AnasayfaBlogAlüminyum Doğrama Ustası
Meslekler

Alüminyum Doğrama Ustası

12 Nisan 2021
Bir fabrikanın yakın plan çekimi, bir sıra halinde dizilmiş bir grup metal kirişi gözler önüne seriyor. Kirişler gümüş renginde ve metalden yapılmış gibi görünüyor. Arka planda bir taşıma bandı var ve sol üst köşede beyaz bir 'A' harfi görülebiliyor. Sol alt köşede ise siyah arka planlı sarı bir çubuk görülüyor. Ön planda, bulanık bir görüntüde bir sıra kırmızı ve mavi ahşap bank görülmektedir. Ayrıca bir sıra kırmızı ve beyaz şeridin yakın çekimi de var. Sağ alt köşede bir ekran üzerinde beyaz bir harf ve sağ alt köşede bir ahşap kalasın yakın çekimi görülüyor. Bu görüntü, bir fabrikanın iç işleyişinin ve işlevsel ürünler yaratmak için kullanılan birçok farklı bileşenin ayrıntılı bir görünümünü sunmaktadır.
BaslikAçıklamaEk bilgi
Alüminyum Doğrama Ustası Nedir?Yapılması planlanan işle ilgili malzemeyi, ölçümleri yaptıktan sonra kesip, montaja hazır hale getiren kişidir.Kapı, pencere, panjur, balkon yapmak üzere doğrama ve montaj işlemini gerçekleştirir.
Mesleğin Gerektirdiği YeteneklerTeknik resim, geometrik çizimler, malzeme tanıma ve maliyet hesaplamasını bilmeli.Alüminyum malzeme ile yapılacak işler konusunda deneyimli olmalı.
Çalışma OrtamıÇalışmalarını atölyelerde yürütür. İşlerinin büyük bir kısmını kapalı ortamda gerçekleştirir.Çalışma ortamları genellikle gürültülü ve tozludur.
Alüminyum Doğrama Ustası GörevleriÖlçü alır, malzemeleri keser ve monte eder. İmalat ve montaj süreçlerini yürütür.Ayrıca, malzeme yerleştirme ve ambalajlama gibi işlemleri de gerçekleştirir.
Alüminyum Doğrama Ustası MaaşlarıYeni başlayan bir usta 2.900 TL, tecrübeli bir usta ortalama 4.000 TL, uzun yıllar tecrübe eden bir usta 5.000 TL maaş elde edebilir.Asgari ücretin 2-3 katı kadarına kadar gelir elde etme şansı vardır.
Alüminyum Doğrama Ustası Nasıl Olunur?Mesleki eğitim merkezlerinde “Metal Teknolojisi” ve “Metal Doğrama” dalında eğitim verilir.Hem kalfalık hem de ustalık belgesi kazanılabilir.
Usta Öğretici BelgesiKendi işyerinde çırak çalıştırabilmesi için 'Usta Öğretici' belgesine sahip olunması gerekmektedir.Usta ve usta öğretici unvanı alınabilir.
Çalışma SüresiUstalık eğitimi alabilmek için çalışma süresi 2 yıl olarak görülmektedir.Teorik eğitimlere de devam etme fırsatı bulunur.
Bağımsız İşyeri AçabilmekUstalık belgesine sahip olan kişiler ya da meslek mensupları işyerlerinde çalıştıran kişiler kurumlardan bağımsız işyeri açabilirler.
Çalışma AlanlarıUçak sanayinde, inşaat sektöründe, yapıların cephe kaplamasında, kapı, pencere yapımında kullanılır.Çalışma alanları genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerdedir.

Alüminyum doğrama ustası yapılması planlanan işle ilgili malzemeyi, ölçümleri yaptıktan sonra kesip, montaja hazır hale getiren kişidir. Usta tarafından hazırlanmış olan malzeme yalıtım, sızdırmazlık gibi ek elemanlar eklendikten sonra, yine alüminyum doğrama ustası tarafından yerlerine monte edilmektedir.

Meslekte usta ve usta öğretici unvanı almak mümkündür. Mesleki eğitim merkezlerinde verilen eğitimlerden faydalanarak kalfa olarak mezun olan kişiler, bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilme fırsatına sahiptir. Alüminyum doğramacı mesleğinde ustalık eğitimi alabilmek için çalışma süresi 2 yıl olarak görülmektedir. Ustalık belgesine sahip olan kişiler ya da bu meslek mensuplarını işyerlerinde çalıştıran kişiler kurumlardan bağımsız işyeri açabilirler. Bunun yanında kendi işyerinde çırak çalıştırabilmesi için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunluluğu bulunur.

Yazımızda tüm bu konuları dikkate alarak, Alüminyum doğrama ustası olma koşulları nelerdir? Alüminyum doğrama ustası ne iş yapar? Gibi sorulara yanıt aradık.

Alüminyum Doğrama Ustası Nedir?

