Mimarların Okuması Gereken 10 Kitap
Kitap Adı | Yazar | Konu |
---|---|---|
Kent İmgesi | Kevin Lynch | Kent yaşamının imgeselliği üzerine, ideal kent düzeni konularında derinlemesine incelemeler |
Kültür Sanat Mimarlık | Prof. Dr. Bülent Özer | Kültür ve uygarlıklar ile mimari kavramlarının analizi, mimari sorunların ele alındığı bir çalışma |
Yaşanan Mimari | Steen Eiler Rasmussen | Geniş bir coğrafyada yapılan çeşitli mimari çalışmaların ve kavramların ele alındığı bir derleme |
Görme Biçimleri | John Berger | Bir imgenin algılanışı ve etki bırakan faktörler üzerine başyapıt bir çalışma |
Bir Mimarlığa Doğru | Le Corbusier | Modern mimarlığın temellerinin ve kalıplaşmış mimarlık biçimlerinin kritik analizi |
Adolf Loos: Mimarlık Üzerine | Adolf Loos | Loos'un mimarlık kavramına dair yazılarının bir araya getirildiği analitik metinler koleksiyonu |
Sanatın Gerekliliği | Ernst Fischer | Sanatın tarihsel gelişimi ve toplum yapılarıyla olan ilişkilerinin ele alındığı bir inceleme |
Modüler Mimarlık | Ersin Alok | Modüler yapıların ve onların etkili kullanımlarının tartışıldığı bir rehber eser |
Antik Yunan'da ve Roma'da Mimarlık | Roland Martin | Antik Yunan ve Roma dönemlerinin mimari yapılarının ve tekniklerinin ayrıntılı bir şekilde incelendiği bir çalışma |
Akdeniz Evleri | Jean Dethier | Akdeniz bölgesi mimarisinin kavramsal ve uygulamaya dair ayrıntılarının anlatıldığı bir inceleme |
Mimarlar tarihi, kültürleri ve çevreyi incelerler. İncelemeleri üzerinde yeni yapıların inşaat sürecini yönlendirirler. Barınmanın en temel ihtiyaç olduğunu düşünürsek mimarlık, en eski mesleklerden denilebilir. Yaşadığımız konutlardan, okullardan, hastanelere kadar yapılar mimarlık mesleğinin çalışma alanındadır. Peki, kendilerini geliştirmeleri için ne yapmaları gerekir?
Mimarların Okuması Gereken Kitaplar
Yazının devamında mimarlık ile ilgili 10 kitap önerisi göreceksiniz. Bu kitapların bazılarını sadece hobi olarak bile okuyabilirsiniz. Mimarlığa ilgi duymanız yeterli.
Kent İmgesi - Kevin Lynch
Kentte yaşamanın aslında bir imgelemde yaşamak olduğunu unuttuğumuzdan bahsediliyor. Kentin sokakları, bulvarları, tarihi binaları, köprüleri hep bir olayı pekiştirir gibiler. New Jersey, Los Angeles gibi bilinen kentlerden yola çıkılmış. Kentin düzeni, kentin nerelerinin insanların dikkatini çektiğinden bahsedilmiş. Kente, kentlinin gözünden bakarak incelemeler yapmıştır. En önemlisi de ideal kent düzeninin nasıl olması gerektiği anlatılmış. Kitaptan, zihnimizde kenti nasıl imgeleyebileceğimizi öğrenebiliriz.
Kentin yapısı tam olarak nedir? Yaşadığımız kentle ilgili edindiğimiz imge hangi duyarlılığın ürünüdür? Aynı yerde iki kere kaybolmak mümkün müdür? Kent tarihinin, kişisel tarihimize eşlik ettiğini söyleyebilir miyiz? Gibi sorulara cevap arar. Kent İmgesi kitabı 2016 yılında basılmıştır ve 215 sayfadır.
Kültür Sanat Mimarlık - Prof. Dr. Bülent Özer
Bu kitapta kültür ve uygarlıklardan bahsedilir. Estetik nedir? Sanat nedir? Günümüzde sanatın toplumsal yapı ve gelişimdeki yeri neresidir? Gibi sorulara cevap aranır. Ayrıca kitapta şunlardan bahsedilir;
Mimari kavramının tanımı ve sınırları
Geçmişten günümüze mimarinin gelişimi
Mimaride iç-dış ilişkisi ve cephe sorunları
Mimaride tarihsellik ve geleneksellik
Mimarlıktaki eğitim sorunları
Mimaride üslup
Gecekondu sorununun mahiyeti ve çözümü
Kültür Sanat Mimarlık kitabı 2018 yılında basılmıştır ve 480 sayfadır.
