AnasayfaBlogEtkili Hızlı Okuma Egzersizleri
Hızlı Okuma

Etkili Hızlı Okuma Egzersizleri

12 Aralık 2019
Bir kişi masada oturmuş kitap okumakta ve sağ elinde bir fincan kahve tutmaktadır. Kahve fincanı beyazdır, kahverengi bir sapı vardır ve kısmen açık kahverengi bir sıvıyla doludur. Kişinin kısa siyah saçları vardır ve gri bir gömlek giymektedir. Kitap açık ve masanın üzerinde durmaktadır. Sol eli kitabın kenarında durmaktadır. Kişinin sağındaki masanın üzerinde siyah ve gümüş yüzlü bir saat vardır. Arka planda beyaz nesnelerden oluşan bir kase görülüyor.
EgzersizlerAmaçSonuç
Görsel AlgılamaGörsel kapasitenizi artırmak için kelime çalışmaları yapmaKelime algılama ve hızlı okuma yeteneğinin geliştirilmesi
Kelime Dağarcığını GeliştirmeKelime haznesini genişleterek anlama hızını artırmakDaha hızlı ve etkin okuma
Alışkanlıklardan KurtulmaYavaşlatıcı alışkanlıkları bırakmak ve hızlı okumaya alışmakOkuma hızında artış
KonsantrasyonSadece okunan metne odaklanmaDaha yüksek anlama oranı ve hızlı okuma
Göz ile OkumaKelimeleri gözle okuma ve iç sesi kapatmaDaha hızlı okuma ve daha iyi anlama
Göz Atma TekniğiMetni veya kitabı hızlı bir şekilde gözden geçirmeDaha hızlı ve kolay anlama
OkumaÇok okuyarak zihni ve kelime dağarcığını geliştirmeHızlı ve etkin okuma yeteneği
Kendine GüvenOkuma sürecinde kendine güvenme ve anlamadığını düşündüğünde başa dönmemeOkuma hızında artış ve daha etkili konsantrasyon
Dikkati Dağıtacak Uyaranlardan KaçınmaDikkatin kesilmesine neden olabilecek etkenleri ortadan kaldırmaDaha hızlı ve dikkatli okuma
Göz EgzersizleriGörme alanını genişleterek daha hızlı okumaHızlı okuma becerisinin geliştirilmesi

Her gün okuma ile geçirdiğiniz zamanı hiç düşündünüz mü? Okuduğunuz mailler, raporlar, dokümanlar, blog yazıları, kitaplar ve dergileri okumaya günde kaç saat harcadığınızı biliyor musunuz? Zamanın en değerli şey olduğu günümüzde bunlara harcadığınız zamanı kısalttığınızı düşünün. Artan vakitlerinizde yeni hobi edinmeye ya da kendinizi geliştirmeye vakit ayırabilirsiniz. Peki tüm bunları nasıl yapacaksınız? Cevabı oldukça kolay aslında, tabii ki hızlı okuma egzersizleri ile.

Hızlı okuma, belirli bir süre içerisinde okuduğunuz kelime sayısını artırma anlamına gelir. Kelime sayısı artarken bununla birlikte anlama oranının da artması gerekiyor. Normal okuma oranında dakikada 250 – 300 kelime okunurken, hızlı okuma egzersizleri ile bu oran 600 – 800 kelimeye kadar genişletilebilir. Her gün binlerce yeni kitap basılırken hepsini okuyup anlamamız için hızlı okumaya ihtiyacımız var.

Hızlı Okuma Egzersizleri Nelerdir?

Siz bir sene içerisinde en çok 60 – 70 kitap okurken birçok insanın bir sene içerisinde 150 – 200 kitap okuduğunu duyabilirsiniz. Hatta anlamadan okuyorlardır ya da nasıl başarıyorlar diye düşünebilirsiniz. Ancak kendi uygulayacağınız hızlı okuma egzersizleri ile sizde zamanla başarı yakalayabilirsiniz.



  • Görsel Algılama: Görsel kapasitenizi artırmak için kelime çalışmaları yapmalısınız. Elinize bir kağıt kalem alın ve üzerine 2 harfli kelimelerden 7 harfli kelimelere kadar yazın. Hızlıca tamamına göz gezdirin ve okuduğunuz kelimelerden ne kadarının aklınızda kaldığını ve anladığınızı kontrol edin. Sürekli tekrar yaparak daha aklınızda daha fazla kelime kaldığını göreceksiniz.

