Giyilebilir Teknoloji Nedir?
Giyilebilir Teknoloji Ürünleri | Kullanım Alanları | Altyapı Teknoloji |
---|---|---|
Akıllı saatler | Aktivite takibi, mesajlaşma, uygulamaları kullanma | Bluetooth, Wi-Fi, GPS |
Akıllı ceketler | Sıcaklık kontrolü, multimedya kontrolü | Bluetooth |
Akıllı havlular | Sağlık ve hijyen takibi | Bakteri tespit teknolojisi |
Akıllı şapkalar | Güneş ışığına maruz kalma süresi, aktivite takibi | UV sensörü, Bluetooth |
Dijital elbiseler | Görüntü ve desen değiştirme, fiziksel verilerin takibi | E-ink teknolojisi, nanoteknoloji |
Akıllı gözlükler | Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları | Wi-Fi, GPS, OLED |
Akıllı yüzükler | Çağrı ve mesaj bildirimleri, sağlık ve aktivite takibi | Bluetooth |
Akıllı kolyeler | Sağlık ve güvenlik izleme | GPS, Wi-Fi |
Akıllı spor ekipmanları | Performans takibi, veri analizi | GPS, sensörler |
Akıllı sağlık cihazları | Kalp hızı, oksijen seviyesi, uyku kalitesi gibi sağlık verileri takibi | Bluetooth, sensörler |
Teknolojik giyilebilir ürünler insanların hayatını kolaylaştırmayı hedefler. Teknolojik kıyafet ve kişisel aksesuarlar, nanoteknoloji kullanılarak üretilirerek, nesneler arası iletişim de mümkün kılar. Yani bu ürünler akıllı telefonunuzla sekronize olarak topladıkları verileri size sunabilecek şekilde tasarlanır. Ürünler arasında popülerlik bakımından akıllı saatler elbette başı çeker. . Bu sektör sayesinde hiç kirlenmeyen kıyafetler üretilmesi muhtemel bir yenilik olarak bekleniyor. Çünkü nanoteknoloji ile tasarlanan kumaşlar bakteri üremesine izin vermiyor. Koku ve kir oluşumu olmadığında kıyafetleri temizlemek için harcanan su ve elektrikten tasarruf yapılacağı ön görülüyor. İletişim teknolojisinin giyim dünyasına doğru entegresi sayesinde giyilebilir teknoloji tasarımcılığı çok gözde bir meslek haline gelecek gibi görünüyor. Moda dünyasının teknolojiye ayak uydurma isteği ile tekstil dünyasının ve teknoloji dünyasının önde gelenleri iş birliğine girerek yeni bir çağı başlatacağı düşünülüyor. Bu değişimin yaşanacağının sinyalleri, bazı defilelerde sergilenen ürünlerle tüm dünyaya yansıtıldı.
Giyilebilir teknoloji ifadesi, bir kıyafetin parçası olarak ya da kişisel aksesuar olarak giyilebilen teknolojik ürünleri kapsar. Yaklaşık olarak 2015 yılından itibaren “giyilebilir teknoloji” teriminin popülerlik kazandığını söyleyebiliriz. Aslında giyilebilir teknoloji tarihsel süreçte çok eskiye dayandırılabilir. Kimi kaynaklar, giyilebilir teknolojinin taşınabilir kol saatlerinin bileğe takılması ile başladığını savunmaktadır. Mantıken doğru da kabul edilmesi gereken bir saptamadır. Günümüzde sıradan bir kol saati size her ne kadar teknolojik gelmese de, ilk çıktığı dönemlerde oldukça teknolojik kabul edileceği aşikârdır. Yani giyilebilir teknoloji çok eski yıllarda hayatımıza kısmen giriş yapmıştı. Şuan giyilebilir teknoloji konusunda yaşanan ise bir çağ atlama sıçrayışı diyebiliriz. Ayrıca şuan var olan giyilebilir ürünler, yıllarca birçok kez karşımıza tasvirlerle çıkan ürünlerdi. Sadece teknolojinin bu sıçrayışı yapması biraz uzun sürdü diyebiliriz. Çünkü Dick Tracy’nin yer aldığı çizgi romanda telsiz bileklikler vardı ve tarih 1930’du. 1960’lı yıllarda Jetgiller içinde, birçok giyilebilir teknoloji örneği için tasvirleme yapılmıştı. Yani bir kesim için giyilebilir teknoloji ürünleri sürpriz değil beklenen yeniliklerdi.
Giyilebilir Teknoloji Örnekleri
Giyilebilir teknoloji için nesnelerin interneti söz konusudur. Yani giyilebilir teknoloji ürünleri internete bağlanarak ağ arasında veri aktarımı yapabilir. Bu özellik kullanıcılara büyük kolaylıklar sunar. Akıllı telefonlar, mobil uygulama seçenekleri ve geniş ağ bağlantısı sayesinde giyilebilir teknoloji popülerliğini giderek arttırmaktadır.