Yaşanan Mimari - Steen Eiler Rasmussen
Temelden başlayıp birçok kavramdan bahsetmiş. Derslerde anlatılan birçok örneği bu kitapta bulmak mümkündür. Kitap 10 bölümden oluşmuştur. Bazen görsellerle desteklenmiş, bazen de örneklerle pekiştirilmiştir. Bu kitabın en güzel yani okumak için mimar öğrencisi ya da mimar olmanıza gerek yok. Mimarlığa veya sanata karşı azıcık ilginiz bile varsa okuyabilirsiniz. Çok temel şekilde anlatılmış. Sade ve yalın bir dil kullanılmış. Zaten yazarın amacı da mimarlık mesleğinin dışındakilere mimarlığı anlatmakmış. Bunu güzel şekilde de başarmış.
Yüzyıllar boyunca gerçekleştirilmiş mimari çalışmalar anlatılıyor. Yazar çay fincanlarından başlayıp Pekin’deki Kış Sarayı’na kadar incelemiştir. Danimarka, Japonya, Hollanda gibi birçok ülkeden de bahsetmiştir. Bunları okurken de çok değerli mimarlarla bir yolculuğa çıkmış gibi hissedeceksiniz. Dünyaya bakış açınız, çevreyi algılayışınız değişecek. Hele de bu kitabı okuduktan sonra bahsedilen yerlere giderseniz şahane. Çok anlamlı geziler sizi bekliyor olacak. Yaşanan Mimari kitabı 2016 yılında basılmıştır ve 248 sayfadır.
Görme Biçimleri - John Berger
Bir imgeyi algılayışımız bizim görme biçimimizle ilgili. Görme biçimimizi etkileyen düşünsel, fiziksel birçok etken var. Bu yüzden bir imge herkeste farklı etkiler bırakabilir. Yazar, eleştirel bakış açısı, sanatsal bakış açısı gibi bakış açılarıyla incelemeler yapmış.
Kitap toplam 7 denemeden oluşuyor. Denemelerin bazılarında yağlı boya tabloları üzerinden konuşmuş. 1970’lerden bugüne yağlıboyaların reklamlara dönüşümünden bahsetmiş. Görme Biçimleri kitabı 2016 yılında basılmıştır ve168 sayfadır.
Bir Mimarlığa Doğru - Le Corbusier
Yazar, mimarlığın ardında yatan gerçekliğe ulaşmaya çalışmıştır. Sonuçta ise modern mimarlığa ışık tutan bu kitap ortaya çıkmıştır. Mimarların kalıplaşmış formlarını bırakmalarını istiyor. Kalıplaşmış formların artık anlamlarını yitirdiğini söylüyor. Mimarlık aslında geometrik şekillerin kusursuz bütünleşmesiyle oluşuyor. Kitapta geçmişe gidip, nereden nereye geldiğimizi öğrenebiliriz. Bu sayede belleğimiz tazelenecek ve daha iyi çözümlemeler yapabileceğiz. Bir Mimarlığa Doğru kitabı 2015 yılında basılmıştır ve 336 sayfadır.
Adolf Loos: Mimarlık Üzerine
Yazar bu kitapta dürüst bir şekilde mesleğini anlatıyor. Yalın ve sade bir dille yazıldığı için oldukça anlaşılır bir kitap. Adolf Loos’un mimarlık üzerine yazdığı yazıları bir araya getirmesiyle oluşmuş. Yani kitap parça parça yazılardan oluşuyor. Zamanında “Süsleme suçtur.” cümlesiyle çok yanlış anlaşılmış. Anlatmak istediği artık yeni süsleme icat edilemeyeceğiymiş. Yeni icat edilecek olan süslerin yalnızca taklit olacağını söylemek istemiş. Mimarlık Üzerine kitabı 2017 yılında basılmıştır ve 224 sayfadır.
Sanatın Gerekliliği - Ernst Fischer
Sanatın geçmişten günümüze doğumu, büyüyüşü ve gelişimi anlatılmış. Çeşitli sanatlarla değişik toplum yapıları arasındaki ilişkiler incelenmiş. Geçmişte daha sağlıklı ve işlevsel sanat yapıtlarından örnekler verilmiştir. Bu yapıtların gelecekteki sanat eserlerine ve sanatçılara nasıl yön verebileceğini anlatmış. Birçok olayı inceleyerek nasıl bugüne geldiğimizden bahsetmiş. Bunu yaparken de Kafka gibi sanatçıları yeniden değerlendirmiş. Sanatın Gerekliliği kitabı 1995 yılında basılmıştır ve 223 sayfadır.
