AnasayfaBlogSosyal Medyada Alışveriş Harcamaları Gerçekten İhtiyaç Mı?
Sosyal Medya

Sosyal Medyada Alışveriş Harcamaları Gerçekten İhtiyaç Mı?

14 Ocak 2021
Bir dizüstü bilgisayarın bu yakın çekim görüntüsü, ekranındaki bir dizi simgeyi gösteriyor. Telefonun sol tarafında bir sosyal medya bildirimi, sağ tarafında ise bir sohbet balonu var. Dizüstü bilgisayarın alt kısmında beyaz ve yeşil bir arka plan var. Dizüstü bilgisayarın sağında bir kameranın yakın çekimi ve bir alışveriş sepeti yer alıyor. Ek olarak, bir telefon ve simgeleri olan bir klavyenin yakın çekimi vardır. Genel olarak, bu, birden fazla özellik ve öğeye sahip bir dizüstü bilgisayarın ayrıntılı bir görüntüsüdür.
KonuDetaylarSonuçlar
Türkiye’nin Online Alışveriş Büyüme Oranı2020'nin ilk 6 ayında online alışveriş oranı %64 büyüme gösterdi.Kısmen pandemi nedeniyle online alışverişe olan ihtiyaç ve talep arttı.
Sosyal Medyada Alışverişe Yönlendiren EtkenlerInfluencerlar, özel günler, indirimler bu etkenlerden bazıları.Tüketicilerin alışveriş kararları üzerinde güçlü etkileri var.
InfluencerlarÜrün yerleşimi içeren paylaşımlar yapıyorlar ve takipçilerini alışverişe yönlendiriyorlarInfluencerların önerileri büyük oranda alışveriş kararlarını etkiliyor.
Özel GünlerBirçok özel gün ve o günlere özel kampanyalar toplumda alışveriş yapma ihtiyacı oluşturuyorÖzel günler alışveriş yapanların sayısını artırıyor.
İndirim GünleriYıl sonu, yıl başı, yaz, bahar gibi dönemlerde yapılan indirimler alışverişe yönlendiriyorİndirimler alışverişe teşvik ederken, çoğunun sahte olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Kredi Kartı Kullanımı2020 yılında Türkiye online alışverişinin %63.3'ü kredi kartı ile yaptı.Kredi kartının rahat kullanımı ve taksit imkanları alışverişi çoğaltıyor.
Yaş Gruplarına Göre AlışverişEn çok alışveriş yapan yaş grubu %36 ile 25-34 arası Genç ve orta yaşlı nüfus sosyal medya alışverişinde büyük bir rol oynuyor.
Alışverişe Karar Verirken Dikkat Edilmesi GerekenlerKullanabileceğim bir eşyam var mı?, Kendim mi istiyorum yoksa başkasının önerisi mi?, Gösteriş için mi ihtiyaç için mi?Bu sorular ihtiyaç dışı alışverişleri önleyebilir.
Sosyal Medyada Alışveriş Yapmadan ÖnceÜrünün gerçekten ihtiyaca mi yoksa reklam sonucu mu olduğu üzerinde durmak gerekiyor.Farkındalık tüketimi azaltabilir ve bireysel mali durumu iyileştirebilir.
Alışveriş Yaparken KıyaslamaFarklı markaların fiyatlarını kıyaslamak gerekiyor.Sahte indirimlere karşı korur ve daha iyi bir anlaşma yapılmasını sağlar.

"Ben bu ürünü kullanıyorum çok memnunum. Bu ürünü benim sayemde şu kadar indirimde almak için kaydırın. Çok sorduğunuz elbisemin linki." “Yılın son indirimi”, "yaza merhaba indirimi", "sevgililer günü indirimi…" Uzayıp giden bu cümleler size neyi hatırlattı? Biz söyleyelim, sosyal medya reklamları.

Eğer aktif bir sosyal medya kullanıcısı iseniz hemen her gün bu ürün reklamları karşınıza çıkıyordur. Peki bu ürünlere gerçekten ihtiyacımız var mı? Öncelikli bu soruya cevap vermek gerekir.

