AnasayfaBlogBootstrap Kursu Nedir? Ne İşe Yarar?
Online Eğitim

Bootstrap Kursu Nedir? Ne İşe Yarar?

04 Mart 2021
Bu görüntü, yüzeyine metin ve sembollerin dağılmış olduğu bir bilgisayar ekranını göstermektedir. Metin farklı boyut ve yazı tiplerinden oluşmakta, semboller ise rakam ve noktalama işaretlerinin bir kombinasyonu gibi görünmektedir. Ekranın sağ üst köşesinde, ortasında beyaz bir 'B' harfi bulunan büyük mor bir kare yer alıyor. Ekranın sağ tarafında, etrafında beyaz bir hale bulunan sarı ve beyaz bir daireden oluşuyor gibi görünen bulanık bir ışık görüntüsü var.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Bootstrap Nedir?Web sitenizi kolay bir biçimde tasarlayabileceğiniz ve işinizi kolaylaştıran bir framework’tür.Yazılım geliştiricilerinin kullandığı açık kodlu kütüphaneleri ve modülleri bulunan, sonrasında yenilerinin eklenebildiği yapıdır.
Bootstrap Nasıl Gelişti?Bootstrap, ilk olarak Twitter için oluşturulmuştur. Ancak zaman içerisinde dünyada yaygın kullanılmaya başlandı.Bootstrap içerisinde etiketler, tablolar, butonlar, navigasyon ve açılan menüler gibi pek çok özelliğini içinde barındırır.
Bootstrap Kursu Ne Öğretir?Ekşitimlerde Bootstrap yapısında bulunan geniş kütüphaneyi, kolaylıkları, ızgara sistemini ve bileşenlerini öğrenerek web sitesi oluşturmayı öğretir.Bootstrap eğitimlerinde, web kurulumunda birçok işi zaman kaybı yaşamadan tamamlanabilir ve kişiye özel web siteleri oluşturulabilir.
Responsive Tasarımın ÖnemiResponsive tasarım yani cihaza duyarlı tasarım, Web sitelerinin mobil, tablet, veya masaüstüne uyumlu hale getirilmesi gerektiği anlaşılılmasını sağlar.Kullanıcılar, her tür cihazdan rahatlıkla siteye erişebilmeli ve site o cihaza uygun bir kullanıcı deneyimi sunmalıdır.
Favicon KullanımıWeb sitesinde tıklanan her sayfa yeni bir sekme açılır ve bu sekmelerde hangi içeriğe ait olduğunu belirten bir simge olması gerekir.Bu durum kullanıcılarının yolunu bulmasına yardımcı olur ve onları site içinde daha fazla kalma süresini artırır.
Jenerik 404 Sayfaları KullanımıBirçok kullanıcı, 404 sayfasını anlamamakta ve siteden hemen çıkmakta.Web tasarımında başka ayırt edici simgeler kullanılarak, kullanıcıları aradıkları sayfaya yönlendirilmesi gereklidir.
Carousel KullanımıWeb sitesinin açılış sayfasında döngü veya slayt kullanımı kullanıcıların kafasını karıştırabilir ve site görüntülenmelerini düşürebilir.Ayrıca, bu elementler sayfa yükleme süresini de artırabilir.
Grid SistemiBootstrap'in en belirgin özelliği ızgara veya kılavuz çizgisi sistemidir. Bu sistem sayesinde web siteleri kolaylıkla responsive hale getirilmektedir.Bu, herhangi bir ekran çözünürlüğü düşme problemi olması durumunda, sayfanın kolayca yeniden konumlandırılmasını sağlar.
Tarayıcı UyumluluğuBootstrap ister web kurulumunda isterseniz bir mobil uygulama geliştirmede kullanın, tarayıcıların tamamında uyumlu bir sistemdir.Bootstrap bu sayede web sitenin tüm tarayıcılar ve cihazlar üzerinde tutarlı bir görünüm ve işlevsellik sağlar.
Tasarım YanlışlarıWeb sitesindeki birçok sorun ve hata, genellikle web tasarımı veya içeriklerin hazırlık sürecinde yapılan yanlışlıklardan kaynaklanmaktadır.Bu yanlışlar, sitenin kullandığı framework veya araçların yanlış seçiminden de kaynaklanabilir.

