Yapay Zeka ve Derin Öğrenme
Yapay Zeka ve Derin Öğrenme Kavramları | Tanım | Kullanım Alanları |
---|---|---|
Yapay Zeka | Makinelerin ve robotların çeşitli eylemlerini akıllı canlılara benzetilerek yerine getirme kabiliyeti. | Kullanıcı tarafından girilen komutlara yanıt verme, görüntülü, yazılı veya sesli verilerin işlenmesi, dijital kol saatleri vb. ile ardışık bilgi toplama. |
Derin Öğrenme | Yapay zeka teknolojisinin, verilen komutların manual girişi yerine karşılaştığı farklı sonuçları kendi yorumlayarak bir sonraki komutu beklemeden kurgulama kabiliyeti. | Yüz tanıma, ses tanıma, sağlık, savunma ve güvenlik alanında, araçlarda kullanım, veri analizleri ve kaliteli veri toplama. |
Yapay Zeka ve Akıllı Telefonlar | Akıllı telefonlarda yüz tanıma özelliği, tüm yüz çizgilerimi yapay zeka sayesinde kendisi kayıt altına alır ve tuş kilidi açmak için ekrana baktığımızda gerekli karşılaştırmayı yapar. | Güvenli kullanım sağlama, hızlı ve kolay veri erişimi, teknolojik olanaklarının artırılması. |
Ses Tanıma | Sözel verilerin anlaşılır ve işlenebilir bilgiye dönüştürülmesi. | Translate uygulamaları, sesli komut girme, sesli arama. |
Her gün milyonlarca insanın kullandığı bilgisayarların, akıllı telefonların ve diğer otomasyon aletlerinin DNA'sı olan yapay zeka yaşadığımız yüzyılda büyük bir öneme sahip. İlk olarak düşünen makine fikri ile 1884 yılında ortaya çıktığında imkansız olabileceği düşünülerek ertelenmiş ve günümüzde ise yapay zeka yerini gelişerek derin öğrenme almaya devam etmiş.
Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka nedir? Yapay zeka, bilgisayar ya da robotların çeşitli eylemlerinin akıllı canlılara benzetilerek yerine getirme kabiliyetidir. Bu tanımın gündelik yaşama yerleşmesinin ilk önemli adımı 1997 yılında IBN'in ürettiği Deep Blue adlı bilgisayarla atılmış. Dünyanın bilinen en ünlü satranç şampiyonu Garry Kasparov'u 6 setlik maç sonunda yenmiştir.
Yapay zeka tarafından işlem, kullanıcı tarafından algoritma dahilinde girilen komutlara yanıt vererek gerçekleşir. Örneğin; ilgili algoritmaya yarın hava nasıl olacak? sorusuna yarın hava parçala bulutlu yanıtını ver komutunu girdiğimizde bir başka kullanıcı bu yanıtı görecektir.
Hayat Kolaylaşacak
Görüntülü, yazılı veya sesli verilerin yanı sıra kullandığımız kartlardan toplanan verilerden dijital kol saatlerinin vücut sıcaklığını ve atılan adımların sayısına kadar bir çok bilginin toplanması yapay zekanın daha da gelişmesine ve kullanım alanının giderek genişlemesini sağlamaktadır. Bir çok alanda toplanan verilerin yapay zekayla kullanılması da bireylerin hayatını oldukça kolaylaştırmakta.
Derin Öğrenme Yöntemi Nedir?
Derin öğrenme, yapay zeka teknolojisinde verilen komutların manüel girişi yerine karşılaştığı farklı sonuçları kendi yorumlayarak bir sonraki komutu beklemeden kurgulamasıdır. İşlem mantığı açısından bakıldığında beyindeki sinirsel ağlara benzemekte. Kayıt altına alınan her bilgi ilgili bulunduğu yerlerde depolanarak gerekli çağrımlarda herhangi bir çaba gerekmeksizin kullanılabilinmekte.
Günümüzde bu teknoloji yüz tanıma, ses tanıma, sağlık alanında, savunma ve güvenlik alanında ve araçlarda kullanılmaktadır. Yapay zeka ve akıllı telefonlar arasındaki teknolojik bağ da giderek güçlenmekte. Akıllı telefonlarda yüz tanıma özelliği, tüm yüz çizgilerimiz yapay zeka sayesinde herhangi bir manüel komut girilmeden kendisi kayıt altına alır ve tuş kilidi açmak için ekrana baktığımızda gerekli karşılaştırmayı yaparak güvenli kullanım sağlar. Ölüm riski yüksek olan kanser hastalığının kendisinde olup olmadığını öğrenmek isteyen birey hastaneye gittiğinde yapay zeka ile derin öğrenme sayesinde daha isabetli tahlil sonuçları alacaktır.
Bu Yöntem Bir Şahane
Derin öğrenme yöntemiyle yapay zekanın toplanan verileri kullanarak insan yardımı almadan işleyerek birçok alana hizmet verebilmekte. Translate uygulamalarında söylenen veya yazılan cümlelerin algılanmasını sağlamak derin öğrenme yöntemiyle verilerin yapay zeka kullanımı ile olur. Verilerin düşük kalitede olması veri bilimcilerinin filtrelemelerde fazla zaman kaybetmesine neden olurken yapay zeka tarafından veri analizleri kullanılması kaliteli veri toplamayı sağlar. Ayrıca zaman kazandırmaya da yardımcı olur. Dünya genelinde depolanan veriler
Yapay Zeka Geleceği
Dikkat yapay zeka geliyor. Gelişen teknoloji insanları analogtan dijitale sürüklemek ile kalmamış tamamen sanal bir dünya yaratmıştır. Bu gelişmenin diğer yaşanmış tüm çağlardan en büyük farkı izlediği yolun kontrolsüz olması. Yapay zeka çok şey yapabilir. Yapay zeka olarak tanıtılan tüm bilgisayar, otomasyon araçları, makineler gelecek yıllarda küresel işsizliğe veya küresel açlığa yol açabilir. Yapay zeka teknolojisini ellerinde tutmaya çalışan devletler bu gücü bireysel bir güce kaptırdıklarında tek bir kurşun atmadan bile çökebilir.
Bunun gibi tehditler için yapılması gereken henüz yolun başındayken katı kurallar konularak tüm dünya vatandaşları gelecek nesiller için bilinçlendirilmeli. Yazılım ve yapay zeka için anayasal kanunlar çıkartılmalı ve tek bir güce asla teslim edilmemeli. Geçmişten bugüne yaşadığı her devrimin sonradan farkında olan ve uğratacağı zararları düşünmeyen insanoğlu umarız her şey yeni başlamışken gelecek nesiller için önlemler alabilir.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.