Başarı hikayelerinizi anlatmak ve sosyal hayatta ön plana çıkmak için kendinden emin ve etkili bir konuşmacı olmanız gerekir. Eğer iş ve sosyal hayatınızda öne çıkmak istiyorsanız online doğru ve etkili konuşma eğitimini almanız gerekir. Uzmanından öğrenmek için hemen katılın!
Başarı hikayelerinizi anlatmak ve sosyal hayatta ön plana çıkmak için kendinden emin ve etkili bir konuşmacı olmanız gerekir. Eğer iş ve sosyal hayatınızda öne çıkmak istiyorsanız online doğru ve etkili konuşma eğitimini almanız gerekir. Uzmanından öğrenmek için hemen katılın!
Konuşma, bireyin çevresindekilerle iletişim kurmasının en yaygın yolu olarak tanımlanır. Birey, duygu ve düşüncelerini başka bireylerle paylaşmak, varlığını kanıtlamak, deneyimlerini aktarmak ve etkileşimde bulunmak için konuşma ihtiyacı içerisindedir. Bu ihtiyacın en güzel biçimde karşılanması için de güzel konuşma yapmak gerekir. Peki, güzel konuşma nedir?
Güzel konuşma, bireyin planlı ya da plansız çevresindekilerle etkili bir biçimde konuşmasıdır. Bireyin duygularını ve düşüncelerini doğru bir biçimde ifade etmesi demektedir. Güzel konuşma, bireyin dileklerini doğru ve etkili konuşma ile sosyal çevresine aktarması durumudur. Güzel konuşma yapabilmek için sadece ağızın çalışması yeterli değildir. Ağızla birlikte diğer organlarında koordineli bir şekilde çalışması gerekir. Bir bireyin güzel konuşma yapabilmesi için bazı tekniklere ihtiyacı vardır. Birey bu tekniklere uyarak güzel konuşma gerçekleştirebilir.
Güzel konuşma teknikleri arasında ilk yapmanız gereken karşınızdaki kişilerle göz teması kurmaktır. Göz temasınızı karşınızda yer alan kişiler üzerinde eşit bir şekilde paylaştırmanız gerekir. Karşınızda yer alan bir kişiye kesinlikle doğrudan dik bir şekilde bakmayın. Bu durum güzel konuşma davranışını bozabilir.
Güzel konuşma teknikleri arasında diğer bir önemli madde ise konuşma esnasındaki yüz ifadesidir. Konuşurken oluşturduğunuz yüz ifadeniz konuştuğunuz konuya göre değişkenlik göstermelidir. Eğer bir konuyu anlatırken kararlı iseniz ses tonunuz net ve kesin olmalıdır. Merakınızı cezbeden bir olay hakkında konuşma yapıyorsanız o an meraklanmış havasına bürünmelisiniz.
Güzel konuşma teknikleri arasında bana göre en önemli madde gereksiz yere konuşmamak gerektiğidir. Gereğinden uzun süren konuşmalar inandırıcılığı kaybetmeye neden olur. Aynı zamanda dinleyicilerin dikkatinin ve ilgisinin azalmasını sağlar.
Güzel konuşma teknikleri arasında ses tonuna dikkat etmek de yer alır. Konuşma yaparken doğru yerlerde nefes almaya özen gösterilmelidir. Hızlı konuşmaktan ziyade herkesin anlayabileceği bir düzeyde tane tane konuşmaya özen gösterilmelidir. Konuşma esnasındaki ses tonunuzun duygu ve düşünceleriniz hakkında bilgi verdiğini de unutmayın.
Dinlemeyi bilmek de güzel konuşma teknikleri arasında yer alır. Konuşma esnasında dinlemeniz gerektiğini de bilmeniz gerekir. Konuşma esnasında sürekli bir kişinin konuşması güzel konuşma bağını ortadan kaldırır. Aynı zamanda sürekli bir kişinin konuşması karşındaki kişiyi sıkabilir.
Konuşma esnasında kişinin kendini övmemesi de güzel konuşma teknikleri arasında yer alır. Bireyin kendini övmesi, bunu ima etmesi bile egoist ifadeler olarak tanımlanabilir.
Bireyin konuşmasını iyi bir diksiyonla yapması güzel konuşma teknikleri arasında yer alır. Bireyin kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz etmesi gerekir. Bu sayede karşısındaki kişinin ilgisi doğrudan çekilebilir. Diksiyon geliştirmek için birçok eğitim bulunur. Diksiyon kursu alarak sunduğu avantajlardan yararlanabilirsiniz.
Son olarak güzel konuşma teknikleri arasında kısa ve anlaşılır cümleler kurmak yer alır. Bunların yanında net ifadeler kurmak, başkalarının sözünü kesmemek, kendine güvenmek, beden dilinde jest ve mimikleri uygun kullanmak da gerekir.
