İşten Çıkarılma Durumunda Yapabileceğiniz 13 Aktivite
Aktivite | Açıklama | Dikkat Edilmesi Gerekenler |
---|---|---|
Toparlanma süreci | İşsiz kaldıktan sonra toparlanmak için vakit ayırın. Direkt olarak iş aramaya başlamak yerine, ruhsal durumunuzu düşünme ve kendinizi toparlama sürecine odaklanın. | En fazla bir hafta ayırın ve bu süreci bir tatil olarak görmeyin. |
Ruhsal durum değerlendirmesi | İşsizlik duygusal bir karmaşaya sebep olabilir. Bu durum profesyonel yardım gerektirebilir. | Negatif insanlar yerine pozitif olanlarla vakit geçirin. |
Yeni bir yön belirleme | Ne yapmak istediğinize karar verin. Kendinizi rahat hissettiğiniz bir iş yerine gerçekten yapmak istediğiniz işi belirleyin. | Kariyer değişikliği zor bir süreçtir, kararınızı dikkatlice verin. |
Plan oluşturma | Amaca ulaşmak için bir plan oluşturun. Küçük adımlarla başlayın ve gün geçtikçe bu adımları artırın. | Günlük planlar yapın ve bunları uygulayın. |
İş arama sürecine odaklanma | Kariyerinizi değiştiriyorsanız, tüm çabanızı oraya harcayın. İş arama sürecine adayın ve tam zamanlı bir iş gibi düşünün. | Haftada en az 25-30 saat iş arama sürecine ayırın. |
Kişisel özelliklerin değerlendirmesi | En iyi özelliklerinizi ve başarılarınızı listeleyin. Bu özellikler özgeçmişinizi destekleyecektir. | Bu konuda zorluk çekiyorsanız, tanıdıklarınızdan yardım isteyebilirsiniz. |
Bilgi paylaşımı | İş arayışınızı herkese anlatın. Böylece iş arama sürecinize yardımcı olabilecek kişilerden destek alabilirsiniz. | Sadece iş hayatındaki insanlara değil, tüm çevrenizle bu durumu paylaşın. |
Özgeçmişin yeniden düzenlenmesi | İş arayışındayken özgeçmişinizi güncel tutun ve belirlenen hedeflere uyacak şekilde düzenleyin. | Özgeçmişinizde en iyi özelliklerinizi ve başarılarınızı vurgulayın. |
Kendinize yatırım yapma | Kendinizi geliştirmek için fırsatların araştırılması ve eğitimlere katılma | Katılacağınız eğitimlerin hedeflediğiniz sektör ve pozisyonla uyumlu olmasına dikkat edin. |
Network aktivitelerine katılma | İş arama sürecinde network aktivitelerine katılmak, yeni insanlarla tanışma ve sektörel bilgileri güncelleme fırsatı sunar. | Katılacağınız etkinliklerin sektörünüzle alakalı olmasına özen gösterin. |
Bir kere bana bir soru sordular, "işten çıkarılma durumunda yeni bağlantılar bulmaya mı başlamak daha önemlidir yoksa özgeçmişini yazmak için bir hafta harcamak mı?" Bu soru çok iyiydi gerçekten. Cevabı kişiden kişiye değişebilir ama bunun üzerine düşünmenin harika bir fikir olacağını düşündüm. İş arayanların işten çıkarılma durumunda bundan sonra yapabilecekleri ile ilgili düşünmeleri gereken çok önemli aktiviteleri var. Aşağıdakiler iş arama sürecinde olan insanların yapmaları gerekenlerden bazıları... Şunu söylemeliyim ki özgeçmişinizi yeniden kullanılır hale getirmek ve bağlantı kurmak bu önceliklerin çok aşağısındadır.
İşten Çıkarılma Aktiviteleri
1 - Tekrar toparlanmak için vakit ayırın.
