Osmanlı Türkçesi (Osmanlıca)
Osmanlı Türkçesi (Osmanlıca)
Türk dili, tarihin çok eski dönemlerinden beri vardır, bununla beraber ilk Türkçe yazılı metinler Göktürk kitabelerine dayanır. Bu kitabelerdeki yazı dilinin gelişmişliği dikkate alındığında Türklerin yazıyı kullanmaya başlamasını birkaç yüzyıl geriye götürebiliriz. Türkler, tarih içinde pek çok alfabe değiştirmiştir. Bunlar Göktürk alfabesi, Uygur alfabesi, Arap alfabesi ve 1928 yılında harf inkılâbının ardından kullanılmaya başlayan Latin alfabesidir. Geçen yüzyılın başında Azerilerin ve Orta Asya’daki Türk devletlerinin Kiril alfabesini kullanmaya başladıklarını da ekleyebiliriz.
Tarih boyunca Türkçenin dönemleri vardır. Osmanlı Türkçesi de Türkçenin tarihî dönemlerinden biridir. Günümüz modern Türkiye Türkçesi, Osmanlı Türkçesinin devamı kabul edilir. Günümüzde Osmanlı Türkçesine "Osmanlıca" denilmesi de yaygınlık kazanmakla birlikte sanki Türkçe'den farklı bir dilin adıymış gibi algılanmaya müsait olmasından dolayı ayrı bir dil anlamında "Osmanlıca" tabirini kullanmak doğru değildir. Zira Osmanlıca diye müstakil bir dil yoktur. Ancak kullanılan alfabe itibarıyla "Osmanlıca" denebilir. Bu tartışmaları bir yana bırakacak olursak bugün yaygın biçimde söylenen “Osmanlıca” tabirinden de başka bir dil anlaşılmayıp Latin alfabesinden önce Arap alfabesiyle yazdığımız Türkçenin kastedilmekte olduğunu söyleyebiliriz. Biz bu çalışmamızda "Osmanlı Türkçesi" tabirini kullanacağız.
Osmanlı Türkçesi (Osmanlıca) Kursu Neyi Hedefliyor?
Kurs, sıfırdan Osmanlı Türkçesi öğrenmek isteyen kişilere göre tasarlanmıştır. Osmanlı Türkçesinin temel kavramları hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Harf tanımı ile başlayan eğitim, eski metinleri okuma ve anlama becerisi gelişmenize yardımcı oluyor. Özellikle tarih ve eski metinlere ilgisi olan kişiler tarafından tercih edilen bir eğitimdir.
Osmanlı Türkçesi, Tarih bölümünde lisans eğitimine devam eden öğrenciler için de bir gerekliliktir. Sanat tarihi bölümünde eğitim alanlar, arkeoloji, edebiyat ve uluslararası ilişkiler gibi bölümler de okuyan öğrenciler için de oldukça faydalı olacaktır. Eğitimin sona ermesiyle birlikte kurs tarafından belirlenen tarih ve saatte, öğrendiğiniz bilgiler ışığında bir sınava tabi tutulursunuz. Sınav sonucuna göre almaya hak kazandığınız sertifika hem kişisel gelişiminize katkıda bulunur hem de eğitim ya da iş yaşamınızda destek olur.