Türkiye’nin Online Alışverişte Büyüme Oranı

Ülkemizde ve dünyada internetten alışveriş daha önceleri her ne kadar varolsa da küresel salgın ve pandemi nedeniyle pik yapmış durumdadır. Bunun nedeni bu dönemde bir kısmımız tüketici konumundan üretici konumuna geçerek buradan gelir sağlamaya başladık. Bir kısmımız ise tüketici konumunu muhafaza ederek her gün bize sunulan binlerce story'yi yukarı kaydırmaya devam ettik. Kısıtlamalar ile elektronik cihazlar başında geçirilen vakit arttıkça bu cihazlar ile yapılan harcamalar da paralel şekilde artmıştır. Ticaret Bakanlığı verilerine göre; 2020'nin ilk 6 ayında online alışveriş oranı %64 büyüme gösterdi. Bu harcamaların ne kadarının ihtiyaç olduğu ise tartışılır...

Sosyal Medyada Bizi Alışverişe Yönlendiren Etkenler

Sosyal medyada bizi alışverişe yönlendiren bazı etkenler var. İnfluencerlar, özel günler, indirim günleri bu etkenlerden bazıları. 

  • İnfluencerlar 

Günümüzde dünyaya hakim olan bir üretim ve tüketim çılgınlığı vardır. Üreticiler "aynısının laciverti" şeklinde niteliyeceğimiz binlerce ürünü her gün piyasaya sürüyor. Ne işe yaradığını bilmediğimiz yüzlerce yeni ürün raflarda. Bunları normal şartlarda almamız pek mümkün değil. Ama o ürünü ya çok güvendiğimiz biri kullanıyorsa? Ya da yenilikleri takip ettiğimiz biri bize önermişse? İşte Şimdi o ürüne sıcak bakma ihtimalimiz daha yüksek. 

  • Özel Günler

"Ben seni bir gün değil her gün seviyorum". Hepimiz kurarız şu cümleyi değil mi? Her ne kadar her şey o güne mahsus olsa da. Sevgililer günü, anneler günü, babalar günü gibi bir çok özel gün ve "o güne özel kampanyalar". Toplumumuzda o özel günü kutlamak bir görev hatta mecburiyet. 

  • İndirim Günleri 

Tüm dünyayı saran bir "indirimli günler" çılgınlığı olduğu aşikârdır. Bizi alışveriş yapmaya iten en büyük etken indirimlerdir. Yıl sonu indirimi, yıl başı indirimi, özel gün indirimi, yaz indirimi, bahar indirimi vs... Peki bu fiyatlar ne zaman çıkıyor da daha sonra indiriliyor? Hiç bir zaman... Sadece biz sahte indirim etiketleri sayesinde öyle olduğunu sanıyoruz. Yani indirimleri takip etmek yerine farklı markaların fiyatlarını kıyaslayabilirsiniz. Ama küçük bir miktar da olsa indirim yapan siteleri bulmak için ürünün bir ay önceki fiyatı ile şimdiki fiyatını karşılaştıran internet siteleri mevcut.

  • Kredi Kartı Kullanımı

Bakıldığı zaman nakit de olsa kart da olsa bir harcama gerçekleştiği için pek de alakası yok gibi durabilir, ama öyle değil. Kredi kartı nakite göre daha iş bitiricidir, ve kartla ödeme çoğu insanda para harcamamış hissi uyandırır. Bu vicdan rahatlığı ise, aldığımız ürün ihtiyaç dışı olsa da israf yapmış olma düşüncesini bizden uzaklaştırır. Yine Ticaret Bakanlığı verilerine göre; 2020 yılında Türkiye online alışverişinin 58,1milyar TL'sini kredi kartı ile yaptı. Bu da genel ortalamanın %63.3'nü oluşturuyor. 30,1 milyar TL'sini EFT ve havale ile yaptı genel ortalamanın %32.7'sini oluşturuyor. En az tercih edilen yöntem yani kapıda ödeme ile 3,4milyar TL alışveriş yapıldı ve genel ortalamanın %4'ünü oluşturdu.

Kim Bu Influencerlar?

