AnasayfaBlogStaj Nasıl Bulunur? Yeni Mezun Staj Yeri Bulma
Kariyer

Staj Nasıl Bulunur? Yeni Mezun Staj Yeri Bulma

21 Kasım 2019
Bir grup insan dostane bir ortamda dikdörtgen bir masanın etrafında toplanmıştır. Masanın ortasında, sol elini çenesine dayamış, karşısındaki kadına gülümseyen bir adam var. Gözlüklü ve siyah gömlekli kadın da gülümsüyor. Masanın diğer tarafında, ön kolunda dövme olan ve ekose gömlek giyen bir kişi var. Arka planda, bulanık bir kitap görüntüsü ve bir kağıt parçasının üzerinde duran bir el var. Masadaki herkes sohbetten keyif alıyor gibi görünüyor.
AdımAçıklamaEk Bilgiler
Hedef Şirketlerin BelirlenmesiStaj yapmak istediğiniz 10-20 şirket belirleyin ve hepsini arayın.Stajyer olmak istediğiniz fırsatları değerlendirirken alternatiflerin fazla olması önemlidir.
LinkedIn KullanımıLinkedIn’in gelişmiş kişi aramasını kullanarak doğru kişileri ve işe alım yöneticilerini bulun.Şirket adını ve pozisyonları arayıp, şirketin Hakkımızda sayfasını kontrol edin.
Küçük Şirketlerin DeğerlendirilmesiKüçük şirketlerde daha fazla sorumluluk alabilir ve daha iyi öğrenme fırsatınız olabilir.Küçük şirketler bazen büyük şirketlere göre daha avantajlı olabilir.
Bilgilendirme İstemeStaj başvurunuz reddedildiyse, nedenlerini öğrenmek için bilgilendirme talep edin.Bu, kendinizi geliştirme ve staja kabul edilmek için ikinci bir şansı deneme fırsatı verir.
Özgeçmiş HazırlığıCV'nizi maksimum etki için en iyi şekilde hazırlayın.İyi hazırlanmış bir CV, staj yeri bulmada büyük bir etkiye sahiptir.
İnternetten Stajyer İlanlarıMevcut staj yerlerini bulmak için ilanları internetten aratın.İlanlardaki nitelikleri inceleyerek kendinize uygun yerlere başvurabilirsiniz.
Sosyal Medyayı KullanınÇalışmak istediğiniz şirketleri takip edin ve staj ilanlarını takip edin.Şirketler genellikle sosyal medya profilleri aracılığı ile staj ilanları hakkında bilgi vermektedir.
İş Fuarlarına Katılınİş fuarları staj yeri bulma konusunda son derece faydalıdır.İlgi alanınızdaki şirketlerin stantlarına gidip bilgi alabilirsiniz.
NetworkingSektörünüzdeki insanlarla tanışıp yeni fırsatlar yaratın.Sektörünüzdeki etkinliklere katılıp hem bilgi alırken hem de yeni kişilerle tanışabilirsiniz.
Okulunuzun Kariyer Merkezinden Destek AlınOkulunuzda bulunan kariyer merkezlerinden staj yeri bulma konusunda destek alabilirsiniz.Okulunuzun kariyer merkezi, iş dünyası ile okul arasında köprü görevi görür ve çeşitli fırsatları sizinle buluşturur.

Staj yeri bulma, hemen hemen her öğrencinin hayatının bir döneminde yaşadığı bir süreç. Bazılarımız bu süreci en hızlı şekilde atlatırken bazılarımız ise aylar süren çabaların ardından dilediği staj yerine yerleşir. Stajlar, mesleki anlamda deneyim ve tecrübe kazanmanız açısından son derece faydalı süreçlerdir. Bu süreçleri en verimli şekilde değerlendirmeniz, size sayısız katkı sağlar.

