Genetik ve Biyomühendislik Bölümü
Konu Başlıkları | Ayrıntılar | Ek Bilgiler |
---|---|---|
Genetik ve Biyomühendislik Tanımı | Biyolojik olayları analiz edip, yeni teknolojiler üreten bir bilim dalıdır | Genetik ve biyomühendis adı verilen uzmanlar, bu alanla ilgilenir |
Genetik ve Biyomühendislik Bölümü | Mühendislik ilkeleri ve tıp biliminin birleştiği akademik programdır | Universitelerde 4 yıllık lisans eğitimi olarak verilir |
Genetik ve Biyomühendislik İş İmkanları | Özel ve kamusal sektörlerde çeşitli iş olanakları sunar | Ayrıca kendi işini de kurabilirler |
Genetik ve Biyomühendislik Meslek Dalı | Geleceğin meslekleri arasında görülür | Çok çeşitli iş alanlarıyla mezunlarını karşılar |
Bölüme Tercih Edecek Aday Özellikleri | Analitik düşünme ve gözlem yeteneği gibi özelliklere ihtiyaç duyar | Bilim dünyasını yakından takip eden, ekip çalışmasına yatkın kişiler bu alanda başarılı olabilir |
Genetik ve Biyomühendislik Görev Alanları | Moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, tarım, ziraat ve biyoteknoloji gibi alanlarda aktif rol alır | Biyolojik süreçleri ve mevcut teknolojileri kullanarak yenilikler sunar |
Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Dersleri | Teorik ve pratik bilgiyi birleştiren çeşitli dersler içerir | Temel tıp bilimlerini mühendislik ilkeleri ile harmanlar |
Bölümün Gelecekteki Olanakları | Genetik ve biyomühendislik, gelecekte çok daha geniş iş olanakları sunacak bir disiplin olarak görülüyor | Bunun yanında, bu alanda kariyer yapacak kişilerin sektöre yenilikçi bir yaklaşım getirmesi beklenir |
Genetik ve Biyomühendislik Uzmanlarının Yetenekleri | Bu alandaki uzmanların, hem teknik bilgiye hem de sosyal becerilere sahip olması gerekiyor | Analitik düşünme, problem çözme, ekip çalışması ve inisiyatif alabilme yeteneği, bu meslek dalında başarılı olmak için önemlidir |
Genetik ve Biyomühendislik Mezunlarının Görevleri | Teknolojik gelişmelerin tıp ve biyoloji alanlarına nasıl uygulanacağına dair kararlar alır | Biyolojik sistemleri analiz ederek, daha verimli ve sürdürülebilir çalışma yöntemleri geliştirir |
Genetik ve biyomühendislik; biyolojik olay ve olguları mühendisliğin temel bilimlerini kullanarak, analiz yapan ve bu analizleri mühendislikle birleştiren aynı zamanda yeni teknolojiler üretmeyi hedefleyen bir bilim dalıdır. Bu bilim dalı ile ilgilenen uzmanlara genetik ve biyomühendis unvanı verilir.
Genetik ve biyomühendisler, biyolojik sistemi ve süreçlerini kullanarak yeni teknolojileri geliştirmeye çalışan kişilerdir. Temel tıp bilimlerini mühendislik ilkeleri ile harmanlayarak, biyolojik olayları mühendislik bakış açısı ile incelerler.
Matematik, fizik ve kimya gibi bilimlerden faydalanırlar. Genetik ve biyomühendis; biyokimya, genetik, hücre biyolojisi, biyodinamik ve biyorobotik gibi alanlarda görev alırlar. Doğadaki yaptıkları analitik gözlemler neticesinde biyolojik sistem ve süreçlerinin yapay yollar aracılığı ile elde edilmesi ve biyoteknoloji, genetik gibi alanlara aktarımını sağlarlar.
Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Nedir?
Genetik ve Biyomühendislik bölümü; mühendislik ilkeleri ve tıp biliminin ön planda olduğu, genetik ve biyomühendisliğin birleştiği akademik bir disiplindir. Üniversitelerde mühendislik ve mimarlık fakültelerinin altında 4 yıllık lisans eğitimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğrencilerin bölümü başarı ile tamamlayabilmeleri için gerekli olan 240 krediyi almaları ve mezuniyet koşullarına uymaları gerekmektedir.
Genetik ve biyomühendislik bölümü; genetik ve biyoteknoloji alanından temel ve teorik bilgiye sahip, deney yapmaktan keyif alan, fen bilimleri ile yakından ilgili, dikkatli, ayrıntılara özen gösteren, ekip çalışması ile uyumlu bireyler yetiştirmeyi hedefler. Aynı zamanda sahip oldukları donanım ile iş yaşamında başarılı uygulamalar yapabilecek, sektörde farklılık yaratabilecek, inovatif bireyleri yetiştirmek için gerekli tüm enstrümanları bir arada toplamaya çalışır.
Bölüme tercih edecek adayların bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bunlar; analitik düşünme becerisine sahip olması, gözlem gücü yüksek, koordinasyona açık, sentez yapabilen, proje çalışması içinde uyum sağlayabilecek, bilim dünyasını yakından takip eden, çalışkan, dürüst gibi özellikler olarak sıralanabilir.
Genetik ve Biyomühendislik İş İmkanları Nelerdir?
Genetik ve biyomühendislik bölümünü başarıyla tamamlayan mezunlar, özel sektörde ve KPSS koşulu sağlamak şartı ile Kamu sektöründe çeşitli iş olanaklarına sahiptir. Genetik ve biyomühendislik ülkemizde geleceğin meslekleri arasında görülen bir bölümdür.