İnfluencer; sosyal etkiye sahip olup, ürün yerleşimi içeren paylaşımlar yapan kişidir.Kelime anlamıyla bile tek amacının insanları etkileyerek bir şeyler yapmak olduğunu görebiliriz. Size o ürünü anlatarak ona ihtiyacınız olduğuna inandırırlar. Sosyal medya paylaşımları ile tanıdığımız bu kesim ihtiyaç dışı harcamaların en etkili sebebidir. Bu işi yaparken sponsorların ürünlerini tanıtırlar. Yani bildiğimiz reklamdır. İşin etkileyici olma tarafı ise, bu insanların sosyal medya kullanıcıları ile kurdukları duygusal bağ ve güven hissidir.

Yaş gruplarına göre internetten alışveriş yapan kitlelerin oranları

%36 ile ilk sırada 25-34 yaş aralığı yer alıyor, ikinci sırada 24-18, üçüncü sırada 35-44, dördüncü sırada 45-54, son sırada ise %11'lik oran ile 55 yaş üstü yer alıyor.

Bir ürününe ihtiyacımız olup olmadığını anlamak için kendimize sormamız gereken 3 temel soru!

  1. Bu ürünün yerine kullanabileceğim bir eşyam zaten var mı?

  2. Kendim istediğim için mi alıyorum başkası önerdiği için mi? 

  3. Gösteriş için mi alıyorum ihtiyaç için mi?

Sosyal Medyada Bizi Alışverişe Yönlendiren Etkenler Nelerdir?

Sosyal medyada bizi alışverişe yönlendiren bazı etkenler var. Influencerlar, özel günler, indirim günleri bu etkenlerden bazıları. 

Sosyal Medyada Alışveriş Yapmadan Önce Sormanız Gereken Soru Nedir?

Eğer aktif bir sosyal medya kullanıcısı iseniz hemen her gün bu ürün reklamları karşınıza çıkıyordur. Peki bu ürünlere gerçekten ihtiyacımız var mı? Öncelikli bu soruya cevap vermek gerekir.

En Fazla Online Alışveriş Yapılan Şehirler Hangileridir?

Pastanın %60'ını üç büyükler oluşturdu. İstanbul %47'lik dilimi sahiplenirken, Ankara %8lik, İzmir ise %5'lik dilimi sahiplendi.

YAZAR: İLKNUR USLU

Türkiye’nin Online Alışveriş Büyüme Oranı, 2020'nin ilk 6 ayında online alışveriş oranı %64 büyüme gösterdi, Kısmen pandemi nedeniyle online alışverişe olan ihtiyaç ve talep arttı, Sosyal Medyada Alışverişe Yönlendiren Etkenler, Influencerlar, özel günler, indirimler bu etkenlerden bazıları, Tüketicilerin alışveriş kararları üzerinde güçlü etkileri var, Influencerlar, Ürün yerleşimi içeren paylaşımlar yapıyorlar ve takipçilerini alışverişe yönlendiriyorlar, Influencerların önerileri büyük oranda alışveriş kararlarını etkiliyor, Özel Günler, Birçok özel gün ve o günlere özel kampanyalar toplumda alışveriş yapma ihtiyacı oluşturuyor, Özel günler alışveriş yapanların sayısını artırıyor, İndirim Günleri, Yıl sonu, yıl başı, yaz, bahar gibi dönemlerde yapılan indirimler alışverişe yönlendiriyor, İndirimler alışverişe teşvik ederken, çoğunun sahte olduğu göz önünde bulundurulmalıdır, Kredi Kartı Kullanımı, 2020 yılında Türkiye online alışverişinin %633'ü kredi kartı ile yaptı, Kredi kartının rahat kullanımı ve taksit imkanları alışverişi çoğaltıyor, Yaş Gruplarına Göre Alışveriş, En çok alışveriş yapan yaş grubu %36 ile 25-34 arası , Genç ve orta yaşlı nüfus sosyal medya alışverişinde büyük bir rol oynuyor, Alışverişe Karar Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler, Kullanabileceğim bir eşyam var mı?, Kendim mi istiyorum yoksa başkasının önerisi mi?, Gösteriş için mi ihtiyaç için mi?, Bu sorular ihtiyaç dışı alışverişleri önleyebilir, Sosyal Medyada Alışveriş Yapmadan Önce, Ürünün gerçekten ihtiyaca mi yoksa reklam sonucu mu olduğu üzerinde durmak gerekiyor, Farkındalık tüketimi azaltabilir ve bireysel mali durumu iyileştirebilir, Alışveriş Yaparken Kıyaslama, Farklı markaların fiyatlarını kıyaslamak gerekiyor, Sahte indirimlere karşı korur ve daha iyi bir anlaşma yapılmasını sağlar
Sosyal Medyada Alışveriş harcamaları dijital pazarlama online alışverişsosyal medya. sosyal medyada alışveriş sosyal medya eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Üzerine çok sayıda renkli harf iliştirilmiş bir mantar pano görüntünün odak noktasını oluşturuyor. Ortada mavi zemin üzerinde beyaz bir harf ve sağ alt köşede yeşil beyaz bir 'E' harfi var. Harfin solunda kırmızı başlıklı kırmızı bir nesne, sağında ise mor bir kağıdın üzerinde sarı bir raptiye yer alıyor. Daha sağda beyaz bir yüzey üzerinde pembe bir harf ve onun yanında beyaz bir kağıt üzerinde yeşil bir raptiye bulunmaktadır. Sol altta yuvarlak tepeli sarı bir nesne, sağ altta ise üzerinde siyah bir harf bulunan beyaz bir kağıt yer alıyor. Görüntü canlı renklerle doludur ve mantar pano, üzerine yapıştırılmış çeşitli harfler için benzersiz bir zemin sağlar.
Sosyal Medya

