AnasayfaBlogBilişim ve Teknoloji Kariyeri İçin Tavsiyeler
Bilişim

Bilişim ve Teknoloji Kariyeri İçin Tavsiyeler

05 Aralık 2019
Bu görüntü, üzerinde renkli kodlar ve metinler bulunan bir bilgisayar ekranını göstermektedir. Ekran aydınlatılmış ve odaklanmış, birkaç satır kod görülebiliyor. Kod, ekranda göze çarpan parlak, canlı renklerden oluşuyor. Ekranın sağında siyah klavyesi ve küçük gümüş faresi olan bir dizüstü bilgisayar var. Ön planda, ekranında bulanık bir görüntü olan bir cep telefonu var. Sağ alt köşede, üzerinde siyah bir rakam ve harf bulunan klavyedeki bir tuş yakından görülüyor. Resmin ortasında, birkaç tuşu görünen ve kalın harflerle enter kelimesini gösteren bir klavyenin yakın çekimi yer alıyor.
ÖneriAçıklamaNeden Önemli
Sürekli Kendini GeliştirmekBilişim sektörü hızla ilerleyen bir alandır, bu yüzden güncel kalmak önemlidir.Sürekli gelişim, sektörde ilerlemeyi ve yenilikleri takip etmeyi sağlar.
Eğitim Hayatını PlanlamakBilişim sektöründe ilerlemek için lise eğitiminden itibaren bu alanda kariyer planlanmalıdır.Eğitim güzergahınızı belirlemek, iş arama sürecinizde size yardımcı olur.
HTML, CSS, PHP, JavaScript Gibi Dilleri ÖğrenmekWeb sitelerine hakim olmak ve basit bilişim projelerini yönetebilmek için bu programlama dillerinin bilinmesi gereklidir.Yazılım dillerine hakim olmak, IT projelerini başarıyla yönetme yeteneğini geliştirir.
QuarkXPress, Adobe, AutoCad Programlarına Hakim OlmakBu tür programları bilmek grafik veya web sitesi arayüzü ve tema dizaynı gibi yaratıcı rollerde avantaj sağlar.Teknik becerilere sahip olmak, iş başvurularında sizi diğer adaylardan öne çıkarır.
İngilizce BilmekYazılım dilleri genellikle İngilizce tabanlıdır. Dolayısıyla İngilizce bilmek teknik bilgi edinmeyi kolaylaştırır.İngilizce bilgisi, uluslararası işlerde başarıyı ve profesyonel gelişimi teşvik eder.
Öğreneceklerinizi Doğru PlanlamakÖncelikle en çok kullanılan yazılım dillerini detaylıca öğrenmek önemlidir.Doğru planlama, en önemli becerilere odaklanmayı ve enerjiyi daha verimli kullanmayı sağlar.
Online Eğitimlere KatılmakOnline eğitimler, bilişim ve teknoloji alanındaki bilgi ve becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur.Online kurslar, bilgi ve becerinizi genişletirken esnekliği ve kolay erişimi teşvik eder.
Açık İletişim Yeteneğine Sahip OlmakTeknik olmayan kişilerle de konuşabilirken bilişim ve teknoloji hakkında bilgi vermek önemlidir.Açık iletişim, teknik bilgiyi daha geniş bir kitleye aktarmayı ve işbirliğini teşvik eder.
Takım Çalışmasına Açık OlmakBir projenin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için takım üyelerinin birbiriyle etkili bir şekilde çalışması gereklidir.Takım çalışması, projelerin etkin ve verimli bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur.
Sorun Çözme BecerisiBilişim ve teknoloji sektöründe karşılaşılan problemlerin çözümü için analitik düşünme ve yaratıcı problem çözme becerileri gerekir.Etkili problem çözme, işlerin daha hızlı ve daha etkili bir şekilde yapılmasını sağlar.

Bilişim ve teknoloji alanı çok geniş bir sektörel hacme sahiptir. Bu nedenle bu sektörde kariyer yapmak için tek bir yöntem yoktur. Sektörün çok farklı alanlarda ihtiyacı olduğu için kendinizi geliştirerek bu alanlarda iş sahibi olabilirsiniz. Bu alanda tecrübenizin olmaması bilişim ve teknoloji alanında kariyer fırsatı yakalayamayacağınız anlamına gelmemektedir. Pek çok firma bu alanda dönüştürülebilir yeteneklere sahip, kendini geliştirmeye istekli ve açık olan, donanımlı adaylara fırsat tanımaktadır. Diğer sektörlere oranla bilişim sektöründe, yetenekli ve deneyimli çalışanlara daha fazla ihtiyaç vardır. Bu alanda kariyer yapmak isteyen kişiler için en önemli nokta, devamlı olarak kendilerini geliştirmektir. Bu gelişim ile birlikte firmalara başvuru yapan adayların şansı artmaktadır.

