Kişisel Markalaşma İçin Neler Yapıyorsunuz?
Konu Başlığı | Açıklama | Örnek |
---|---|---|
İmaj Oluşturmanın Önemi | İmaj özden gelen bir duruştur ve içten dışa oluşur. İmaj, özündeki saf insanlığı bulmayı hedefler. | Ele kalem almayı meşhur eden Turgut Özal, bu duruşu ile imaj oluşturmuştur. |
Rol Modelin Etkisi | İş hayatında imaj oluştururken bir rol model olabilir. Bu genellikle kıdemli yönetim pozisyonlarındaki kişiler olur. | Özgün bir marka yaratırken bir rol modelin duruşu, söylemleri ve vücut dili gözlemlenebilir. |
Etkili İmajın Bileşenleri | İmaj oluşturmak sadece görüntü ile ilgili değildir, burada algı yönetimi, marka yönetimi ve etkili iletişim de yer alır. | Sosyal medyada profesyonellik, etkili bir imaj oluşturmanın önemli bir parçasıdır. |
Kişinin İtibarını Yönetme | İtibar, kişinin kendi imajını yönetmesi anlamına gelir. Doğru bağlantı kurmak ve itibar yönetimi, imaj oluşturmanın önemli bir parçasıdır. | Pandemi dönemi, kişilerin kendi itibarlarını yönetmeleri için bir fırsat olmuştur. |
Dijital İtibar Yönetimi | Dijital itibar, dijital kimlik oluşturma ve online itibarı yönetme anlamına gelir. CV'nin doğru bir yansıması ve sosyal medya etkinlikleri önemlidir. | Uzmanlık alanlarıyla ilgili yazılar yazmak, dijital itibarı arttırmada etkilidir. |
Kişisel Markalaşma Süreci | Kişisel marka oluşturma süreci, kişinin kendi değerlerinin farkında olmasıyla başlar. Değerler kişinin markasını belirler. | Kişisel marka oluşturmayı hedefleyen biri saygılı, bağlı ve çalışkan olabilir. |
Kişisel Markanın İlerlemesi | Kişisel marka, zamanla gelişir ve genellikle belirgin bir amaç etrafında şekillenir. Bu amaç, kişinin motivasyonunu ve yönünü belirler. | Bir kişinin kişisel markası, yardımseverliği ve çevresine değer katacak projeler yaratmayı içerebilir. |
Özgünlük Değeri | İmaj oluştururken herkesin kendine özgü bir tarafı olması önemlidir. Rol model alınan kişinin etkisi dikkate alınabilir fakat çoğunlukla özgünlük işin içinde olmalıdır. | Kendi tarzını keşfetmiş, ortaya çıkan trendlere uyarak değil kendi özgünlüğünü yansıtarak imaj oluşturan bir kişi. |
İtibar Nasıl Arttırılır? | İtibarı arttırmanın yolu doğru ve sürekli bağlantılar kurmaktan ve uzmanlık alanlarıyla ilgili bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmaktan geçer. | LinkedIn'de aktif olan ve bilgi paylaşımında bulunan bir kişi, profesyonel networkünü genişletme ve itibarını arttırma konusunda avantajlıdır. |
Önemli Olan İmaj veya İtibar? | İmaj ve itibar birbirini tamamlayan iki kavram olup, birinin olmaması diğerini zayıflatır. Kişinin dış görünüşü (imaj) ve toplum içindeki saygınlığı (itibar) bir bütün oluşturur. | Giyim-kuşamına özen gösteren birini düşünün, ancak ahlaki ve etik değerlere sahip olmayan bu kişi, toplum nezdinde itibar kazanamayacaktır. |
İmaj ve Algı Yönetimi Eğitmeni Burcu Topçu Ekelik ile sosyal ve iş hayatında kişisel marka oluşturma adımlarını ve kurumsal itibar arttırma yöntemlerini konuştuk. İş hayatında imaj ve itibar yönetimi anlattı.
Burcu Topçu Ekelik Kimdir?
Profesyonel koçluk, eğitmenlik ve danışmanlık yapıyor. Enstitüde; Zaman Yönetimi, Duygusal Zeka ve Hayır Diyebilmek eğitimlerini veriyor. Uzun dönem eğitimlerinde ise İmaj ve Algı Yönetimi, Koçvari Liderlik ve Kendi Kendine Koçluk Eğitimleri var. Antalyalıyım ve eski bir finansçıyım. Dokuz Eylül Üniversitesi Satış Yönetimi, Anadolu Üniversitesi İşletme ve şimdi üçüncü üniversitede Sosyoloji ile devam ediyorum. 17-18 yıllık kurumsal iş geçmişim var. Sorasında dinlemeye, anlamaya ve biriktirdiklerimi paylaşmaya yönelik yol çizdim kendime. 10 ve 5 yaşlarında iki oğlum var. Paylaşımlarını sürdüren ve geliştiren bir insan.
İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu
İlgili eğitim: Liderlik Kursu
Münevver Birol: İmaj oluşturmak deyince hemen göze bir kemik çerçeveli gözlük, ele bir kalem ve ceket- gömlek ikilisi üste alınıyor.
İmaj Oluşturmak Nedir?
İmaj özden gelen bir şeydir. İçten dışa doğru oluşur. Bir gözlük sadece kişiyi sadece biraz daha ciddi gösterir. İmaj dediğimiz şey kendiyle bir arada olması. Özündeki saf insanlığı bulma tarafı aslında. İmaj olduğun hal, iş yaşamı ve özel yaşamını kapsıyor. İnsanlar hep bir şeylere sahip olmak ister. Bu işin bir de modası ve trendi var. Gözlük ve takım elbise trend şeyler. Ciddi görünüm var. Ancak siz ciddi değilseniz çok anlamlı değil.
Bankacılığın bana öğrettiği bir şey var; çok sevdiğimiz müşterilere teminat mektubu verilir. Ben bu müşteriyi tanıyorum, bu müşteri bu işi yapar ve arkasına kendi imajını koyar. O firmaya verdiği teminat mektubu önemlidir. İmaj da tam olarak sessiz teminat mektubudur. Dışımız ne ise içimiz de o olmalı. Ele kalem almayı Rahmetli Turgut Özal meşhur etmiştir. Asıl imaj beden dilidir. Bakışlarınız, kelimeleri kullanırken ki samimiyet. Özdeki imajı bulmak “ben kimim?” sorusunu sormak gerekiyor.
İmaj Oluşturabilmek İçin Birini Rol Model Mi Almak Lazım Yoksa Özgün Mü Olunmalı?
İş hayatı için bir rol model olmalı. Bu rol model genelde yöneticiler olur. İmaj bugünkü halimiz değil 5 yıl sonraki halimizdir. Bazı yöneticiler gerçekten rol modeldir. Koçvari lider dediğimiz cesaret ve ilham veren tarzda. Özgünlük mutlaka olmalı. Rol modelden iş yaşamındaki duruşunu, söylemlerini, vücut hareketlerini gözlemlemek. İmajın içten ve sürdürülebilir olması önemli.
Başarılı ve Etkili Bir İmaja Sahip Olmanın Yolları Nelerdir? Kurumsal İtibar Nasıl Arttırılır?
Yolun başında olanlar çok şanslı. Z kuşağı çok şanslı. Her şeyi çok rahatlıkla görebiliyorlar. Üniversitede okuyanlar için hedefimiz olmalı. 5 yıl sonra kendini nerde görüyorsun? İmaj belirlerken de çok doğru bir soru. Yolun başında olan gençlerimize söyleyebileceğim tek soru da bu tarafı sormalı. Aynı şeyi çalışanlar için söyleyeceğim. Yine aynı soru, kendimi 5 yıl sonra nerede görmek istiyorum? Oradaki sonuç bir mesaj veriyor. Sonrasında bunu altı dolmaya başlıyor.
Temel nokta şu; imaj tek başına bir şey değil. İşin içinde bir de algı yönetimi var. Nasıl algılanıyorum? sorusunu sormak gerekiyor. Algı yönetimi, marka yönetimi de işin içinde. Hepsini toparladığımızda imaj oluşuyor. Etkili iletişim nasıl kurulur? Yazı dilinde iletişim nasıl olunur? değerlerini çıkarıp bir vizyon belirlediklerinde ve bu değerlerle ilgili misyon belirlediklerinde %20’lik kesim tamamlanmış olur. İş dünyası için LinkedIn çok önemli. Yaptığımız her şey profesyonelliğimizi gösteriyor. Sosyal medyada ne yaptıkları da önemli. Yolun başındakilere ulaşabildikleri herkese ulaşmalarını öneriyorum. Sosyal projelerin içinde yer almalarını öneriyorum.
Duygu Yıkıcı Durumlar Gibi İmaj Yıkıcı Durumlar Var. İmajı Ne Zedeler?
