Facebook Bugün 16 Yaşında
Konular | Bilgiler | Ek Detaylar |
---|---|---|
Facebook'un kuruluşu | 4 Şubat 2004'te Mark Zuckerberg ve arkadaşları tarafından kuruldu. | Önceleri sadece Harvard öğrencileri için kurulan bir platformdu. |
Facebook'un isim kökeni | 'Facebook' ismi Amerikan üniversitelerinde dağıtılan 'paper facebooks' isminden alınmıştır. | Normalde bu 'paper facebooks' öğrenci ve öğretmenler arasındaki tanıtma sürecini kolaylaştırıyordu. |
Facebook'un kullanıcı sayısı | Günümüzde yaklaşık 1 milyar 350 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. | Aslında bu platform ücretsiz olmasına rağmen gelirlerini logo, sponsorlu reklamlar ve afişlerden elde ediyor. |
Facebook'un arayüz renk seçimi | Facebook'un arayüzünün büyük çoğunluğunun mavi olmasının sebebi Mark Zuckerberg’in renk körü olmasıdır. | Araştırmalar, bir kullanıcının Facebook'ta ortalama 19 dakika vakit geçirdiğini gösteriyor. |
Facebook yönetim kadrosu | Mark Zuckerberg – Kurucu ve CEO, Dustin Moskovitz – Kurucu Yardımcısı ve Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı | Yatırımcılar arasında Peter Thiel, Chamath Palihapitiya, Eduardo Saverin ve diğerleri bulunmaktadır. |
Facebook'un hedefleri | Facebook, dünya üzerinde yaşayan tüm nüfusa erişim sağlamayı hedefliyor. | Facebook sürekli çağı yakalayan ve her an gelişen bir yapıya sahiptir. |
Facebook'un işletmeler için önemi | Facebook, işletmeler için pazarlama ve marka bilinirliği yaratma konusunda önemli bir araçtır. | Sponsorlu ve tanıtım reklamlarıyla işletmelerin gözdesi olmaktadır. |
Dünyanın en çok kullanılan sosyal medya platformu Facebook, yediden yetmişe herkesin akıllı telefonunda ve bilgisayarında yer alıyor. Tarihte bugün 4 Şubat 2004’te dünyadaki insanların birbirleriyle iletişim kurmaları için Mark Zuckerberg ve arkadaşları tarafından kurulan bir sosyal mecradır Facebook.
Aslında önceleri sadece Harvard öğrencileri için kurulmuştu bu sosyal ağ. Daha sonra Harvard’dan Boston’daki okullara, birinci senesinde tüm Amerika Birleşik Devletleri’ne ve yıllar geçtikçe tüm dünyaya yayıldı. Dünya, Facebook’u sevdi ancak kaydolmak için yaş sınırı gerekti. Peki, bu sosyal ağın ismi neden Facebook? Tabii ki onun da bir sebebi var. Facebook ismi, Amerikan üniversitelerinde okullar tarafından öğrenci ve öğretmenlere doldurulan “paper facebooks” isminden alır. Alexa istatistiklerine göre Facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen 2. sitesi olarak varlığını devam ettirmektedir.
Facebook’un günümüzde yaklaşık olarak 1 milyar 350 milyon kullanıcısı bulunmaktadır. Facebook ücretsiz bir sosyal mecra ancak gelirini logo reklamları, sponsorlu reklamlar ve afişlerden elde etmektedir. Facebook’da kullanıcılar profilleri, fotoğrafları, ilgi alanları, gizli ya da açık olarak yapılan yorumları, arkadaş ya da arkadaş gruplarını sergiler ve beğeni-yorum etkileşiminde bulunur. Facebook hakkında ilginç bir bilgi daha vermek gerekirse arayüzünün büyük çoğunluğunun mavi olmasının sebebi Mark Zuckerberg’in renk körü olmasından kaynaklanıyormuş. Ayrıca araştırmalara göre her kullanıcı Facebook’ta ortalama 19 dakika vakit geçirmektedir.
Facebook hakkında kısa bir giriş yaptıktan sonra Facebook’un yönetim kurulundaki isimleri ve mevkilerine göz atalım.