Konuşmaktan daha önemli bir şey varsa o da doğru konuşabilmektir. Günlük hayattan iş hayatına her alanda kendini doğru ifade edebilmek herkes için önemlidir. Siz de konuşmanızla insanları etki altına almak istiyorsanız doğru ve etkili konuşma eğitimine katılın.
Etkili Konuşma online eğitim programında iletişim ve diksiyon üzerine eğitim verilmektedir. İnsan, sosyal bir varlıktır. Toplumun bir parçasıdır ve toplumla daima etkileşim halindedir. Bu etkileşimde birey kendini ifade etmek mecburiyetindedir ve bunun en kolay ve verimli yolu da dildir. Dili nasıl kullandığımız yani nasıl konuştuğumuz, kuşkusuz bizi doğrudan etkiler.
Doğru ve etkili konuşma teknikleri eğitiminde dili doğru kullanmanın, konuşmayı etkili hale getirmenin ve iletişimdeki verimi arttırmanın püf noktalarını sizlerle paylaşmayı amaçlıyoruz. Buradan online ve ücretsiz olarak doğru ve etkili konuşma konusunda eğitim alabilir ve aşağıdaki başlıklarla ilgili bilgiler edinebilirsiniz.
Etkili konuşma teknikleri eğitimi nedir?
Etkili konuşma eğitiminin süresi bir haftadır. Bu süre içerisinde kursiyerler kurs materyallerine sınırsız ulaşım hakkı elde edilebilecektir. Kurs tüm kişilerin takip edebileceği şekilde online eğitim şeklinde verilmektedir. Kurs devamında online derslerin etkili bir şekilde devamı ve istenen etkileşim online eğitim sayesinde olmaktadır.
Etkili konuşmak neden önemli?
Toplum içerisinde etkili konuşma yapan kişiler toplum tarafından saygı ile karşılanmaktadır. Etkili konuşma eğitimi alan kişiler hitabet sanatının inceliklerini ulaşmıştır. Hitabet konusunda iyi olan kişiler etrafındakileri yönlendirebilmekte, onlardan istedikleri onayları almaktadır. Etkili konuşan kişiler dinleyicileri ikna edebilir. Süslenen konuşma toplum üzerinde istediğiniz etkiyi yaratacaktır. Tarihte yeri olan kişilerin birinci özelliği etkili konuşma yapabilmiş olmalıdır.
Etkili konuşma eğitiminin faydası ne?
Etkili konuşan kişiler bu yeteneği doğuştan taşıyabilirler. Fakat bu çok az kişide bulunabilecek bir özelliktir. Etkili konuşma yeteneği kişilere iyi derece de eğitim veren kurumlar tarafından kolaylıkla kazandırabilmektedir. Bu yeteneği kazanan kişiler bu özelliklerini hayatın her alanında başarılı bir şekilde kullanarak iş ve sosyal hayatta istedikleri yerlere gelmelerini sağlayabileceklerdir. Etkili konuşma konusunda eğitim alan kişilerin bu eğitimi aynı zamanda sadece konuşmalarına değil yazılarının etkililiğine de destek olacaktır. Böylelikle toplum içerisinde hem konuşurken, hem de yazı yazarken herhangi bir şekilde yanlış anlamaya maruz kalınmayacaktır. Kursumuzda bu eğitimi alan kişiler bu yararlardan en üst düzeyde fayda sağlayacaktır.
Kimler katılmalı?
Profesyonel iş yaşamında olan bireyler,
Yöneticiler, öğretmenler, memurlar,
Öğrenciler,
Türkçeyi doğru ve etkili konuşmanın temellerini öğrenmek isteyip bu alana ilgi duyanlar.
Devamını göster
Etkili konuşma eğitiminde neler öğreneceksiniz?
Doğru nefes almayı, bedenen ve zihnen gevşemeyi, harflerin ve sözcüklerin doğru telaffuzunu, konuşmada vurgu ve tonlamayı, beden dilini etkin kullanma yöntemlerini ve konuşmayı etkili hale getirmenin yollarını öğreneceksiniz.
Konu 1: Diksiyon Nedir?
Diksiyon, kişinin konuşurken kullandığı kelimeleri seçmesi anlamına gelir. Yalnızca anlatılmak isteneni aktarmak değil, aynı zamanda dinleyiciye ve duruma uygun kelimeler seçmek de önemlidir. Örneğin, işletme yöneticilerinden oluşan bir gruba konuşma yaparken "kazanç" veya "yatırım" yerine "yatırım getirisi" veya "kaldıraç" gibi terimler kullanmak daha uygun olacaktır. Bu terimlerin hepsi teknik açıdan doğru olsa da, birincisinin dinleyicilerde yankı uyandırması ve dinleyiciler tarafından anlaşılması daha olasıdır. Bunun aksine, jargon veya argo kullanmak dinleyicilerin yabancılık çekmesine veya aşağılandığını hissetmesine neden olabilir, bu nedenle mümkün olduğunca bunlardan kaçınılmalıdır. Bu derste diksiyonun ne olduğu ve hangi amaçla bunları kullandığımızı öğreneceğiz.
