Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi (MYO)
Bölüm Bilgisi | Öğrenci Özellikleri | İş İmkanları |
---|---|---|
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi, iki yıllık bir önlisans bölümüdür. Eğitim süresince öğrencilere staj yapma zorunluluğu vardır. | Planlı çalışma, ekip çalışmasına uyum, genel yeteneğe sahip olma gibi özellikler gereklidir. | Sofralık Zeytin İşletmeleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Araştırma Enstitüleri, Mikrobiyoloji Laboratuarları gibi yerlerde iş imkanları bulunmaktadır. |
Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksekokulu, Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksekokulu, Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu, Mustafa Kemal Üniversitesi Altınözü Meslek Yüksekokulu, bölümlerinde verilmektedir. | Genel kültüre sahip olmak, kendisini sürekli geliştirmek, dikkatli ve sorumluluk sahibi olmak gibi özellikler gereklidir. | Zeytin Yetiştiriciliği yapan firmalar, Zeytin üreten fabrikalar, Tarımsal Danışmanlık Büroları gibi yerlerde iş imkanları bulunmaktadır. |
Bölüm mezunları, kaliteli zeytinyağı üretilmesi, laboratuarlarda analiz uygulamaları, ve üretilen ürünlerin paketlenmesi konularında uzman olurlar. | Biyoloji, kimya ve bitki yetiştirme ile ilgili konulara ilgi duyması, sabırlı olmak gibi özellikler gereklidir. | Bölüm mezunları, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı kurumlarda ve zeytin ve zeytinyağı işletmelerinde tekniker olarak görev alabilirler. |
Bölüme TYT puan türü ile girilmektedir. Diğer önlisans bölümlerinde de olduğu gibi bölüme girebilmenin baraj puanı 150’dir. | Gelişmiş dokunma, tat ve koku alma duyularına sahip olmak, geniş bir genel yeteneğe sahip olmak gibi özellikler gereklidir. | Bölüm mezunları, mikrobiyoloji laboratuarlarında laborant olarak, ayrıca tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti vererek de çalışabilirler. |
Bölümde, zeytin ve zeytin ürünleri, sağlık koşullarına göre üretilerek, ambalajlanır ve tüketiciye ulaştırılması öğretilir. | Bölümü seçecek öğrencilerin ilgili uygulamaları takip etmeye yatkın olması gerekir. | Zeytin teknikerleri, zeytin ve zeytinyağı üreten atölyeler, fabrikalar, zeytin bahçeleri ve laboratuarlarda çalışabilirler. |
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi zeytin, aynı zamanda şifa kaynağı olan bir besindir. Zeytin ağaçları Akdeniz iklimini sever ve boyları da 5-10 metreye kadar uzar. Zeytin, Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenerek meyve bağlar. Hasatı ise, Eylül ayında başlar.
Ülkemizin bir çok ilinde zeytin üreticiliği yapılmaktadır. Ama zeytin daha çok, Ege Bölgesi’nde üretilmektedir. Zeytin üretiminin bu kadar çok yapıldığı ülkemizde de, bu işi yapacak uzman kişilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi eğitim programı birkaç üniversitede verilmektedir. Programı başarılı bitiren öğrenciler Tekniker olarak görev almaktadır.
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi bölümü, iki yıllık bir önlisans bölümüdür. Eğitim programında öğrencilere staj yapma zorunluluğu vardır.
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü Nedir?
Zeytin ve sofralık zeytin, zeytinyağı, prina yağı, sabun, prina gibi zeytin ürünleri, sağlık koşullarına göre üretilerek, ambalajlanır. Tüketiciye ulaştırılmasını sağlanır. Kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılıp, elde edilen sonuçlar incelenip, değerlendirilir. Bunun yanında karşılaşılan sorunlara çözüm bulunur.
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü, tüm bu çalışmaları yürütece kişiler yetiştirmektedir. Bölüme TYT puan türü ile girilmektedir. Diğer önlisans bölümlerinde de olduğu gibi bölüme girebilmenin baraj puanı 150’dir.
