Google'da İlk Sayfada Çıkabilecek İçerik Nasıl Yazılır?
Adımlar | Açıklama | Önem Derecesi |
---|---|---|
Konuyu Araştırma | Konunuzla ilgili geçmişi ve günümüz trendlerini inceleyin. Rakip içerikleri ve popüler konuları araştırın. | Yüksek |
İnsanlar İçin Yazmak | İçeriklerinizi arama motorları için değil, kullanıcılarınızın anlayacağı ve ilgi çekeceği biçimde yazmalısınız. | Çok Yüksek |
Anahtar Kelime Araştırması | Rakip sitelerin hangi anahtar kelimelerle trafiğe sahip olduğunu belirlemek için anahtar kelime araştırması yapmalısınız | Yüksek |
LSI Anahtar Kelimeler Kullanın | Sayfa içi optimizasyonu artırmak ve Google'ın içeriğinizi doğru anlamasını sağlamak için LSI (Latent Semantic Indexing) anahtar kelimeler kullanın | Orta |
Sosyal Medyada Tanıtım Yapın | İçeriğinizin daha fazla göz önünde olması için sosyal medya ve diğer kanallar üzerinden tanıtımını yapın | Yüksek |
Performansı İzleyin | İçeriğinizin performansını düzenli olarak kontrol ederek, gerektiğinde değişiklikler yapın | Orta |
İçerik Deneyimine Önem verin | İnsanlar içeriğe değil deneyime önem verirler. İdeal bir web deneyimi için içeriğinizi optimize edin | Çok Yüksek |
On-Page Optimizasyon Yapın | Anahtar kelime optimizasyonunu sayfa içerisinde yaparak, Google'ın içeriğinizi doğru anlamasını sağlayın | Yüksek |
Sektör Trendlerini Araştırın | Sektörünüzle alakalı trendleri sürekli takip edin ve içeriklerinizi bunlara göre şekillendirin | Orta |
Geleceği Tahmin Edin | İşin içinde olduğunuz sektörün geleceğine dair tahminlerde bulunarak, yönlendirici içerikler hazırlayın | Düşük |
Bu içerikte size Google arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alacak verimli ve etkili içeriklerin nasıl yazılacağını anlatacağım.
Merhaba ben Sertaç Dalgalıdere, öğretim görevlisi ve içerik yazarlığı eğitmeniyim. Bu yazıda, size hem etkili hem de Google organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilecek içeriklerin nasıl yazılacağını anlatacağım. İster sıfırdan bir blog içeriği yazıyor olun, ister web siteniz için içerik yazıyor olun, bu yazıyı sonuna kadar okuyun. Çünkü birazdan size 6 başlıkta çok önemli şeyler anlatacağım.
Konuyla ilgili geçmişi ve günümüzü araştırın.
Arama motorları için değil, insanlar için yazın
Hedeflenecek en iyi anahtar kelimeleri belirlemek için anahtar kelime araştırmasını kullanın
On-Page optimizasyonuna yardımcı olması için LSI yani Gizli Anlamsal İndeksleme Anahtar Sözcüklerini kullanın
İçeriğinizi sosyal medya ve diğer kanallar aracılığıyla tanıtın
Performansı izleyin ve gerektiğinde değişiklik yapın
Şimdi bu noktaların her birine bakacağız ve bunları parçalara ayıracağız ve içeriğinizin maksimum arama motoru başarısı için optimize edildiğinden emin olmak için neler yapabileceğiniz hakkında konuşacağız.
İlk sayfada çıkabilecek içerik nasıl yazılır?
Google'da en üst sıralarda yer alan içerik, aranan terimlere ve bu terimlerin rekabetine bağlı olarak değişeceğinden, bu sorunun herkese uyan tek bir cevabı olmadığını unutmamak gerekir. Ancak, içeriğinizin daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olacak ipuçlarını aşağıda sıraladım.
Konuyla ilgili geçmişi ve günümüzü araştırın.
Google aramalarında üst sıralara çıkan içerik yazmanın ilk kuralı konuyu içeriden ve dışarıdan araştırmaktır. Ne demek bu? İnternette milyonlarca blog var. Şu an biz konuşurken biriler içerik yazıyor ve sizin yazdığınız içerik onlardan daha iyi olmalı. En azından benzersiz olmalı. Bu sebeple rakip araştırması yapmalısınız.
