AnasayfaBlogTürkiye’de E-Ticaret
Dijital Pazarlama

Türkiye’de E-Ticaret

09 Aralık 2019
Bu resimde üzerinde bir telefon ve klavye bulunan bir masa yer almaktadır. Telefon, bir odanın resmini gösteren bir ekrana sahip modern bir cep telefonu. Masanın sol tarafında kaplumbağa kabuğu desenli bir gözlük var. Klavyenin sağına köpüklü bir fincan kahve yerleştirilmiştir. Arka planda beyaz benekli siyah bir yüzey ve bulanık bir yüzük görüntüsü vardır. Telefon ve klavye ön planda, görüntünün ana odağını oluşturuyor. Klavyenin birçok tuşu görünüyor ve hatta sağ alt köşedeki USB bağlantı noktaları gibi ayrıntılar da var. Masa açık ahşap rengindedir ve çevresindeki nesnelerle hafifçe odak dışıdır.
E-Ticaret GelişmeleriTürkiye'ye EtkileriGenel Bilgi
1998 yılında Türkiye'nin ilk e-ticaret sitesi Hepsiburada.com kuruldu.Online alışveriş kültürü olmadığı için popüler hale gelemedi.Dünya e-ticaret devi Alibaba.com'dan bile daha eski bir site.
2001 yılında Gittigidiyor.com kuruldu.Online alışveriş kültürünün gelişmesinde önemli rol oynadı.Türkiye'nin en büyük ikinci e-ticaret hamlesi.
E-ticaret için dönüm noktası sosyal medya ve mobil cihazların yaygınlaşmasıdır.Mobil cihazlar üzerinden site trafiğinin %70'i sağlanmaktadır.E-ticaret siteleri en çok mobil cihazlardan ziyaret edilmektedir.
2011 yılında Türkiye e-ticaret sektöründe 22 milyar TL kazanç elde edildi.Tüketiciler kişi başı ortalama 164 TL alışveriş yaptı.E-ticaret sektörünün büyümesi hızla devam ediyor.
2018 yılında e-ticaret sektöründe %42 büyüme ile 59.9 milyar TL hacim elde edildi.Ülkemiz Avrupa internet kullanımında altıncı sırada oldu.Genç nüfusun teknolojiye hızla adapte olması bu büyümeyi destekliyor.
E-ticaret, tüketicilere hız ve çok çeşitli fiyat karşılaştırma seçeneği sunuyor.Hızla büyüyen bu sektörde, teknolojiye ayak uydurabilen tacir ve esnaf için büyük fırsatlar var.E-ticaret sektörü mağaza sahiplerinin maliyetlerini azaltıyor.
Dünya genelinde 2013 yılında e-ticaret hacmi 1.6 trilyon doları geçti.Türkiye'de de e-ticaret hacminin önümüzdeki yıl %30 artması bekleniyor.E-ticaret sektörü dünya genelinde hızla büyüyor.
E-ticaret siteleri zamandan tasarruf sağlıyor ve indirimleri kolayca takip etme rahatlığı sağlıyor.Ülkemizdeki harcamaların yirmide biri online olarak yapılıyor.Günümüzde tüketicilerin favori alışveriş yöntemlerinden biri e-ticaret siteleri.
E-ticaret siteleri, ödeme yöntemlerinin çeşitliliği ve güvenliği ile avantaj sağlıyor.Gelişen ödeme yöntemleri, e-ticaretin popülaritesini artırmaktadır.E-ticaret sitelerinde ödeme yöntemleri genellikle çok çeşitlidir.
E-ticaretin en büyük avantajı, küresel çapta satış yapabilme şansıdır.Türkiye'de de birçok firma e-ticaret ile küresel pazarlara açılmaktadır.E-ticaret, sınırları ortadan kaldırarak tüm dünyayı bir pazar haline getiriyor.