İmaj yıkıcı durumları dış görüntü gibi algılıyorlar ama görüntü toparlanır. İtibar tarafında doğru bağlantı kurmak ve doğru itibar yönetimi yapmak önemli. İmaj dediğimiz şey kişinin kendi itibarını yönetmesidir. Pandemi kurumsal itibar yönetimin en güzel tarafıydı. Kurumsal yapının çatısı altında çalışıyor olabiliriz, hayat bizi başka erlere çevirebilir. En önemli nokta kendi itibarını oluşturmaktır. Bunun en iyi yolu da doğru bağlantı kurmaktır. İyi bir itibar kazanmak istiyorsanız, uzmanlık alanlarınızla ilgili yazılar yazın. CV sadece görüntü, doğru bir yazı ile ne bildiğinizi anlatabilirsiniz. Kendine doğru bir dijital kimlik bulmak gerekiyor, dijital itibar bu aslında.
CV tarafında fotoğrafın önemli olduğu söyleniyor. Çünkü mesaj veriyoruz. Değerlerinizi yazın diyorum. Her şey deneyim demek değil. İmaj yaratacak CV’de sosyal bir paylaşım, bir proje, başlanıp bitirilmiş bir proje çok güzel olur.
Kişisel Markalaşma Nasıl Başlar ve Nasıl İlerler?
Kişisel markalaşma, kişinin kendi değerlerini bilmesiyle başlar. Saygılı olmak, bağlı olmak, çalışkan olmak gibi. Kişinin onu domine eden güçlendiren özelliklerini bulmasıyla başlar. Neden ben marka olayım? O nedeni bulmak demek, o misyonu bulmak demektir. Markanın arkasında bir şeyi satmak için göstermek vardır. Neden benimle çalışsınlar? Nasıl bir fayda yaratacağını yazabilirler. Sonrada bu faydalarla, değerlerle 5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun? Yolun sonunda nasıl bir tablo var. Onu yapmak için şuanda neye ihtiyacın var? Marka bir hatırlatıcı, kişiyi yolda tutan ve değerlerini hatırlatan. Belirledikten sonra dijital ayak izleri bırakmaya geliyor. Bizi yansıtan bir hikaye olmalı. Kişisel markanın en önemli noktası özdeki süreç: öz imaj.
Kalabalık Bir Çalışma Ortamında Nasıl Parlayabilirim?
Duruş ve giyim sitili kişinin kendi ışığın yansıtmasıdır. Adabıyla giyinmek güzel. Rekabet sadece giyimle değil, bilgiyle de yapılıyor. Duruşumuzla, bilgimizle, dışarıya yansıttığımız rengimizle mücadele edebiliriz. En iyi rekabet alanının yapılan iş olduğunu düşünüyorum. Yapılması gereken işin ne kadarını yapıyorum? Bu işi yapmak için ne kadar çaba harcadım.
Rekabette kimin ne kadar fayda sağladığı önemlidir. Rol model olursunuz, iletişim tarzıyla olur, uzmanlığınızla yapılması gereken işi, yapılması gereken, sürede, yapılması gereken kaynaklarla, yapılması gereken doğrulukla yaparsınız. En güzel rekabet budur. Tek rakibim kendim demek, içindeki tutkuyu çıkarmaktır.
Satış Alanında Çalışanlara İmaj ve Kişisel Markalaşma Konusunda Neler Önerebilirsiniz?
Satış en zor imajın oluşacağı yerdir. Pazarlamanın 4P’si var: Ürün, yer, fiyat ve tutundurma. Satış da bu 4P üzerinden. En önemli nokta bu 4P’yi iyi harmanlayabilmek. İyi satışçı iletişim dilinin ürüne ve müşteriye göre değiştirmelidir. X bölgesinde çalışıyorsanız, ihtiyaçları ve tavırları biliyor olmanız gerektirir. Ürüne benzemek de gerekiyor. Diyelim ki su arıtma cihazı satıyorsunuz, su arıtma cihazı bir şeyin içinde saf olanı getirir. Siz de karşıdaki kişiye saf olanı getirecek imajı takınmalısınız. Sattığımız ürünün arkasındaki faydayı imaj olarak giymek. İnanmadığınız hiçbir şeyi satamazsınız. Satış yoktur, müşteri alır. İkna yönetimi, siz satmazsınız, karşı taraf alır.
Anadolu Üniversitesi - İşletme/Lisans eğitimi almıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi - Satış Yönetimi/Ön Lisans alanında eğitimini tamamlamıştır.