WordPress Eğitimi
WordPress Eğitimi
Wordpress eğitimi ile beraber internet sitesi kurmak artık sizin için karmaşık bir yapıdan çıkacak. Kod bilmenize gerek olmadan alacağınız eğitim ile Wordpress üzerinden istediğiniz sektörde ve alanda web sitesi oluşturabileceksiniz.
WordPress eğitiminin amacı; dünya çapında milyonlarca kullanıcısı bulunan Wordpress eğitimi ile bireylerin kendi sitelerini kolayca nasıl oluşturabileceklerini hem pratik hem de teorik açıdan kavramaları sağlanacaktır. Wordpress yazılımının temel amacı ise; herkesin kolay, güvenli ve yüksek performanslı özgürce paylaşım yapılabilen web sitesi oluşturabilmesidir.
Wordpress Eğitimi Sertifika Programına Kimler Katılmalı?
Kendi web sitesini kurmak isteyen herkesin katılabileceği bir eğitimdir. Daha önce hiç web sitesi kurmamış olanlar, web dünyasıyla yeni tanışanlar da dahil herkese açık bir eğitimdir. Ayrıca, Wordpress bir sitesi bulunan ancak kendini bu alanda daha çok geliştirmek isteyenler de eğitimden faydalanabilir. Özetle kendisine ait bir web sitesi sahip olmak isteyen herkes (blog, kurumsal web sitesi ya da kendi işini kurmak isteyenler) eğitimden faydalanabilir.
Wordpress eğitiminde neler öğreneceksiniz?
Daha önceden hiç internet sitesi kurmamış olan birisi eğitim sonunda kendi internet sitesini baştan sona kurabilecek. Sitesini yönetebilecek ve sitesinin senkronizasyon aşamalarına vakıf olacak.
Konu başlıkları
Wordpress nedir? Wordpress Organizasyonunu Tanıyalım
Alan Adı, Hosting Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Satın Alınır?
Wordpress Blog Kurulumu
Wordpress Blog Kurulumu Üzerinden Temel Yapıyı Tanıyalım
Wordpress Site Nasıl Kurulur?
Wordpress Site Yeni Yazı ve Sayfa Ekleme
Wordpress Fotoğraf ve Video Yükleme
Wordpress Sayfa Yapısı
Wordpress Eklentileri Nedir? Tanıyalım
Wordpress içn En Faydalı 10 Eklenti
Wordpress ile Etiketleme
Wordpress Site İle E-Commerce (E-Ticaret) Sistemi Kurma
Wordpress PHP ile Türkçeleştirme Çalışmaları
Wordpress ile Karşılaşılan Temel Teknik Sorunlar ve Çözüm Yolları
Marmara Üniversitesi Bilişim Teknoloji Doktorası yapan Dalgalıdere, uzun süren gazetecelik deneyiminin ardından Mustafa Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak görev almıştır. Halen dijital alanda çalışmalar yapmakta ve bilişim ve içerik üzerine eğitmenlik yapmaktadır.
WordPress eğitiminden çok memnun kaldım. Hocamızın profesyonel bilgi birikimi ile WordPress hakkında oldukça fazla bilgi edindim. İnternet sitesi nasıl kurulur nasıl geliştirilir öğrenmek istiyorsanız kesinlikle bu eğitime katılın.
Dersler oldukça keyifli ve verimli geçti. Hem teorik hem pratik anlamda çok faydalı bilgiler edindim. Öğrendiklerimi uygularken çok mutlu oldum. Emek ve destekleri için Hocama ve enstitüye çok teşekkür ederim. İlgisi olan herkese bu eğitimi kesinlikle almalarını tavsiye ederim.
Bu kurs benim için güzel bir deneyim oldu. Hocamızın akıcı ve yönlendirici anlatımıyla dersler daha verimli geçti. Mutlaka bu kursu almanızı tavsiye ederim.
Wordpress, giderek popülerleşen ve benzeri sitelere açık ara farkla ilerleyen bir içerik yönetim sistemidir. İstediğiniz tarzda web sitesi kurabilmenize olanak tanır. Bu bir blog, haber sitesi, oyun sitesi olabilir. Hatta e-ticaret sitesi açarak online bir mağaza sahibi olabilirsiniz. Fiziksel ya da dijital ürünler satabilir ya da üye aboneliği ile kazanç sağlayan bir site kurabilirsiniz. Wordpress hayalinizdeki siteyi şekillendirmek için size birçok eklenti sunmaktadır. Wordpress açık kaynak kodlu, geliştirilebilir, lisans ücreti istemeyen kolayca internet sitesi yapmanıza imkan sunan bir yazılım platformudur.