Konu 2: Sesin Özellikleri
Bugünkü dersimizde sesin özelliklerini tartışacağız. İlk olarak, sesin üç temel özelliğini ele alacağız: perde, ses yüksekliği ve tını. Ardından, bu özelliklerin bir sunumda farklı efektler yaratmak için nasıl kullanılabileceğini konuşacağız. Sesin özelliklerini anladığınızda, mesajınızı dinleyicilere daha etkili bir şekilde iletebileceksiniz.
Perde, bir sesin ne kadar yüksek veya alçak çıktığını belirleyen ses özelliğidir. Örneğin, yüksek bir nota çalan bir trompet, alçak bir nota çalan bir tubadan daha yüksek bir perdeye sahip olacaktır. Yükseklik, bir sesin ne kadar yüksek veya yumuşak olduğunu belirleyen ses özelliğidir. Tını, sesin kalitesini veya tonunu belirleyen özelliğidir. Örneğin, bir klarnet ve bir keman aynı notayı aynı ses seviyesinde çalabilir, ancak farklı şekillerde ses ürettikleri için farklı tınılara sahip olacaklardır.
Bu derste bu kavramları örnekleriyle ve uygulamalarıyla anlatacağız.
Konu 3: Doğru Nefes Alma Teknikleri
Bugünkü dersimizde, etkili konuşma için doğru nefes alma tekniklerini öğreneceğiz. Sesinizi net ve kendinden emin bir şekilde yansıtabilmek için doğru nefes almak çok önemlidir. Derin bir nefes almak diyaframınızdan konuşmanızı sağlar, bu da sesinize daha fazla güç ve hacim kazandırır. Havayı boşa harcamamak için nefesi tam olarak vermek gerekir. Sesinizin soluk ve zayıf çıkmasına neden olabilecek sığ nefes alıp vermekten kaçının. Bu derste pratik yapacağız ve nefesinizi kontrol ederek doğru ve etkili konuşma için önemli bir adım atmış olacaksınız.
Konu 4: Vurgu ve Tonlama
Bu derste, konuşmamızda vurgu ve tonlama kullanarak dinleyicilerle daha iyi iletişim kurmayı öğreneceğiz. Önemli noktaları vurgulamak için vurguyu ne zaman ve nasıl kullanacağımızın yanı sıra farklı duyguları iletmek için tonlamamızı nasıl değiştirmemiz gerektiğini ele alacağız. Bu ders, topluluk önünde konuşma becerilerini geliştirmek isteyen herkes için faydalı olacaktır. Bu dersin sonunda, konuşmalarınızda vurgu ve tonlamayı etkili bir şekilde kullanabilecek ve böylece daha iyi iletişim kurabileceksiniz.
Alıştırma: Örnek Okuma Parçası
Örnek okuma parçası üzerinden uygulama yapacağız. Hem eğitmen hem de canlı derse katılmak isteyen öğrenciler okuma parçasını yayında okuyacaktır. Böylece derste anında geri bildirim alma fırsatına sahipsiniz.
Alıştırma: Tekerlemeler
Derslerin en eğlenceli bölümüne geldik 😁
Konu 5: Yanlış Kullanılan Sözcükler
Bu derste sıkça yanlış kullanılan sözcükler bunlardan nasıl kaçınmanız gerektiğini anlatacağız. Dili doğru kullanırsanız etkili bir iletişim kurabilir ve güvenilirliğinizi artırabilirsiniz.
Konu 6: Temel Beden Dili Hareketleri
Beden dili, yüz ifadeleri, jestler ve duruş gibi fiziksel davranışların mesajları iletmek için kullanılan sözsüz bir iletişim türüdür. Göz teması, dokunma ve ses tonu yoluyla da sözsüz mesajlar göndermek mümkündür. Etkili konuşma tekniklerine ilişkin bu eğitimde, iletişim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilecek bazı temel beden dili hareketlerini öğreneceğiz. Örneğin, bazı noktaları vurgulamak için ellerinizi ve kollarınızı nasıl kullanacağınızı, dinleyicilerinizle nasıl göz teması kuracağınızı, ayakta nasıl durmanız gerektiğini veya oturacaksanız nasıl oturmanız gerektiğini öğreneceksiniz. Bu temel tekniklerde ustalaşarak, dinleyicilerinizle daha iyi bağlantı kurabilecek ve mesajınızı daha güvenli ve etkili bir şekilde iletebileceksiniz.
