Bilişim Suçları Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Bilişim Suçları Uzmanı Nedir | Bilişim Suçları Uzmanı Ne İş Yapar | Bilişim Suçları Uzmanı Nasıl Olunur |
---|---|---|
Bilgisayar bilgi sistemlerini güvende tutmak için çalışmalar yapan ve bilişim suçlarını tespit eden kişilere verilen addır. Bilişim suçlarını farklı kılan temel bazı ayrımlar bulunur | Bilişim suçlarını analiz etmek, veri kurtarma, suç kanıtlarını belgeleme, raporlama ve bilgisayar sistemlerini onarma gibi görevleri vardır. Ayrıca siber suç önleyici yazılım uygulamalarını değerlendirmekten de sorumludur. | Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Endüstri Mühendisliği, Elektrik, Elektronik Mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olunabilir veya üniversitelerin bilişim teknolojileri ile ilgili sertifika programlarından faydalanabilirler |
Suçla ilişkili elektronik kanıtları toplar, suçla ilgili mahkeme raporlarını hazırlar ve ifade verir | Kötü amaçlı yazılım, kimlik avı, siber saldırı, bilişim sistemlerine yasa dışı giriş yapma, banka veya kredi kartı dolandırıcılığı, hackleme gibi bilişim suçlarını tespit etmekle görevlidir. | Bilgisayar ve bilişim teknolojileri, yazılım uzmanlığı, donanım, bilgisayar teknolojileri, programlama, siber hukuku, bilgisayar işletim kavramları, ağ ve sistem yöneticiliği, şifre ve parola suçları eğitim alınması gereklidir |
Siber güvenlik alanındaki işleyişten sorumlu olan kişi, hukuk dışı ve bilişim sistemlerinin işleyişini engelleyen durumları analiz etmek ve bilişim sistemlerinin güvenlik seviyesini yükseltmekle sorumludur. | Bilişim ağının etkin ve verimli şekilde yönetilmesine yardımcı olur. Bilişim suçları uzmanı, kamu ya da özel kurumlarda görev alabilir | Analitik düşünebilme, ayrıntılara dikkat, karar verme becerisi, problem çözme yeteneği, teknik bilgi, organizasyon becerisi, araştırma yeteneği ve takım çalışmasına yatkınlık kapsamında kişisel yeteneklere sahip olmak gerekmektedir |
Bu meslek grubunun üniversitelerin Bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olunması şartı aranır. Aynı zamanda üniversite eğitim süresinin de mutlaka dört yıllık lisans eğitimine tamamlanması gerekir. | Bilişim suçlarını önlemek amacıyla sistemler ile ilgili önerilerde bulunur. Oldukça titizlik gerektiren bir meslek olduğunu unutmamak gerekir. | Yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayarak, sektörde daha geniş bilgilere sahip olabilir ve kariyer hedeflerini genişletebilirler. |
Bilişim suçları uzmanı olmak isteyen kişi sayısı son yıllarda oldukça yükseldi. Özellikle bilgisayar teknolojisi ile çok fazla iç içe olan kişiler bu mesleğe daha fazla ilgi göstermektedir. Bilgisayar sistem bilgilerini toplamak, bilişim suçlarını önleme konusunda da detaylı çalışmalar yapmak meslek mensuplarının görevleri arasındadır. Özellikle bilgisayarı ilgilendiren tüm elamanların Bilişim suçları denetimi altından geçmesi gerekir. Bu sayede bilişim suçları ile ilgili her türlü inceleme ve denetleme işlemleri sorunsuz olarak gerçekleştirilmiş olacak.
Bu alanda kariyer planı olan adayların üniversitelerde yer alan bilgisayar ve yazılım mühendisliği gibi bölümlerden mezun olma şartı aranır. Üniversite mezunu olmayan ancak kendini geliştirmiş bilişim suçları uzmanı ile karşılaşmak ta mümkündür.
Bilişim suçları uzmanı nedir? Bilişim suçları uzmanı ne iş yapar? Bilişim suçları uzmanı olma şartları nelerdir? Gibi sorulara detaylı yanıtlar bulabileceğiniz yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bilişim Suçları Uzmanı Nedir?
Bilişim suçu; ülkelere, kurumlara, bireylere ya da birey gruplarının onurunu zedelemeye veya fiziksel, zihinsel olarak doğrudan ya da dolaylı olarak zarar verme durumudur. Zararlar; görüşme odaları, e postalar, ilan sayfaları gibi internet araçları ve cep telefonu, elektronik posta gibi çağdaş iletişim araçları kullanarak yapılmaktadır.