Sosyal Medya Bir Fırsat

18 Temmuz 2019
Ekranda Facebook giriş sayfası görünen bir akıllı telefonun yakın çekim görüntüsü. Telefon düz renkli bir masanın üzerinde, düz bir arka plana karşı durmaktadır. Giriş sayfası mavi ve beyaz renktedir ve üst kısmında beyaz bir metin görünür. Sayfanın alt kısmına yakın bir yerde büyük siyah bir harf görülmektedir. Sağ alt köşede beyaz bir kare ve üzerinde bir harf bulunan bir klavye görünür. Klavyenin solunda çeşitli renk ve şekillerde bir oyun var. Sayfanın sol üst köşesinde Facebook logosu görülüyor ve logonun yakın çekim görüntüsü yer alıyor.
Sosyal Medya

Sosyal Medyada Kurumsal İletişim

28 Ocak 2020
Bir kişi dizüstü bilgisayarının önünde oturmakta, yanında kapaklı siyah bir kahve fincanı ve kağıt üzerinde bir kalem bulunmaktadır. Kişi bilgisayar ekranına dokunmak için bir kalem kullanarak dizüstü bilgisayar klavyesinde yazı yazmaktadır. Arka planda bir tabletin yakın çekimi de var. Sağ alt köşede, elinde pipet tutan bir kişinin bulanık bir görüntüsü var. Kişi odaklanmış ve dikkatle dizüstü bilgisayar ekranını inceliyor, kararlı bir ifadeyle ekranı işaret ediyor.
Satış - Pazarlama

Türkiye'de E-ticaret İstatistikleri Nedir?

24 Aralık 2019
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606
Sıcak gülümsemeli bir kadın mağazada duruyor. Üzerinde ışıkta parlayan bir kolye ve şık bir bluz var. Gözleri güneş ışığında parlıyor ve ifadesinden neşe duygusu yayılıyor. Doğrudan elindeki tablete bakıyor ve dudakları neşeli bir gülümsemeyle kıvrılıyor. Saçları düz ve sırtından aşağı dökülüyor. Arka plan bulanık ve bir mağazanın önündeymiş gibi görünüyor. Duruşu ve kıyafeti, eğlenceli ve dışa dönük bir kişiliğe sahip, moda bilincine sahip bir birey olduğunu gösteriyor. Işıl ışıl görünüyor ve mutluluğu bulaşıcı.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1321588
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
13220