Mark Zuckerberg – Kurucu ve CEO
Dustin Moskovitz – Kurucu Yardımcısı ve Mühendislikten Sorumlu Başkan Yardımcısı
Sheryl Sandberg – COO
Owen Van Natta – Finanstan Sorumlu Müdür (CFO)
Matt Kohler – Strateji ve İşletme Operasyonu Başkan Yardımcısı
Chris Hughes – Kurucu Yardımcısı
Peter Thiel – Yatırımcı
Chamath Palihapitiya – Pazarlama ve Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı
Gideon Yu – Finanstan Sorumlu Müdür
Li Ka-shing – Yatırımcı
Marc Samwer – Yatırımcı
Alexander Samwer – Yatırımcı
Eduardo Saverin – Kurucu Üye
Facebook yönetim kadrosu bu isimlerden oluşuyor. Sıra geldi Facebook’un tarihsel gelişimine. Bakalım Facebook kurulduğu zamandan buraya nasıl gelmiş?
Facebook Tarihsel Gelişimi
Mark Zuckerberg, Harvard Üniversitesi’nde öğrenci olduğu zamanlarda Facebook’u kurmadan önce Harvard kampüsündeki öğrencilerin fotoğraflarını karşılaştıran Facemash sitesini kurdu. İlgi çeken Facemash sitesinin kapatılmasının ardından Harvard Connection’un kurulmasına yardımcı olan Mark, bu platformdan esinlenerek Facebook’u kurdu. Mark Zuckerberg, önceleri Palto Alto’da kurduğu Facebook’u dünyaya açmaya karar verdi. Facebook’un dünyaya açılmasında Napster’ın kurucusu Sean Parker yardımcı oldu ve Mark’ı teşvik etti. Kısa sürede dünyaya yayılan Facebook, 2007 yılı Temmuz ayı itibariyle “dünyanın en büyük üniversite tabanlı sosyal medyası” oldu.
Git gide kullanıcı sayısı artmaya başlayan Facebook, aynı yılın Ekim ayında “dünyanın en fazla ziyaret edilen 7. sitesi” olmayı başardı. Yıllarca artan başarısı ve çektiği ilgiden dolayı Facebook, çok sayıda yatırımcı tarafından satın alınmak istendi ancak Mark Zuckerberg Facebook’u satışa çıkarmadı. Tabii ki Facebook’un bu başarıya ulaşmasında Mark Zuckerberg’in çektiği zorlukları da göz ardı etmemek gerekir.
Başarıyı getiren, çekilen zorluklardır en nihayetinde. 2004 yılında Harvardlı ikiz Winklevoss kardeşler Zuckerberg’i kendi fikirlerini çalmakla suçladılar ve mahkemeye dava açtılar. Ancak kazanan taraf Mark oldu. Kurulduktan 5 sene sonra dünyada en çok tıklanan sitelerin içinde ilk üçe girdi. Her geçen gün yepyeni özellikler eklenen Facebook, gün geçtikçe artan popüleritesi ve bünyesinde yer alan Whatsapp ve Instagram gibi platformlarla büyümeye devam ediyor.
Facebook’un Bugünü ve Geleceği
Aslına bakılırsa Facebook artık günümüzde sadece kişiler için bir sosyalleşme ağı değil aynı zamanda şirketler için de çok büyük bir önem ve yere sahip. Hatta işe alım süreçlerinde kişileri değerlendirmek için başvurulan bir kaynak. Küçük ya da büyük şirketler büyümek ve marka bilinirliğini ön plana çıkarmanın yanı sıra ürün pazarlamasının en kolay yöntemi olan reklamcılığı kullanır. Facebook sponsorlu ve tanıtım reklamlarıyla da şirket ve işletmelerin gözdesi olmaktadır.
dijital pazarlama, sosyal medya uzmanlığı alanlarının yakın incelemesindeki facebook, işletmelerin yanı sıra sanatçı, siyasetçi, yazar gibi önemli kişilerin ya da sayfaların nasıl daha iyi etkileşim alarak kendini tanıtmasına ve kitlesini daha iyi büyütebileceğine büyük oranda yardım sağlıyor. bugüne baktığımızda geçirdiği bu değişim facebook’un sürekli olarak çağı yakalayan ve her an gelişen bir yapıda olduğunu gösteriyor. facebook’un gelecekteki hedeflerinden bir tanesi dünya üzerinde yaşayan tüm nüfusa erişim sağlayabilmek. aslında burada şunu da düşünmek gerekiyor.