Bu belki de iş aramaya başladığınızda yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri. Bu aynı zamanda insanların da önem vermediği ve işten kovuldukları gün direkt olarak iş aramaya başlamayı tercih ettikleri bir şey. Buna karşılık bazı insanlar araştırmalarına başlamak için çok beklerler ve bunu bir tatil olarak düşünmeye başlarlar. Siz işinizi kaybetmeyi yıl içinde hiç yapamadığınız tatilin acısını çıkarmak için bir fırsat olarak görebilirsiniz. Yapmayın. En fazla bir hafta alın.
2 - Ruhsal durumunuzu değerlendirin.
İşsizliğin sizin ruhsal durumuzda duygusal bir karmaşa yaratabileceğini ve belki de profesyonel ihtiyaç gerektirebileceğini anlayın. Birçok öğrencim benimle işten çıkarılma sonrasında moral bozukluğu ve depresyonlarını paylaştılar. Bu hisler normal değildir ama eğer devam ediyorlarsa profesyonel yardım arayın. Hayır, eski bir iş arkadaşıyla kederinizi paylaşmanın yardımı olmaz. Kendinizi pozitif insanlarla sarın, negatif olanlarla değil.
3 - Ne yapmak istediğiniz hakkında düşünün.
Vakit gerçekte ne yapmak istediğiniz hakkında düşünme vaktidir, ne yaparken rahat hissettiğiniz değil. İnsanlar size pazarlamaya, finansa veya hemşireliğe geri dönmenizi tavsiye edebilirler ama eğer bu sizin yapmak istediğiniz şey değilse zevk almadığınız bir şeyin peşinden koşmayın. Birçok kişi işten çıkarılma durumunda kariyerini değiştirmek ister. Ama bunu yapmak oldukça zordur. Ne yapmak istediğinize karar vermek sizin önceliklerinizin başında gelir. Bir yöne sahip olmamak varış noktası olmadan araba sürmeye benzer. İş aramanız daha uzun sürer.
4 - Bir planınız olmalı.
Bir yönünüz var ise ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Şimdi de o amaca ulaşmak için ne yapmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Küçük adımlarla başlayın, örneğin her gün bir iş arama aktivitesi yapın ve bu sayıyı üçe çıkarın. Eninde sonunda bağlantı kurmak, LinkedIn’da güncel olmak, işe alım uzmanlarıyla iletişim kurmak, çevre toplantılarınıza katılmak, internet kullanmak ve mezun derneğinizle iletişim kurmak gibi iş arama aktivitelerini içeren günlük planlar kurmaya başlarsınız.
5 - Kendinizi iş aramaya adayın.
eğer kariyerinizi değiştiriyorsanız yönünüze karar vermek biraz dikkat ve düşünce gerektirebilir. bir kere gitmek istediğiniz yola karar verdiniz mi, bütün çabanızı oraya harcayın. bazı seminerlerde iş arayan katılımcılara iş aramak için ne kadar vakit harcadıklarını soruyorum. hatta haftada 40 saat harcamaları gerekip gerekmediğini soruyorum. i̇şten çıkarılma olmasaydı haftada 40 saat çalışıyor olacaktır. i̇ş ararken neden aynı performansı göstermiyoruz? en azından ben öyle düşünüyorum. en kötü ihtimalle 25-30 saatlik bir iş arama süreci olmalıdır. ve bunu hatırlayın ki siz haftanın yedi günü iş arıyorsunuz.
6 - En iyi özelliklerinizi değerlendirin.
Bu birçok insan için zor olabilir. Özellikle kendilerini tanıtmada zorluk çekenler için. Bu yüzden günlük hayatınızda tanıdığınız veya önceden çalıştığınız insanlardan yardım isteyin. En iyi özelliklerinizin ve başarılarınızın bir listesini hazırlayın. Bunlar sizin yeni ve gelişmiş olan özgeçmişiniz için iyi bir takviye olacaktır. Aynı şekilde doğal olarak onlar hakkında daha kolay konuşursunuz.
7 - Bildiğiniz şeyi herkese anlatmaya başlayın.
