AnasayfaBlogKişisel Gelişim ve Kitaplar
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Kitaplar

24 Eylül 2018
Genç bir kadın oturma odasında bir kanepede oturmuş, ciltli büyük bir kitap okumaktadır. Üzerinde beyaz bir tişört, mavi kot pantolon ve beyaz spor ayakkabılar var. Saçları at kuyruğu şeklinde arkaya toplanmış. Hafifçe öne eğilmiş, kitabı elinde tutuyor ve dikkatle metne odaklanıyor. Okurken gözleri hafifçe kısılıyor. Bacak bacak üstüne atmış ve ayaklarını kanepenin kenarına dayamış. Kitaba derinlemesine dalmış gibi görünüyor. Arkasında bir pencere var ve dışarıdan gelen ışık odanın içine süzülüyor.
Kitap AdıKonuFayda
Pardon, Ben de Kişisel Gelişebilir miyim?Kişisel GelişimKendini tanıma ve potansiyelini keşfetme
Güçlü Yanlarını KeşfetGüçlü ve zayıf yönlerKendine güvenin artması ve yeteneklerin farkına varılması
Etkili İletişimİletişim ve ikna yetenekleriDaha etkili ve ikna edici bir iletişim stili edinme
Başarıya Giden YolBaşarı kriterleri ve alışkanlıklarKişisel ve mesleki başarıyı artırmaya yönelik bilgiler kazanılması
Stresle Başa Çıkma YollarıStres yönetimiStresle daha sağlıklı bir şekilde başa çıkabilme
Zaman YönetimiVerimlilik ve zaman yönetimiZamanı daha etkin kullanabilme ve üretkenliği artırma
Motivasyon Nasıl ArtarMotivasyon teknikleriKişisel motivasyonu yükseltme ve hedeflere ulaşma
Takım ÇalışmasıGrup dinamikleri ve liderlikTakım içinde daha etkin rol alabilme ve liderlik yeteneklerini geliştirme
Finansal ÖzgürlükPara yönetimi ve tasarrufEkonomik bağımsızlığı sağlama ve maddi hedeflere ulaşma
Sağlıklı YaşamSağlık ve wellnessFiziksel ve ruhsal sağlığı koruma ve iyileştirme

Pardon, Ben de Kişisel Gelişebilir miyim?

Aynı yolda yürüdüğünüz sıradan bir gün. Her zaman geçtiğiniz kalabalık sokaktan geçiyorsunuz. Dünkü ve hatta önceki günkü aynı yüzleri görüyorsunuz. Alışık olduğunuz ışıklı kitapçının önünden geçerken bir değişim fark ediyorsunuz. Peki, sizi bu monotonluktan sıyırabilecek kitap vitrininde neler olurdu?

Koşuşturma, telaş, iş yetiştirme, ödev yapma, okula yetişme... Hayatımızın yarısı ya bir yerlere yetişmeye ya da bir işi yetiştirmeye çalışmakla geçiyor. Yaşadığımız büyük binaların, ofislerin ve betonun arasında hepimizin kurduğu küçük bir kaçış noktası var. Belki bir balkon belki bir yeşil alan belki de sessiz bir kafe. Oraya gitmeye, sorunları o alanın dışında bırakmaya ve kısa da olsa nefes almaya ihtiyacımız var. Tıpkı bizi bu dünyadan koparıp milyonlarca alternatif dünyadan birine anında atabilen kitaplar gibi. Bir gün Mordor’un dik yamaçlarında savaşırken, bir gün Hogwarts’ın koridorlarında gezebiliyoruz. Bir hafta önce güçlü, güzel ve halkı uğruna savaşan bir kadınken, bir bakıyoruz ki zekasını para kazanmaya adamış çakal bir borsacıyız. Aslında ışınlanma çoktan bulundu da, biz bazen koşturmaktan bunu unutuveriyoruz.

Yazar mısınız Yoksa Yazarcık mı?

Günümüzde kitap yazmak ile yazarlık arasında çok büyük bir uçurum var. Eskiden kitap yazıcıları ‘yazar’ olabiliyorken; şimdikiler sadece ‘kitap yazan kişi’ olarak kalıyor. Eminim ki, sadece kapağını beğendiğiniz için elinize alıp, konusuna bakınca yerine geri koyduğunuz birçok kitap olmuştur. Ya da ismi sosyal medyada övgüyle bahsedilen ancak okumaya başladığınızda neyin şişirildiğini anlayamadığınız kitaplar. Çünkü artık yazmak ve yazarlık, ortasından büyük bir okyanus geçen iki farklı kıta. Ve maalesef ki biz, sürekli o okyanusta boğuluyoruz. İçeriğe bağlı olan kitle gitgide yok olurken, dış kapağın mahkumları günden güne artıyor. Artık geriye kalan, tarafını seçme zorundalığıdır. Kristof Kolomb misali yeni kıtayı keşfetmeyi mi yoksa yüzme bilmeyen cevvaller gibi suda boğulmayı mı tercih edersiniz?