WordPress, muhteşem özgürlükçü anlayışını temellerinden alıyor. Amerikalı Blogcu Matt Mullenweg ve İngiliz Blogcu Mike Little tarafından 27 Mayıs 2003 yılında kullanıma sunuluyor. Ancak onu daha eskilere götüren ve kendi sistemlerini geliştirmeye zorlayan nedenler 2001 yılına kadar uzanıyor.
WordPress’in kökeni aslında; Michel Valdrighi tarafından geliştirilen blog / b2 / cafelog bloglama aracına dayanıyor. Söz konusu blog aracını 2001 yılında geliştiren ve tüm dünyadan takipçileri bulunan blog / b2 / cafelog geliştiricisi Valdrighi, 2002 yılında b2’yu geliştirmesi bırakıyor. O günlerde bir üniversite öğrencisi ve b2’nun sıkı takipçisi Matt Mullenweg ve Mike Little, WordPress platformunu kurmaya karar veriyor. Yapılan çalışmalar sonucunda ilk sürüm yeni bir yönetici arayüzü, yeni şablonlar ve oluşturulan XHTML 1.1 uyumlu biçimde kullanıma açılıyor.
WordPress Haklar Bildirgesi’ni de oluşturan bu iki kafadar; bildirgenin temelini özgürlük olarak belirliyor. Tamamen ücretsiz ve açık kaynak kodlu biçimde sunulan WordPress, dünyanın pek çok ülkesinden destekçileri sayesinde bugünkü halini alıyor. Ve bugün, web dünyasının yüzde 33’ü tarafından kullanılanılıyor.
WordPress, ilk kez kullanıma açıldığından bu yana; web sitesi kurulumu, blog kurulumu konusunda kullanıcıların en kolay biçimde kullanım sağlamak üzere tasarımlanıyor. WordPress; hem sahip olduğu kod sistemi hem de kullanıcı arayüzü ile pratiklik ve estetik zevk sunmayı amaçlayan bir anlayışı benimsiyor. Peki! Kolay ama ne kadar kolay?
WordPress ile blog kurmak, kurumsal bir web sitesi oluşturmak ya da e-ticaret sitesi oluşturmak; başlangıç düzeyinde bir puzzle parçalarını yerleştirmek kadar kolay…Temelde ise hangi kolaylıkları sağlıyor? İşte cevabı;
Yeni yazı yayımlamak
Sabit sayfalar oluşturmak
Ortam eklemek (Fotoğraf ya da video)
Sayfa ya da yazı için linklemeler vermek
Sayfaları ya da yazıları sosyal medya hesaplarıyla entegre etmek
Anket ve formlar oluşturmak
Müşteri ya da okurlarınızla etkileşime girmek
Web sitesi ziyaretçi sayıları
Yorumlar (Feedback)
E-ticaret sitesine kolayca dönüştürme
Arama motorları tarafından kolayca algılanma
Tüm sıralanan özellikler kullanıcı ara yüzü ile kolayca kullanılabiliyor. Plugin (eklentiler) sayesinde de siteye yeni özellikler kolayca entegre edilebiliyor. Örneğin; web sitenizde kişilerin sizinle iletişime geçmelerini sağlamak için bir form oluşturmak istiyorsanız; Contact Form 7 isimli eklentiyi kurmanız yeterli. Kurmak derken, kimse sizden bir code yazmanızı beklemiyor. Yapmanız gereken sadece; indirdiğiniz ekleti için “Kur” düğmesine basmak ve sonrasında “Etkinleştir” demek kadar kolay…
Elbette tüm alanlarda olduğu gibi WordPress konusunda da temel düzeyde kullanıcı bilgisine ulaşmak için eğitim şart. WordPress Eğitimi sayesinde kısa sürede kendinize ait bir web sitesi ya da blog kurulumunu kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
WordPress tarafından kullanıcı ara yüzü içinde sunulan Gutenberg; zengin yazıların zahmetsizce oluşturulmasını sağlamak, bloklarla kolayca sayfa ve yazı içi işlemleri yapabilmek için oluşturulmuş bir editör deneyimi sunuyor.
Sayfa ve yazı içinde fotoğrafların yerlerini değiştirmek, ara başlıklarla oynamak, linkler vermek, Gutenberg ile çok daha kolay bir hal alıyor. Ancak yine de onu eleştirenlerin de bir hayli fazla olduğunu söylemek gerekiyor. Çünkü alışılmışın dışında bir deneyim sunuyor.
