Stüdyo Fotoğrafçılığı ve Kullanılan Ekipmanlar
Ekipman Türü | Ekipmanın Fonksiyonu | Kullanımı |
---|---|---|
Sürekli Aydınlatma | Aydınlatmanın sürekli olarak yapılmasını sağlar. | Fotoğraf çekimlerinde 5500 Kelvin değerinde daylight denilen sıcaklığı tercih eder. Işık kontrolünü sağlamak daha kolaydır. |
Flaş Aydınlatma | Anlık olarak ışık patlaması yaratarak aydınlatmayı sağlar. | Konuya göre tahmin yaparak flaşların konumlandırılması gerekir, ışık ölçümü yapan pozometre cihazlarıyla kontrol yapılır. |
Işık Ayakları | Işıkların ayarlanabilmesi için üzerine monte edildiği ayaktır. | Stüdyo fotoğrafçılığında aydınlatma ekipmanlarının konumlandırılmasında kullanılır. |
Çekim Çadırı | Küçük boyutlu nesnelerin çekimi için kullanılan malzeme. | Ürün fotoğrafçılığında sıklıkla tercih edilir. |
Power Pack | Işık kaynakları için enerji kontrolü sağlar. | Stüdyo ortamında ışık ekipmanlarının enerjisini kontrol etmek için kullanılır. |
Fon | Arka plan için kullanılan perdeler. | Stüdyo fotoğraf çekimlerinde fotoğrafın arka planını belirler. |
Tripod | Fotoğraf makinesinin istenilen yükseklik değerlerinde ayarlanarak sabitlenmesini sağlar. | Stabil ve net çekimler için kullanılır. |
Softbox | Işığın yumuşatılarak tek yönlü olarak gönderilmesini sağlar. | Işık yayılımını kontrol etme ve hedef alana yumuşak bir ışık sağlama ihtiyacı duyulan durumlarda kullanılır. |
Şemsiye | Işığı yansıtarak dağıtılmasını sağlar. | Işığı daha geniş alana dağıtmak ve yumuşak bir ışık sağlamak için kullanılır. |
Pozometre | Işığın aynı noktalara düşmesi fotoğraflarda patlama yapmasını engeller. | Flaş patlatılarak ışık değerlerinin kontrolünü yapmak için flaş aydınlatmada kullanılır. |
Fotoğraf çekimi için gerekli şartlara uygun olarak hazırlanan kapalı alanlara fotoğraf stüdyosu denilmektedir. Ekipman ve ortam şartları özel olarak hazırlanmış bu alanlarda yapılan fotoğraf çekimi işlerine de stüdyo fotoğrafçılığı adı verilmektedir. Stüdyo içerisinde kullanılan ekipmanlar, çekilen fotoğrafın türüne göre yapılan seçimlerle kullanılır. Bu sayede her şey fotoğrafçının kendi kontrolündedir.
Işık ve fon, stüdyo ortamında kontrolü en önemli olan temel ögelerdir. Özellikle ışık kullanımı ve aydınlatma teknikleri farklı konularda çok etkili fotoğrafların çekilmesine yardımcı olur. Bu nedenle stüdyo ortamında çekimler yapmak isteyen bir fotoğrafçının ışık kullanımını öğrenmesi hayati önem taşır. Yanlış aydınlatma tercihleri, çekilen fotoğraflarda karanlık alan veya ışık patlaması gibi teknik problemlere neden olabilmektedir.
Stüdyo fotoğrafçılığı için hazırlanan stüdyo ortamı belirli özelliklere sahip olmalıdır. Öncelikle mekân boyutu hareket özgürlüğünü sağlayabilecek kadar büyük olmalıdır. Farklı ışık tekniklerinin kullanımı sırasında alan yetersizliği bir engel olmamalıdır. Kullanılan ışık ekipmanları kontrol edilebilir şekilde tercih edilmelidir. Stüdyo içerisinde mobilite önemli avantajlar sağlayabilir. Ekipman çeşitliliği yeterli derecede sağlanmalıdır. Bunun belirlenmesinde hangi tür çekimlerin yapılacağı da önemlidir.
Fotoğrafçılığın bu türünde teknik konular önemli olduğu için fotoğrafçının bilgisi, yeteneği ve yaratıcılığı çok önemlidir. Bu konuda donanım kazanmak için Enstitü online eğitimler faydalanabileceğiniz iyi bir kaynak olabilir. Geçmişten beri kullanılan aydınlatma tekniklerinin iyi bilinmesi, fotoğraf makinesi ve ekipmanları kullanma becerisi ve doğru fon seçimi bu alanda yardımcı olmaktadır.
