması kapsamında malzeme hazırlığının yapılması ve kontrol edilmesidir, Gerekli malzemelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanması, tedavinin sorunsuz yürütülmesi açısından önemlidir, Dolgu Malzeme ve Ekipmanlarının Sağlanması, Asistanların hekimlere gerek duyulan dolgu malzeme ve ekipmanlarını sağlama görevi bulunmaktadır, Bu işlem, tedavi sürecinin hızlandırılmasına ve sorunsuz ilerlemesine yardımcı olur
diş hekimi asistanı diş hekimi asistanı nedir diş hekimi asistanı ne iş yapar diş hekimi asistanı nasıl olunur diş hekimi asistanlığı maaşları
Özel dikim siyah takım elbiseli yakışıklı bir adam gri bir arka planın önünde kendinden emin bir şekilde duruyor. Kısa, koyu renk saçları ve hafif bir sakalı var ve gözleri uzaklara bakıyor. Duruşu rahat, elleri rahatça ceplerinde ve dudaklarında hafif bir gülümseme var. Zarif ve sofistike görünüyor ve hayatın sunacağı her şeyi üstlenmeye hazır. Beyaz gömleği ve siyah kravatıyla kıyafetini tamamlıyor ve görünümüne sofistike bir hava katıyor.
Nevzat Yüksel
Blog Yazarı

Sağlık Yönetimi bölümünde öğretim görevlisi. Sağlık hukuku, Türk sağlık sistemi ve sağlık kuruluşlarında teknoloji yönetimi alanında dersler vermektedir. Birçok uluslararası dergi, kitap ve bildirilerde yazı ve bölümleri vardır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Açık kahverengi ceket giyen ve yuvarlak, siyah çerçeveli gözlük takan bir kadın kapalı bir ortamda duruyor. Yüzünde hoş bir ifade var, dudakları hafifçe gülümseme şeklinde kıvrılmış. Saçları kısa ve kıvırcıktır ve boynuna altın bir kolye takmaktadır. Arka plan, üzerinde beyaz yazılar olan mor bir duvardır. Arka planda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
11020
Bu çevrimiçi kurs görselinde kıvırcık kahverengi saçlı, siyah gömlek ve kolye takmış bir kadın görülüyor. Gülümsüyor, bu da onun mutlu ve memnun olduğunu gösteriyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, böylece izleyiciler kıvırcık saçları ve gözleri gibi özelliklerini takdir edebilirler. Ayrıca, arka planda bir hastane yatağının bulanık bir görüntüsü vardır, bu da kadının tıbbi bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Genel olarak bu resim, bulunduğu ortamdan memnun ve rahat olan bir kadının harika bir temsilidir.
4.7
(239)

Tıbbi Sekreterlik Kursu

10 Konu5 Saat
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1257524
Halkla İlişkiler ve İletişim Eğitimi görseli, eğitmenin kurumsal kıyafetiyle ve olumlu bir ifadeyle kameralara gülümsediği bir eğitim ortamında çekilmiş. Arka planda modern bir iş merkezi bulunmakta, bu da profesyonel ve kurumsal bir eğitim havası veriyor. Eğitmenin önemi ve eğitim içeriğinin ciddiyeti, görselin estetiğiyle vurgulanmış.
5
(90)

Halkla İlişkiler Eğitimi

16 Konu5 Saat
Yirmili yaşlarının ortasında, gözlüklü ve siyah takım elbiseli genç bir kadın görülüyor. Elleri ceplerinde, saçları düzgün bir topuz yapılmış halde duruyor. Bakışları ileriye sabitlenmiş, ifadesi ciddi. Kendinden emin bir havası var, varlığı dikkat çekiyor. Profesyonel ve şık görünüyor. Gözlükleri yuvarlak ve takım elbisesi tam oturmuş. Takım elbisenin koyu rengi açık teni ve açık saç rengiyle güzel bir tezat oluşturuyor. Dengeli ve dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Gülşen Yegin
14200