Tenin Gözleri - Juhani Pallasma
Zihinsel gelişimi arttıracak, bakış açınızı farklılaştıracak bir kitap. İnce bir kitap. Rönesans dönemi ve modern dönemden bahsedilmiş. Gölge, ışık, mimari mekân gibi kavramlar güzel bir şekilde işlenmiş. Mekân ile diğer duyularımız arasındaki ilişkiyi anlatıyor. Sadece görme duyusu ile bakılmaması gerektiğini vurguluyor. Dünya deneyimimiz beş duyu organımızın birleşmesiyle biçimleniyor. Oysaki günümüzde mimarlık büyük ölçüde göre ve duyma ile yapılıyor. Yazar, mimarlara ve öğrencilere mimarlık arayışında esin kaynağı olmaktadır. Kitabı okuduğunuzda dünyayı algılama biçiminiz zenginleşecektir. Tenin Gözleri kitabı 2011 yılında basılmıştır ve 90 sayfadır.
Mimarlık 101 - Nicole Bridge
Ders kitapları mimarlık ile ilgili bilgileri sıkıcı yapabilir. Bu kitap sayesinde daha eğlenceli bir şekilde bilgilenebilirsiniz. İçinde dünyanın en mükemmel binalarını bulabilirsiniz. Dünyadaki en önemli olaylar, bina stilleri ve mimarlardan bahsedilmiş. Geçmişten bugüne mimaride öne çıkmış üslüp ve yapılar var. Üstelik bunlar kronolojik sıra ile anlatılmış.
Kitapta başta konu hakkında genel bilgiler veriliyor. Birkaç paragrafta tarih özetleniyor, kültürü anlatılıyor. Sonrasında ise ayrıntıya giriliyor. Örneğin bir yapı anlatılacaksa öncelikle mimarın hayatı anlatılıyor. Sade bir dili olması sayesinde de okuması çok kolay. Bunun yanında içinde Georgia ve Yunan canlanışı gibi bina stillerini görebilirsiniz. Mimaride en ilham verici figürleri öğrenebilirsiniz. Mimarlık 101 kitabı 2016 yılında basılmıştır ve 264 sayfadır.
Mimarlığa Yolculuk - Esen Onat
Mimarlık bölümünü okumaya yeni başlayanlar bu kitaba özellikle bakmalı. Ben nereye geldim? Burada ne yapıyorum? Neler öğreniyorum? Bunları nerede kullanacağım? Gibi sorulara cevap bulabilirsiniz. Yani daha çok mimar öğrencilerine ve genç mimarlara sesleniyor. Mimarlığa geniş bir açıdan bakmayı hedefliyor. Önce kişinin kendi iç dünyasına yönelmesi gerektiğini anlatıyor. Kendi gücünü fark etmesi gerektiğini. Ayrıca bu kitabın anlaşılması da daha kolay. Mimarlık eğitimi süresince yapılan tasarımların yalnızca çıktı olmadığını anlatıyor.
Esen Onat, mimarlığın yaşamdan, farklı dallardan ve uğraşlardan bilgi topladığını belirtiyor. Daha sonra bu bilgilerin çözümlenip, değerlendiğini söylüyor. Çözümlemeleri sahip olduğunuz değerlerle karşılaştırmalısınız. Sonuç olarak ise yüreğinizle bir sanat ürününe dönüştüreceksiniz. Bu kitapta mimarlık mesleğini sürdürürken eksikliğini gördüğü ve önemsediği konuları anlatmış.
Mimarlık, yaşama amacımızın neresinde duruyor? Mimarlığın gücü nelere yetiyor? Mimarlık öğretilebilen bir şey mi? Olmazsa olmazları var mıdır? Hangi engellerin aşılması gerek? Nereden ve nasıl başlanmalı? Tasarım süreci nasıl olmalı? Gibi birçok soruya yanıt arıyor. Mimarlığa yolculuk kitabı 2013 yılında basılmıştır ve 232 sayfadır.
2000 yılında Almanya’da doğdu. Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama bölümü öğrencisi. Aynı zamanda Anadolu Üniversitesi AÖF Radyo ve Televizyon Programcılığı bitirdi. Daha 17’yim adında bir kitap yazdı ve kitabı 2019 yılında basıldı. Şimdi de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde yazılar yazıyor.