Stüdyo Fotoğrafçılığı Temel Ekipmanları
Stüdyo fotoğrafçılığı profesyonel fotoğrafçılar tarafından yapılan bir fotoğrafçılık türüdür. Stüdyo kurulduktan sonra çeşitli fotoğraf çekimlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılan temel stüdyo ekipmanları bulunmaktadır. Bu ekipmanların her biri farklı tekniklerin kullanılmasına yardımcı olmaktadır. Tabi ki fotoğrafçılık tekniklerini uygulamak için ekipmanların profesyonel olarak kullanılması gerekir. Bunun için de fotoğrafçının ekipmanların özelliklerini ve kullanım alanlarını iyi bir şekilde bilmesi ileri seviye fotoğrafçılık bilgisine sahip olması önemlidir.
İlgili eğitim: Fotoğrafçılık Eğitimi (İleri Seviye)
Daha önce de belirttiğimiz gibi stüdyo ortamında en önemli şey ışığın kontrolünü doğru şekilde yapabilmektir. Bunun için kullanılan iki farklı aydınlatma türü bulunmaktadır. Bunlar, sürekli aydınlatma yapan ışıklar ve flaş aydınlatmalarıdır.
Sürekli Aydınlatma:
Aydınlatmanın sürekli olarak yapılmasını sağlayan ışık kaynaklarıdır. Işık oluşturmak için spiral ampul kullanılır. Güneş ışığının değeri fotoğrafçılık için en uygun değer olduğundan 5500 Kelvin değerinde daylight denilen sıcaklığı tercih edilir. Özellikle fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için sürekli aydınlatma kullanılması daha rahattır. Çünkü sürekli olan ışığın kontrolünü sağlamak daha kolaydır. Işık seçiminin yarattığı etki anlık olarak gözlemlenebilir. Tungsten, floresan ve LED ışıklar örnek olarak verilebilir.
Flaş Aydınlatma:
Stüdyo fotoğrafçılığı için en çok kullanılan aydınlatma türüdür. Gün ışığına en yakın ve en iyi netliği sağlayan aydınlatmadır. Anlık olarak ışık patlaması yaratarak aydınlatmayı sağlar. Etkili ve doğru şekilde kullanımı için tecrübe önemlidir. Çünkü konuya göre tahmin yaparak flaşların konumlandırılması gerekir. Ayrıca yüksek değerlerde ışığın aynı noktalara düşmesi fotoğraflarda patlama yapabilir. Bunun önüne geçebilmek için ışık ölçümü yapan pozometre cihazları ile sadece flaş patlatılarak değerlerin kontrolü yapılabilir. Entegre flaş, speedlite flaş ve stüdyo flaşı gibi türleri bulunmaktadır.
Işık ayakları:
Işıkların ayarlanabilmesi için üzerine monte edildiği ayaklardır.
Çekim Çadırı:
Küçük boyutlu nesnelerin çekimi için kullanılan çadır şeklindeki malzemelerdir.
Power Pack:
Işık kaynakları için enerji kontrolü sağlar.
Fon:
Stüdyo fotoğrafçılığı için çok önemlidir. Arka plan için kullanılan fon perdeleri düz ve temiz olmalıdır.
Tripod:
Fotoğrafçılığın pek çok türü için gerekli olan tripod, stüdyo ortamında da temel ekipmanlar arasındadır. Fotoğraf makinesinin istenilen yükseklik değerlerinde ayarlanarak sabitlenmesini sağlar.
Stüdyo Fotoğrafçılığında Yardımcı Ekipmanlar
Stüdyo ortamında fotoğraf çekerken bu aydınlatma ekipmanlarından sadece bir türünü kullanmak zorunlu değildir. Bazı durumlarda hem sürekli ışık kaynağı hem de flaş ışık kullanılabilir. Ayrıca flaş ışıkları yumuşatmak için çeşitli ekipmanlar kullanılmaktadır. Bu yardımcı ekipmanlar şunlardır:
Softbox:
Işık kaynağının başına takılarak kullanılır. Işığın yumuşatılarak tek yönlü olarak gönderilmesini sağlar.
Şemsiye:
Bu ekipmanın iç tarafları gümüş rengi yansıtıcı yüzeye sahiptir. Bu sayede ışığı yansıtarak dağıtılmasını sağlar. Daha geniş alanı aydınlatmak için kullanılır.
Tas Reflektör:
Paraflaş önüne takılarak kullanılır. Işığın daha noktasal olarak yansıtılmasını sağlar. Daha çok arka plan aydınlatması için tercih edilmektedir.
