AnasayfaBlogİş Hayatındaki Kadınların Görünmez Engeli
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatındaki Kadınların Görünmez Engeli

10 Ekim 2019
Bir kişi cam bir merdivenden yukarı doğru yürüyor, gölgesi merdivenlere vuruyor. Ayakları görünüyor, her adım özenle atılmış. Merdivenler metalden yapılmıştır ve bir tarafında beyaz bir korkuluk vardır. Merdivenin tepesinde, çerçevede bulanık bir figürün yer aldığı bir pencere görülebiliyor. Korkuluklara yakından bakıldığında, yapımındaki karmaşık ayrıntılar ortaya çıkıyor. Arka planda, ekranının renkleri bulanıklaşmış bir bilgisayar ekranı görülebiliyor. Üst köşede beyaz bir ışık görülüyor, parlak ışınları karanlığın içinden parlıyor. Merdivenin dibinde, camın üzerinde gölgeleri yayılan küçük bir kedi figürü görülebiliyor.
KonuSorunlarÇözüm Önerileri
Cam Tavan SendromuKadınların yeteneklerine ve eğitimine bakılmaksızın üst pozisyonlara çıkmasının engellenmesi.Liyakat esasına dayalı işe alım ve terfi süreçlerinin benimsenmesi.
Geleneksel Aile İçi Rollere Bağlı AyrımcılıkKadının çocuk bakımı ve ev işleri sorumluluğuna vurgu yapılması, çalışma hayatında ilerlemesini engelliyor.Eşit iş bölümü ve esnek çalışma saatlerinin kabul görmesi.
Mobbing ve Sosyal DışlanmaKadın yöneticilerin sosyal dışlanma ve ayrımcılığa maruz kalması.Şirket politikalarının insan haklarına saygılı ve eşitlikçi olması.
Toplumsal Cinsiyet EşitsizliğiErkeksi bir liderlik modelinin tercih edilmesi nedeniyle kadınların üst konumlara taşınmasının engellenmesi.Cinsiyet nötr liderlik modellerinin kabul görmesi.
Kadınlar Cam Tavan Sendromunu Nasıl YaşıyorÖnyargılar ve ayrımcılık, kadınların kariyerinde ilerlemesini engeller.Daha eşitlikçi ve adil işe alım ve terfi politikalarının uygulanması.
Kadın DayanışmasıCam tavan sendromunu aşmak için kişisel çabaların yetersiz kalması.Kadın dayanışmasının ve eşitlik bilincinin teşvik edilmesi.
Kadınların Ev İçinde Çalışmaya ZorlanmasıEv içinde kadınlara biçilen rollerin cam tavan sendromunu derinleştirmesi.Ev ve iş arasında eşit iş dağılımının sağlanması.
Eril Sistem ve Erkek YükleriErkeklerin üzerine atfedilen ağır yükler ve eril sistem kadınların ilerlemesini engelliyor.Toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışının benimsenmesi.
Şirketlerin Cinsiyet Ayrımcılığına Karşı DuruşuBazı şirketlerin cinsiyet ayrımcılığına ve cam tavan sendromuna katkıda bulunması.Şirketlerin cinsiyet eşitliğine önem veren politikaları benimsemesi.
Eğitim ve Bakış Açısının GeliştirilmesiEğitim seviyesinin düşük olması ve katı bakış açıları kadınların ilerlemesini engelliyor.Eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve esnek düşünce yapılarının teşvik edilmesi.

Cam tavan sendromu iş hayatında aktif bir şekilde çalışan kadının eğitimine, yeteneğine ve sahip olduğu deneyime bakılmaksızın liyakat esasını göz ardı eden bir anlayışın sonucudur. 

Cam Tavan Sendromu Nedir?