Eğitim programı Türkiye’de, Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksekokulu, Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksekokulu, Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu, Mustafa Kemal Üniversitesi Altınözü Meslek Yüksekokulu bölümlerinde verilmektedir.
Zeytincilik ve Zeytin Teknolojisi Bölümünü Seçecek Öğrencilerde Bulunması Gereken Özellikler
Planlı çalışmak,
Ekip çalışmasına uyumlu olmak,
İlgili uygulamaları takip etmek,
Genel yeteneğe sahip olmak,
Kendisini sürekli geliştirmek,
Genel kültüre sahip olmak,
Gelişmiş dokunma, tat ve koku alma duyularına sahip olmak,
Dikkatli ve sorumluluk sahibi olmak,
Sabırlı olmak,
Biyoloji, kimya ve bitki yetiştirme ile ilgili tüm konulara ilgi duymak,.
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi İş İmkanları Nelerdir?
Bölüm mezunları, kamu kurumlarının yanı sıra özel sektöre bağlı şirketlerde çalışabilirler. Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknoloji bölüm mezunlarının iş imkanları şunlardır.
Sofralık Zeytin İşletmeleri,
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,
Araştırma Enstitüleri,
Mikrobiyoloji Laboratuarları,
Sertifika alınması halinde Tarımsal Danışmanlık Büroları,
Zeytin Yetiştiriciliği yapan firmalar,
Zeytin üreten fabrikalar.
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Teknikeri, sofralık zeytin ve zeytinyağı işletmeleri ile büyük zeytin yetiştirme şirketlerinde çalışabilirler. Ayrıca, temel laboratuar bilgilerine dayanarak üretim sektöründeki çeşitli işletmelerde de tekniker olarak çalışabilirler. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı kurumlarda da görev alan bölüm mezunları, mikrobiyoloji laboratuarlarında laborant olarak da hizmet verebilirler.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın düzenlediği eğitim sertifika programlarına da katılarak danışmanlık sertifikası alabilen bölüm mezunları, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti de verebilirler.
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Mezunları Ne İş Yapar?
Gerek devlet gerek özel şirketlerde de çalışabilen bölüm mezunlarının görevleri şunlardır:
Görev aldığı şirkette, yöneticisi ve kendi elemanları arasındaki iletişimi sağlarlar,
Üretimin hijyen şartlarına uygun olması ile ilgili organizasyonu denetlerler,
Yapılan çalışmalarda ortaya çıkan sonuçları değerlendirerek raporları düzenler ve yetkili kişilere iletirler,
Çalıştıkları kuruluşta, uyulması gerekli olan Türk Gıda Kodeksi, TSE gibi mevzuata yatkın olması ve yapılan tüm çalışmalarda da bu mevzuata uygun hareket ederler,
Çalışmalarda istatistiksel bilgilerin elde edilmesi ve yorumlanmasına destek olurlar,
Kaliteli zeytinyağı üretilmesi ile ilgili tüm teknikleri bilirler ve uygularlar,
Laboratuarlarda kimyasal ve duyusal olarak değişik analiz uygulamalarını kullanırlar ve buna göre analiz yaparlar,
Üretim gücü, saatte 60 KW’a kadar olan kuruluşların imza yetkisine sahiptirler,
Üretilen ürünlerin, tüm şartlara uygun paketlenmesi ile ilgili çalışmalar yaparlar ve paketleme işlemini kontrol ederler,
Siyah zeytin ve yeşil zeytin gibi sofralık zeytinlerin işlenmesinde uygulanan tüm teknikleri kullanırlar,
Zeytin çeşitlerinin tanınması, hasat ve zirai mücadele gibi zeytin bahçeleri işletmeciliği ve kültürel işletmelerle ilgili tüm çalışmalarda görev alırlar,
Zeytin ve zeytinyağının sağlığa uygunluğu ve ayrıca kalitesini kontrol edebilmek adına zeytinlerden ve katkı maddelerinden örnek alırlar.