Bilişim suçlarını farklı kılan temel bazı ayrımlar bulunur. Bu farklılıklar ise; zaman, mekân ya da yer ile sınırlı olmadan ortaya çıkması ve kolayca tanımlanabilecek sınırlara sahip olmamasıdır. Bilişim sistemleri üzerinde iz bırakmadan işlem yapmak hemen hemen imkansızdır. Önemli olan bu izleri doğru bir şekilde tespit etmek ve sonuca götürücü verilere ulaşılmasını sağlamaktadır. Tüm bu süreçte görev alan kişilere ise bilişim suçları uzmanı adı verilir.
Bilişim suçları uzmanı; bilgisayar bilgi sistemlerini güvende tutmak için çalışmalar yapan ve bilişim suçlarını tespit eden kişilere verilen addır. Suçla ilişkili elektronik kanıtları toplar, raporlar ve ilgili prosedürlerin yürütülmesi için sorumluluklarını yerine getirir. Kötü amaçlı hazırlanan yazılım, kimlik avı, siber saldırı, bilişim sistemlerine yasa dışı giriş yapma, banka veya kredi kartı dolandırıcılığı, hackleme gibi bilişim suçlarını tespit eden kişilere bilişim suçları uzmanı denir.
Siber güvenlik alanındaki işleyişten sorumlu kişi, hukuk dışı ve bilişim sistemlerinin işleyişini engelleyen her durumu analiz etmek ve bilişim sistemlerinin güvenlik seviyesini yükseltmekle sorumludur. Bilişim suçları uzmanı adaylarının oldukça titizlik gerektiren bir meslek olduğunu göz ardı etmemeleri gerekir.
Bilişim Suçları Uzmanı Ne İş Yapar?
Üniversitelerin Bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olunması şartı aranan bir meslek grubudur. Aynı zamanda bununla sınırlı kalmayarak üniversite eğitim süresinin de mutlaka dört yıllık lisans eğitimine tamamlanması gerekir. Bilişim Uzmanın en temel anlamda görevi bilişim alanında ki suç olabilecek her ne varsa önlemeyi sağlamaktır.
Aynı zamanda bilişim ortamlarının en iyi şekilde denetlenmesinde yetkili olan kişidir. Bilişim ağının etkin ve verimli şekilde yönetilmesine yardımcı olur. Bilişim suçları uzmanı, kamu ya da özel kurumlarda görev almaktadır. Çalışma alanına göre uzmanlık seviyesi, görev ve yetkileri değişiklik gösterebilir. Genel olarak görev ve sorumlulukları şu şekildedir.
Bilişim suçlarını analiz etmekten sorumludur.
İmha edilmiş veya zarar görmüş verileri kurtarmaktan sorumludur.
Suç kanıtlarını ortaya çıkarmak, hepsini belgelemek ve raporlamaktan sorumludur.
Bilgisayar sistemi bilgilerini toplar.
Hasar görmüş bilgisayar sistemlerini onarmaktan sorumludur.
Bilişim suçlarını önlemek amacıyla sistemler ile ilgili önerilerde bulunur.
Gerektiğinde suçla ilgili mahkeme raporlarını hazırlar ve ifade verir.
Siber suç önleyici yazılım uygulamalarını değerlendirmekten sorumludur.
Bilişim Suçları Uzmanı Nasıl Olunur?
Bilişim suçları uzmanları; Üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı, Endüstri Mühendisliği, Elektrik, Elektronik Mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olur. Üniversite mezunu olmayan kişiler ise üniversitelerin bilgisayar ve bilişim teknolojileri ile ilgili sertifika programlarından faydalanma imkanına sahiptir.
Bunun yanında ileri seviye bilgisayar eğitimi veren kurslardan sertifika almak üzere eğitim alanlar, bilişim suçları uzmanı olarak çalışabilmektedir. Bilişim suçları uzmanı olmak isteyen kişiler bazı önemli ders bilgilere hakim olmalıdır. Bunlar; bilişim teknolojileri, yazılım uzmanlığı, donanım, bilgisayar teknolojileri, programlama, siber hukuku, bilgisayar işletim kavramları, ağ ve sistem yöneticiliği, şifre ve parola suçları eğitimlerini almaları olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu bilgilerin yanı sıra başarılı olmak için bazı önemli niteliklere de sahip olmaları gerekir. Bu nitelikler nelerdir, inceleyelim.
Analitik ve matematiksel düşünme becerisine sahip olmaları beklenir.
Tespit ettiği açıkları ve hazırladığı raporları sunabilecek iletişim becerisine sahip olmaları beklenir.
ekip çalışmasında takım ruhu sahibi olmaları ve uyum göstermeleri önemlidir.
Yabancı dil özellikle İngilizce bilmeleri gerekir.
Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeleri gerekir.
Dikkat gerektiren bir meslek olduğu için titizlikle çalışmaları gerekir.
Bilgisayar programlarına hakim olmaları gerekir.
İşleri genel olarak masa başı olması sebebiyle kapalı ortamda çalışmaları gerekir.
Erkek adayların askeri yükümlülüğünü tamamlamış olması istenir.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.