Teknolojinin bile var olmadığı dünyanın en uzak ve ücra ülkelerinin var olduğu bilindiğinde bu durum nasıl gerçekleşecek? Tabii ki Mark Zuckerberg ve ekibi bu konuda da çalışmalar yürütüyor. Uçan modemler sayesinde internetin var olmadığı yerlere internet imkanı sağlanacak. Facebook’un bu projedeki çalışmaları halen devam ediyor. Yani Facebook’un hedefi kendi deyimiyle “bütün dünyayı birbirine bağlayan dev bir sosyal ağ” olabilmek.
Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg Kimdir?
Dünyadaki en genç milyarder olarak anılan Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg 1984 yılının Mayıs ayında New York’ta dünyaya geldi. Diş hekimi bir baba ve psikiyatrist bir anne ile 4 çocuklu bir ailenin tek erkek çocuğu olan Mark Elliot Zuckerberg küçük yaşlardan itibaren yazılım ve bilgisayara ilgi duydu. 12 yaşında iken Atari Basic’i bir mesajlaşma programı olarak kullanan Zuckenberg bu programa “ZuckNet” adını verdi. ZuckNet’i ilk olarak babası muayenehanesinde kullandı. Ayrıca aile olarak da ev içerisinde haberleşmek için yine bu programı kullanmaya başladı. Daha sonra bir bilgisayar oyunu yapan Mark Zuckerberg’in bu yeteneği için ailesi özel bilgisayar eğitmeni David Newman ile anlaşarak Mark’ın özel dersler almasını sağladı. Lise döneminde yaptığı “Synapse” adlı müzik yazılımı pek çok şirket tarafından satın alınmak istedi. Ayrıca bu genç yetenekle çalışmak için Microsoft gibi önemli yazılım şirketleri teklifte bulunsa da Mark Zuckerberg hepsini reddetti.
Lise döneminde tek başarısı bilgisayar alanında değildi. Eskrim ve edebiyat konusunda da yetenekleriyle öne çıkan Zuckerberg, üniversite için tercihini bilgisayar üzerine kullandı. Harvard’da bilgisayar bilimi üzerine eğitim almaya başladı. Kampüste yazılım geliştirici olarak ün kazanmaya başlayan Mark Zuckerberg, öğrencilerin derslerine göre kurs seçmesini sağlayan “CourseMatch” adlı bir program yaptığında okul içerisindeki popülaritesini de arttırdı. Sırada “Facemash” vardı. “Facemash.com” sitesinde Harvard’daki tüm öğrencilerin fotoğrafları üzerinden karşılaştırmalar yapılıyordu.
Ancak öğrenci fotoğraflarının veri tabanını izinsiz kullanması ve uygunsuz bulunması sebebiyle bu program okul yönetimince kapatıldı. Öğrenci arkadaşlarıyla birlikte öncelikle Harvard Connection isimli bir projenin geliştirilmesine yardımcı olan Zuckerberg, okuldaki öğrencilerin internet üzerinden haberleşmelerini sağlayan bu projenin ardından hayatının projesine imza attı.
Dustin Moskovitz, Chris Hughes ve Eduardo Saverin isimli arkadaşlarıyla birlikte yaptıkları çalışma ile insanların kendi sayfalarını oluşturduğu, fotoğraflarını yüklediği ve diğer kullanıcılarla iletişim kurup paylaşım yapabildiği Facebook tarihte bugün 4 Şubat 2004’de kurulmuş oldu. Yurt odalarında başlayan serüvenin sonunda Harvard’dan ayrılarak kendini tamamen Facebook üzerine çalışmaya adayan Mark Zuckerberg bugün dünyanın en genç CEO’su olmuştur. Evli ve 2 kız çocuğu babası olan Zuckerberg bilimsel çalışmalara yaptığı maddi destekler ile de örnek bir hayırsever olarak öne çıkmıştır.
İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.