Konu 7: İş Hayatında ve Sosyal Yaşamda İmaj
Bu dersimizde iş ve sosyal hayatta imajın önemini öğreneceğiz. İmaj iş dünyasında önemlidir çünkü potansiyel müşteriler üzerinde iyi bir ilk izlenim bırakmanıza yardımcı olur. Sosyal yaşamda da önemlidir çünkü arkadaşlık ve ilişkiler kurmanıza yardımcı olur. Kıyafetler, beden dili ve ses gibi imaja katkıda bulunan birçok faktör vardır. Bu derste hem iş hem de sosyal hayatta olumlu bir imajın nasıl yaratılacağını öğreneceğiz.
İş ortamında ve sosyal çevrede düzgün diyalogların kurulması için konuşma biçimine dikkat edilmektedir. Etkili ve anlaşılır bir biçimde konuşmak isteyen pek çok kişi bu konu hakkında derin araştırmalar yapmaktadır. Düzgün konuşma teknikleri birkaç adımdan oluşmaktadır. Etkili konuşan kişiler duygularını karşıdaki kişiye daha net bir şekilde ifade etmektedir. Düzgün konuşmak isteyen bir kişi evde ayna karşısında çeşitli konular hakkında diyaloglar kurmaktadır. Sanki karşıda biri varmış gibi konuşmak kişinin daha düzgün konuşmasına yardımcı olacaktır.
Etkili ve düzgün konuşma teknikleri için sesli diyaloglar kurmak ve bu diyaloglarda yanlış olan yerleri yazmak en başarılı yöntemlerden biridir. Konuşurken vurgulamak istediğiniz konu hakkında daha açık olmalısınız. Düzgün konuşma teknikleri içerisinde karşıdaki kişi ile göz teması kurmak da çok önemlidir. Karşınızdaki kişinin sizi dinlediğini görmek daha akıcı konuşmanızı sağlayacaktır. Diyalogların sorunsuz gerçekleşmesi için göz teması kurmak düzgün konuşma teknikleri arasında ilk sırada yer almaktadır.
Ses ve Tonlamalara Dikkat Etmek
Kişi konuşma esnasında vurgu ve tonlamalara dikkat ederek daha düzgün konuşmuş olur. Sesin normal bir tonda olması, çok alçak ya da yüksek olmaması karşıdaki kişinin sizi daha net bir şekilde dinlemesini sağlayacaktır. Kendinizi anlatırken gerekli yerlerde vurgular yapabilirsiniz. Ses tonunuzu konuştuğunuz ortama ve anlattığınız konuya göre ayarlayarak daha akıcı bir konuşma gerçekleştirmiş olursunuz. Konuşma esnasında doğru noktalarda nefes almak da akıcı konuşmanın bir diğer unsurudur.
Konuşmanın ya da cümlenin tam ortasında nefes almak dikkatin dağılmasına neden olabilir. Aynı şekilde ses ve tonlamaların daha düzgün yapılması için cümle başında ya da sonunda nefes alış verişi yapılmalıdır. Hızlı konuşma problemi olan kişiler cümle ortasında sık sık nefes almaktadır. İlk olarak hızlı konuşma probleminin yenilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Hızlı konuşma sorunu çağımızın bir hastalığıdır. Hızlı diyaloglar kuran bir kişi kendin ifade etmekte zorluk çekebilir. Bu nedenle tane tane konuşma çalışmaları yapılarak, konuşma biçimi normal seviyeye indirilmelidir.
Düzgün Konuşma Tekniklerinde Asıl Mesaja Odaklanın
Kurulan diyaloglarda bir konu hakkında sohbet ederken konunun asıl mesajından uzaklaşmak, karşıdaki kişide ilgi kaybına neden olabilir. Düzgün konuşma tekniklerinden bir diğeri ise verilecek olan mesaj direk aktarılmalıdır. Konuşma esnasında konuyu çok uzatmak karşıdaki kişinin konu hakkında sıkıntı duymasını ve ilgisini kaybetmesine neden olduğundan konuyu kısaca özetlemek ve asıl mesajın karşı tarafa iletilmesi sağlanmalıdır. Böylelikle ikili arasında daha akıcı ve düzgün bir konuşma gerçekleşmiş olur.
Etkili Konuşma Nasıl Olur?
Bireyler iletişim halindeyken birçok unsur önem kazanır. Bu unsurların başında ise etkili konuşma ve kendini etkili bir biçimde anlatabilme gelmektedir. Bireyler sosyal ilişkilerde veya diğer ilişkilerde kendini ifade etmeye çabalar ve ne kadar iyi ifade edebilir ise o kadar da başarılı ve mutlu olur. Durum böyle olunca etkili konuşma sanatı bir hayli önem kazanmaktadır. Etkili konuşma sanatında da birçok önemli detay bulunmaktadır. Eğer bu detaylara özen gösterilir ise bireyler etkili konuşma sanatında ilerleyip kendilerini üst düzey şekilde ifade edebilirler. Bu da hayatın her alanına yansır.