Web sitelerinin mobil kullanıma, tablete veya masaüstüne uygun olup olmaması önemli bir konu haline geldi. Bu anlamda internet kullanıcılarının aradıkları bir ürüne kolaylıkla her yerden ulaşabilmeleri çok önemli. Web sitelerinin "responsive" yani mobil, tablet, masaüstü ve çözünürlük uyumu olması, kullanıcılar için oldukça gerekli bir unsur. Burada karşımıza çıkan Boorstrap nedir? Boorstrap kursu ne işe yarar? Bu kavramları inceleyelim.

Bootstrap Nedir?

Özellikle yazılım işleriyle uğraşanlar iyi bilir, web sitelerini geliştirmek ve gelişen dünyaya ayak uydurmak çok önemli. Bootstrap, web sitenizi kolay bir biçimde tasarlayabileceğiniz ve işinizi kolaylaştıran bir framework’tür. Framework kısaca açıklamak isterim. Yazılım geliştiricilerinin kullandığı açık kodlu kütüphaneleri ve modülleri bulunan, sonrasında da yenilerinin eklenebildiği yapılardır.

Gelişmiş frameworklar projenizi daha okunabilir ve düzenlenebilir olmasını sağlamaktadır. Tamamlanan projelerin birçoğunda sonradan düzenleme yapabilmek en büyük sorundur. Bu yapılarda ise proje sonrası yaşanan sorunlar doğru tespit edilebilir ve müdahale edilebilmektedir. Frameworkler en bilindik temek yapıları, kütüphaneleri içerisinde barındırır. Frameworkların kendi yapılarında gelişmişlik yoktur. Frameworkların özelliği, genişletilir ve projenize özel hale getirilir. Rahatlıkla yapı eklenebilir ve çıkarılabilir kolaylık sağlayan bir içeriğe sahiptir.

Bu özelliğiyle çok daha hızlı işler tamamlayabilir ve birçok işi bu kolaylıkta alabilirsiniz. Açık kaynak kodlu ve framework türü olan Bootstrap ise bir web sitesi kurarken ihtiyacınız olan herşeyi içerisinde barındıran nadir bir sisteme sahiptir. Bootstrap ilk olarak Twitter için oluşturulsa da zaman içerisinde dünyada yaygın bir biçimde kullanılmaya başlandı. Bootstrap içerisinde etiketler, tablolar, butonlar, navigasyon ve açılan menüler gibi pek çok özelliğiyle kolaylıkla responsive bir web sitesi tasarlamak için uygundur.



En güzel özelliklerinden biri de içerisinde bulunan bu hazır obje ve elementlere yine kendisinde olan CSS kodları ile istenildiği gibi değiştirilebilir olmasıdır. Bootstrap diğer frameworklardan ayıran en önemli özelliği; grid sistemi olmasıdır. Grid sistemi; ızgara sistemi olarak bilinen bu sistem sayesinde web siteleri kolaylıkla responsive hale getirilmektedir.

Bootstrap için en doğru tanım; web sayfanızı eşit bir halde ızgaralara ayırır ve bu bölmeler üzerinde istediğiniz gibi oynama şansı verir. Buda herhangi bir ekran çözünürlüğü düşmesi gibi problemde, kolaylıkla sayfa konumlandırmasını yapabilmenizi sağlar.

Bootstrap Kursları Ne Öğretiyor?

Bootstrap ister web kurulumunda isterseniz bir mobil uygulamayı geliştirmede kullanın, tarayıcıların tamamında uyumlu bir sisteme sahiptir. En yaygın ve popüler halde olan bu framework türü Bootstrap’ı nasıl öğrenebiliriz?