Teknik resim kullanılarak, kroki, numune veya iş talimatları doğrultusunda uygun şekilde alüminyum metallerden üretilmiş profil malzemeler ile çalışmalar yapan kişilere alüminyum doğrama ustası denir. Ustalar; kapı, pencere, panjur, balkon yapmak üzere doğrama ve montaj işlemini gerçekleştiren kişilerdir. “Alüminyum Doğrama Ustası” olarak tanımlanırlar.



Alüminyum doğrama ustalarının kullandıkları bazı malzemeler ise şu şekildedir; zımpara taşı, freze makinesi, testere ve tornavida. Farklı çeşitlere sahip alüminyum malzemeden cam balkon, kapı ya da pencere yapan kişilerde alüminyum ustası olarak kabul edilmektedir.

Alüminyum doğrama ustaları genellikle çalışmalarını atölyelerde yürütür. İşlerinin büyük bir kısmını kapalı ortamda, geriye kalan kısmını da ölçü almak için malzeme temini ve yerine monte etmek için açık alanlarda gerçekleştirirler. Çalışma ortamları genellikle gürültülü ve tozludur. Alüminyum doğrama ustası olmak isteyen kişiler meslekle ilgili teknik eğitim almak zorundadır. Mesleğinde alüminyum doğrama ustası olarak ilerlemek isteyen kişiler, sertifika programları kapsamında verilen bazı eğitimlerden faydalanabilir. Bu eğitimler şu şekildedir;

  • Teknik Resimde Kullanılan Araç ve Gereçler,

  • Çizgi Yazı ve Yazı Alanları,

  • Geometrik Çizimler,

  • İz Düşümler ve Görünüş Çıkarma,

  • Perspektif Resimler,

  • Malzeme Listesinin Tanınması ve Maliyet Hesaplanması,

  • Alüminyum Profil Malzemelerinin Tanınması,

  • Alüminyum Doğrama Yapım Resmi

Alüminyum Doğrama Ustası Ne İş Yapar?

Alüminyum doğrama ustaları çalıştığı işletmenin özellikleri ve beklentileri doğrultusunda çeşitli görevlerle yükümlü olan kişilerdir. Yerine getirmesi gereken görev ve sorumluluklar aşağıdaki gibidir.



  • Yapılacak işle ilgili ölçü alır ve kapı, pencere, kasa gibi gerekli malzemelerin listesini çıkarır.

  • Makine, teçhizat, araç ve gereçleri imalat ya da montaja hazırlar.

  • İmalatın yerinde ölçülerini alır ve taslak görünümünü çizer.

  • Makinelerin kesme derecesini ayarlar ve malzemeleri işaretler, keser.

  • Bağlantı elemanı ve aksesuar yerlerini işaretler ve delikleri açar.

  • Doğrama köşelerinin kayıtlarını birbirleriyle yatay ve dikey şekilde çerçeveye sabitler.

  • İmalatın kapalı alanlarına lambri yerleştirir ve ambalajını yapar.

  • Doğramanın kör kasasının montajını yapar.

  • Asma tavan, aydınlatma armatürleri, havalandırma merkezleri, yangın dedektörleri ve hoparlörü takarak monte edilmelerini sağlar.

  • Kat aralarında yangını engelleyici malzemeler yerleştirir.

  • Düşey profilleri ankraja, yatay profilleri ise düşey profillere bağlayarak, su tahliye kanallarını açar.

Alüminyum Doğrama Ustası Maaşları

Alüminyum kullanım alanı oldukça geniş olan bir maddedir. Uçak sanayinde, inşaat sektöründe, yapıların cephe kaplamasında, kapı, pencere yapımında oldukça yaygın olarak kullanılır. Bu durumda bu alanda istihdam edilecek elemanlara ihtiyaç ortaya çıkarır. Genellikle meslek elemanlarının çalışma alanları küçük ve orta ölçekli işletmelerdedir.

Mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören çalışanlara, işveren tarafından, asgari ücretin yüzde 30’undan az olmaması gereken bir ücret ödenir. Çıraklık ve kalfalık eğitimini tamamladıktan sonra usta olunduğunda, çalışılan işyerinin özelliklerine ve işin niteliğine bağlı olarak, asgari ücretin 2-3 katı kadarına kadar gelir elde etme şansları vardır.

  • Bir iş yerinde alüminyum doğrama ustası olarak yeni başlayan bir kişi 2.900 TL gelir elde eder.

  • Tecrübe edinen bir usta ortalama 4.000 TL gelir elde eder.

  • Uzun yıllar tecrübe edinen bir alüminyum doğrama ustası 5.000 TL maaş elde edebilir.

Alüminyum Doğrama Ustası Nasıl Olunur?

Alüminyum doğrama ustası olarak çalışmak isteyen kişiler için mesleki eğitim merkezlerinde eğitim verilir. Bu alanda “Metal Teknolojisi” ve “Metal Doğrama” dalında hem kalfalık hem de ustalık belgesi kazanabilecekleri çeşitli sertifika programları düzenlenmektedir. Bunun öncesinde bu alanda çalışmak isteyen kişilerin çıraklık eğitiminden geçmeleri gerekir. İlköğretim diploması olan, açık lise ya da açık meslek liselerinden birine kayıt yaptırmış olan ve 14 yaşını doldurup, 19 yaşından gün almamış olan herkes çıraklık eğitimi için başvuru yapabilir.