Etkili Konuşma Sanatı Öğrenmedeki Yanlışlar
Bireyler gerek merdiven altı mekanlardan aldıkları kurslardan gerekse de çevreden duymalar ile etkili konuşma sanatı öğrenmeye çalışabilmektedir. Hal böyle olunca toplum içerisinde etkili konuşma olarak bilinse de yanlış uygulamalar olabilmektedir. Bu yanlış uygulamalardan birisi de yüksek sesle konuşmayı etkili konuşma sanılmasıdır. Kendilerini ifade ettiklerini sansa da aslında tam tersi anlaşılmamak halindedirler. Bir diğer yapılan yanlış ise güvenilir olmayan kurslardan eğitim alınmasıdır. Etkili konuşma sanatı konusunda alınan kurs ve eğitim önemli bir durumdadır.
Doğru ve Etkili Konuşma Size Ne Kazandırır?
Toplumumuzun büyük kesimi, doğru ve etkili konuşmanın doğuştan gelen bir yetenek olduğunu düşünmektedir. Halbuki kekemelik, pelteklik gibi konuşma bozuklukları bile eğitimle düzeltilebilir. Sophokles' in de dediği gibi; çok konuşmak başka, iyi konuşmaksa bambaşka bir şeydir.
Toplum önünde konuşma korkusunun birçok kişi için örümcek, yükseklik hatta ölüm korkusundan bile önce geldiğini biliyor muydunuz? Topluluk önünde konuşmak, deneyimli ya da deneyimsiz birçok kişinin korkulu rüyasıdır. Diksiyonu düzgün olan bir kişi, toplum içerisinde konuşurken kendini daha rahat ve güvende hisseder.
İnsanlar doğdukları andan itibaren etraflarında duydukları seslerden etkilenir ve zamanla o sesleri taklit etmeye başlarlar. Bu sebeple, farklı şehirlerde doğan kişiler farklı ağızlarla konuşmaktadırlar.
Doğru ve Etkili Konuşma Eğitiminin Yararları
Bir konuşma bozukluğunuz olduğunu düşünüyor fakat nedenini bilmiyorsanız bunu farketmenizi ve çeşitli egzersizler ile düzeltmenizi sağlar.
Etkili konuşma tekniklerini öğretir.
Etkili bir iletişimde anlatım, vurgu, tonlama, jest ve mimikler büyük önem taşır. Bir konuya çok hakim olsanız bile bu unsurları dikkate almazsanız dinleyicileriniz yaptığınız konuşmadan hiç etkilenmeyebilirler. Kendinizi doğru ifade edebilmek için etkili konuşmayı öğrenmelisiniz.
Seslerin doğru çıkışlarını öğrenirsiniz.
Sesleri doğru telaffuz ediyor musunuz?
Günlük hayatta mutlaka sesleri yanlış telaffuz eden insanları duyup dikkatinizi çektiği olmuştur. Bunu çok bariz fark edebildiğimiz kelimeler olduğu gibi edemediklerimiz de vardır. Doğru ve etkili konuşma eğitimi ile bu kelimeleri öğrenip daha etkili konuşmaya başlayabilirsiniz.
Anlam bilgisi hakkında daha detaylı bilgiye sahip olursunuz.
Bir konuşma yapacağımız zaman seçeceğimiz kelimeleri hitap edeceğimiz kitleye göre seçmemiz büyük önem taşır. Aksi takdirde yaptığımız konuşmanın dinleyici üzerinde bir tesir yaratmasını bekleyemeyiz. Ayrıca, günlük hayatta çoğunlukla yanlış kullanılan kelimeler vardır. Bunların kullanımı o kadar yaygındır ki neredeyse doğrusunun o olduğunu zannederiz. Bu eğitim bunları fark edip düzeltmenizi sağlar.
Güzel konuşma egzersizleri, bireyin kendini geliştirmesi için yaptığı rutin çalışmalardır. Güzel konuşma egzersizleri, bireyin güzel konuşmak için yaptığı aynı zamanda eksik yönlerini geliştirmek için yaptığı uygulamalardır. Güzel konuşma egzersizleri yaparken en önemli nokta istikrarlı olmaktır. Bu işin bir süreç olarak görülmesi gerekir. Bu süreçte de rutin olarak çalışmalar yapılması gerekir. Peki, güzel konuşma egzersizleri nelerdir?
Artikülasyon Egzersizleri Yapmak: Bireylerin çıkaramadığı sesleri çıkarma çalışmalarına artikülasyon denir. Ağız ve çene kaslarını geliştirmek için yapılan egzersizleri de içerir. Birey artikülasyon çalışmaları yaparak çıkaramadığı sesleri çıkarmaya başlar. Bu sayede güzel konuşmak için adım atmış olur.
Konuşma Çalışmaları Yapmak: Evde, okulda, işte, sosyal çevrede vb. yerlerde konuşma çalışmaları yapmak da güzel konuşma egzersizleri arasında yer alır. İçinizden gelen bir duyguyu veya durumu belirleyebilirsiniz. Bu duygu veya durumu konuşarak çevrenizdekilere hissettirebilirsiniz. Bu sayede eksikliklerinizi görüp bunun üzerine gidebilirsiniz.