Hepimiz günlük hayatta dışarı çıkıyoruz, ihtiyacımız her ne ise mağazaları keşfediyoruz ve en uygun fiyat-performans ürününü satın alıyoruz. Hangi ürün kampanya da takip ediyoruz, fiyatı düşen ne olursa sabah erkenden sıra bekleyip tükenmeden almaya çalışıyoruz. Bunun adı alışveriş. Günümüzde bu durum çok farklı bir aşamaya geldi. İnsanlar artık internet ile almak istedikleri ürünü karşılaştırıp en uygun olanını saniyeler içinde bulabiliyor. Tüketici için muhteşem bir hal alan alışveriş, bu inovasyona ayak uydurabilen tacir, esnaf, satıcılar için de muhteşem bir fırsat olabilir.

Türkiye’de E-Ticaret Yaparak Lider Olmak

Türkiye’de internetin hayatımıza girdiği 1996 yılında, ülkemizde sadece WordPress tarafından yaygınlaşan blog kültürü vardı. Sadece on yıl sonra mobil cihazlar ile internete bağlanmaya başladık ve on bir milyon internet kullanıcısı ortaya çıktı. Bu yıllardan sonra kullanıcı sayısı kendini katlayarak artmaya devam etti. Dünyada 1995 yılında başlayan e-ticaret yapma serüveni ülkemizin alışveriş güvenliği konusunda tutucu olması nedeni ile çok popüler olmamıştı.

1998 yılında ilk e-ticaret sitemiz olan hepsiburada.com kuruldu. Dünya ile kıyaslama yapacak olursak, dünya e-ticaret devi alibaba.com dan bile daha eski bir e-ticaret sitemiz olmasına rağmen bir dünya devi değiliz. Yerli e-ticaret sitemiz ülkemiz insanlarının online alışveriş kültürü olmamasından kaynaklı olarak popüler bir hale gelemedi. En büyük ikinci e-ticaret hamlemiz ise 2001 yılında kurulan gitti gidiyor oldu. E-ticaret sistemleri için dönüm noktası sosyal medya ve mobil cihazların yaygınlaşması ile başladı.

Günümüzde e-ticaret sitelerinin site trafiğinin yüzde 70’i mobil cihazlar üzerinden sağlanmakta. 2011 yılı itibariyle Türkiye pazar payı içinde e-ticaret sektöründen 22 milyar TL kazanç sağlamıştır. Adı geçen döneme ilişkin işlem sayısı yaklaşık olarak 134 milyon iken Ülkemiz tüketicileri kişi başına 164 TL tutarından alışveriş eğilimi gerçekleştirmiştir. "Türkiye e-Ticaret Pazar Büyüklüğü" raporuna göre, e-ticaret sektörü 2018 yılında, yüzde 42 büyüme ile 59,9 milyar liralık hacme ulaştı.

Ülkemiz şu anda Avrupa internet kullanımında altıncı sırada bulunmaktadır. Genç nüfusa sahip oluşumuz yeni çıkan teknolojilere, mümkün olan en kısa sürede adapte olmamızı sağlıyor. Ayrıca ülkemizdeki birçok kargo firması, ürünleri en geç iki gün içinde hızlı bir şekilde teslim etmektedir. Ülkemizdeki harcamaların yirmi de biri online olarak yapılmaktadır. İşin daha da ilginç olan tarafı gelecek yıl ülkemiz için e-ticaret hacminin yüzde 30 artışa geçmesinin beklenmesidir.

Günümüzün Gelişen E-Ticaret Sektörü

İki tacir düşünelim, birinin İstanbul’da mağazası var. Diğer tacir ise mağaza sahibi değil. En azından fiziksel olarak mağaza sahibi değil. Yani bir e-ticaret sitesinde ürün satışı yapmakta. İlk bahsettiğimiz tacirin vergileri, mağaza kirası, işçi çalıştırma maliyeti, belirli bir bölgedeki insan sayısına ulaşması gibi etkenler dezavantaj durumundadır. Oysaki e-ticaret sitesinde mağaza sayfası bulunan bir tacir bu gibi maliyetlerden kaçabilir.

