Kurumsal İletişimde Neler Değişti?
Kurumsal İletişim Uygulamaları | Geleneksel Ortamda Uygulama | Dijital Ortamda Uygulama |
---|---|---|
Kurum İmajı ve İtibarı | Raporlar, toplantılar ve basılı materyaller aracılığıyla faaliyetler ve hedefler ile ilgili bilgi verme. | Dijital platformlar aracılığıyla hızlı, verimli ve etkileşimli bilgi iletmek ve paydaşların projelere katılımını sağlamak. |
Kurumsal Kimlik ve Değerler | Basılı ve görsel materyaller, kaliteli hizmet ve etkinlikler aracılığıyla marka identitesi oluşturma. | Ayrı mikro siteler ve sosyal medya hesapları üzerinden kurumsal kimlik ve değerlerin tanıtımı. |
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri | Basında ve topluluk etkinliklerinde sosyal sorumluluk projelerinin tanıtımı. | Çevrimiçi platformlar ve sosyal medya üzerinden projelerin duyurusu ve paydaş katılımı. |
Kurumsal İç İletişim | Sözlü, yazılı ve toplantılarla iç iletişimi sağlama. | Email, web site ve diğer dijital platformlar üzerinden iç iletişimi hızlandırma ve optimize etme. |
Itibar ve Lider Yönetimi | Toplantılar, raporlar ve basın ile yapılan sağlam liderlik ve itibar yönetimi. | Online itibar yönetimi ve liderlik vasıtasıyla hızlı ve ölçülebilir geri dönüş alabilme. |
Teknoloji geliştikçe kurumsal iletişimle ilgili de yeni sorular soruluyor. Geleneksel iletişim araçları tek başına organizasyonların iletişim faaliyetleri için yeterli midir? Yeni iletişim teknolojileri, dijital trendler bir organizasyonun iletişim çabalarına nasıl katkıda bulunur?
1990'lardan sonra paydaş ilişkisine önem vermeye başlayan organizasyonlar, geleneksel halkla ilişkilerin tek yönlü iletişimine karşı, kurumsal iletişimin çift yönlü iletişim stratejileri sayesinde tüm paydaşları ile etkili iletişim ve sürdürülebilir bağ kurma olanağı buldular.
Tam da bu özellikleri ile kurumsal iletişim dijitale ayak uydurmakta zorlanmadı. Tüm paydaşlarını dijitalde bulan organizasyonlar, dijital iletişim stratejilerini geleneksele entegre ederek stratejik iletişim planlarını oluşturdular.
Kurumsal İletişim Nedir?
Kurumsal iletişim bir kurumun stratejik hedeflerine ve hedef kitlelerine yönelik yaptığı tüm kurum içi ve kurum dışı iletişim çalışmalarıdır. Kurumun imajı, itibarı, kurumsal kimliği, değerleri, algısı tüm bu çalışmaların odak noktasını oluşturur.
Bu çalışmalar ile organizasyonlar çalışanlarına, yatırımcılara, rakiplerine, tedarikçilerine, devlete ve kurumlara kendini anlatır, takdir ve beğeni toplamaya ve olumlu imaj oluşturmaya çalışır. Daha önce sınırlı geleneksel iletişim araçları ile yapılan bu çalışmalar dijital ile daha hızlı, verimli, etkileşimli bir hal aldı.
Dijital İletişim
Artık firmalar kurumsal sosyal sorumluluk projelerini, sponsorluk çalışmalarını, liderlik, kurumsal ve online itibar yönetimi çalışmalarını dijitalde anında paydaşları ile paylaşabiliyor ve hızlı bir şekilde ölçülebilir geri dönüşümler alabiliyor hatta paydaşlarının da bu projelere katılmasına olanak sağlayabiliyorlar.
İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası
Dijital iletişim öncesi, kurumsal iletişim çalışmaları sözlü, yazılı ve görsel araçlarla sağlanıyordu. Yüz yüze iletişim, mail iletişimi, toplantılar, raporlar iletişim kaynaklarını oluşturuyordu ve tüm paydaşları aynı anda bilgilendirme, etkilişime geçme, geri bildirim alma, paydaşları projelere dahil etmede etkin ve verimli olunamıyordu.
Geleneksel iletişim araçları hala kullanılan araçlar olmakla beraber dijital araçlar ile entegresi kurumun paydaş ve hedef kitlesi için yapılacak tüm iletişim çalışmalarında verimlilik kazandırmıştır.
Dijital iletişim, kurumsal iletişimde tam da paydaş iletişiminin etkin yönetilebidiği, kurumun hedef ve amaçlarından paydaşları heberdar edebildiği, ölçülebilir geri bildirimler alarak anında strateji planlarında revizeler ve eklemeler yapabildiği ortamlar sağlamıştır.
Hangi Araçlar Kullanılıyor?
Kurumsal Web Siteleri: Bir organizasyon hakkında bilmek istediğiniz kurumsal tüm bilgilere, haberlere, duyurulara kurumsal web sitelerinden ulaşabiliyor ve hatta iş başvurularını yapabiliyoruz. Kurum itibarı ve imajına yönelik tüm projeleri, görsel ve videoları, faaliyet ve sürdürülebilirlik raporlarına kadar ulaşarak yatırımcı ilişkilerini bile yönetebiliyoruz. İnsan kaynakları politikalarımızı işveren olarak duyurabiliyoruz.
Mikrositeler: Özel projelerimiz, yeni ürün ve hizmetlerimiz, sponsorluk ve kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz için ayrı mikro siteler kurarak özel iletişim alanları oluşturuyor, anketler yapabiliyor, görsel ve videolarla paydaşlarımızın ilgisini çekiyor ve etkileşim sağlıyoruz.
Kurumsal Bloglar: Bir kurumsal blog kurum hakkında konuşulanların duyulacağı ve gerektiğinde doğru bilgi ile konuşulanlara müdahale edebileceği bir araç niteliğindedir. Kurumu ilgilendiren bir sohbeti, güncel ve doğru bilgiler vererek etkilemek, kuruma insani bir yön katmak, arama motorlarında yüksek sonuçlar getirmek böylece marka bilinirliğini ve güvenirliliğini artırmak ve müşteri ilişkilerini geliştirmek, öneri, şikayet ve geri bildirimleri hızlı biçimde almak gibi durumları gerçekleştirmenin etkin ve ucuz bir yolu olabilmektedir. Organizasyon üst yönetimi, bloglar ile kurumun vizyonunu çalışanlara ve paydaşlara iletebiliyor, CRM için önemli bir bilgi tabanı sağlayabiliyor.
Sosyal Medya Araçları: Etkili ve ölçülebilir içerik yaratma kabiliyeti olan sosyal medyayı kullanan organizasyonlar, paydaş ve müşteri ilişkilerinde iletişimin değerini fark etmişler, sosyal medya departmanları kurarak sosyal medya uzmanlığı yapabilecek kişiler yetiştirmeye yönelik çabalara girmişlerdir. Dijital iletişim ajansları veya istihdam ettikleri uzmanlar ile sosyal medya araçlarını kurumlarını tanıtmak, markalarını teşvik etmek, müşterilerin ilgisini çekmek ve marka ilişkileri oluşturmak için kullanıyorlar.
Kurumsal İletişim bir organizasyonun kısaca kurum içi ve kurum dışı iletişim faaliyetlerini, kurumsal yayınlarını (faaliyet raporları, dergiler, sürdürülebilirlik raporları vb.), kurumsal sosyal sorumluluk projelerini ve sponsorluk çalışmalarını, itibar ve lider yönetimini, kriz yönetimini, kurumsal kimlik çalışmalardan oluşan tüm iletişim çalışmalarını, stratejik iletişim planlama doğrultusunda, dijital ve geleneksel iletişim araçlarını entegre ederek tüm paydaş ve hedef kitleleri ile paylaşmaktır.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.