Aralık 2018’de devreye sokulan WordPress 5.0 ile birlikte aktif olan Gutenberg’in temeli bloklar halinde sunulan bölümlerin kolayca yer değiştirilebilmesine dayanıyor. Aslında tüm çaba kullanıcıların çok daha rahat biçimde web sitesi oluşturma, yazı ya da görsel yayınlama konusunda özgür olmaları için. Her şey çok daha kolay bir web deneyimini sunabilmek için…
WordPress web sitelerinde yüksek ölçüde etkileşim sağlanabiliyor. Çünkü sistemin temeli aslında özgürlüğünün yanında etkileşime dayanıyor. Özellikle arama motorlarında üst sıralara çıkmak için ihtiyaç duyulan pek çok yardımcı eklentiyi kolayca web sitesine entegre edilebiliyor. Eklentiler için de öyle yüksek ücretler ödemek gerekmiyor. Pek çoğunun ücretsiz şekilde sunulan kısımları, işinizi geliştirene kadar ihtiyacınızı karşılayabilecek nitelikte…Örneğin;
W3 Total Cache, bir önbellek eklentisi olarak işlev görmektedir. Web site trafiğinizin yavaşlamasının önüne geçer. Trafikte yavaşlama ürün satışında azalma olarak sonuçlanacağından bu eklenti oldukça önemli bir iş başarır. Sayfalarınızın bir sürümünü ziyaretçilerin cihazına yükler. Yeniden sayfanıza erişilmek istendiğinde siteniz daha kolay yüklenecek ve çabuk açılacaktır. Web sitenizi hızlandırmak için bu eklentiyi tercih edebilirsiniz.
Jetpack, sitenizi güvenli halle getirmek ve daha fazla çevrimiçi trafik oluşturmak amacıyla tasarlanmış bir eklentidir. Sitenizi analiz eder ve site analizlerini çıkarır. Sitenizin uptime ve downtime sürelerini takip etmektedir.
Google Analytics Dashboard For WP, Çevrimiçi rekabette sitenizin analizlerini izlemenize olanak sağlayan bir eklentidir. Ziyaretçi detaylarını canlı raporlar.
Imagıfy İmage Optimizer, sayfa boyutunuzu optimize edip azaltmak konusunda büyük çözümler sağlar. Bu durum özellikle artan mobil gezinmeler için büyük kolaylık sağlar. Özellikle görsel içerikleri fazla olan siteler için önerilen bir eklentidir.
Sumo, Sitenizin işlevselliğini arttırmak için tasarlanmış eklentidir. İçinde size, sosyal etkileşim araçlarını sunar. Ziyaretçilerinizin aktivitelerini takip etmenize olanak sağlar.
UpdraftPlus yedekleme tüm siteler için istisnasız önemli bir işlemdir. UpdraftPlus yedekleme konusunda başarısını kanıtlamış Wordpress yedekleme eklentilerinden biridir. Tek tıklamayla yedekleme ve yedekten geri yükleme imkanı sunar. Yedekleme esnasında kaynak kullanımı da oldukça az sayılır. Yedeklerinizin de otomatik alınmasını sağlayarak oluşacak problemleri önceden belirler.
NextGen Gallery, çok sayıda medyanın kapsamlı yönetimine imkan veren bir eklentidir. Güçlü resim özelliklerine sahiptir. Size site resimleriniz için çeşitli düzen ve tasarımlar sunar.
Sıralananlar sadece bir kısmı ve web siteniz için etkileşimi arttırmak konusunda da etkili araçlar. Söz konusu araçlar sayesinde tüm online içerikleriniz etkileşime çok daha kolay girebiliyor. Örneğin; satışa sunulan ürünler ve hizmetler hakkındaki geri dönüşleri çok daha hızlı biçimde alınabiliyor.
Evet bu eğitimde popüler e-ticaret eklentilerinin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlatıyoruz.
Sitenize çevrim içi bir satış gücü kazandıran bu eklentilerle sitenizi online mağazalara çevirerek işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. İşte en popüler e-ticaret sitesi kurmak için eklentiler;
Woocommerce, çevrimiçi mağaza kurmak isteyen kişi ve kurumlar için idealdir. E-ticaret sistemleri arasında en popüler eklentidir diyebiliriz. Eklenti diğer eklentilerle kolay entegre olur. Kurulum aşaması kolaydır. Çeşitli ödeme yöntemlerini kabul eder. Wordpress üzerinden ürün satışı yapmak isteyenler için uygun bir eklentidir. Dünya genelinde geniş kapsamlı bir satış için kullanıcılara yardımcı olur.
Easy Digital Downloads eklentisi sitesinde dijital ürün satışı yapmak isteyenler için oldukça ideal bir uygulama. Dijital üründen kasıt; online dersler, e- kitap gibi hizmetlerdir. Dijital ürün satışı fiziksel ürün satışından çok farklı hizmetlere ihtiyaç sunar. Burada teslimat gibi aşamalar yoktur. Ödeme yaptıktan sonra kullanıcının kolayca ürünü indirebilmesi gerekir. Dijital ürün satacaksanız tüm bu ihtiyaçları bu eklentiyle karşılayabilirsiniz.
Memberpress, para kazanılan bir üyelik sitesi oluşturmaya yarayan bir eklentidir. Aboneliklerin otomatik faturalanmasını sağlayarak kolaylık sunar. Ödeme entegrasyonu, içerik koruma gibi hizmetler de barındırır.