Bilişim ve teknoloji alanında kendini geliştirmek isteyenler için pek çok farklı seçenek bulunmaktadır. En önemlisi; eğitim hayatının bu alan üzerinde planlanmasıdır. Hemen hemen her sektörde olduğu gibi bilişim sektöründe de bu alanda eğitim almış adaylar kendilerini ön plana çıkarabilmektedir. Bilişim ve teknoloji alanında ilerlemek için karar verildikten sonra lise eğitiminden itibaren bu alanda eğitim kariyeri planlanabilmektedir.

Sadece okullarda alınan eğitim değil bunun yanında uzaktan eğitim, online eğitim kursları, üniversitelerin çalışma ve gelişim atölyeleri gibi olanakları da değerlendirmek gereklidir. En temel nokta kendinizi sürekli olarak geliştirmeniz ve gelişmelere hakim olmanızdır. Çünkü, bilişim sektörünün temelinde bulunan teknolojinin sürekli olarak gelişmesi, hayatımızın her alanında olduğu gibi bu sektörde de sürekli bir ilerleme ve gelişme yaratmaktadır. İyi bir kariyere sahip olmak isteyen kişiler bu gelişmelerin gerisinde kalmamalıdır.



Eğitim hayatını farklı alanlarda ilerletmiş fakat bilişim ve teknoloji alanına ilgi duyan ve bu alanda kariyer planlaması yapmak isteyen kişiler de gelişimlerini sağlayarak bu isteklerini yerine getirebilirler. Bu alandaki herkes basit bilişim projelerini yönetebilmek ve web sitelerine hakim olmak için HTML, CSS, PHP, JavaScript gibi programlara dillerini öğrenmelidir. Grafik veya web sitesi arayüzü ve tema dizaynı gibi yaratıcı roller için QuarkXPress, Adobe, AutoCad gibi programları bilmek iş başvurularında adaylara avantaj sağlar. Programcılığa karşı ilgilerinin olduğunu gösterebilen kişiler, gelişimlerini de devam ettirdikleri sürece bu alanda kariyer şansları yüksektir.

Bilişim ve Teknoloji Kariyeri İçin Hangi Yeteneklere Sahip Olunmalı?

Açık bir iletişim yeteneğine sahip olmak: Bilişim ve teknoloji ilgili konuşurken teknik bilgiye sahip olmayan kişilerle de alanınız ile ilgili diyalog kurabilmelisiniz. Çünkü, sadece bu alanı bilen kişilerle değil hiçbir bilgisi olmayan ama sektörel ihtiyaçları bulunan kişilerle de çalışma olasılığınız bulunmaktadır. Takım çalışmasına açık olmak: Çalışacağınız projelerde takım halinde çalışmanızı gerektirecek süreçler olabilir. Bir projenin sorunsuz bir şekilde ortaya çıkabilmesi için grup içindeki bireylerin birbiriyle uyumlu ve etkili şekilde çalışmaları gerekmektedir. Bireylerin grup çalışmasına katkıda bulunması projenin gelişimine olumlu katkı sağlar.



Sürekli kendini geliştirebilmek: Sahip olmanız gereken en önemli yeteneklerden biridir. Bilişim ve teknoloji dünyasının sürekli gelişimi bu alanda çalışan kişileri de sürekli bir gelişime ve kendilerini güncellemeye zorlar. Yeni çıkan bir yazılım ya da hali hazırda bildiğiniz bir yazılım diliyle ilgili yeni bir kod öbeği bile pek çok gelişmeyi etkileyebilir.

Bu nedenle yenilikler hakkında bilgi sahibi olmalı ve kendinizi güncelleyebilmelisiniz. İngilizce bilmek; yazılım dilleri İngilizce tabanlı olarak ortaya çıktıkları için İngilizce bilmek her zaman size kolaylık sağlayacaktır. Bilişim ve teknoloji alanında kariyer yapmak isteyen kişilerin İngilizce konusunda da kendilerini geliştirmeleri önemlidir. Öğreneceklerinizi doğru planlamak: Birkaç yazılım dilini öğrenmeye çalışmak yerine öncelikle en çok kullanılan JavaScript gibi yazılım dillerini detaylıca öğrenmek daha faydalı olacaktır. Fazla sayıda şeyi öğrenmeye çalışırken en gerekli olan konularda eksik kalabilirsiniz. Bu nedenle öncelikle temel konularda kendinizi geliştirmelisiniz.

