Zaman Yönetimi İle İlgili Bilmeniz Gereken 5 Taktik
Taktik | Açıklama | Önemi |
---|---|---|
24 Saatini Bil | Modern insan zamanının çoğunu uyuyarak ve çalışarak geçirmekte. | Verimli zaman yönetimi için öncelikle zamanın ne şekilde geçtiğinin bilinmesi önemlidir. |
Eisenhower Matrisi | Kişinin işlerini 4 kategoriye ayırmasını sağlayan bir yaklaşım. Acil ve önemli, acil ama önemli değil, önemli ama acil değil, önemsiz ve acil değil şeklinde ayrımlar yapar. | Öncelik sırasını belirleme ve hedef odaklı çalışma imkanı sağlar. |
Not Tutmak | Yapılacakları ve hedefleri yazıya dökmek işlerin aksamadan ve unutulmadan yapılaması için önemlidir. | Zamanı verimli yönetme konusunda hatırlatıcı ve düzenleyici role sahiptir. |
Zamanı Etkili Yönetme | Bir kişinin belirli işlere veya etkinliklere ne kadar zaman ayıracağının planlanmasını sağlar. | Daha fazla üretken olmayı ve verimlilik almayı sağlar. Stresi azaltır. |
Zaman Yönetimi | Herkeste 24 saat olan bir günün verimli ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlar. | Gün içinde belirli sürelerle ne kadar iş yapabileceğimizi planlar ve hedeflerimize daha hızlı ulaşmayı sağlar. |
Sanayi Devrimi | Sanayi Devrimi ile gelen yoğun çalışma temposu zaman yönetimi ihtiyacını doğurmuştur. | Yoğun ve hızlı çalışma temposunda zamanı iyi yönetebilmek için gelişmiştir. |
Önceliklendirme | Hem iş hem de özel hayatında kişinin öncelikle yapması gereken işler belirlenmelidir. | Verimli zaman kullanımı ve dikkat dağıtıcı unsurlardan uzaklaşma sağlar. |
Etkinlik Planlama | Hangi işin ne zaman yapılacağına dair etkin plan yapılmaması gerekir. | Zamanı verimli kullanmayı ve tahmin etme becerisi geliştirir. |
Hedef Belirleme | Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlenmesi zamanı yönetme konusunda yardımcı olur. | Hedefler, bireyin zamanını nasıl ve neye ayıracağını belirleme konusunda yol gösterici olur. |
Verimlilik | İyi bir zaman yönetiminin amacı, bireyin mümkün olan en yüksek verimlilik ile çalışmasını sağlamaktır. | Daha az zamanda daha çok iş yapma becerisi geliştirir. |
Saniyeler, dakikalar, saatler, günler geçip gidiyor. İnsanoğlu geçip giden zamanı durduramadığı gibi zamanı geriye de alamamaktadır. Zaman dünyada insanlara demokratik olarak verilmiş tek kaynaktır. Zengin bir insanın da gün içinde 24 saati vardır fakir bir insanında. Demokratik olarak insanlarda eşit olan zaman kavramı etkili bir şekilde yönetildiğinde bireylere yararı dokunur. Zaman kavramı hiçbir şekilde telafi edilemeyen ve geri döndürülemeyen bir kavramdır. Verimli bir şekilde kullanılmadığında bireylerin yapacağı işler aksayabilir ve yapılması gerekenler ertelenebilir.
Burada devreye zaman yönetimi kavrama girmiştir. Zaman yönetimi kavramı demokratik olarak dağıtılan, herkeste 24 saat olan bir günün verimli ve etkili bir şekilde kullanılmasını sağlayan bir kavramdır. Zaman yönetimi yapabilen insan zengin insandır. Zaman yönetimi kavramı Sanayi Devrimi ile gelişen iş dünyasıyla insanların daha yoğun, tempolu çalışma sürecine girmeleriyle kendilerine vakit ayıramama sorunuyla ortaya çıkmıştır. Kendilerine vakit ayıramayan insanoğlu bu durumdan şikayetçi olmaya başlamış ve işlerini sürekli ertelemişlerdir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için modern insan yani birey zaman yönetimi kavramı ile tanışmıştır.
Bende sizlere yoğun çalışma temposundan kendine vakit ayıramayan, sürekli işlerini ertelemek zorunda kalan ve geçen zamanı verimli bir şekilde kullanamayan bireylerin başvurduğu zaman yönetimi ile ilgili bilmeniz gereken 5 taktiği açıklamaya çalışacağım. Bu taktikler sayesinde zamanı daha verimli bir şekilde kullanmaya başlayarak kendinize vakit ayırabileceğiniz gibi işlerinizi de ertelemekten kurtulacaksınız.