Staj yeri bulma ve staj yapmak, iş hayatına giden yoldaki en önemli basamaklardan biridir. Zorunlu stajların yanı sıra gönüllü stajlar da yaparak, ilerleyen dönemlerde işe girebilme olasılığınız artar. Stajlar size iş bilgisi edinme, gereken deneyimleri kazanma ve network edinme imkanı sunar.

Staj Yeri Nasıl Bulunur?

İnternetten stajyer ilanlarını aratarak mevcut ilanlara ulaşabilirsiniz. Şirketlerin nasıl bir stajyer aradığını, gereken nitelikleri ilanlardan inceleyebilir, kendinize en uygun ilanlara başvuruda bulunabilirsiniz.

Sosyal medyayı kullanın. Çalışmak isteyeceğiniz şirketleri takip ettiğinizden emin olun. Günümüzde şirketlerin çoğu, mevcut staj ilanları hakkında sosyal medya profilleri aracılığı ile bilgi vermektedir.



İş fuarlarını takip edin. Fuarlar, staj yeri bulma konusunda mezunların ya da halihazırda eğitim görenlerin gözünden kaçırdığı önemli bir nokta. Şirketlerin, ünlü firmaların yer aldığı fuarlarda çok sayıda yönetici, işe alım uzmanı gibi çeşitli pozisyonlardan kişilerle tanışabilirsiniz. Eğitiminizden, staj yeri aradığınızdan ve şirkete nasıl katkı sağlayacağınızdan bahsedin. Tabii burada önemli olan, gerçekten istediğiniz ve size katkı sağlayacağını düşündüğünüz bir yerde staj yapmanız. Görüşme sağlamak istediğiniz kişilerle daha fazla zaman geçirmek istiyorsanız, fuara yoğunluğun azaldığı saatlerde gitmeniz daha iyi olabilir. 

Network edinin. Sektörünüzden insanlarla tanışarak gerek iş anlamında gerekse staj anlamında yeni fırsatlar elde edebilirsiniz. Fuarlar, eğitimler, seminerler bunun için uygun ortamı sağlar. Kahve molalarında konuşmacılarla sohbet etmek, tanışmak yeni kapılar açabilir.

Staj yeri bulma için okulunuzda bulunan kariyer merkezlerinden staj yeri bulma için destek alabilirsiniz.

Staj Nasıl Bulunur?

Önceliklerinizi belirleyin. Staj yapmak istediğiniz 10 ila 20 şirketi listeleyin. Görüştüğünüz ilk şirkette staj bulabileceğinizi düşünmeyin, tıpkı işte olduğu gibi. Yani, sayıların fazla olması sizi aldatmasın. Alternatifleri değerlendirmekte fayda var. Stajyer olmak istediğiniz 10-20 farklı şirketi hedefleyin ve hepsini arayın.



LinkedIn ile doğru kişileri bulun. Doğru kişileri ve işe alım yöneticilerini bulmak için LinkedIn’in gelişmiş kişi aramasını kullanın. Şirket adını girin ve birkaç pozisyon aratmayı deneyin. Ayrıca şirketin Hakkımızda sayfasını da kontrol edebilirsiniz. 

Küçük şirketleri de değerlendirin. Küçük şirketlerde daha fazla sorumluluk alabilir, işleri daha iyi kavrayabilirsiniz. Küçük şirketler bazı durumlarda daha avantajlı konumda olabilir. Sektörünüze ve alanınıza göre bu ayrımı siz belirleyebilirsiniz.

Bilgilendirme isteyin. Telefon ya da mail üzerinden "hayır" dönüşü yapan kurumlardan görüşme talep edin. Neden hayır dendiği ile ilgili bilgilendirme rica edebilirsiniz. Mümkün olduğunca ilgi gösterin. Kendinizden bahsedin. Neden bu stajı bu  kadar istiyorsunuz? Kuruma ne katkı sağlayabilirsiniz? İlgi ve alaka göstererek, staja kabul edilmek için ikinci bir şansı deneyebilirsiniz. 

İpucu: Görüşmeler için kişiselleştirilmiş ve özelleştirilmiş ipuçlarını kullanın. Stajyerde aranan özellikleri, beklentileri öğrenin. 