Öncelikle yazılım işlerinde çalışan veya çalışmakta olan kişiler için oldukça önemli bir yapıdır. Kendinize özel bir web sayfası bile oluştursanız bilmeniz çok önemli. Enstitüde bulunan online Bootstrap Eğitimi ile kendinizi bu anlamda geliştirebilir ve web sitenizi istediğiniz gibi doğru bir biçimde kolayca kurabilirsiniz.

Bootstrap eğitimlerinin size en büyük avantajı, bir web sitesi oluşturabilmeniz için bu yapıda bilmeniz gereken tüm detaylara hakim olursunuz. Kendi web sitenizi oluşturabilmek için herşeyi Bootstrap kurslarında öğrenebilirsiniz. Bu eğitimlerde Bootstrap yapısında bulunan geniş kütüphaneyi, kolaylıkları, ızgara sistemini ve bileşenleri öğrenerek, web kurulumunda birçok işi zaman kaybı yaşamadan istenilen sürede tamamlayabilir ve kişiye özel web siteleri oluşturarak gereken her zaman üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.



Günümüzde birçok web sitesinin karşılaştığı sorunlar ve zorluklar vardır. Bu sorunların bazıları framework seçimleri nedeniyle, bazıları ise web tasarımı veya içerikler konusunda yanlışlıklardan kaynaklanıyor. Bu unsurlardan bazıları;

Tasarım Yanlışları

  • Responsine (mobil,tablet vs. Kullanımı) tasarımı kullanmama: Web sitelerinde en dikkat edilmesi gereken konu responsive olmasıdır. Cihaz fark etmeden herkes istediği herhangi bir cihazdan rahatlıkla web sitesine erişebilmeli ve o cihaza uygun bir görselle istediklerine ulaşabilmelidir.

  • Favicon (küçük görsel simgeler) kullanmama: Web sitelerinde tıklanan her sayfa için yeni sekmeler açılır ve bu sekmelerde mutlaka hangi içeriğe aitse bir simge olmalıdır. Bu durum kullanıcıların web sitesinde daha uzun süre kalması ve aradığına kolaylıkla erişerek hangi sayfadan olduğunu unutmamasını sağlar.

  • Jenerik 404 sayfaları kullanmak: Birçok kullanıcı 404 sayfasını gördüğünde bunu tam olarak anlamıyor ve o siteden tamamen çıkıyor. Bunun yaşanmaması için web tasarımında başka simgeler kullanılarak, kullanıcılar aradığı sayfaya yönlendirilmelidir.

  • Web sitesinin açılış sayfasında Carousel (döngü) kullanmak: Kullanıcıların oldukça kafasını karıştıran bu döngüler web sitesinin görüntülenmesini düşürebilir unsurlardan en önemlisidir. Anlatılmak istenen direkt olarak görsele aktarılmalıdır. Aksi durumda kullanılan Carousel slaytları açılış sayfaları için oldukça sorun yaratan görseller olacaktır.

  • Web sitesinin yavaş olması: Web sitesinin hızlı olması arama motoru sıralamalarına direkt olarak etki etmektedir. Bu nedenle, kullanıcıların sitede rahat ve hızlı bir biçimde geçişler yaparak aradığını bulabilmesi çok önemlidir. Bu durum birçok kullanıcıyı sıkılmadan sitede vakit geçirmeye itecektir. Kullanıcıların bu rahatlığı yaşaması bir sonraki ziyaretini de arttıracaktır.

Tipografik Hatalar

  • Temiz Font Seçilmemesi: Kullanılan fontlar web sitelerinin anlaşılabilmesi için önemlidir. Kullanıcılar eğik yazı fontlarını veya sembollü yazıları okuyabilmekte oldukça zorlanırlar. Bu nedenle temiz ve net karakterler kullanılması web sitesi için önemlidir.

  • Kötü Kelime, Karakter ve Satır Aralığı Kullanmak: Karakter, kelime veya cümle aralıkları ve tüm tipografi hataları web sitesinin anlaşılırlığını azaltan unsurlardır. Net ve anlaşılır dil kullanmak ve yazım yanlışı yapmamak oldukça önemlidir.