Dudak Tembelliğini Düzeltmeye Çalışmak: Dudak tembelliği güzel konuşmayı etkileyen önemli sorunlardan biridir. Güzel konuşma egzersizleri içerisine dudak tembelliğini ortadan kaldırmak için çalışmalar eklemelisiniz. Örneğin, sesli kitap okumak bu sorunu aşmanıza yardımcı olur. Günlük yaşamda bireyler dudaklarını çok fazla kullanmazlar. Bu da tembelliğe neden olur. Oluşan tembellik de bir süre sonra ses kayıplarının oluşmasını sağlar. Bu problemi ortadan kaldırmak için sesli bir şekilde metin okuyabilirsiniz.
Nefes Egzersizleri Yapmak: Nefes egzersizleri bireylerin güzel ve akıcı konuşmasını sağlar. Çünkü doğru bir şekilde nefes alamadığımızda konuşma esnasında ses kesilebilir. Bu durumun oluşmaması için nefes burundan alınmalı, ağızdan verilmelidir. Doğru bir şekilde nefes alındığında akıcı ve etkili konuşma yapılabilmektedir.
Konuşmaları Kayıt Altına Almak: Gün içerisinde konuşmalarınızı kayıt altına alabilirsiniz. Kayıt altına aldığınız sesinizi gün içerisinde dinleyerek yaptığınız hataların farkına varmış olursunuz. Yapmış olduğunuz hataları görerek uygun çalışmaları yapabilirsiniz. Hatalarınızı düzeltmek için ilk önce hatalarınızın farkına varmanız gerekir. Bu sayede hatalarınızın üzerine gidebilirsiniz.
Çene Egzersizleri Yapmak: Çene, birçok sesin çıkarıldığı bir organımızdır. Çıkartılan seslere göre çene farklı yönlere doğru hareket etmektedir. Eğer bu hareket doğru şekilde yapılmazsa farklı sesler çıkarılabilir. Örneğin, o sesi yerine u sesi çıkabilir. Çene egzersizleri yaparak harflerin doğru bir şekilde çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Konuşma Hızını Ayarlamak: Güzel konuşma egzersizleri arasında konuşma hızı da yer alır. Bir bireyin dakikada 120 ile 160 arasında kelime konuşması gerektiği söylenmektedir. Bireyin belirtilen kelime aralığına göre konuşma hızını ayarlaması gerekir. Bunun için süre tutup egzersiz yapılması gerekir.
Doğru nefes almayı öğrenin
Bebekleri uyurken izlerseniz nefes alırken özellikle karın bölgesindeki iniş kalkışları gözlemleyebilirsiniz. Aslında her insan bebekken doğru nefes alarak doğar ancak yıllar geçtikçe yaşanılan travmalar, edinilen korkular, kızgınlıklar ve bastırılmışlıklar ile doğru nefes alma becerisi %75 oranında kaybedilir. Doğru olan nefes alma şekli diyafram nefesidir. Doğru nefes alan insan sesini en iyi şekilde kullanma yetisine sahip olur. Doğru nefes almak, konuşurken bize sağlayacağı avantajlar yanında, daha sağlıklı, mutlu, huzurlu bir yaşam sürmemize de yardımcı olur.
Güzel Konuşma Örnekleri Nelerdir?
Güzel konuşma örnekleri denildiği zaman aklımıza gelen ilk örnek cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’tür. Ulu Önder’in “Nutuk” ve “Gençliğe Hitabesi” güzel konuşma örnekleri arasında ilk gösterilmesi gerekenlerdir. Aynı zamanda etkili konuşma örnekleri olarak da sayılırlar. Atatürk’ten sonra “Brütüs’ün Savunması” güzel konuşma örnekleri içerisinde gösterilebilir. Güzel konuşma örnekleri için belirtilenlerin konusu farklı olmasına rağmen ortak yönleri bulunur. Belirtilen örneklerin ortak noktası ifade etmek istedikleri konuyu en çarpıcı ve vurucu bir biçimde karşı tarafa aktarmalarıdır.
Atatürk, “Gençliğe Hitabesi” içerisinde Türk gençliğini özlü bir şekilde uyarmakta ve cesaretlendirmektedir. “Nutuk” adlı eserinde de belirtilen konuşmalarda ne kadar etkili ve güzel konuşma sergilediği açıkça ortadadır. Brütüs Savunmasında ise haklılığını karşı tarafa en etkili bir şekilde ifade etmiştir. Bu sayede de güzel konuşma örnekleri arasında yer almıştır.