Ne Kadar Geliştik Sayabildiniz mi?

kitapları. Bizler, bir önceki seneye oranla bu kitaplara daha çok ihtiyaç duymuş ve kütüphanemizde en az beş tanesine yer vermişiz. Bu kadar oranı artmış ve okunmak istenen kişisel gelişim kitaplarından sonra, gerçekte ne kadar gelişebildik peki?

Kişisel Gelişimde 999 Altın Kural!

Artık herkes ‘gelişmek’ istiyor. Bir konuda, bir alanda, bir yetenekte ve hatta kişisellikte bile gelişmek istiyoruz. Ancak toplum bizi öylesine içinde tutuyor ki, kişisel gelişmeyi bile kendimiz yapamıyor, yardım alıyoruz. Kişisel gelişim koçları, kişisel gelişim blogları, kişisel gelişim kitapları… En önemlisi kitap kısmı aslında. Çünkü o gün o vitrinde hayatınız değiştiren, sizi aydınlatan, bambaşka bir hayale sürükleyen ‘O’ kitap; hiçbir zaman kişisel gelişim kitaplarından biri değil. Hani bir zamanlar tüm dünyanın merakla beklediği “Secret” kitabı vardı hatırlar mısınız? Çıktığı zaman okuyucuları büyük hayal kırıklığına uğratmıştı. İşte o kitabın heyecanlı bekleyişini ve sonunda yaşanan hüsranı, tüm kişisel gelişim kitaplarında bulabilirsiniz. Kimse size tam tamına ölçekli bir mutluluk formülü, her an tıkır tıkır işleyen bir huzur denklemi veya evrenin asıl sırrını barındıran bilgiyi vermez.

Gerçekten Mutlu Muyuz?

Çoğu dönüm noktamızda durup kendimize sorduğumuz sorulardan biridir; gerçekten mutlu muyum? Cevabı hiçbir zaman net alamasak da, sormaktan asla çekinmediğimiz bir sorudur bu. 2016 yılında TÜİK, bu soruya cevap niteliğinde bir Yaşam Memnuniyeti Anketi yayımladı. Sonuçlara göre, sadece bir sene içerisinde toplumdaki mutluluk seviyesi %4,7 artmış. Bir önceki seneye oranla mutlu olduğunu söyleyen bireylerdeki bu hızlı artış, ‘ben mutlu muyum?’ diye soran insan sayısına kıyaslanınca biraz hayret verici. Her gün yolda, otobüste, markette veya iş yerinde gördüğümüz bezgin suratların, bu anketten haberi yoktu sanırım. Olsaydı zirâ, böyle yüksek bir rakam çıkması pek de olası olmazdı.

Şimdi kısa bir geri dönüş yapalım. Mesela, gün içerisinde yaptığınız aktiviteleri düşünün. Sabahları kalkışınızı, işe/okula gidişinizi, orada geçirdiğiniz süreyi ve en önemlisi akşam olup da karanlık çöktüğündeki ruh halinizi. Ve kendinize dürüst olun. Gün içinde kaç dakika somurtuyorsunuz? Kaç kere kendinizi bir konuda telkin etmeniz gerekiyor? Veya kaç kere ‘o’ ana katlanmanız gerekiyor? Aklınızdan geçirdiğiniz anların her biri, bizim aslında ne kadar mutsuz bir toplum olduğumuzu gösteriyor. Biz ne kadar mutsuz olursak, bir o kadar mutluymuşuz gibi gözükmeye ihtiyaç duyuyoruz. Ve aslında kişisel gelişim kitapları alarak, kendimize bile nasıl yalan söyleriz diye düşünüyoruz.

Bugüne kadar insanoğlu, yanlış soruları yanlış yerde sordu. Devam edercesine biz, önemli olanın bambaşka bir konu olduğunu hâla göremedik. ‘Kendimizi’ geliştirmeyi, büyümeyi ve mutlu olmayı nerede aramalıydık, biliyor musunuz? KENDİMİZDE. Önemli olanın ‘ben’ olduğunu ve bütün o kişisel gelişim kitaplarındaki 480 sayfanın bundan başka hiçbir şey yazmadığını hepimiz öğrenmeliyiz artık. Ve umarım bunu anladığımızda da, kişisel gelişim ‘yazarları’ çok zengin olmuş olmaz. Sonuçta ilk önce onlar kişisel gelişiyor, değil mi?

Kitap Yazmak ve Yazarlık Arasında Fark Var Mıdır?