Kadınların sırf kadın olmalarından dolayı yönetici pozisyonlarına yükselmelerinin önünde duran bir takım görünmez engellerin olmasına cam tavan sendromu denir. Günümüz çalışma koşullarında

Kadınlara Engeller

Bu engeller nedir diye düşündüğümüzde kadının geleneksel aile içi rolleri bunlardan biri diyebiliriz. Örneğin bir iş yerinde açık bir pozisyon için karar verilecekse küçük çocukları olan bir iş kadının yerine, çocuğu olmayan bir kadın ya da çocuğu olan bir erkeğin o pozisyonda görev alması daha muhtemeldir. Cam tavan sendromunu aşılayan düşünce çocukları olan ve aile içinde görevleri olan bir kadının yöneticilik görevini yerine getiremeyeceğine inanır. Şirketlerde üst kademelere doğru çıktıkça erkek egemenliğinin arttığını görüyoruz. 



Kadın Yönetici Olmak

Çalıştığı sektör fark etmeksizin kadınlar iş hayatında çeşitli mobbinglere maruz kalıyor. Bu noktada cam tavan sendromu devreye giriyor ve kadınlar kariyer basamaklarını tırmanırken yollarına setler çekiliyor. Bunun dışında sosyal dışlanma farklı bir boyutta yine karşımıza çıkıyor. Yönetici kadın başarılı ama geleneksel düşünce içinde kadını yönetici konumunda kabul etmemenin söz konusu olduğu görüyoruz. 

Kadınlar cam tavan sendromunu nasıl yaşıyor?

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık, ön yargılar ve bütün bu faktörler bir araya gelerek başarılı bir kadının atamasında tercihin kadından yana değil, erkekten yana kullanılması gibi bir durum söz konusu oluyor. Hal böyle olunca kadınlar görünmez engel dediğimiz cam tavan sendromu yaşıyor. 

Fakat yönetici olarak kadınların erkeklerden bir farkı yok aksine çok daha başarılı olabiliyorlar. Dolayısıyla ön yargıların önüne geçecek bir anlayışın kabul edilmesi gerekiyor. Lider, yönetici ve girişimci kadınlara sorulduğunda yaşamlarının çok kolay olmadığını ama bu yolda bir savaş verdiklerini ve sonuçta başarılı olduklarını görüyoruz. 



Mücadeleci Kadınlar

Kadın dayanışması içerisinde mücadele eden kadınların istediği şey bunun kişisel, bireysel çabalardan ziyade eşitlik algısını üst düzey yöneticiler için kabul edilmesi ve onlara eşit şartlar ve fırsatlar verilmesidir. Ancak bu şekilde cam tavan sendromu aşılamayacak bir sorun olmaktan çıkar. Günümüzde şirketler de kadın ve erkek eşitliğine verdikleri önem doğrultusunda kamuoyunda iyi şirketler olarak kabul ediliyorlar. 

Geçtiğimiz 8 Mart’la ilgili reklamlara baktığımızda birçok şirketin cinsiyet ayrımcılığına karşı bir tavır sergilediğini toplumsal cinsiyet eşitliğini ve cam tavan sendromunu aşmaya yönelik mesajlar vererek kamuoyu önünde daha kabullenilebilir, modern şirketler haline geldiklerini görüyoruz. 

Sendromu Kadın ve Erkeğin Birlikte Aşması Gerek

Kadınların siyasal ve ekonomik katılımının yetersiz olduğu, eril sistemin tahakkümü altında kadınların sindirilmeye çalışıldığını görüyoruz. Sistem erkekleri potansiyel lider olarak ele alırken, kadınlara ikincil roller biçiyor. Kadın kamusal alandan uzaklaştırılarak bir nevi kendi kabuğuna çekiliyor. Sonuç olarak cam tavan sendromu nüksetmiş oluyor. Kadınların hasta bakması yönünde destekleneceğine ilişkin yasalar bir yönüyle kadın dayanışması içerisinde olanların hoşuna gitmiyor. 

Çünkü geleneksel roller yine kadına atfedilmiş oluyor ve kadın ev içinde çalışmaya zorlanıyor. Olaya geniş bir perspektiften baktığımızda, eril sistem erkeğe de çok zor görevler atfedebiliyor. Örneğin, “erkekler ağlamaz, erkek evin direğidir, eve bakmakla erkek yükümlüdür” gibi söylemlerle erkeğin kaldıramayacağı yükler omuzlarına biniyor. Bu noktada kadını erkeğe veya erkeği kadına üstün gören bir bakış açısını kenara bırakıp toplumsal cinsiyet eşitliği için bir mücadele verilmesi gerekiyor. Bunun için de eğitim ve bakış açısının gelişmesi şart.