Güzel Konuşma Örnekleri 1: Atatürk’ün 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhurbaşkanlığı konuşmasından bir paragraf iyi bir örnektir. “(…) Daima sayın arkadaşlarımın ellerine çok samimi ve sıkı bir şekilde yapışarak, kendimi onların şahıslarından bir an bile uzak görmeyerek çalışacağım. Daima milletin sevgi ve güvenine dayanarak hep birlikte ileri gideceğiz. Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır.” Kaynak: Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri 3
Güzel Konuşma Örnekleri 2: “Sözlerimi bitirinceye kadar sabredin… Yurttaşlarım, Romalı Kardeşlerim, susun! Göstereceğim sebebi dinleyin… Susun ki beni dinleyesiniz. Namusum hakkı için söylüyorum, bana inanın. Namusuma değer verin ki, bana inanasınız. Beni düşünerek tenkit edin. Düşünme gücünüzü işletin ki, rahat kararlar verebilesiniz...”
Yukarıda verilen güzel konuşma örnekleri konu olarak farklılıklar taşımaktadır. Ortak noktaları ise iletmek istedikleri mesajı karşı tarafa en güzel şekilde iletebilmeyi sağlamalarıdır. Aynı zamanda karşısındakileri etkileme potansiyeli yüksek olan konuşmalardır.
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro – Oyunculuk Bölümünden 2013 yılında birincilikle mezun oldu. 2010 yılından beri tiyatro sahnesinde yer alıyor. Eğitmenlik ve oyunculuk deneyiminin yanı sıra çocuk gelişimi eğitimi aldı.
Çiğdem Sert
Eğitim süresince bilgisinden, anlatımından, tavırlarından son derece memnun kaldığım hocamız sayesinde iş hayatıma katkı sağlayacak yararlı ve kalıcı bilgiler edindim. İstanbul İşletme Enstitüsüne yaptıkları bu güzel programlar için çok teşekkür ederim.
Sümeyye Yazar
Eğitmenimize katkılarından dolayı teşekkür ederim. Başarılı olup sertifikamı da aldım. Verimli geçen bir eğitim süreciydi. Online Doğru ve Etkili Konuşmanın Temelleri Eğitimi'ni herkese tavsiye edebilirim. Her alanda mutlaka faydasını göreceksiniz.
Güllizar Bayramoğlu
Öncelikle bu eğitimden yararlanmak isteyenlere şiddetle tavsiye ederim dersler çok keyfli ve verimli geçti birçok yanlış telaffuz ettiğim kelimeleri düzeltmeme yardımcı oldu hocamızada ayrıca teşekkür ederim eğitimi harika emeği geçen herkese teşekkürler.
Güzel konuşmanın önemi bireylere sosyal ve iş alanı olmak üzere birçok alanda faydalar sağlamaktadır. Konuşmanın usulüne göre yapılması her alanda başarı kazandırmayı sağlamaktadır. Bu da güzel konuşmanın önemi hakkında bireylere bilgi vermektedir.
Bireyin konuşma esnasında kendini doğru ifade edebilmesi, mesleğinde saygınlık ve başarı kazanabilmesi, başka bireylerle sağlıklı iletişim kurabilmesi güzel konuşmanın sağladığı avantajlar olarak görülür. Bu avantajlar da bireylere güzel konuşmanın önemi doğrultusunda ışık tutmaktadır. Güzel konuşmanın önemi sayesinde siyasetçiler, liderler, öğretmenler, esnaflar vb. meslek grupları diğerlerinden daha başarılı ve saygın olabilmektedirler. Bu meslekteki kişiler, güzel konuşma sanatı ile kendilerini ifade ettikleri için kendilerini dinletmesini bilirler. Aynı zamanda çoğu kişi tarafından saygı görürler. Güzel konuşma bir sanattır. Bu sanatı bilmeyen bireyler kendini dinletemez, çevresindekileri kendisinden uzaklaştırır ve kendine zarar vermeye başlar. Bu durumlar da güzel konuşmanın önemi doğrultusunda bilgi verir.
Güzel konuşmak muhatabına göre farklılık gösterir. Neyi, ne zaman, kime, nasıl söyleyeceğini bilmek güzel konuşmanın bir parçasıdır. Bu da güzel konuşmanın önemi hakkında bilgi verir. Güzel konuşma sanatı sonradan öğrenebilen bir yetenek olarak tanımlanır. Güzel konuşma teknikleri doğrultusunda kendini geliştirebilen herkes güzel konuşabilir. Kısacası, günlük yaşam, sosyal çevre, saygınlık ve kariyer alanı gibi birçok alanda güzel konuşmanın önemi karşımıza çıkmakta ve bireylere kazanım sağlamaktadır.
Konuşma becerilerinizi geliştirmek için yapmanız gereken 4 şey:
Etkili konuşma teknikleri eğitimine katılın.
Konuşurken sesinizi kaydedin ve bunu eleştirel bir şekilde dinleyin.
Pratik, pratik ve tekrar pratik yapın.
Arkadaşlarınızdan destek alın. Onlara bir sunum yaparmış gibi konuşun ve geri bildirim alın.