Akademik olarak kariyer yapmak isteyenler ulusal ve uluslararası eğitim kurumlarında görev alabilir. Ayrıca kendi işini kurmak isteyen mezunlar için de tercih edilecek bölümler arasında yer alır. Genetik ve biyomühendislik mezunlarının yapabileceği diğer iş imkanlarını aşağıda inceleyebilirsiniz.
Tıp alanında; doku-organ mühendisliği, Kök Hücre, anti-kanser, anti-aging üzerinde çalışmalarda yer alır. Moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, adli tıp gibi alanlarda da görev alırlar.
Eczacılık sektöründe; ilaç dizaynı, aşı çalışmaları, immünogenetik çalışmalarında mezunlara yer verilir.
Biyomedikal teknoloji alanında; cihaz, alet, biyolojik kit geliştirilme çalışmaları, modifikasyonu, bakım ve onarımı aynı zamanda pazarlanması gibi çalışmaların içinde yer alır.
Tarım ve ziraat sektöründe tıbbi-aromatik bitkiler, bitkilerin farklı koşullarda yetiştirilme aşamaları, bitkilerden farklı ürün elde edilme süreci, iklimlendirme çalışmaları gibi önemli çalışmaların içinde yer alır.
Biyoteknoloji, savunma, gıda, biyomalzeme geliştirilmesi, nanobiyoteknoloji, biyoyakıtlar, GDO gibi çok geniş bir yelpazeyle bölüm, mezunlarını karşılar.
Genetik ve Biyomühendislik Mezunları Ne İş Yapar?
Üniversite sınavına hazırlık yapmaya başlayan adaylar, kariyerlerini hangi yönde geliştireceklerine dair araştırmalar yapmaya başlar. Geleceğin meslekleri arasında ilk sıralarda yer alan genetik ve biyomühendislik mezunlarını çok çeşitli iş alanları ile karşılamaktadır. Bu durum görev çeşitliliğini de ortaya çıkartmaktadır.
Çağdaş teknolojileri kullanarak, tıp ve biyolojide karşılaştıkları problemleri çözümlemek için mühendislik bilimi önemli bir klavuzdur. Bölüm mezunlarının mezun olduktan sonra çalıştıkları kuruluşlarda yapacakları görevler aşağıdaki gibidir.
Genetik ve biyomühendis, genetik bilimini biyomühendislik metotları ile bir araya getirir.
Mühendislik temel ilkelerini tıp alanında ve biyolojide ortaya çıkabilecek sorunları çözmekte uygulamaya koyar.
Genetik ve biyomühendisliğin temelini biyoloji oluştursa da mühendisliğin temel uygulama şekillerini kullanır.
Teknolojide meydana gelen değişimleri tarım, kimya, biyoloji gibi alanlara yansıtmakla görevlidir.
Biyolojik süreçleri kullanarak, daha uygun fiyatlı kimyasal madde üretimi yapar.
Canlı beden üzerindeki araştırmalar, taklit çalışmaları için proje yönetimi ve planlama yapar, uygulanmasını sağlar.
Genetik ve Biyomühendislik Dersleri Nelerdir?
Genetik ve Biyomühendislik bölümü öğrencileri eğitim yaşamlarını teorik bilgileri öğrenmek ve alanla ilgili araştırma yapmakla geçirir. Öğrencilerin eğitim yaşamı boyunca öğrendikleri bilgileri kariyer yaşamlarına yansıtmaları en büyük hedefleridir. Çeşitli alanlarda iş imkanına sahip olan mezunlar, eğitimleri süresince, gelecek yaşamlarındaki çalışma alanları ile ilgili tecrübe edinmeye de çalışır.
4 yıllık lisans eğitimi süresince mühendislik, genetik, biyomühendislik, biyoteknoloji ile alakalı tüm detayların incelendiği ve bilimsel eğitimler ile karşı karşıya kalacaktır. Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler, genetik ve biyomühendislik lisans diploması almaya hak kazanır.Genetik ve Biyomühendislik bölümünü tercih edecek öğrenciler aşağıdaki temel derslerden sorumlu olacaktır.
Hücre ve Doku Mühendisliği,
Moleküler Hücre Biyolojisi,
Biyokimya,
Mikrobiyoloji,
Moleküler Hücre Biyolojisi,
Mikrobiyoloji,
Biyomalzemeler,
Biyomühendislik Laboratuvarı,
Doku Biyokimyası,
Genetik ve Biyomühendislik Tasarım
Genetik ve Biyomühendislik Taban Puanları ve Sıralama
2020 YKS’ye katılan üniversite adayları aşağıda yer alan tablodan Genetik ve Biyomühendislik 2020 taban puanları, Genetik ve Biyomühendislik 2020 başarı sıralamalar hakkında bilgi edinebilir. Aşağıda paylaştığımız sıralama ilk 5 eğitim kurumunu kapsamaktadır. Sayfamızda paylaştığımız puanlar bu sene yerleşen adayların puanları ve sıralamaları olup verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ Genetik ve Biyomühendislik (İngilizce)(Burslu) Taban Puan:431,84848 Başarı sırası: 41711
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ Genetik ve Biyomühendislik (İngilizce)(Burslu) Taban puan: 429,22500 Başarı sırası: 43507
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ Genetik ve Biyomühendislik (İngilizce)(Burslu) Taban puan: 428,78676 Başarı sırası: 43813
İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ Genetik ve Biyomühendislik (İngilizce)(Burslu) Taban Puan 410,83247 Başarı sırası: 56501
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ Genetik ve Biyomühendislik (İngilizce) (%75 İndirimli) Taban puan: 323,37392 Başarı sırası: 146849
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.