Sonuç olarak e-ticaret büyüyen bir sektör olarak insanların alışılagelmiş alışveriş alışkanlıklarını değiştirmeye devam edecek gibi görünüyor. İnsanlar hızlı bir şekilde oturduğu yerden birçok ürün ve fiyatı karşılaştırmayı seviyor. Aynı zamanda mağaza sahibi olan bir tacir, isterse gerekli e-ticaret eğitimini alıp online satış yapmaya başlayarak satış rakamlarını büyütebilir. 

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte dünyada e-ticaret sektörü de bu gelişmelerden nasibini almıştır. Öyle ki bazı devletler ekonomisinin büyüklüğünü e-ticaret ile tüm dünyaya iğneden ipliğe ihracat yaparak büyümeye borçludur. E-ticaret hafife alınamayacak kadar güçlü bir sistemdir. Çağımız hız çağı ve bu çağda insanlar alışveriş yaparken vakit kaybetmek mağaza dolaşmak istemiyorlar.

E-ticaret siteleri zamandan tasarruf etmek, ürünleri ve fiyatları karşılaştırmak, indirimleri ve kampanyaları takip etmek için idealdir. Ödeme yöntemlerinin güvenliğinin artması, ödeme yöntemlerinin çeşitlenmesi ve basitleşmesi, e-ticaret ile tacirin fiziksel masraflarının ortadan kalkması ile maliyetlerin düşük olması ve dolayısıyla ürün fiyatlarının da düşük olması e-ticaretin çığ gibi büyümesine sebep olmuştur. Dünya genelinde 2011 yılı e-ticaret alışverişleri 900 milyar dolar iken, 2012 yılı verilerinde bu rakam 1 trilyon doları, 2013 yılında ise 1,6 trilyonu geçmiştir.

E-Ticaret Mantığı Nasıl Çalışır?

Nasıl ki mağazaların bir ya da birden fazla şubeleri var. Bu mağazalar rekabet şartlarına uyarak fiziksel bir mekân içinde işletme ruhsatı ile mal ve hizmet satıyorlar ise, e-ticaret için ticaret anlayışı aynıdır. E-ticaretin normal bir mağazaya göre en büyük artısı bulunduğu bölge ile sınırlı kalmayarak küresel çapta satış yapabilme şansıdır.

Tabii daha fazla tüketiciye ulaşmak demek, daha fazla satış yapmak ve kazanç sağlamak demektir. E-ticaret yapabilmek için kendiniz bir site kurup satış yapmaya başlayabilirsiniz. Ama işin daha kolay bir yolu var. Hali hazırda zaten büyük e-ticaret siteleri mevcut ve bu e-ticaret sitelerini ziyaret eden milyonlar var iken, kendinize ait bir site açmak biraz mantıksız gelebilir.

E-Ticaret Yapabilmek için Ne Yapmak Gerekir?

Unutmayın ki isteyen herkes Enstitü üzerinde online eğitim kapsamında e-ticaret eğitimi alarak ticaret yapabilir. E-ticaret yapabilmeniz için yapmanız gereken ilk şey ne satacağınızı ve satmak istediğiniz ürünü düzenli olarak nereden temin edeceğiniz veya üreteceğiniz olmalıdır. Satacağınız ürünü belirledikten sonra yapmanız gereken ikinci şey hangi e-ticaret platformunda satış ve pazarlama yapmak istediğiniz olmalıdır. E-ticaret yaparken müşteriler ile iletişim halinde olmanız, depodaki ürünü kontrol etmeniz, satışı yapılan ürünü kontrol etmeniz ve kargoya vermeniz ürün müşteriye ulaştıktan sonra görüş ve önerilerini almanız gibi aşamalardan geçer.

