Retro Pazarlama Nedir?
Retro Pazarlama Nedir? | Retro Pazarlamanın Amacı Nedir? | İşletmeler Retro Pazarlamada Nelere Dikkat Ediyor? |
---|---|---|
Unutulmuş markaların yeniden canlandırılması. Ürünlerin farklılaştırılması ve yeniden canlandırılması süreci. Modern pazarlamanın tersi bir yaklaşım. | Eski ve yeni pazarlama karması harmanlanarak tüketicinin duygularına hitap edilmesi. Tüketicinin eskiye duyduğu özlem ve bağlılığın kuvvetlendirilmesi hedeflenir. | Yaratıcılık, marka imajı, yenilikçilik ve duyguları esas alır. Marka hikayeleri ön planda tutulur. Ancak, eskiye duyulan özlem ve bağlantılar dikkatlice seçilmelidir. |
Geçmişi hatırlatan, nostalji yaratan ürün ve hizmetlerin pazarlanması. Bu ürünler hem eski hem de yeni müşterileri çekmeyi hedefler. | Tüketicinin markayı gördüğünde mutlu olması, ürünün tüketiciyi heyecanlandırması hedeflenir. Bu sayede tüketici ürünle bir bağ kurar ve markaya sadık kalır. | Reklamlar, müzikler ve ürün tasarımları geçmişi anımsatarak tüketiciyi etkilemeye çalışır. Ancak, bu stratejilerin eski ve yeni müşterilere uygun olması önemlidir. |
Retro pazarlama, tüketicilerin duygusal anılarına ve duygularına hitap eden, genellikle eski dönemlere ait olan ürünlere dayalı pazarlama tekniği. | Duygusal bağlar oluşturarak tüketicinin ürünle ilgili daha olumlu algılar oluşturmasına yardımcı olmak ve tüketicinin marka sadakatini artırmak. | Tüketicinin geçmişi ve nostaljiyi nasıl algıladığı önemlidir. Geri dönüşlerin inandırıcı ve otantik olması gerekir. |
Geçmişte başarılı olmuş, fakat unutulmuş markaların yeniden canlandırmak için kullanılan pazarlama tekniği. | Markanın eski müşterileriyle yeniden bağ kurma ve yeni müşterilere tanıtma. | Doğru hedef kitleye ulaşma, eski ve yeni müşterilere hitap etme, ürünün orijinalliğini koruma. |
Retro İngilizce bir kelime olmaktadır. Türkçe karşılığı ise nostalji olmaktadır. Diğer bir adıyla geçmişe yönelik olan bu kelime tadıyla, kokusuyla, renklerle, resimlerle, müziklerle, filmlerle bizi eskiye götüren çocukluğumuzun veya gençliğimizin birer sembolü olan markaların, modaların, olayların bilinçaltımızda yerleşmiş olduğu konumdur.
Retro Pazarlama Nedir?
Günümüzdeki modern pazarlamanın tersidir. Unutulmuş markaların yeniden canlandırılması retro pazarlama ile sağlanmaktadır. Modern pazarlamada ürün belli bir noktadan sonra önemini yitirmektedir. Günümüzde işletmeler bir yandan ürünü farklılaştırmanın yollarını ararken bir yandan da var olan ürünü yeniden canlandırmak istemektedirler.
Yeniden canlandırılan ürünün kullanım ömrü de uzamaktadır. Dolayısıyla ürün hayatımızda tekrar tekrar karşımıza çıkmaktadır. İşletmeler retro pazarlama sayesinde tüketicilerin ürünle bağ kurmasını istemektedirler. Tüketici, satın alma işlemine karar verirken geçmişte ona haz veren, ona geçmişi anımsatan izlerin olmasını ister.
Geçmişle bağ kurma ihtiyacını karşılama ve geçmişe özlem duyma özelliği nedeniyle retro pazarlama tamamen duygulara hitap etmektedir. Değişen günümüz şartlarına ve yenilenen özelliklere rağmen tüketici retro ürünlerle karşılaştığında geçmişte satın aldığı ürüne sadık olduğundan ve o ürünle gönül bağı kurduğundan onu satın almak isteyecektir.
Retro Pazarlamanın Amacı Nedir?
Retro pazarlama sayesinde eski ve yeni pazarlama karması harmanlanmakta ve nihai haliyle tüketiciye sunulmaktadır. Böylelikle ürünlerin, tüketicilerin duygularına hitap etmesi ve tüketicinin markayı gördüğünde mutlu olması, ürünün tüketiciyi heyecanlandırması gibi özellikler retro pazarlama ile önemli olmaktadır. Bu nedenle retro pazarlama diğer pazarlama türlerine göre daha az risklidir.
Dolayısıyla günümüz şartlarında retro pazarlama sayesinde tüketicinin geçmişe duyduğu özlem ve bağlılığın kuvvetlendirilmesi istenmektedir.
İşletmeler Retro Pazarlamada Nelere Dikkat Ediyor?
Bu noktada işletmeler yaratıcılık, marka imajı, yenilikçilik ve duyguları (anılar, algılar) esas almaktadırlar. Ayrıca marka hikâyeleri de bu noktada önemli olmaktadır. Torku markasının yeni bir marka olmasına rağmen süt reklamlarında arka fonda çalan müziklerin doğal yaşamı anımsatması veya Torku markasının arka fonda eski Türk müziklerine yer verilmesi gibi.
Nerede o eski bayramlar içerikli reklamlar. Migros’un 2011 yılında “57.yılı şerefine 57 yıl öncesinin fiyatlarıyla” sloganı ile yaptığı kampanya ile birçok ürünün nostaljik ambalajlarıyla satışa sunulması. “Yoksa sen hala annenin margarinini mi kullanıyorsun?” reklamı ile Sana Yağ Margarin reklamı. Retro pazarlama örneklerinden bazılarıdır. Özetle retro pazarlama ve uygulamaları sayesinde geçmişini özleyen tüketicilere özlemleri satılmaktadır.
2018 yılında yüksek lisans eğitimini tamamlayan yazarımız, İstanbul İşletme Enstitüsü'nde öne çıkan başlıklar hakkında yazmaktadır.