Yeterince pratik yapmamak - Yapılan en yaygın hatadır. En iyi konuşmacıların bile harika bir konuşma yapmak için çok fazla pratik yapması gerekir.
Çok hızlı konuşmak - Gergin olduğunuzda, normalden daha hızlı konuşmanız doğaldır. Ancak çok hızlı konuşmak dinleyicilerinizin sizi anlamasını zorlaştıracaktır. Ayrıca ilgilerini kaybedecekler.
Fazla resmi veya katı olmak - Rahatlayın! Kendiniz olun ve hedef kitlenizle kişisel düzeyde bağlantı kurmaya çalışın. Bir robot gibi davranırsanız, insanlar sizinle ilişki kuramaz ve ilgilerini kaybederler.
Notlardan okuma - Bazı noktaların yazılı olması önemli olsa da, doğrudan notlarınızdan okumayın
Sahne korkusunun yenmenize yardımcı olabilecek birkaç şey var:
Hazırlık: Anlatacağınız şeyi iyi bildiğinizden emin olun ve mümkün olduğunca prova yapın. Anlatacağınız konu hakkında ne kadar kendinize güvenirseniz, topluluk önünde konuşma konusunda endişe duyma olasılığınız o kadar az olur.
Kendinizle konuşun: Endişelenmeye başladığınızda, kendinize bunu yapabileceğinizi ve her şeyin yoluna gireceğini söyleyin. Geçmiş başarılarınızı ve ne kadar yetkin olduğunuzu hatırlayın.
Başarıyı gözünüzde canlandırın: Harika bir performans sergilediğinizi hayal edin - sahnede kendinden emin ve rahat olduğunuzu görün. Bu, başarılı bir performansa sahip olma olasılığınızı artırmanıza yardımcı olacaktır.
Eğitim alın: Doğru ve etkili konuşma kursu bunun için var. Size ne yapacağınızı söyleyecek bir eğitmenden öneriler almak belki de yapacağınız en önemli şeydir.
Topluluk önünde konuşurken sunumunuzu daha ilgi çekici hale getirmek için kullanılabilecek birkaç teknik var.
İlk teknik, sesinizin tonunu değiştirmektir. İlgi eklemek için yüz ifadelerini ve el hareketlerini de kullanabilirsiniz. Kitlenizle göz teması kurmanız da gereklidir.
Hikayeler ve örnekler de kullanabilirsiniz. Ve önceden pratik yapmak faydalı olur.
Bu kurs topluluk önünde nasıl iletişim kuracağınızı ve onlarla kişisel bağlantıyı nasıl kuracağınızı öğretecektir. Sesinizi ve sinirlerinizi kontrol etmenize de yardımcı olacak. Bu kursta öğreneceğiniz en önemli şey izleyicilerle doğrudan konuşuyormuş gibi bir his bırakabilmeniz olacaktır.
Bunu da eğitim almanız öğrenmeniz neredeyse mümkün değildir.
Bu kursun en büyük faydası özgüveni geliştirmesidir. Çünkü topluluk önünde veya bir iş görüşmesinde konuşma yapmak sinir bozucu ve stresli bir deneyim olabilir. Ancak bunu doğru bir şekilde yapabilirsiniz.
Nerede olursa olsun iyi ve etkili konuşabilmek önemli bir beceridir. İş hayatında ilerlemenize ve yeni arkadaşlar edinmenize yardımcı olur. Bu neden hayatınızı iyileştirmek istiyorsanız etkili konuşma eğitimini mutlaka inceleyin.
Etkili bir konuşma yapabilmek için mesajınızın açık ve ilgi çekici olması gerekir. Sonuç olarak dinleyicilerin söylediklerinizi anladığından emin olmak ve söylediklerinizle ilgilenmelerini sağlamak istiyorsunuz.
Bunu yapmanın en kolay yolu hikaye anlatıcılığını kullanmaktır. Hikaye anlatımı, hedef kitlenizle etkileşim kurmanın en kolay yoludur. Kitlenizi etkilemenin başka bir yolu da grafikler veya çizelgeler gibi görseller kullanmaktır. Ve son olarak etkili konuşma eğitimi size yardımcı olabilir. Eğitmenin vereceği tavsiyeler ve pratikleri internette arayarak bulmanız neredeyse mümkün değil. Bir profesyonelde eğitim almak atacağınız ilk adım olmalıdır.
₺0₺1175
Video4
Sınav1
Ödev
Ders Notları6
Eğitim DiliTürkçe
SertifikaEvet
Abonelik Süresi365 Gün
Yaklaşan Etkinlikler
Sertifika Sınavı
23/11/2024
Sertifika Sınavı
30/11/2024
Sertifika Sınavı
07/12/2024
Benzer Kurslar
Diğer öğrenciler bu online kursları da inceledi. Daha fazlasını öğrenmek için bu eğitimle birlikte bunlara da kayıt olun.