  • Kelime Dağarcığınızı Geliştirme: Ne kadar çok kelime bilirseniz anlama hızınız o kadar yükselecektir. Sözcüğün anlamını öğrenmek için vakit kaybetmemiş olacaksınız. Bu yüzden kelime hazneniz geniş olduğunda daha hızlı okuma yaparsınız. Yeni kelimeler öğrenmek için çaba sarf edin ve dilimize sonradan yerleşmiş kelimelerin anlamlarını öğrenmeye çalışın.

  • Alışkanlıklardan Kurtulun: Bazı alışkanlıklarınızı bırakmanız gerekiyor. Örneğin geriye dönüp başa alma sizi en çok yavaşlatan eylemdir. Beyniniz nasıl olsa anlamadığında geriye dönüp okuyacak eğiliminde olduğundan dolayı bundan kurtulmanız gerekiyor. Aynı şekilde sesli okuma da yavaşlamanıza neden olacaktır. Gözünüzü sadece okuduğunuz kısma değil, ileriye görecek şekilde kullanmalı, buna alıştırmalısınız.

  • Konsantrasyon: Bir işi yapıyorken sadece ona konsantre olmalısınız. Kitabınızı okurken, yarın giyeceğiniz kıyafete uyumlu takılarınızı düşünmek, sizi yavaşlatacaktır hatta okumadan soğutacaktır. Bu yaptığınız her iş için geçerlidir. Hangi işi yapıyorsanız ona konsantre olmayı öğrenmelisiniz.

  • Göz ile Okuyun: Yapılan en büyük yanlıştır. Maalesef neredeyse tüm insanlar gördükleri kelimeleri içlerinde seslendirerek okurlar. Oysaki okuma organımız ağzımız değil gözümüzdür. Fakat algılarımız bize bu şekilde daha iyi anladığımızı düşündürür. Bu yavaş okumanıza sebep olduğu gibi daha hızlı unutmaya, akılda tutamamaya ve anlamamaya sebep olacaktır.

  • Göz Atma Tekniği: Okumaya başlamadan önce metni ya da kitabı elinize aldığınızda hızlıca göz atmanız işe yarayacaktır. Paragraf girişlerini, sonlarını sayfa başını ve sonuna göz gezdirerek fikir sahibi olabilirsiniz, anlamanız kolaylaşır.

  • Okuyun: Hızlı okumaya başlama ve alışma için en önemli teknik çok okumak. Okudukça zihniniz gelişir, kelime dağarcığınız artar ve görme alanınız genişler. Zamanla cümlenin sonunu tahmin edebilecek seviyeye geleceksiniz.

  • Kendinize Güvenin: Okuduğunuzu anlamadığınızı düşünüp başa dönmeyin. Kendinize güvenin. Zamanla konsantrasyonunuz daha fazla artacak ve sadece ilerlemeyi düşüneceksiniz.

Bunların dışında sizi yoracak uyaranları kaldırmaya gayret etmelisiniz. Masa da okuma yapıyorsanız dikkatinizi dağıtacak objeleri kaldırabilir ya da evde kendinize özel bir okuma alanı oluşturabilirsiniz. Amacınızı belirlemelisiniz. Okumayı niçin yapacağınızı belirleyin ve bu şekilde hedefinize daha çabuk ulaşırsınız. Bitirmeniz gereken bir rapor ve yarın gireceğiniz sınavın okuması ile keyif almak için okuduğunuz romanın okuma hızı aynı olmayacaktır. Bu yüzden hedefinizi belirleyerek hızınızı ayarlayabilirsiniz.

Okuma Hızını Düşürecek Alışkanlıklar

  • Eski alışkanlıklarınızı bırakmadan yenisi kazanmanız oldukça zor. Bu yüzden önce yeni bir sayfa açmalısınız ve edinimi hayatınıza almalısınız.

  • Anlamadığınızı ya da daha iyi anlayacağınızı düşünerek, okuduklarınızı tekrar okumayın.

  • Kelimeler yerine kelime gruplarını ya da cümleleri takip edin.

  • Dikkatinizi toparlayın ve dağılmasına fırsat vermeyin, dağılmasına yok açacak nesneleri ortamdan uzaklaştırın.