  • Çelişkili Fontlar Kullanmak: Birbirine zıt fontlar veya uyumsuz fontlar kullanmak web sitesi için olumsuz bir imaj sağlar. Kullanıcıların odaklanamamasına ve görsel olarak memnun olamamasına sebep olacaktır. Bu da web sitesinin akışını bozacak unsurlardan biridir.

İçerik Hataları

  • İçeriklerin Ziyaretçilere Odaklanmaması: İçeriklerin kullanıcılara yönelik olmaması oldukça ciddi sorunlardan biridir. Web sitesinin içerik üreticisi markanın kullanıcılarını doğru tespit edebilmelidir. Aksi durumda bir e-ticaret sitesiyseniz, ziyaretçilerin herhangi bir alışverişe yönelmemesi muhtemeldir. Bu da markanızın oldukça zarar görmesi anlamına gelecektir. Kullanıcıların markada aradığı ve ilgilendiği her şeye ulaşabilmesi gerekir.

  • Beyaz Alanın Hatalı Kullanılması: Web sitesinde bulunan beyaz alanların doğru bir şekilde kullanılması, kullanıcıların rahat kavrayabilmesini, okunabilirliği arttıran ve dikkati toplayan bir tasarım olacaktır. Beyaz alanın yeterli ve doğru bir biçimde kullanılması ziyaretçilerin boğulmadan ve baskı hissetmeden sitede dolaşabilmelerini sağlar.

  • Yazım Hatalarının Fazla Olması: Yazım hataları sayfa bütünlüğü ve akışı için oldukça olumsuz bir durumdur. Bu durumda ziyaretçiler aradıklarını bulamayacak ve anlama güçlüğü yaşayacaktır. Sonucunda da site ziyaretçi kaybı yaşayacaktır.

Kullanılabilirlik Hataları

Ziyaretçi Sorularını Cevaplamamak: Web sitesi ziyaretçilerinin birçok sorusu vardır. Bu soruların yanıtlanması çok önemlidir. Aksi durumda ziyaretçiler sitenizi dikkate almayacaktır.

Kötü Arama Motoru: site içi arama motoru kullanıcıların ilk olarak rahatlık istediği alandır. bu alanda kullanıcılar aradığı bir ürünün doğru bir şekilde karşılarına çıkmasını beklerler. bu nedenle yazım hataları, tire kullanımı, anahtar kelime varyasyonları gibi unsurlar dikkatli yerleştirilmelidir.

Gezinti Hataları

Ziyaret Edilen Linklerin Renginin Değiştirilmemesi: Kullanıcıların web sitelerinde bir linke tıkladıklarını anlayabilmeleri çok önemlidir. Bunun için linklerin renkli olması, kullanıcının sayfalar arası gezinti yaparken hangi linke tıkladığını görmesi ve o siteye tekrar girmeden diğerlerine yönelmesini sağlayacaktır.

Görünmez Gezinti Menüleri: Görünmez gezinti ögeleri, kullanıcıların sitede nerede olduklarını anlamalarını güçleştirir ve kafa karışıklığına sebep olur. ‘Neredeyim?’ sorusuna yanıt olabilecek gezinti ögeleri tercih etmek doğru olacaktır.

Kontrol Edilemez Gezinti Ögeleri: Kullanıcılar gezinti ögeleri içerisinden kayan, zıplayan veya parlayan tarzdaki ögeleri sevmezler. Site ziyaretçileri bu alanlara tıklamakta tereddüt yaşarlar. Web sitelerinde daha net ve sade olmak anlaşılırlık açısında çok daha doğrudur.

Grafik ve Görsel Hatalar

  • Jenerik Stok Fotoğrafları: Oldukça kafa karıştırıcı ve kullanıcıları bunaltan konulardan bir diğeri de Jenerik stok fotoğraflarıdır. Jenerik stok fotoğraflarının ancak site içeriğine uygun görsellerden oluşması durumunda tercih edilir hale gelebilmektedir. Aksi durumda oldukça yorucu bir görselle karşılaşan kullanıcılar siteden uzaklaşacaktır.