Akıllı saatler, akıllı ceketler, akıllı havlular, akıllı şapkalar, dijital elbiseler ve diğer giyilebilir teknoloji örnekleri giderek etrafımızı sarmaya başladı. Bu hızlı ilerleyişin arkasında nanoteknoloji var. Nanosensörler sayesinde kumaşlara esneklik kazandırılarak teknolojik uygulamalar artık rahatlıkla eklenebiliyor. Bu sayede gören, duyan ve dönüt veren kıyafetler tasarlanmış oluyor. Nanoteknoloji ile tasarlanan kumaşlar bakteri üremesine izin vermiyor. Koku ve kir oluşumu olmadığında kıyafetleri temizlemek için harcanan su ve elektrikten tasarruf söz konusu olunca nanoteknolojik kıyafetler zamanla daha da önem kazanacak gibi duruyor.
Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı
Genel olarak giyilebilir teknoloji, teknolojik olarak donatılmış ve insanların giyilebildiği kıyafetleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Yani giyilebilir teknolojik ürünlerin sensörlerle donatılmış olduğunu söyleyebiliriz. Bu teknolojik donanımı sayesinde bu ürünler akıllı telefonlara bilgi yollayabilmektedir. Bu bilgiler; fitness, kilo ve gündelik hatırlatmalar şeklinde olabileceği gibi değişkenlik gösterebilir. İşte, ürünlerin ne amaçla bilgi vereceği, hangi konuda insanlara yardımcı olacağı konusunu asıl belirleyecek olanlar; giyilebilir teknoloji tasarımcıları olacaktır. Geleceğin aranan meslekleri arasında gösterilen giyilebilir teknoloji tasarımcılığı için birçok ileri görüşlü ülke çalışmalara başladı bile. Akıllı tekstil faaliyetlerini; Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği Ülkeleri, Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore gibi ülkeler başarı ile gerçekleştirmeye devam ediyorlar.
Teknoloji ile tekstil dünyasını birleştirmeyi hedefleyen giyilebilir teknoloji tasarımcılığı sektöründe nanoteknoloji kullanılmaktadır. Nanoteknoloji ile donatılan kumaşlar koku, bakteri ve kir oluşumunu engelleyebilen özelliklere kavuşuyor. Bu özellikle üretilen giyilebilir teknoloji örnekleri, öncelikle üzerine dökülenleri itme özeliği kazanıyor. Sektördeki hedeflere bakıldığında ilerleyen zamanlarda giyilebilir teknolojik kıyafetlerin yıkanmasına bile gerek kalmayacağı öngörülüyor. Ayrıca güneş enerjisini kullanarak şekil değiştiren, kişilerin sağlık durumu üzerine bilgiler verebilen, acil durumda sinyal verebilen ürünlerin tasarlanacağına dair işaretler de veriliyor. İletişim teknolojisinin giyim dünyasına doğru entegresi sayesinde giyilebilir teknoloji tasarımcılığı çok gözde bir meslek haline gelecek gibi görünüyor. Moda dünyasının teknolojiye ayak uydurma isteği ile tekstil dünyasının ve teknoloji dünyasının önde gelenleri iş birliğine girerek yeni bir çağı başlatacağı düşünülüyor. Bu değişimin yaşanacağının sinyalleri, bazı defilelerde sergilenen ürünlerle yansıtıldı.
Giyilebilir Teknoloji Ürünleri
Akıllı saatler: Bileklere takılarak kullanılan bu cihazlar, telefonunuza bağlanarak küçük bir Windows işletim sistemi gibi çalışırlar. Mesajlarınız, arama çağrılarınız, mailleriniz gibi verileri takip etmenizi sağlarlar. Kimi türleri ile mesajlaşma ve konuşma yapma da mümkündür.
Akıllı bileklikler: Bilek ya da kemere takılarak kullanılan bu giyilebilir teknoloji ürünleri birçok şekil ve ölçüde üretilmektedir. Kişilerin gün içinde adımlarını, kalp atışlarını, yaptığı egzersizleri ve yaktığı kaloriyi takip eder ve istatistiğini çıkarır.
Akıllı spor saatler: Koşu, bisiklet, yüzme gibi aktiviteleri sevenlerin oldukça rağbet gösterdiği ürünlerdir. En önemli özelliği GPS bulundurması ve ilgilenilen spor dalıyla ilgili detaylı bilgiler sunabilmesidir.
Başa takılan ekranlar: Giyilebilir teknoloji tasarımcılığı sektörü daha fazla 3 boyut ve sanal gerçeklik isteyenler için harika bir ürün tasarladı; başa takılan ekranlar. Sizi dış dünyadan soyutlayacak kadar etkili ürünlerdir.