  • Okuduğunuz metinde ana düşünceye odaklanıp, yan düşünceleri kaçırmayın.

  • Daima kısa metinler okumayın, uzun metinlere yönelin.

  • Okuduğunuz her ne ise parmağınızla takip etmeyin.

Hızlı Okuma Göz Egzersizleri



Göz kaslarınızı geliştirdikçe, görme alanınız genişleyecek ve zamanla daha hızlı okuyacaksınız. Demek ki öncelikli hedeflerimizden biri de göz kaslarımızın hazır olması. Kendinizdeki gelişimi takip edebilmek için hızlı okuma testi yapın, dakika da kaç kelime okuduğunuzu not alın. Egzersizleri düzenli yaptıktan sonra tekrar aynı kontrolü gerçekleştirin ve aradaki görün



Göz Kaslarını Geliştirme

Ne yazık ki göz tembelliğine sahibiz. Sürekli olarak bilgisayara ya da televizyona bakmaktan dolayı tek bir noktaya odaklanıyoruz ve bu da göz tembelliğine yol açıyor. O yüzden şimdi elimize bir kitap alalım. Bir sayfayı açıp, her satırdan yalnızca iki kelime okuyalım ve kelimeler arasında 6 – 7 kelime olsun. Bu şekilde tüm sayfayı bitirelim ve boşlukları tahmin etmeye çalışalım. Pratik yaptıkça anlamaya başlayacaksınız. Diğer bir teknik ise başınızı sabit tutarak, gözlerinizi olabildiğince sağa sola ve yukarı aşağı bakmanız ve her yönde 10 saniye beklemeniz. Bu işlem bittikten sonra çapraz köşelere de bakıp tekrarlayacağız. Bu hareketler göz kaslarınızı çalıştıracak ve hızlanıp güçlenmesini sağlayacaktır.

Görme Alanını Genişletme

Görme alanının genişletilmesinin sebebi bakış sayısını azaltmaktır. Dolayısıyla beynin işlem sayısı da azalacaktır. Daha az işlem yaptığı için verimi artacaktır bunu bilgisayar işlemcisinin çalışma mantığı gibi düşünebilirsiniz. Amaç kelime yerine kelime grupları şeklinde okuma yapılmasını sağlamaktır. Kelime grupları şeklinde okuduğunuzda aklınızda daha uzun süre kalacaktır. Bol bol alıştırma yaparak bu becerinizi geliştirebilirsiniz.

Zihniniz ile gözünüz arasındaki koordinasyonu sağlamalı ve okuduklarınızı anlamaya çalışmalısınız. Okuduğunuzu anlamanız çok önemlidir yoksa tüm okuduklarınız boşa gidiyor demektir. Anlamakta güçlük çekiyorsanız ya da geç anlıyorsanız sorunu kendinizde aramalısınız. Çünkü bu yeterli kitap okumadığınız anlamına gelir.

Hızlı Okuma Tekniklerinin Faydaları Nelerdir?

  • Konsantrasyon ve dikkati yükseltir

  • Okuyarak anlama hızınızı artırır

  • Okuma hızınız normalden 3 kata katar yükselir

  • Çok kısa sürede daha fazla kitap okuyabilirsiniz

  • Görme yeteneğiniz gelişme gösterir ve bir yere baktığınızda daha fazla ayrıntı görebilirsiniz

  • Genel kültürünüz ve bilginiz artar 

  • Zihniniz gelişme göstereceği için daha hızlı düşünüp karar verebilirsiniz

  • Gerek iş hayatında gerek okul hayatında başarı sağlarsınız.

Uygulayabileceğiniz basit teknikler ve düzenli çalışma ile hızını artırabilirsiniz. Fakat kendinize güvenmiyor ve zaman ayıramayacağınızı düşünüyorsanız profesyonel bir destek alabilirsiniz. Bu konuda kendinizi geliştirmek isterseniz Enstitü online eğitimler kapsamında hızlı okuma kursu bulunuyor.