Günümüzde kitap yazmak ile yazarlık arasında çok büyük bir uçurum var. Eskiden kitap yazıcıları ‘yazar’ olabiliyorken; şimdikiler sadece ‘kitap yazan kişi’ olarak kalıyor. Eminim ki, sadece kapağını beğendiğiniz için elinize alıp, konusuna bakınca yerine geri koyduğunuz birçok kitap olmuştur. 

Türkiye’de Basılan Kitap Oranı Nedir?

Ülkemizde geçtiğimiz yıla oranla basılan kitap ve materyal sayısındaki %10,8’lik artışı incelemiş. Bu sayı her ne kadar gözümüze çok gibi gelse de, evlerimizdeki kitap ve basılı materyal sayısına göz atarsak, bunun çok da fazla olmadığını anlayabiliriz. 

En Çok Basılan Kitaplar Hangileri?

İstatistiklerin başını %28,4 ile eğitim çekiyor. Ülkedeki okul sayısı göz önüne alırsak, artış pek de şaşırtıcı bir boyutta değil. Asıl göze çarpan %19,1’lik dilimi kaplayan yetişkin kültür kitapları. 

Yazar: İrem Gülle

Pardon, Ben de Kişisel Gelişebilir miyim?, Kişisel Gelişim, Kendini tanıma ve potansiyelini keşfetme, Güçlü Yanlarını Keşfet, Güçlü ve zayıf yönler, Kendine güvenin artması ve yeteneklerin farkına varılması, Etkili İletişim, İletişim ve ikna yetenekleri, Daha etkili ve ikna edici bir iletişim stili edinme, Başarıya Giden Yol, Başarı kriterleri ve alışkanlıklar, Kişisel ve mesleki başarıyı artırmaya yönelik bilgiler kazanılması, Stresle Başa Çıkma Yolları, Stres yönetimi, Stresle daha sağlıklı bir şekilde başa çıkabilme, Zaman Yönetimi, Verimlilik ve zaman yönetimi, Zamanı daha etkin kullanabilme ve üretkenliği artırma, Motivasyon Nasıl Artar, Motivasyon teknikleri, Kişisel motivasyonu yükseltme ve hedeflere ulaşma, Takım Çalışması, Grup dinamikleri ve liderlik, Takım içinde daha etkin rol alabilme ve liderlik yeteneklerini geliştirme, Finansal Özgürlük, Para yönetimi ve tasarruf, Ekonomik bağımsızlığı sağlama ve maddi hedeflere ulaşma, Sağlıklı Yaşam, Sağlık ve wellness, Fiziksel ve ruhsal sağlığı koruma ve iyileştirme
Kişisel Gelişim ve Kitaplarkitaplar kişisel gelişimolumlama
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kulaklık takmış bir kadın masada oturuyor. Üzerinde bir kot ceket var ve gözleri kapalı, sanki müzik ya da başka bir şey dinliyormuş gibi. Saçlarını topuz yapmış ve sol elinde bir cep telefonu tutuyor. Önünde pipetli beyaz bir fincan ve arka planda mavi bir sandalye var. Odak kadın ve cep telefonu üzerinde ve arka plan bulanık. Kadın memnun ve rahat görünüyor, yüzünde hafif bir gülümseme var. Sağ eli masanın üzerinde duruyor ve parmakları cep telefonunun etrafına sarılmış. Odadaki ışık sıcak ve davetkâr.
Kişisel Gelişim

Öğrenmenin Yeni Şekli: Kitap Dinlemek

28 Mayıs 2019
Bir adam kucağında dizüstü bilgisayarıyla bir bankta oturuyor. Üzerinde beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon var. Kahverengi ayakkabıları bankın altında görünmektedir. Elleri dizüstü bilgisayarın üzerinde ve yüzünde ciddi bir ifade var. Bankın diğer tarafında altın gölgeli bir lamba ve halının üzerinde bir yığın kitap var. Arka planda yeşilin çeşitli tonlarına sahip bir ağaç var. Gökyüzü açık ve mavidir. Güneş parlak bir şekilde parlıyor ve görüntüye sıcak ve davetkar bir his veriyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Yazarları İlham Verir

02 Aralık 2019
Bir kişi elindeki kalemle kırmızı bir çizgi çizerken görülüyor. Çizgi beyaz bir arka plan üzerine çizilmiştir ve çeşitli yönlerde kavisli ve açılıdır. Kişi konsantre olmuş ve elindeki işe odaklanmış gibi görünmektedir. Çizdikleri çizgi ince ve süreklidir. Kırmızı renktedir ve çizgili bir desene sahiptir. Kişi mavi bir gömlek giymektedir ve yandan görülmektedir. Ortamdaki ışık parlak ve renkler canlıdır. Arka planda çizilmekte olan çizgiyle bağlantılı gibi görünen bir grafik var.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Yolunda Kendini Bulmak

02 Ağustos 2019