  • Esnek Olmayan Görsel Çözünürlükler: CSS ayarlarının ve seçeneklerinin görsel ve medya ayarlarını esnek yapabilecek durumda olması önemlidir. Çünkü kullanıcılar herhangi bir cihazdan siteye girdiklerinde görselin biranda bulanıklaşması, çözünürlüğün yetersiz kalması ziyaretçileri rahatsız edecektir. Bu nedenle CSS ayarlarının bunu desteklemesi çok önemlidir.

  • Eksik Meta Verilerine Dikkat Etmeme: Dijital kameraların birçoğu anlamsız meta veri kullanmaktadır. Görsellerin ismi kullanıcıların anlayabileceği tarzda değildir. Örneğin; DSRL00002111.jpg gibi. Dosya isimlerinin görseli anlatan bir isimde olması kullanıcılar için oldukça kolay ve kullanışlı olacaktır.

Performans Hataları

Tarayıcı Desteği: Web sitesinin tüm tarayıcıları destekliyor olması ve görüntülemede sorun yaşanmaması önemlidir. Aksi durumlarda birçok ziyaretçi kaybı yaşanabilir. Google, Yandex, Android Browser veya Safari gibi birçok arama motoru bulunuyor. Site ziyaretçileri hangi arama motorunu sıkça kullanıyorsa öncelikli olarak o tarayıcıdan başlanması doğru olacaktır.

Aşırı JavaScript Kullanılması: Web sitesi tasarlarken JavaScript kullanımı, kullanıcıların tarayıcılarında doğru bir biçimde görüntülenmemiş olacaktır. Buna sebep olan ise kullanıcılardan bazılarının JavaScript’i devre dışı bırakarak sitede dolaşmalarıdır. Bu nedenle JavaScript bağlı kalınmamalıdır.

Yasal Hatalar

  • Gizlilik Politikalarının Bulunmaması: Gizlilik politikalarını birçok kullanıcı okumamakta veya okusa da dikkatli bir biçimde anlamamaktadır. Ancak bu durum web sitesinde gizlilik politikalarının olmaması anlamına gelmemelidir. Çünkü azınlıkta da olsa belirli bir kullanıcı bu gizlilik politikalarını dikkate almaktadır. Bu nedenle gizlilik politikalarının bulunması sitenin güvenilirliğini arttırmaktadır.

  • İade ve Garanti Bilgisinin Olmaması: Özellikle e-ticaret sitelerinde kullanıcılar bir ürünü satın aldıkları zaman oluşabilecek sorunların çözümlerini merak ederler. Bu nedenle web sitelerinde iade ve garanti bilgilerinin yer alması ziyaretçi kitlesini arttıracak ve siteye olan güveni olumlu yönde etkileyecektir.

İşte tüm bu maddelere bakıldığında web sitesi kurulumu ve tüm aşamalarının oldukça titizlikle doğru verilerle hazırlanması gerektiğini anlıyoruz. Bootstrap kurslarının amacı, bu yapı ile web tasarımı ve uygulanılması gereken doğru içeriklere erişerek, kullanıcılara şeffaf bir web sitesi oluşturabilmenizi sağlamaktır. Web sitesi kurulumunda yapılması gereken ve yapılmaması gereken tüm unsurları doğru içeriklere sahip bir framework olan Bootstrap kurslarından öğrenebilirsiniz. Böylelikle web sitenizin kullanıcı sayısını arttırabilir ve site ziyaretçilerinize de daha fazla bilgi aktarmış olursunuz.