Bilişim ve Teknoloji Alanında Kendinizi Geliştirebileceğiniz Eğitimler Nelerdir?

Bilişim ve teknoloji alanında kendinizi geliştirmek için online eğitimlere katılabileceğinizi yazımızın önceki bölümlerinde söylemiştik. Enstitü bünyesinde yer alan bu eğitimlerin neler olduğuna ve detaylarına bu bölümde yer vereceğiz. Bilişim alanına ilgi duyan ve bu alanda kariyer hedefleyen kişiler için katılmaları gereken eğitimlerden birkaçı şunlardır:

  • Temel Programlamaya Giriş Eğitimi

  • Laravel ile Web Sitesi Kurma

  • Excel Eğitimi

Bu eğitimlerin detaylarına bakalım.

Temel Programlamaya Giriş Eğitimi Nedir? Neleri Kapsar?

programcılık, günümüz bilişim teknolojileri alanının temelini oluşturmaktadır. i̇stediğinizde tek başına bir iş olarak yapabileceğiniz ya da çalışacağınız firmalarda yeni programlar yazabileceğiniz bir alan olarak bulunmaktadır. kodlama öğrenmeye istekli, programlamaya meraklı iseniz programcılığa nasıl başlamanız gerektiğini öğreneceğiniz bu eğitime katılabilirsiniz. bilişim ve teknoloji ve bilişimin temel mantığını öğrenerek, bilgi işlem düşünme yeteneklerinizi temel programlamaya giriş eğitimi ile geliştirebilirsiniz.

Eğitimde Öğreneceğiniz Konular

  • Kodun ne olduğunu ve kodlamanın neden önemli olduğunu öğreneceksiniz.

  • Algoritmanın ne olduğunu, programlamada algoritmaları nasıl kullanabileceğinizi öğreneceksiniz.

  • Programlamaya ilişkin temel kavramlar ile birlikte programlamanın ne olduğunu daha iyi kavrayabileceksiniz.

  • Diyagramlar ve programlamada akış diyagramları hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

  • Bilgi işlem mantığıyla düşünmenin önemini görerek bilgi işlemsel düşünmenin ne olduğunu öğreneceksiniz.

  • Böl ve yönet metodunu tanıyacaksınız.

  • 2020 yılı için hangi becerileri kazanmanız gerektiği hakkında bilgiler edineceksiniz.

Laravel ile Web Sitesi Kurma Eğitimi Nedir?

Laravel, kendi web sitenizi kodlayabileceğiniz bir frameworktür. Laravel öğrenerek, profesyonel ya da hobi amaçlı yöneteceğiniz web sitelerini kodlayabilirsiniz. Bu sayede serbest bir şekilde çalışma şansı yakalayabilirsiniz. Web sitesi tasarımı üzerine çalışan şirketlerde iş imkanı bulabilirsiniz. Yönetilebilir web siteleri hakkında deneyim kazanmak, kendi web sitenizi kodlamak ve bu alanda kariyer yapmak isterseniz bu eğitime katılmanız oldukça faydalı olacaktır.

Eğitimde Öğreneceğiniz Konular

  • Laravel’ in ne olduğunu ve nasıl kurulduğunu öğreneceksiniz.

  • Laravel’ in dosya yapısını tanıyacaksınız.

  • Laravel blade yapısının ne olduğunu öğreneceksiniz.

  • Laravel’ in veri tabanı programları ile birlikte nasıl kullanılacağını öğreneceksiniz. Veri tabanına verileri nasıl kaydedeceğinizi, ekleme, silme ve değiştirme işlemlerini nasıl yapacağınızı kavrayacaksınız.

Excel Eğitimi Nedir? Eğitimin Kapsamı Nedir?

Bilişim ve teknoloji sektöründe çalışanların kullandığı temel programlardan biri olan Excel; çeşitli hesaplamalar yapma, verileri saklama, grafikler ve tablolamalar ile birlikte verileri düzenleme açısından pek çok kolaylık sağlamaktadır. Bilişim sektöründe çalışmak isteyen kişilerin yazılım öğrenmeden önce öğrenmesi gereken temel Office programlarından biri Excel olmalı. Temeli tablolamaya dayanır.

İlgili eğitim: Microsoft Office Eğitimi

Eğitimde Öğreneceğiniz Konular

  • Excel’in arayüzü ile ilgili genel bilgileri öğreneceksiniz. Bu sayede; hızlı erişim çubuklarını tanıyacak, yeni dosya açma ve kaydetme işlemlerini yapabilecek ve sık kullanılan kısayolları öğreneceksiniz.