Yansıtmalı Reflektör:
Işık kaynağından gelen ışığı, aydınlatmada yetersiz kalan alanlara yansıtmak için kullanılır. Kullanım amacına göre farklı boyutlara sahip reflektörler mevcuttur.
Stüdyo Nasıl Olmalıdır?
Stüdyo fotoğrafçılığı için her şeyden önce kullanışlı bir stüdyoya ihtiyaç vardır. Stüdyo kullanımı için iki yöntem tercih edilebilir. Büyük bölümü büyük şehirlerde olan stüdyo kiralama hizmetleri bulunmaktadır. Bu hizmetlerden uygun olan stüdyo koşulları seçilerek değerlendirilebilir. Ayrıca tamamen kendisine ait bir stüdyo kurmak isteyen kişiler buna uygun mekân satın alma yolunu seçebilirler. Kendine ait bir stüdyoya sahip olmak her zaman daha avantajlıdır.
Stüdyo olarak kullanılacak mekânın tavan yüksekliği ve genişliği önemlidir. Tavanın 2- 3 metre yüksekliği olmasına dikkat edilmelidir. Bunun nedeni üst aydınlatma yapılmak istendiğinde ışık kaynağının boyunun arttırılabilmesidir. Genişlik ise daha rahat hareket edebilme ve yaratıcılığı ortaya çıkarabilmek açısından önemlidir.
Stüdyo dışarıdan ışık almayacak şekilde seçilmelidir. Bu mümkün değilse ışığı tamamen kesen perdelerin tercih edilmesi gerekir. Duvarların mat olması ışığın kontrolünü sağlayabilmek için önemlidir. Mat gri renkte duvar boyası tercih edilebilir. Buna ek olarak zemin de parlama yapmayacak malzeme ile döşenmelidir. Fotoğraf çekiminde, fotoğrafçının kontrolü dışında duvardan veya zeminden yansıyabilecek her türlü ışık fotoğrafı etkileyecektir.
Stüdyo fotoğrafçılığı için çok önemli olan aydınlatma ekipmanları yoğun şekilde ısınma yapabildiğinden ortamın havalandırılması önemlidir. Yeterince havalandırılamayan stüdyolarda ekipmanlar bir süre sonra zarar görebilir. Stüdyo, fotoğrafçılık türü için en önemli alandır. Bu nedenle bu kurallara dikkat edilmesi oldukça önemlidir.
Stüdyo Fotoğrafçılığı Aydınlatma Yöntemleri
Stüdyo fotoğrafçılığı, aydınlatmanın ve dolayısıyla ışık kullanımının çok önemli olduğu bir fotoğrafçılık türüdür. Aydınlatmayı bu kadar önemli yapan şey fotoğrafta elde edilmek istenen etkiyi ortaya çıkarabilmek için ışık kullanımıdır. Aydınlatma ile fotoğrafı çekilen konu görünür hale getirilir. Fotoğrafa üçüncü bir boyut katılarak derinlik sağlanır. Çekilen objenin ya da kişinin belirtilmek istenen özellikleri ışık sayesinde ön plana çıkarılabilir. Tam tersi şekilde saklanmak istenen bölgeler de yine ışığın kontrolü ile gizlenebilir. Bunları yapabilmek için hangi temel aydınlatma yöntemlerinin kullanıldığına bakalım.
Direkt Aydınlatma: Tek ve güçlü ışık kaynağı kullanımı ile belirgin gölgeli fotoğraflar çekilir.
Yansıtmalı Aydınlatma: Konu üzerinde oluşan sert gölgelerin istenmediği durumlarda o bölgelerde ayrıntı oluşturmak için reflektör ile aydınlatma yapılır.
Sektirmeli Aydınlatma: Işığın yumuşak ve eşit bir şekilde gönderilmek istendiği durumlarda kullanılır. Kaynak ışık konuya doğrudan gönderilmez ve yansıtıcı yüzey kullanılır.
Üç Noktalı Klasik Aydınlatma: Konunun üç farklı bölgeden ayrı ayrı aydınlatılması için kullanılır. Üç ayrı ışık kaynağı birbirini destekleyecek şekilde konumlandırılır. Çeşitli kombinasyonlar ile etkili kompozisyon oluşturulabilir. Key light, dolgu ışığı ve arka ışık üç noktalı ışığı oluşturur. Key light, güçlü ışık kaynağıdır ve konuyu cepheden görecek şekilde konumlandırılır. Dolgu ışık, key light tarafından oluşturulan sert gölgeleri yumuşatmak için kullanılan daha hafif ışıktır. Arka ışık ise fotoğrafa derinlik katmak için kullanılır. Fon ile nesnenin ayrışmasını sağlar. Saç ışığı olarak da kullanılarak kontur oluşturur.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.