Görsel Algılama, Görsel kapasitenizi artırmak için kelime çalışmaları yapma, Kelime algılama ve hızlı okuma yeteneğinin geliştirilmesi, Kelime Dağarcığını Geliştirme, Kelime haznesini genişleterek anlama hızını artırmak, Daha hızlı ve etkin okuma, Alışkanlıklardan Kurtulma, Yavaşlatıcı alışkanlıkları bırakmak ve hızlı okumaya alışmak, Okuma hızında artış, Konsantrasyon, Sadece okunan metne odaklanma, Daha yüksek anlama oranı ve hızlı okuma, Göz ile Okuma, Kelimeleri gözle okuma ve iç sesi kapatma, Daha hızlı okuma ve daha iyi anlama, Göz Atma Tekniği, Metni veya kitabı hızlı bir şekilde gözden geçirme, Daha hızlı ve kolay anlama, Okuma, Çok okuyarak zihni ve kelime dağarcığını geliştirme, Hızlı ve etkin okuma yeteneği, Kendine Güven, Okuma sürecinde kendine güvenme ve anlamadığını düşündüğünde başa dönmeme, Okuma hızında artış ve daha etkili konsantrasyon, Dikkati Dağıtacak Uyaranlardan Kaçınma, Dikkatin kesilmesine neden olabilecek etkenleri ortadan kaldırma, Daha hızlı ve dikkatli okuma, Göz Egzersizleri, Görme alanını genişleterek daha hızlı okuma, Hızlı okuma becerisinin geliştirilmesi
hızlı okuma hızlı okuma egzersizleri hızlı okuma teknikleri anlayarak okuma göz egzersizleri görme alanı konsantrasyon
Genç bir kadın beyaz dişlerini göstererek kameraya doğru gülümsüyor. Parlak kahverengi gözleri ve yüzünden geriye doğru toplanmış uzun, siyah saçları var. Beyaz yakalı ve manşetli mavi bir gömlek ve beyaz bir etek giyiyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş ve kendinden emin bir duruşu var. Yüzü yandan gelen ışıkla aydınlanmakta, sıcak ve davetkâr bir atmosfer yaratmaktadır. Rahatlamış ve mutlu bir halde görünüyor.
Tuba Kamaşoğlu Çağlar
Blog Yazarı

İnsan kaynakları, mülakat tavsiyeleri ve cv hazırlama konularında içerik üretiyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın rahat bir ortamda bir kitap yığınının üzerinde oturuyor. Beyaz bir bluz ve mavi bir kot pantolon giymiş ve saçlarını düzgün bir şekilde topuz yapmış. Kitap yığınından bir kitap okurken yüzünde konsantrasyon ve odaklanma ifadesi var. Kitap yığını ahşap bir masanın üzerindedir ve yığına yakından bakıldığında kitapların çeşitli kapaklara ve renklere sahip olduğu görülür. Altındaki ahşap zeminin yakın çekimi, zeminin oldukça yıpranmış olduğunu gösteriyor. Elinde bir pençe var ve pençeye yakından bakıldığında tüylü olduğu ve keskin pençeleri olduğu görülüyor. Odanın aydınlatması sıcak ve davetkâr.
Hızlı Okuma

Hızlı Okuma Egzersizleri

03 Şubat 2021
Bir kişi masada oturmuş kitap okumakta ve sağ elinde bir fincan kahve tutmaktadır. Kahve fincanı beyazdır, kahverengi bir sapı vardır ve kısmen açık kahverengi bir sıvıyla doludur. Kişinin kısa siyah saçları vardır ve gri bir gömlek giymektedir. Kitap açık ve masanın üzerinde durmaktadır. Sol eli kitabın kenarında durmaktadır. Kişinin sağındaki masanın üzerinde siyah ve gümüş yüzlü bir saat vardır. Arka planda beyaz nesnelerden oluşan bir kase görülüyor.
Hızlı Okuma

Etkili Hızlı Okuma Egzersizleri

12 Aralık 2019
Masanın üzerinde duran bir çift gözlüğün camlarında bir kitap resmi ve bir çizgi film karakteri bulunmaktadır. Çizgi film karakteri dikenli saçlara sahip ve elinde bir kitap tutuyor, resimdeki kitap ise siyah bir okla işaret ediliyor. Arka planda, yeşil bir daire ile yeşil bir roket görülebilir. Gözlük resmin odak noktasıdır, kitabın ve gözlüğün yakın çekimi ön planın çoğunu kaplar. Fotoğrafın köşesinde küçük bir metal nesne de var. Görüntü, çizgi film karakteri ve gözlükteki kitapla birlikte okuma keyfinin bir temsilidir ve eğlence hissi verir.
Hızlı Okuma

Hızlı Okuma Programları

14 Şubat 2021