İşte bu aşamaları belirli bir hizmet paketi satın almanız halinde sizin yerinize yapabilen e-ticaret siteleri vardır. Eğer tek kişilik bir ekipseniz bu sizin için daha avantajlı bir durum olacaktır. Ne satacağınızı belirlediniz ve hangi platformda satacağınıza karar verdiniz. Yapmanız gereken üçüncü şey ise satış yapmaya karar verdiğiniz e-ticaret sitesinde hesap açmak olacaktır. Hesap açtıktan sonra ürünlerinizi mağaza sayfanıza yükler, reklamını yapar, piyasayı ve indirimleri iyi takip ederseniz satış hedefinize mutlaka ulaşırsınız.

Bir e-ticaret sitesinde satış yapıyorsanız sadece diğer satıcılar ile rekabet halinde olmazsınız. Aynı zamanda e-ticaret sitesi de içindeki satıcılar gibi satış yapar, kampanyalar düzenler ve çok geniş bir yelpazede hemen her ürünü satabilirler. Bunun en büyük örneği Alibaba’dır.

E-Ticaret Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

E-ticaret yaparken satışını yapacağınız ürünü tüketicilere yeterli oranda tanıtmak ve güvenini kazanmak önemlidir. Ürünün kullanım şekli ile ilgili bir video çok işe yarayabilir. Ürünün stoklarınızda kaç adet kaldığı hakkında bilgi vermeniz, tüketicinin ürün miktarının sınırlı sayıda kaldığını fark etmesi üzerine hemen sipariş vermesine neden olabilir. Ayrıca satıcı stok bilgisi vermezse müşteri ürün tükenmiş iken sipariş verebilir. E-ticaret yapma sürecinde firmanız ve sattığınız ürünler kapsamında mutlaka olumlu yorumlar ve değerlendirmeler almaya çalışmanız başka müşterilerin de mağazanızı tercih etmesi konusunda önemlidir. Ürünler için her koşulda iade şartları ve diğer şartlar önceden belirlenmelidir, aksi durumda mağazaya karşı olumsuz bir yorumda güvensizlik durumu oluşabilir.

E-ticaret yaparken ürün yelpazemiz geniş olmalı mı?

Sattığınız ürün çeşidinin fazla olması iyidir. Daha da önemlisi tüketicinin tercih edeceği kilit ürünler bulmak gerekir. Ancak bu şekilde iyi satış rakamlarına ulaşabilmek mümkün.

Tek başıma e-ticaret yapabilir miyim?

Bir e-ticaret sitesini kullanabilirsiniz. Ya da kendiniz bir site kurarak tek başınıza e-ticaret yapabilirsiniz. Enstitü Wordpress eğitimi işinize yarayabilir.

E-ticaret yaparken reklam vermek gerekir mi?

Evet. Özellikle satış yapamaya yeni başlamışsanız onca ürünün arasından sıyrılmak için reklam vermeniz gerekebilir,. Ama kesin bir şart olarak da söylenemez. 