Bu doğru, herkese. Siz belki Ankara'da yaşayan kardeşinizin İstanbul'daki iş fırsatları hakkında hiçbir şey bilmediğini düşünebilirsiniz ama siz onun Ankara'da kimi tanıyıp tanımadığını bilemezsiniz. Sadece birlikte çalıştığınız insanlara odaklanmayın. O zaman araştırmanızı kısıtlarsınız. Eğer rahat hissederseniz network etkinliklerine katılın; ama bu herkesin yapabileceği bir şey değil. Diğerlerinin sizin durumunuz hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Böylece size iş arayışınızda yardımcı olabilirler.
8 - Özgeçmişinizi yeniden hazırlayın.
Çalışırken özgeçmişinizi aslında güncellemeliydiniz ama işin getirilerinin bunu yapmak için ne kadar az bir süre bıraktığını biliyoruz. Neredeyse her gün bugün çok yoğun geçti kelimelerini kullanıyoruz. Hergün zor bir çalışma gününden dönüyoruz ve hiçbirşeye enerjimiz kalmıyor. Özellikle özgeçmişimiz üzerinde çalışmak için çok az enerjiye sahibiz. Şimdi Pazar araştırmanızı yaptınız. Ne yapmak istediğiniz hakkında bir fikriniz var. Katılmak istediğiniz ve iş fırsatlarının olduğu endüstriyi belirlediniz. Vakit özgeçmişi yenileme zamanıdır.
9 - LinkedIn hesabı açın.
Şu ana kadar biliyor olmanız gereken LinkedIn’da etkili olmak adına yazılan bütün makaleler ile birlikte bilmeniz gerekir ki işverenlerin %95’i LinkedIn’da yetenek arıyor. Bunu doğru bir şekilde yapmak için vakit ayırın. Güçlü bir profil yaratın ve sık bir şekilde güncelleyin, gruplara katılın, davetiyeler gönderin. Müşterilerime hem kendi uzmanlıklarını göstermeleri hem de nasıl düşünceli bir lider haline gelebileceklerini görmek için LinkedIn’ın yayın özelliğini kullanmalarını tavsiye ederim.
10 - Evden çıkın.
Stiliniz belki de network gruplarına, profesyonel bağlantılar kurmaya, gönüllü olmaya daha eğilimli olabilir. Lütfen iş ilanlarına özgeçmiş gönderirken hergün bilgisayar başında altı saat geçirmeyin. İnsanların olduğu yerlere gidin ve onlarla oturun. İzolasyon korkunç bir şeydir. Evden çıkın.
11 - Egzersizinizi arttırın veya egzersize başlayın.
Hiçbir şey fiziksel kondisyonunuzu geliştirmek kadar zihninize iyi gelemez. Bir kulübe katılmanıza gerek yok. Basit bir şekilde her sabah yürüyün veya yoga yapın. Her gün yataktan normalde çalışsaydınız kaçta kalkardınız, ona göre kalkın. Rutininizin kaybolmasına izin vermeyin. Ben işsiz kaldığımda yürüyüş dakikamı 45’ten 90’a çıkardım. Bu zihnimi boşaltmama ve kızgınlığımı atmama yardımcı oldu. Bu ayrıca spor salonuna katılmaktan daha ucuzdu.
12 - Şirket listenizi geliştirin.
Artık çalışmak isteyeceğiniz şirket çeşitlerini bulmak için iyi bir pozisyona sahipsiniz. Şirketleri tanımlamanız araştırmanızda ve kariyer fırsatlarında size yardımcı olabilir. Listeniz ayrıca iş arayan gruplarla ve bilgi sağlayan bağlantılarla iletişim kurarak da işe yarar hale gelebilir. İnsanlar sizin nerede çalışmak istediğinizi bilmeden size yardım edemez.
13 - Şirketlerin kapılarını çalın.
Şirket listenizi ya bir ön yazı göndererek ya da gerçek anlamda şirketlere ziyaret gerçekleştirerek gelişen şirketlere yanaşmak için kullanın. Umarım tüm bu maddeler size iş arama faaliyetlerinde katkı sağlar. İşten çıkarılma elbette kimsenin istemeyeceği bir durumdur. Ama üstesinden gelebilirsiniz.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.