Cam Tavan Sendromu, Kadınların yeteneklerine ve eğitimine bakılmaksızın üst pozisyonlara çıkmasının engellenmesi, Liyakat esasına dayalı işe alım ve terfi süreçlerinin benimsenmesi, Geleneksel Aile İçi Rollere Bağlı Ayrımcılık, Kadının çocuk bakımı ve ev işleri sorumluluğuna vurgu yapılması, çalışma hayatında ilerlemesini engelliyor, Eşit iş bölümü ve esnek çalışma saatlerinin kabul görmesi, Mobbing ve Sosyal Dışlanma, Kadın yöneticilerin sosyal dışlanma ve ayrımcılığa maruz kalması, Şirket politikalarının insan haklarına saygılı ve eşitlikçi olması, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Erkeksi bir liderlik modelinin tercih edilmesi nedeniyle kadınların üst konumlara taşınmasının engellenmesi, Cinsiyet nötr liderlik modellerinin kabul görmesi, Kadınlar Cam Tavan Sendromunu Nasıl Yaşıyor, Önyargılar ve ayrımcılık, kadınların kariyerinde ilerlemesini engeller, Daha eşitlikçi ve adil işe alım ve terfi politikalarının uygulanması, Kadın Dayanışması, Cam tavan sendromunu aşmak için kişisel çabaların yetersiz kalması, Kadın dayanışmasının ve eşitlik bilincinin teşvik edilmesi, Kadınların Ev İçinde Çalışmaya Zorlanması, Ev içinde kadınlara biçilen rollerin cam tavan sendromunu derinleştirmesi, Ev ve iş arasında eşit iş dağılımının sağlanması, Eril Sistem ve Erkek Yükleri, Erkeklerin üzerine atfedilen ağır yükler ve eril sistem kadınların ilerlemesini engelliyor, Toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışının benimsenmesi, Şirketlerin Cinsiyet Ayrımcılığına Karşı Duruşu, Bazı şirketlerin cinsiyet ayrımcılığına ve cam tavan sendromuna katkıda bulunması, Şirketlerin cinsiyet eşitliğine önem veren politikaları benimsemesi, Eğitim ve Bakış Açısının Geliştirilmesi, Eğitim seviyesinin düşük olması ve katı bakış açıları kadınların ilerlemesini engelliyor, Eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve esnek düşünce yapılarının teşvik edilmesi
cam tavan engeli iş hayatında kadınlar kadınların görünmez engeli
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Mavi ve beyaz bir duvara karşı çarpıcı bir siluet içinde bir kadın duruyor. Beyaz bir takım elbise giymiş, başı profilden yana dönük. Saçları düzgünce arkaya toplanmış, gözleri gölgede. Arkasındaki duvar, ortasında tek bir mavi kare bulunan mavi ve beyaz bir kare deseniyle süslenmiştir. Daha sağda siyah ve mavi bir logo var. Kadın kendinden emin ve dengeli görünüyor, duruşu güç ve kontrol hissi veriyor. Görüntü detay ve doku dolu, büyüleyici bir sahne yaratıyor.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği

10 Ağustos 2018
Bir kişi ahşap bir yüzey üzerinde küçük, mavi bir heykelciği dengede tutarken görülüyor. Kişi çerçevenin ortasında durmakta, kollarını açmış ve gözlerini aşağıya dikerek dikkatini heykelciğe odaklamaktadır. Ahşap yüzey, heykelciği çevreleyen dairesel bir desene sahip ve arka planda pembe kağıttan bir kadın kesiti de görülüyor. Heykelciğin altındaki kum yüzeyin yakın çekimi sahneye daha da katkıda bulunuyor. Arka plandaki masa da genel görüntüye katkıda bulunarak güzel ve ayrıntılı bir görsel oluşturuyor.
Nedir?