CV’nizi en iyi şekilde hazırladığınızdan emin olun. Nasıl mı? CV Hazırlama ve İş Görüşmesine Hazırlık Eğitimi sayesinde işverenlerin, yöneticilerin nasıl bir CV istediklerini öğrenin. CV hazırlama konusunda nitelikli bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Etkili bir özgeçmiş, sizi diğer insanlardan farklı kılacak olan, öne geçirecek olan önemli bir unsurdur.

CV hazırlama ve iş görüşmesine hazırlık online eğitim programıyla CV hazırlama yeteneğinizi geliştirmek amaçlanmıştır. CV hazırlama yeteneğiniz geliştikçe özgün ve hedef odaklı düzenlemeler gerçekleştirebileceksiniz. 

CV Hazırlama Eğitimini Nereden Alabilirim?

Staj yeri bulma konusunda iyi hazırlanmış bir CV’nin etkisi son derece büyük. Etkili bir özgeçmiş hazırlayarak farkınızı ortaya koyabilirsiniz. Enstitü tarafından verilen online eğitimler, bu konuda size destek olacaktır. Üstelik eğitim sonrasında gerçekleşecek olan sınavdan başarı elde etmeniz halinde sertifika almaya hak kazanırsınız. Enstitü tarafından verilen sertifikalar isminize özel olup, kişiselleştirilmiş belgelerdir.

Hedef Şirketlerin Belirlenmesi, Staj yapmak istediğiniz 10-20 şirket belirleyin ve hepsini arayın, Stajyer olmak istediğiniz fırsatları değerlendirirken alternatiflerin fazla olması önemlidir, LinkedIn Kullanımı, LinkedIn’in gelişmiş kişi aramasını kullanarak doğru kişileri ve işe alım yöneticilerini bulun, Şirket adını ve pozisyonları arayıp, şirketin Hakkımızda sayfasını kontrol edin, Küçük Şirketlerin Değerlendirilmesi, Küçük şirketlerde daha fazla sorumluluk alabilir ve daha iyi öğrenme fırsatınız olabilir, Küçük şirketler bazen büyük şirketlere göre daha avantajlı olabilir, Bilgilendirme İsteme, Staj başvurunuz reddedildiyse, nedenlerini öğrenmek için bilgilendirme talep edin, Bu, kendinizi geliştirme ve staja kabul edilmek için ikinci bir şansı deneme fırsatı verir, Özgeçmiş Hazırlığı, CV'nizi maksimum etki için en iyi şekilde hazırlayın, İyi hazırlanmış bir CV, staj yeri bulmada büyük bir etkiye sahiptir, İnternetten Stajyer İlanları, Mevcut staj yerlerini bulmak için ilanları internetten aratın, İlanlardaki nitelikleri inceleyerek kendinize uygun yerlere başvurabilirsiniz, Sosyal Medyayı Kullanın, Çalışmak istediğiniz şirketleri takip edin ve staj ilanlarını takip edin, Şirketler genellikle sosyal medya profilleri aracılığı ile staj ilanları hakkında bilgi vermektedir, İş Fuarlarına Katılın, İş fuarları staj yeri bulma konusunda son derece faydalıdır, İlgi alanınızdaki şirketlerin stantlarına gidip bilgi alabilirsiniz, Networking, Sektörünüzdeki insanlarla tanışıp yeni fırsatlar yaratın, Sektörünüzdeki etkinliklere katılıp hem bilgi alırken hem de yeni kişilerle tanışabilirsiniz, Okulunuzun Kariyer Merkezinden Destek Alın, Okulunuzda bulunan kariyer merkezlerinden staj yeri bulma konusunda destek alabilirsiniz, Okulunuzun kariyer merkezi, iş dünyası ile okul arasında köprü görevi görür ve çeşitli fırsatları sizinle buluşturur
staj yeri bulma staj nasıl bulunur stajyer cv hazırlama online eğitim sertifika
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.