Sektördeki trendleri öğrenin, yazdığınız içerikle ilgili neler yazılmış, hangi konular popüler bunlara bakın. Ama burada önemli bir ayrıntı var. Şu an insanların ne konuştuğuna bakın ama bu yeterli değil. İnsanların geçmişte de ne konuştuğuna bakmanız gerekiyor. Geçmişte bu konuyla ilgili neler konuşulduğuna bakıp, yazdığınız içerikte mutlaka buna yer verin.
Arama motorları için değil, insanlar için yazın
Arama motoru optimizasyonu; 1993’den beri internetin kritik bir parçası. Bir araç değil. Kritik öneme sahip bir parçası. Bugün SEO olmasa internet çöplüğe dönerdi ve aradığımız şeyle ilgili kaliteli içeriklere ulaşamazdık. Google, Standford Üniversitesi’nde Larry Page tarafından tanıtıldığı günden beri SEO günümüzde kritik öneme sahip bir konumda.
Yahoo, MSN, AltaVista gibi alternatif arama motorları bu devasa bilgi denizinde aradığımız şeyi bulmamıza yardımcı oldu. Ancak doğrusunu söylemek gerekirse o zamanlarda bile insanlar arama sonuçlarının kötü olduğundan, spam içerik olduğundan şikayet ediyordu. 1998’de insanlar farklı alternatifler aramaya başladı.
İşte bu yüzden 1998’de Eric Schmidt şöyle bir şey söylemişti: İnternetin geleceği büyük bir tartışma konusu. Yıllar sonra internette bir şey aradığınızda daha hızlı sonuç alacaksınız ve daha ilgili sonuçlar göreceksiniz. Aslında haklı da çıktı. Bu arada Eric Schmidt kim diye soracak olursanız Alphabet’in yönetim kurulu başkanı ve şu anda dünyada ilk 100 milyarderin arasında.
Dediği gibi de oldu. İnsanlar doğru içerikleri seçmeye başladıktan sonra arama motorları bu seçimleri kaydetti ve zaman içerisinde insanların neyi aradığını tahmin etmeye başladı. Çünkü insanlar içeriğe değil, deneyime önem veriyorlar. Anahtar kelimeye göre ilk sırada bir websitesi çıksa da insanlar deneyimlerine dayalı başka bir sayfayı tercih ederler. Dolayısıyla organik arama sonuçlarında içeriğinizin başarılı olmasını istiyorsanız önce insanlara sonra arama motorlarına göre yazmanızı tavsiye ederim.
Hedeflenecek en iyi anahtar kelimeleri belirlemek için anahtar kelime araştırma aracını kullanın
Anahtar kelime araştırması “hayatta en sevmediğim şeyler” listemde ilk sırada gelir. Eğer bir içerik yazacaksanız bunu yapmadan olmaz. SEO sürecinde önemli bir adım. Gerekli bir adım ama çok sıkıcı bir şey. Ama gereki. Kullanacağınız kelimelerin hangisinin rakiplerinizin web sitesine trafik çektiğini bilmeden ilk sıraya çıkacak içerik yazmak imkansızdır.
Bunun için ücretli araçları kullanmanıza da gerek yok. Piyasa da ücretsiz birçok anahtar kelime araştırma aracı var. Birini seçin ve yan anahtar kelimeleri ve benzer kelimeleri mutlaka öğrenin.
On-Page optimizasyonuna yardımcı olması için LSI yani Gizli Anlamsal İndeksleme Anahtar Sözcüklerini kullanın
Sayfa içi optimizasyon nedir? Anahtar kelime araştırmalarımızı yaptıktan sonra Google'ın hazırladığımız içerikte bahsettiğimiz konuyu bilmesi ve bizi rakiplerimizden daha üst sıralarda yer alması için yaptığımız anahtar kelime optimizasyondur. Örneğin, biraz önce bahsettiğim anahtar kelime araştırmasını yaptıktan sonra kış lastiği kelimesini hedeflemek istediğimi varsayalım. Zor bir kelime ve inanılmaz bir arama hacmi var. Çünkü bunlar sadece popüler değiller aynı zamanda insanlar onları kış lastiği almak zorunda.