Ayrıca mesleki teknik liselerin aynı dallarını kapsayan bir bölümünden mezunsanız, alüminyum doğrama alanında iş imkanı elde edebilirsiniz. Alüminyum doğrama ustalığı mesleğinin eğitim süresi lise ya da daha üstünde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıldır. İlköğretim mezunu olan kişilerde ise 2 yıldır. Mesleki eğitim merkezlerinde verilen eğitimlerde 1 gün teorik, işletmede 5 gün uygulamalı ders verilir.

Çıraklık eğitimini tamamlayanlar, eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavında başarı kazanmaları halinde "Kalfalık Belgesi" ve "Kalfa" unvanı alır. Eğitim boyunca Genel Bilgi Dersleri, Meslek Bilgi Dersleri, Teknik Resim ve Meslek Resmi Dersleri verilmekte olur, Genel Bilgi Dersleri her Çıraklık Merkezi programında ortak olarak alınır. Aldıkları eğitimlerin yanı sıra bazı niteliklere sahip olmaları beklenir. Bu nitelikler aşağıdaki gibidir.

  • Detay odaklı çalışmalar yaparlar ve titiz bir şekilde süreci yönetmeleri beklenir.

  • Şekil ilişkilerini görebilme yeteneğine sahip olmaları beklenir.

  • Göz ve ellerini eşgüdümlü olarak kullanabilme becerisi göstermeleri gerekir.

  • Estetik görüşe sahip olmaları önemlidir.

  • Ayrıntı ve değişikliklere karşı dikkatli olmaları işlerinde başarılı olmalarını sağlar.

  • Kapalı alanda uzun süre çalışan meslek mensuplarının fiziki yeterliliğinin güçlü olması gerekir.

  • Analitik düşünme becerisi göstermeleri gerekir.

  • Kendini geliştirmeye açık olmaları, mesleki gelişmeleri yakından takip etmeleri gerekir.

  • Takım çalışması için uygunluk göstermeleri beklenir.

  • Erkek adayların askeri yükümlülüklerini tamamlamış olmaları önemlidir.

Alüminyum Doğrama Ustası Nedir?, Yapılması planlanan işle ilgili malzemeyi, ölçümleri yaptıktan sonra kesip, montaja hazır hale getiren kişidir, Kapı, pencere, panjur, balkon yapmak üzere doğrama ve montaj işlemini gerçekleştirir, Mesleğin Gerektirdiği Yetenekler, Teknik resim, geometrik çizimler, malzeme tanıma ve maliyet hesaplamasını bilmeli, Alüminyum malzeme ile yapılacak işler konusunda deneyimli olmalı, Çalışma Ortamı, Çalışmalarını atölyelerde yürütür İşlerinin büyük bir kısmını kapalı ortamda gerçekleştirir, Çalışma ortamları genellikle gürültülü ve tozludur, Alüminyum Doğrama Ustası Görevleri, Ölçü alır, malzemeleri keser ve monte eder İmalat ve montaj süreçlerini yürütür, Ayrıca, malzeme yerleştirme ve ambalajlama gibi işlemleri de gerçekleştirir, Alüminyum Doğrama Ustası Maaşları, Yeni başlayan bir usta 2900 TL, tecrübeli bir usta ortalama 4000 TL, uzun yıllar tecrübe eden bir usta 5000 TL maaş elde edebilir, Asgari ücretin 2-3 katı kadarına kadar gelir elde etme şansı vardır, Alüminyum Doğrama Ustası Nasıl Olunur?, Mesleki eğitim merkezlerinde “Metal Teknolojisi” ve “Metal Doğrama” dalında eğitim verilir, Hem kalfalık hem de ustalık belgesi kazanılabilir, Usta Öğretici Belgesi, Kendi işyerinde çırak çalıştırabilmesi için 'Usta Öğretici' belgesine sahip olunması gerekmektedir, Usta ve usta öğretici unvanı alınabilir, Çalışma Süresi, Ustalık eğitimi alabilmek için çalışma süresi 2 yıl olarak görülmektedir, Teorik eğitimlere de devam etme fırsatı bulunur, Bağımsız İşyeri Açabilmek, Ustalık belgesine sahip olan kişiler ya da meslek mensupları işyerlerinde çalıştıran kişiler kurumlardan bağımsız işyeri açabilirler,  , Çalışma Alanları, Uçak sanayinde, inşaat sektöründe, yapıların cephe kaplamasında, kapı, pencere yapımında kullanılır, Çalışma alanları genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerdedir
Alüminyum doğrama ustası alüminyum usta çırak eğitim Alüminyum doğrama ustası nedir Alüminyum doğrama ustası ne iş yapar Alüminyum doğrama ustası maaşları
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.