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü Çalışma Ortamı
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi bölüm mezunları olan teknikerler, zeytin ve zeytinyağı üreten atölyeler, fabrikalar, zeytin bahçeleri ve laboratuarlarda çalışırlar. Laboratuar, temiz olduğu kadar üretim yapıldığından sıcak-soğuk, ve rutubetli hatta kokulu da olabilir. Teknikerler genellikle ayakta çalışırlar. Ayrıca, kimya mühendisleri, ziraat mühendisleri ve gıda mühendisleri ile birlikte işbirliği yaparlar.
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü Mezunlarının Kullandıkları Malzemeler
Bilgisayar,
Zeytin ve zeytinyağı üretiminde kullanılmakta olan aletler ve makineler,
Kimyasal maddeler,
Laboratuar malzemeleri,
Gıda mevzuatına bağlı yasa, yönetmelik ve tüzükler.
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Dersleri Nelerdir?
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi bölümü 2 senelik eğitim programlarında görülen dersler şunlardır:
1.Sınıf ilk yarı dersleri: Toprak Bilgisi, Zeytin Tarımı I, Mikrobiyoloji I, Bilgisayar ve Donanım İşletim Sistemleri, Türk Dili I, Botanik, Yabancı Dil I, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I, Genel Kimya, Matematik ve Staj I.
1.Sınıf ikinci yarı dersleri: Atatürk ve İnkılap Tarihi II, Türk Dili II, Yabancı Dil II, Mikrobiyoloji II, Tarımsal ve Mekanizasyon Sulama, Zeytin Tarımı II, İşletme Yönetimi I, Laboratuar Teknikleri, Araştırma ve Yöntem Teknikleri, Bitki Besleme ve Gübreleme, Kalite Güvencesi ve Standartlar.
2.Sınıf ilk yarı dersleri: Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi, Zeytin Budama ve Hasat Yöntemleri, Organik Tarım, Zeytinyağı Kimyası, Zeytinyağı Üretim Teknolojisi, Gıda Mevzuatı ve Kalite Kontrolü, Zeytin Hastalık ve Zararlıları, Staj II.
2.Sınıf ikinci yarı dersleri : Genel Meyvecilik, Zeytin Yan Ürünlerinin Değerlendirilmesi, Duyusal Analizler, Zeytinde Besin Değeri ve Sağlık, Sofralık Zeytin ve Yağ Analiz Yöntemleri, Mesleki Yabancı Dil, Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Üretim Makineleri.
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi bölümü eğitimi sürecinde öğrenciler, Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün sağladığı yükseköğrenim ve harç kredisinden yararlanabilmektedirler. Bunun yanı sıra da bazı kuruluşların vermiş olduğu burslardan da yararlanma imkanına sahip olabilirler.
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Taban Puanları ve Sıralama
Zeytincilik ve zeytin işleme teknolojisi bölümü 2 üniversitede bulunur. Üniversiteler, zeycinliğinin en çok yapıldığı Ege Bölgesi'ndedir. bölüm TYT puan türüne göre öğrenci kabul eder. YÖK'ün sitesinde yer alan güncel bilgilere göre bölümün taban puanları ve başarı sıralaması şöyledir:
Üniversite | Bölüm | Taban Puan | Sıralama |
---|---|---|---|
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ | Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi | Dolmadı | Dolmadı |
MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ | Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi | Dolmadı | Dolmadı |
Anadolu Üniversitesi İşletme mezunu olan Figen Atasaral, uzun yıllar özel sektörde çalıştıktan sonra home Office olarak yeni bir düzene geçti. Reklam, Etkinlik ve Organizasyon, Pazarlama alanlarında danışmanlık yapmakta. Kadın girişimcilere yönelik çalışmalar yapan bir platform kurucusu. Yazmayı seven Figen Geri artık İstanbul İşletme Enstitü’sünde blog yazarlığı yapıyor.