İçeriğim şöyle görünebilir:
Bence kış lastiği çok önemli çünkü onları sadece arabanızda değil, bahçenizde saksı olarak bile kullanabilirsiniz. Kış lastikleri dış yüzeyi tırtıklı olan ve lastik hamuru diğerlerinden farklı olan bir lastik türüdür.
Evet işte tam olarak bunun gibi farklı örnekleri vermeniz gerekiyor. Kış lastiği hakkında birkaç farklı cümle yazıp birkaç anahtar kelime vermek yeterli olmuyor.
Google’ın içeriğimde ne söylemeye çalıştığımı anlamasına yardımcı olmam gerek. Ayrıca bunları kullanırken dikkat edin. Aşırı kullanırsanız fayda yerine zarar getirebilir.
İçeriğinizi sosyal medya ve diğer kanallar aracılığıyla tanıtın
İçerik yazıp, bunu sosyal medyada paylaşmamak defter olarak tuttuğunuz günlüğünüze yazmakla eşdeğerdir. Çekmecenizdeki günlüğü kim okuyabilir? Kimse okuyamaz. Eğer içeriği paylaşmazsanız ve tanıtmazsanız onu okumanın bir yolu yok. İçeriğinizi gören ve ve etkileşime giren insan sayısı arttıkça arama motoru sıralaması daha fazla artacaktır.
Aslında burada bir eleştiri de yapmak istiyorum. Bazı yeni web sitelerin anahtar kelime araştırması yapmadan, sayfa içeriklerini optimize etmeden, ve sayfalarını tanıtmadan ilk sayfalara çıktığını görüyorum. Bu da aslında artık SEO’nun suyunun çıktığı anlamına gelir. Bu böyle mi devam edecek? Hayır! Sosyal medya paylaşımına ve tanıtımına kesinlikle yatırım yapın. İlerde ve günümüzde faydasını göreceksiniz.
Performansı izleyin ve gerektiğinde değişiklik yapın
İçeriği yorumlamak bence bir sanat. Veriye dayalı olduğu için teknik bir iş gibi gözüküyor ama o verilere bakan herkes aynı şeyi göremez. O yüzden bence içerik sonuçlarını yorumlamak bir sanattır. Tekil ziyaretçi sayısı, web sitenizde geçirilen ortalama süreyi, coğrafi konumu ve diğer verileri inceleyerek neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını yorumlamaya çalışın.
Bunun için Google Analytics kullanın ve emin olun istediğiniz sonuçları alacaksınız.
Son olarak, Google'ın arama algoritmalarını her zaman güncellediğini unutmayın; bu, sayfa içi SEO stratejinizi de güncel tutmanız gerektiği anlamına gelir. Bir uzman gibi hareket ederek içerik yazma kalitesini arttırın.
Ayrıca uzman olmak isteyenler için mükemmel bir kursum var. Adı "İçerik Yazarlığı eğitimi" ve bu eğitimde içerik yazma hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğretiyorum. İlgi çekici blog gönderileri, SEO dostu makaleler ve diğer içerikleri nasıl yazacağınızı öğreneceksiniz! Bu eğitim, şimdiye kadar onbinlerce mezun verdi ve birçoğu freelance veya kadrolu olarak işletmeler için içerik üretiyor.
Herhangi bir içeriğin nasıl yazılacağına dair adım adım talimatlarımı izlerseniz, bundan 30 gün sonra hayatınızın eskisinden tamamen farklı olacağını göreceksiniz. Öğrenciler blog yazıları veya web sitelerinde içerik yazarak, freelance olarak ciddi paralar kazandılar ve bu kurs size bunu nasıl yapacağınızı gösteriyor.
İhtiyacınız olan şey bir bilgisayar ve internet.
Marmara Üniversitesi Bilişim Teknoloji Doktorası yapan Dalgalıdere, uzun süren gazetecelik deneyiminin ardından Mustafa Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak görev almıştır. Halen dijital alanda çalışmalar yapmakta ve bilişim ve içerik üzerine eğitmenlik yapmaktadır.