Toplumsal Cinsiyet Nedir?

22 Aralık 2020
Bir kişi cam bir merdivenden yukarı doğru yürüyor, gölgesi merdivenlere vuruyor. Ayakları görünüyor, her adım özenle atılmış. Merdivenler metalden yapılmıştır ve bir tarafında beyaz bir korkuluk vardır. Merdivenin tepesinde, çerçevede bulanık bir figürün yer aldığı bir pencere görülebiliyor. Korkuluklara yakından bakıldığında, yapımındaki karmaşık ayrıntılar ortaya çıkıyor. Arka planda, ekranının renkleri bulanıklaşmış bir bilgisayar ekranı görülebiliyor. Üst köşede beyaz bir ışık görülüyor, parlak ışınları karanlığın içinden parlıyor. Merdivenin dibinde, camın üzerinde gölgeleri yayılan küçük bir kedi figürü görülebiliyor.
İş Hayatında Kadınlar

İş Hayatındaki Kadınların Görünmez Engeli

10 Ekim 2019
Bu çevrimiçi kurs görüntüsü uzun saçlı, mutlu bir şekilde gülümseyen bir kadını gösteriyor. İtalyanca kursundan (A1) keyif alıyor gibi görünüyor. Saçları uzun ve dalgalanıyor ve yüzünde parlak, neşeli bir ifade var. Görünüşe göre bir süredir İtalyanca öğreniyor ve artık becerilerini sergileyecek kadar kendine güveniyor. Kendini dil öğrenme yolculuğuna adamış biri için harika bir örnek. Bunu yaparak başarısını hak etti ve İtalyanca A1 kursunun mükemmel bir temsili.
5
(3)

İtalyanca Kursu (A1)

30 Konu5 Saat
Uzun siyah saçlı güzel bir kadın, beyaz bir bluz giymiş ve yüzünde parlak bir gülümsemeyle kameranın önünde duruyor. Gözleri sevinçle parlıyor ve dudakları hafifçe ayrılmış, neşeli ve memnun görünüyor. Ellerini vücudundan hafifçe uzakta tutarak ayakta duruyor ve ince vücudunu sergiliyor. Bakışları davetkâr ve kendinden emin, ifadesi ise hayat ve enerji dolu. Bu resim onun mutlu ve kaygısız tavrını yansıtıyor ve neşeli ifadesinin ona bakan herkesi gülümseteceği kesin.Duygu Çetin
11750
Bu görselde, bilgisayar ekranı olan bir çalışma masasının önünde duran bir kadın görülmektedir. Kadın kamera tarafına doğru bakmakta ve sade beyaz bir tişört giymektedir. Saçları açık kahverengi, omuzlarından biraz aşağı uzanır şekildedir ve yüzü ciddi bir ifade taşımaktadır. Görselin sol tarafında, masanın üstünde çeşitli ev bitkileri ve kırtasiye malzemeleri vardır. Duvarın açık mavi renkte olduğu ve çerçeveli bazı tablolar asılı olduğu görülüyor. Görselin sağ tarafında, masanın üzerinde daha fazla bitki ve çerçeveli bir fotoğraf yer almakta. Görselin alt kısmında turuncu ve beyaz renkte, "KORECE EĞİTİMİ" yazısı bulunmaktadır. Bu metin, bir tür eğitim veya kurs reklamı olduğunu düşündürebilir. Genel olarak görsel, düzenli ve profesyonel bir çalışma ortamını yansıtmaktadır.
5
(35)

Korece Eğitimi

7 Konu5 Saat
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Yakalı ve kolları üç çeyrek uzunlukta beyaz bir gömlek giyiyor. Yüz ifadesi nötrdür. Beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri konsantrasyon içinde hafifçe kısılmış. Dudakları hafifçe ayrılmış ve kaşları hafifçe kalkmıştır. Elleri önündedir, avuç içleri yukarı bakmaktadır. Kendinden emin ve sakin görünüyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Yüz hatları belirgin ve cilt tonu açık bronz.Asuhan Turhal
11020