Zaman Yönetimi İle İlgili Bilmeniz Gereken 5 Taktik Nedir?
İnsanların tümü 24 saat saate sahip olmasına rağmen bazı insanlar kendi zamanlarıyla başkalarına göre çok daha fazla işi başarabilmektedir. Bunun cevabı o kişilerin zamanı etkili bir şekilde yönetebilmesinden kaynaklanmaktadır. Peki, zaman yönetimi nedir? Bir kişinin belirli işlere veya etkinliklere ne kadar zaman ayıracağını organize etmesine ve planlamasına olanak sağlayan bir kavramdır. Bu kavram kişinin daha fazla üretken olmasına ve verimlilik almasına neden olur. Bunların yanında kişi yaşamında daha başarılı olurken daha az stres durumu yaşamaktadır. Önemli hayat ve kariyer hedeflerine ulaşmak isteyenler için büyük fırsatlar sunan bu kavramı modern insan mutlaka öğrenmek zorundadır.
Zamanını etkin ve verimli bir şekilde kullanmak isteyen modern insan ilk önce 24 saatini ne yaparak geçirdiğini öğrenmelidir. Zamanının büyük çoğunluğunu uyuyarak ve çalışarak geçirmektedir. Bunu yemek yemek, seyahat etmek, kişisel bakım yapmak ve öğrenmek eylemleri takip etmektedir. Yaşamda başarılı olmak için gün içinde ne kadar zamanımız olduğunu biliyoruz.
Eisenhower Matrisi Öğrenmek:
Eisenhower Matrisi eski ABD başkanın geliştirdiği ve kendi adını verdiği bir yaklaşımdır. Eisenhower Matrisi kişinin zamanı başarılı bir şekilde yönetmesini sağlayacak bir taktiktir. Bu kavramla ile ilgili verilen taktikler arasında uygulanması kolay bir taktiktir. Eisenhower Matrisi içeriğinde yapmanız gereken kişinin işlerini 4 kategoriye ayırmasıdır. Eisenhower Matrisi işlerini haftalık, aylık, yıllık vb. uzun süreli planlamak isteyen kişiler için uygundur. Eisenhower Matrisi 4 kategoriye ayrılır ve kişiler işlerini ayrılan bu kategorilerin içine yerleştirerek onların önem ve aciliyet sırasını belirler. Bu sıraya göre de işlerini hallederler. Peki, Eisenhower Matrisi hangi kategorilere ayrılarak kişilerin işlerinin önemini belirler?
Acil ve Önemli: Kişinin hemen yapması gereken işleri temsil eder. Bu işini ertelemesi söz konusu değildir. Örneğin, yarın sabah yapacağınız bir sunuma hazırlanmak bu kategori içerisinde yer alabilir.
Acil Ama Önemli Değil: Zaman kaybetmeden yapılması gereken işleri temsil eder ancak kriz durumunun oluşmasına gerek duyulmayan işleri bu kategoriye alabiliriz.
Önemli Ama Acil Değil: Dolaylı ya da dolaysız olarak farklı alanları etkileyen bir kategoridir.
Önemsiz ve Acil Değil: Bu kategori içerisindeki işlere ve durumlara fazla vakit ayrılmaması gerekir. Bu durumu yapabilmek sizin zamandan tasarruf sağlamanızı sağlar.
Eğer yapılacak işler arasında öncelik sırası yoksa o işleri yaparken dağılmak, birden fazla işle aynı anda uğraşmaya çalışmak gibi verimsiz yöntemler kullanmak ve gereksiz işlerle çok fazla vakit kaybetmek sorunları ortaya çıkabilir. Eisenhower Matrisi bu sorunu ortadan kaldırarak yapılacak işler için önem ve aciliyet sırası koymaktadır.
Not Tutmak:
Not tutmak zamanı verimli yönetebilmek için oldukça işe yarayan bir taktiktir. Kişinin zamanını etkili kullanması, yapacağı işleri unutmadan ve aksatmadan gerçekleştirebilmesi için tüm işlerini yazıya dökmesi gerekir. Yani kişinin not tutmak eylemini ciddiye alması gerekir. Kişi not tutmak eylemini gerçekleştirebilmesi için bilgisayar ve cep telefonunu kullanabileceği gibi her an yanında bulunduracağı not defterini de kullanabilir. Not tutmak kişilerin yapılacak işleri yazıya dökmenin yanında her an yanınızda bulundurabileceğiniz bloknot sayesinde notları çıkarıp okuyabilirsiniz.