Bootstrap Nedir?, Web sitenizi kolay bir biçimde tasarlayabileceğiniz ve işinizi kolaylaştıran bir framework’tür, Yazılım geliştiricilerinin kullandığı açık kodlu kütüphaneleri ve modülleri bulunan, sonrasında yenilerinin eklenebildiği yapıdır, Bootstrap Nasıl Gelişti?, Bootstrap, ilk olarak Twitter için oluşturulmuştur Ancak zaman içerisinde dünyada yaygın kullanılmaya başlandı, Bootstrap içerisinde etiketler, tablolar, butonlar, navigasyon ve açılan menüler gibi pek çok özelliğini içinde barındırır, Bootstrap Kursu Ne Öğretir?, Ekşitimlerde Bootstrap yapısında bulunan geniş kütüphaneyi, kolaylıkları, ızgara sistemini ve bileşenlerini öğrenerek web sitesi oluşturmayı öğretir, Bootstrap eğitimlerinde, web kurulumunda birçok işi zaman kaybı yaşamadan tamamlanabilir ve kişiye özel web siteleri oluşturulabilir, Responsive Tasarımın Önemi, Responsive tasarım yani cihaza duyarlı tasarım, Web sitelerinin mobil, tablet, veya masaüstüne uyumlu hale getirilmesi gerektiği anlaşılılmasını sağlar, Kullanıcılar, her tür cihazdan rahatlıkla siteye erişebilmeli ve site o cihaza uygun bir kullanıcı deneyimi sunmalıdır, Favicon Kullanımı, Web sitesinde tıklanan her sayfa yeni bir sekme açılır ve bu sekmelerde hangi içeriğe ait olduğunu belirten bir simge olması gerekir, Bu durum kullanıcılarının yolunu bulmasına yardımcı olur ve onları site içinde daha fazla kalma süresini  artırır, Jenerik 404 Sayfaları Kullanımı, Birçok kullanıcı, 404 sayfasını anlamamakta ve siteden hemen çıkmakta, Web tasarımında başka ayırt edici simgeler kullanılarak, kullanıcıları aradıkları sayfaya yönlendirilmesi gereklidir, Carousel Kullanımı, Web sitesinin açılış sayfasında döngü veya slayt kullanımı kullanıcıların kafasını karıştırabilir ve site görüntülenmelerini düşürebilir, Ayrıca, bu elementler sayfa yükleme süresini de artırabilir, Grid Sistemi, Bootstrap'in en belirgin özelliği ızgara veya kılavuz çizgisi sistemidir Bu sistem sayesinde web siteleri kolaylıkla responsive hale getirilmektedir, Bu, herhangi bir ekran çözünürlüğü düşme problemi olması durumunda, sayfanın kolayca yeniden konumlandırılmasını sağlar, Tarayıcı Uyumluluğu, Bootstrap ister web kurulumunda isterseniz bir mobil uygulama geliştirmede kullanın, tarayıcıların tamamında uyumlu bir sistemdir, Bootstrap bu sayede web sitenin tüm tarayıcılar ve cihazlar üzerinde tutarlı bir görünüm ve işlevsellik sağlar, Tasarım Yanlışları, Web sitesindeki birçok sorun ve hata, genellikle web tasarımı veya içeriklerin hazırlık sürecinde yapılan yanlışlıklardan kaynaklanmaktadır, Bu yanlışlar, sitenin kullandığı framework veya araçların yanlış seçiminden de kaynaklanabilir
Bootstrap Bootstrap nedir Bootstrap kursu Bootstrap kursu nedir Bootstrap ne işe yarar Bootstrap kursu ne işe yarar
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir kadın doğrudan kameraya bakıyor. Omuz hizasında, koyu kahverengi saçları ve açık bir teni var. Gözleri kapalı, dudakları hafifçe ayrık ve yanakları sevinçten yuvarlak. Beyaz bir tişört ve mavi bir kot pantolon giyiyor ve elleri kalçalarının üzerinde duruyor. Mutluluk ve memnuniyet hissi yayıyor ve ifadesi davetkâr ve davetkâr. Yirmili yaşlarının ortalarında görünüyor ve neşeli, kaygısız bir tavır yayıyor.
Burcu Ayan
Blog Yazarı

Halkla İlişkiler mezunu. Uzun yıllar yurt dışı eğitim sektöründe eğitim danışmanı olarak çalıştı. Özellikle Lisans ve Master öğrencilerinin yurt dışı başvuru süreçleri, dil okulu ve üniversite yerleşimi, vize işlemleri gibi konularla ilgili tecrübe sahibi. Eğitim danışmanlığı dışında içerik üretiyor ve blog yazarlığı yapıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.