1998 yılında Türkiye'nin ilk e-ticaret sitesi Hepsiburadacom kuruldu, Online alışveriş kültürü olmadığı için popüler hale gelemedi, Dünya e-ticaret devi Alibabacom'dan bile daha eski bir site, 2001 yılında Gittigidiyorcom kuruldu, Online alışveriş kültürünün gelişmesinde önemli rol oynadı, Türkiye'nin en büyük ikinci e-ticaret hamlesi, E-ticaret için dönüm noktası sosyal medya ve mobil cihazların yaygınlaşmasıdır, Mobil cihazlar üzerinden site trafiğinin %70'i sağlanmaktadır, E-ticaret siteleri en çok mobil cihazlardan ziyaret edilmektedir, 2011 yılında Türkiye e-ticaret sektöründe 22 milyar TL kazanç elde edildi, Tüketiciler kişi başı ortalama 164 TL alışveriş yaptı, E-ticaret sektörünün büyümesi hızla devam ediyor, 2018 yılında e-ticaret sektöründe %42 büyüme ile 599 milyar TL hacim elde edildi, Ülkemiz Avrupa internet kullanımında altıncı sırada oldu, Genç nüfusun teknolojiye hızla adapte olması bu büyümeyi destekliyor, E-ticaret, tüketicilere hız ve çok çeşitli fiyat karşılaştırma seçeneği sunuyor, Hızla büyüyen bu sektörde, teknolojiye ayak uydurabilen tacir ve esnaf için büyük fırsatlar var, E-ticaret sektörü mağaza sahiplerinin maliyetlerini azaltıyor, Dünya genelinde 2013 yılında e-ticaret hacmi 16 trilyon doları geçti, Türkiye'de de e-ticaret hacminin önümüzdeki yıl %30 artması bekleniyor, E-ticaret sektörü dünya genelinde hızla büyüyor, E-ticaret siteleri zamandan tasarruf sağlıyor ve indirimleri kolayca takip etme rahatlığı sağlıyor, Ülkemizdeki harcamaların yirmide biri online olarak yapılıyor, Günümüzde tüketicilerin favori alışveriş yöntemlerinden biri e-ticaret siteleri, E-ticaret siteleri, ödeme yöntemlerinin çeşitliliği ve güvenliği ile avantaj sağlıyor, Gelişen ödeme yöntemleri, e-ticaretin popülaritesini artırmaktadır, E-ticaret sitelerinde ödeme yöntemleri genellikle çok çeşitlidir, E-ticaretin en büyük avantajı, küresel çapta satış yapabilme şansıdır, Türkiye'de de birçok firma e-ticaret ile küresel pazarlara açılmaktadır, E-ticaret, sınırları ortadan kaldırarak tüm dünyayı bir pazar haline getiriyor
e-ticaret ticaret online mağaza satış türkiye dünya internet mobil
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi dizüstü bilgisayarının önünde oturmakta, yanında kapaklı siyah bir kahve fincanı ve kağıt üzerinde bir kalem bulunmaktadır. Kişi bilgisayar ekranına dokunmak için bir kalem kullanarak dizüstü bilgisayar klavyesinde yazı yazmaktadır. Arka planda bir tabletin yakın çekimi de var. Sağ alt köşede, elinde pipet tutan bir kişinin bulanık bir görüntüsü var. Kişi odaklanmış ve dikkatle dizüstü bilgisayar ekranını inceliyor, kararlı bir ifadeyle ekranı işaret ediyor.
Satış - Pazarlama

Türkiye'de E-ticaret İstatistikleri Nedir?

24 Aralık 2019
Bir erkek ve kadın bir bankta yan yana oturmuş, her ikisi de bir tablete ve bir kredi kartına bakmaktadır. Adamın sakalı ve bıyığı var ve elindeki tableti yüzüne yakın tutuyor. Kadın kredi kartını elinde tutarken gülümsüyor. Arka plan bulanıktır ve odak iki kişi ve tuttukları nesneler üzerindedir. Tablet siyah bir dikdörtgen, kredi kartı ise beyaz ve ön yüzünde bir tasarım var. Her ikisi de ellerinde tuttukları şeye dikkatle bakmakta ve ellerindeki işe konsantre olmaktadırlar.
Satış - Pazarlama

Ticaret Evrimi: E-Ticaret

31 Ekim 2019
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
13220
Bu görsel, Amazon Dropshipping'e odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Muhtemelen eğitmen olan bir kişi onaylamak veya teşvik etmek için baş parmağını kaldırıyor. Arka planda, kursun belirli bir marka veya kuruluşla ilişkili olabileceğini düşündüren siyah ve turuncu bir logo var. Ayrıca, görselde ilginç bir kompozisyon oluşturmak için her biri farklı renklere sahip birkaç turuncu kare var. Genel olarak bu görsel, bir Amazon Dropshipping kursunun mükemmel bir görsel temsilidir. Potansiyel öğrencilere kesinlikle hitap edecek bir onay, teşvik ve güvenilirlik mesajı iletiyor. Eğitmenin onaylayan başparmak işareti ile siyah ve turuncu logonun birleşiminden oluşan bu kursun, Amazon Dropshipping hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için başarılı olacağı kesin.
5
(11)

Amazon Eğitimi

6 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
9010
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519