Popüler olanların ve yeni çıkan SEO eklentilerinin tamamını bu eğitimde öğrenebileceksiniz.
Yoast SEO, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) için en başarılı görülen eklentilerden biridir. İçeriklerinizin, arama motorlarında nasıl görüneceğini gösterir. Yazınızın okunabilirlik seviyesini değerlendirmenize imkan sunar. Sayfaları kontrol eder ve SEO zayıflıklarını bulur. Uyumlu Wordpress temalarında XML haritaları oluşturur. SEO güncellemelerinde sayfa analizleri yapar. İnternet arama motorları içinde üst sıraları görmek için kesinlikle kullanmanız gereken eklentilerden biridir.
All İn One Seo Pack, Web sitenizi optimize etme konusunda ihtiyacınız olan her şeye sahip bir eklentidir. Sitenizi yavaşlatabilecek botları engelleme özelliğine sahiptir. Kolay meta etiket otomasyonu vardır.
SEO Optimized İmage, Görsel içeriklerle kullanıcıları dikkatini çekebilir ve içeriklerinizi daha etkileşimli hale getirebilirsiniz. Google için görsel açıklamaları önemli sıralama faktörlerinden biri olarak görülmektedir. Bu eklenti görsellerinizin hepsini güncellerken onlara alternatif metin ve başlık etiketleri ekler.
Broken Link Checker sitenizde eksik ya da bozuk bağlantılar varsa bu büyük arama motorlarının hoşuna gitmeyecektir. Hatta bu durum yüzünden siteniz ceza bile alabilir. 404 hatası dediğimiz mesajı veren sayfaları sitenizde arayan bu eklenti bozuk sayfalarınızın tespitini yapar. Wordpress üzerinde size bu sayfalar hakkında raporlar sunarak düzenlemeler yapmanıza imkan sunar. Sitenizdeki kırık bağlantıları kolayca bulmanızı sağlayan bu eklenti sayesinde arama motorlarının bozuk sayfalar yüzünden sizi takip etmesi sorununu ortadan kaldırır. Web sitenizi optimize etmeye yarayan bu eklenti ile arama motoru sıralamanızı iyileştirerek SEO çalışmalarınız için de büyük katkı sağlanmış olursunuz.
Wordfence Security, en geliştirilmiş Wordpress güvenlik eklentilerinden biridir. Özellikle yeni güvenlik tehditlerine karşı sitenizi korumak adına işlevselliği oldukça yüksektir. Çevrimiçi tehditleri fark ederek anında engeller. Dahası sizin için tehlikeli görülen IP adreslerini kara listeye ekleme uygulaması da yapar.
Key Two Factor Authentication eklentisi, sitenizi güvenlik saldırılarına karşı korur. Gün geçtikçe artan ve sürekli değişen hacking eylemleri ve güvenlik ihlallerine karşı sitenizi korumak istiyorsanız bu eklentiyi kolayca kurabilirsiniz. İki faktörlü kimlik doğrulama yöntemi kullanan bu eklenti web sitenizi yetkilendirilmemeiş girişlere karşı korur. Aldığı önlemlerle şifre girme gereğini ortadan kaldırarak tek tıkla sitenize erişmenizi sağlar.
Sucuri Security, kullanıcı aktivitelerini ve dosyalarını takip eder. botların sitenize zararlı yazılım yüklemesini engeller. Premium kullanıcılarına Güvenlik duvarı sağlar.
Geleneksel yayıncılığın yeni medyaya evrilmesi sonucunda bu alanda yeni bir pazar doğmuştur. Teknolojiye olan ilgi ve teknolojinin hayatımızda daha fazla yer edinmesi, online içeriğe olan arz ve talebi beraberinde getirmiştir. Bunun sonucunda da çeşitli dijital içerik platformları hayatımıza girmiştir. Instagram, Twitter, Facebook gibi popüler sosyal medya sitelerinin yanında e-ticaret sitelerinde bile yer alan blog sayfaları ile karşılaşmaktayız. Blog sayfaları arasında ve web sitelerinin temelini atmada en çok tercih edilen sitelerden biri Wordpress’dir.
Wordpress’in açık kaynaklı bir sistem olması dolayısıyla sitenizi dilediğiniz gibi şekillendirmeniz mümkün. Kullanım kolaylığı ve kişiselleştirilebilir esnek seçenekleri sayesinde dilediğiniz konuda web sitesi kurabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse; haber siteleri, oyun ve video siteleri, e-ticaret siteleri, kurumsal firma siteleri, kişisel site, marka tanıtım amaçlı web sitesi, deneyimlerinizi ve tecrübelerinizi paylaşabileceğiniz blog siteleri bunlardan başlıcaları.