Akıllı gözlükler: Bu gözlükler içinden en popüleri google glass kabul edilmektedir. Bulunduğunuz alanlar hakkında size ayrıntılı bilgiler verir.
Akıllı kıyafetler: Henüz yaygın olmasa da gelecek vadeden tasarımlar arasındadır. Bu ürünler kişinin vücut sıcaklığını, kaldırdığı ağırlığın vücuduna etkisini istatistiğe dökebilir. Bu nedenle sektör ihtiyacına göre tasarlandığında birçok alanda fayda sağlayabilecek bir üründür.
Akıllı takılar: Bazı takı üreticileri akıllı saat teknolojisini takı aksesuarlarına yerleştirmeyi deneyimledi. Burada amaç; telefonu yanında bulunmayan kişilerin arama, sms ya da gelen maillerden haberdar olmasını sağlamak olarak ifade edilmiştir.
En Dikkat Çekici Giyilebilir Teknolojik Ürünler
Blacksocks Smarter Socks Plus+: Akıllı bileklik, akıllı saat gibi giyilebilir teknoloji örnekleri için artık aşinalık kazandığımız söylenebilir. Bu ürün ise alışılanlardan çok farklı. O bir akıllı çorap. Bu çorap kurgulandığı sistem üzerinde, kullanılmaya başladığı andan itibaren veri toplamaya başlıyor. Akıllı telefonunuza indireceğiniz bir mobil uygulama ile size bilgi veren çoraplar; onu ne sıklıkla giydiğinizi, kaç kez yıkadığınızı istatistiksel olarak raporluyor.
Ringly: Ringly markasının akıllı yüzükleri de giyilebilir teknoloji anlayışına farklı boyutlar kazandırıyor. Bu bu yüzükler akıllı telefonla eşleştirildikten sonra fitmess takibi, mobil bildirimler hakkında haber verme gibi konularda kullanıcısına yardımcı oluyor. Bu yüzükler; su geçirmezlik özelliği ve tüm gün şarj dayanıklılığı yanında şık bir tasarıma da sahip.
Whistle 3: insanlar için değil evcil hayvanlar için tasarlanmış bir ürün. Hayvanseverlerin ilgisini çeken ürün oldukça fonksiyonel. Bu cihazı evcil hayvanınızın tasmasına takarak onun nerede olduğunu GPS ile takip etmeniz mümkün. Yaklaşık 4828 kilometrelik bir alanda konum takibi yapabilme özelliği olan bu teknolojik giyilebilir ürün, evcil hayvanını kaybetme korkusu yaşayanlar için iç rahatlatıcı bir çözüm sayılabilir.
Zepp: Ürün içinde gelişmiş hareket sensörleri bulunduran bir hareket takip cihazıdır. Golf eldivenine bağlanarak kullanılan bu ürün golf tutkunları için tasarlanmış. Akıllı telefonunuzla eşleştirdiğinizde bu ürün size; hangi açı ile topa vurduğunuzu ve hangi şiddetle topa vuruş yaptığınızı gösteriyor. Tüm bu verileri bir puanlama sistemi altında toplayıp sizin için raporluyor.
Muse: En ilgi çekici giyilebilir teknoloji ürünlerinden biri de Muse. Meditasyon yapmak isteyip de, bir türlü zihnini boşaltamayanlara yönelik tasarlanmış bir ürün. Meditasyon yardımcısı bu ürün araştırma seviyesinde bir EEG cihazı olarak tanımlanıyor. Yani beyin dalgalarınızı analiz ederek zihninizi boşalmanıza yardımcı oluyor. Size de arınmış bir zihinle meditasyonun keyfini çıkarmak kalıyor.
Philips Smart Sleep: Derin uyku başlığı olarak piyasaya sürülen bu ürün rahat uyumak isteyenlerin yardımına koşuyor. 30 farklı yapışkan sensörü sayesinde size daha kaliteli uyku sunmak için tasarlanan bu teknolojik ürün sizi uyku haplarından kurtarabilir.
La Roche – Posay My Skin Track: Bir kozmetik firmasının giyilebilir teknoloji ile karşımıza çıkması teknolojinin yayılma alanını gözler önüne seriyor. Bu sensör cilt sağlığınızı korumayı hedefleyerek tasarlandı. Boyut olarak oldukça küçük ve yakaya takılarak kullanılıyor. Sensör yakanıza takıldığı andan itibaren maruz kalınan ultra viyole ışınlarının miktarını ölçümlüyor. Ayrıca havadaki nem oranı ve polen yoğunluğu hakkında da akıllı telefonunuza raporlar sunuyor. Bu giyilebilir cihazın bir başka ilgi çekici yanı ise pilsiz oluşu ve şarj da gerektirmemesi.
1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.