Not tutmak anlık unutmamanız gereken işleri hatırlaması sayesiyle işleri ertelememenizi sağlayarak başarılı olmanızı sağlar. Aynı zamanda not tutmak hatırlatma görevi gördüğü için kişinin gün içinde etkili bir plan yapmasını sağlayarak vaktini etkili bir şekilde değerlendirmesini sağlamaktadır. Not tutmak eyleminden sonra zaman tuzaklarından uzak durmak başlığını inceleyelim.
Zaman Tuzaklarından Uzak Durmak:
Zaman tuzaklarından uzak durmak kişinin zamanını etkili bir şekilde yönetmesini sağlar. Ancak zaman tuzaklarına yakalanan kişiler zamanı etkin bir şekilde kullanmaya başlarken yakalanan tuzaklara ayak uydurmayı sağlayarak verimsizliği peşinde getirir. Amaç zaman tuzaklarından uzak durmak bu sayede etkili bir zaman yönetimi gerçekleştirerek günü bitirmektir. Zaman tuzaklarından uzak durmak oldukça önemlidir dedim peki, bu zaman tuzakları nelerdir?
Kötü iletişim,
Gereksiz ziyaretçiler,
Amacı olmayan toplantılara katılmak,
Hayır demeyi bilmemek,
Disiplinsizlik,
Kişinin kendini yeterli denetleyememesi,
Aynı anda birden fazla işle uğraşmak,
Yanlış bilgilere itimat etmektir.
Zaman tuzaklarından uzak durmak ile bahsedilen yukarıda belirtilen maddelerden ve buna benzer maddelerden uzaklaşılması anlamı taşımaktadır. Zaman tuzaklarından uzak durmak için yapacağınız işlerin iyi bir planlamasını yapmanız ve bu plana uymanız gerekmektedir.
Kendinizi Değişime Hazırlamak:
Değerli okuyucular ne kadar fazla size bu konuda taktik versem de ne kadar fazla anlatsam da önemli olan sizin bireysel durumunuzdur. Sizin bu taktiklere olan bakış açınız, bunları uygulayabilmek için hazır olma durumunuz oldukça önemlidir. Bunları yaşamınıza uygulayabilmek için kendinizi değişime hazırladınız mı? Cevabınız hayır ise hiçbir taktik veya yazı sizin bu alanda verim almanızı sağlayamaz. İş tamamen kişisel çabanıza bağlıdır. Yapmanız gereken tek şey bunu yapmaya hazır olup olmadığınızdır. Zihinsel olarak kendinizi hazırlayarak yaşamınızdaki sorunları halledebilir, verimlilik esaslı çalışabilir ve başarılı olabilirsiniz. Başarma isteğiniz, değişim isteğiniz ve mücadeleci ruhunuz sayesinde belirlediğiniz işleri sorun yaşamadan planınıza göre yürütebilirsiniz.
Zaman Yönetimi Eğitimi Almak:
Etkili zaman yönetimi ile yaşamlarını değiştirmek isteyen kişilere verebileceğim en önemli taktik zaman yönetimi eğitimi almaktır. Zaman yönetimi eğitimi kişinin kendini doğru ve planlı yönetebilme sanatı olarak adlandırılır. Kişinin yaşamında öncelik sıralaması belirleyerek bazı alışkanlarını terk edip yeni alışkanlıklar kazanmasını sağlayan bir eğitimdir. Zaman yönetimi eğitimi kişinin günü daha verimli kullanmasını, planlı ve verimli zaman geçirmesini kursiyerlerine öğreten bir eğitimdir. Taktiklerin içerisinde yer alan zaman yönetimi eğitimi içerisinde en çok taktiği barındıran eğitimdir.
Zaman yönetimi eğitimi kişinin zamanını, isteklerini, hedeflerini, etkinliklerini bir arada yürütebilecek şekilde planlama yapması için taktikler veren bir eğitimdir. Zaman yönetimi eğitimi iş ve özel yaşam arasında dengeyi kurmayı sağlamak ve kişisel başarıyı verimlilikle arttırmak için alınması gereken bir eğitimdir. Zaman yönetimi eğitimi kişinin hayır diyebilmesini, yaptığı plana bağlı kalmasını, işlerini önem sırasına koymasını, kişinin kendisi ve işinin arasına denge koyabilmesini sağlayan bir eğitimdir.
Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.