  • Çalışma sayfalarını tanıyarak bu sayfalar ile ilgili işlemleri öğreneceksiniz. Sayfayı seçmek, silmek, eklemek, sayfalara isim vermek gibi işlemleri yapabileceksiniz. Ayrıca sayfalarla ilgili kısayolları öğrenerek; taşıma, kopyalama, yerleştirme işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirebileceksiniz.

  • Hücre, satır, sütun gibi temel unsurları tanıyarak bunlarla ilgili temel işlemleri yapabiliyor olacaksınız.

  • Veri girişi aşamasında sayısal ve metin tabanlı veri girişini göreceksiniz. Formül ve veri girişindeki temel farklılıkları öğreneceksiniz.

  • Biçimlendirme ile ilgili detaylı bilgileri öğrenerek çalışma alanınızı özelleştirmeyi öğreneceksiniz.

  • Fonksiyonlar ve hesaplamalar ile ilgili temel bilgileri edineceksiniz. Matematiksel ve istatiksel fonksiyonları kullanabileceksiniz.

  • Grafik oluşturma ve düzenleme ile ilgili bilgileri öğreneceksiniz.

  • Tüm bu eğitimlere katılıp başarılı bir şekilde tamamlamanız halinde Enstitü tarafından sertifika sahibi olabilirsiniz. Bu sayede, kendinizi bilişim ve teknoloji alanında hangi açılardan geliştirdiğinizi şirketlere kanıtlayarak kariyer fırsatları yakalayabilirsiniz.

Sürekli Kendini Geliştirmek, Bilişim sektörü hızla ilerleyen bir alandır, bu yüzden güncel kalmak önemlidir, Sürekli gelişim, sektörde ilerlemeyi ve yenilikleri takip etmeyi sağlar, Eğitim Hayatını Planlamak, Bilişim sektöründe ilerlemek için lise eğitiminden itibaren bu alanda kariyer planlanmalıdır, Eğitim güzergahınızı belirlemek, iş arama sürecinizde size yardımcı olur, HTML, CSS, PHP, JavaScript Gibi Dilleri Öğrenmek, Web sitelerine hakim olmak ve basit bilişim projelerini yönetebilmek için bu programlama dillerinin bilinmesi gereklidir, Yazılım dillerine hakim olmak, IT projelerini başarıyla yönetme yeteneğini geliştirir, QuarkXPress, Adobe, AutoCad Programlarına Hakim Olmak, Bu tür programları bilmek grafik veya web sitesi arayüzü ve tema dizaynı gibi yaratıcı rollerde avantaj sağlar, Teknik becerilere sahip olmak, iş başvurularında sizi diğer adaylardan öne çıkarır, İngilizce Bilmek, Yazılım dilleri genellikle İngilizce tabanlıdır Dolayısıyla İngilizce bilmek teknik bilgi edinmeyi kolaylaştırır, İngilizce bilgisi, uluslararası işlerde başarıyı ve profesyonel gelişimi teşvik eder, Öğreneceklerinizi Doğru Planlamak, Öncelikle en çok kullanılan yazılım dillerini detaylıca öğrenmek önemlidir, Doğru planlama, en önemli becerilere odaklanmayı ve enerjiyi daha verimli kullanmayı sağlar, Online Eğitimlere Katılmak, Online eğitimler, bilişim ve teknoloji alanındaki bilgi ve becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olur, Online kurslar, bilgi ve becerinizi genişletirken esnekliği ve kolay erişimi teşvik eder, Açık İletişim Yeteneğine Sahip Olmak, Teknik olmayan kişilerle de konuşabilirken bilişim ve teknoloji hakkında bilgi vermek önemlidir, Açık iletişim, teknik bilgiyi daha geniş bir kitleye aktarmayı ve işbirliğini teşvik eder, Takım Çalışmasına Açık Olmak, Bir projenin sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için takım üyelerinin birbiriyle etkili bir şekilde çalışması gereklidir, Takım çalışması, projelerin etkin ve verimli bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur, Sorun Çözme Becerisi, Bilişim ve teknoloji sektöründe karşılaşılan problemlerin çözümü için analitik düşünme ve yaratıcı problem çözme becerileri gerekir, Etkili problem çözme, işlerin daha hızlı ve daha etkili bir şekilde yapılmasını sağlar
bilişim ve teknolojibilişim ve teknoloji eğitimleri bilişim ve teknoloji yetenekleriexcellaraveltemel programlama
Resimdeki adam şeffaf camlı bir çift dikdörtgen gözlük takıyor. Kısa, koyu renk saçları ve sakalı var. Başını hafifçe sağa eğmiş ve yana doğru bakıyor. Yakalı siyah bir gömlek giymiş, beyaz ve gri desenli bir kravat takmış. Elleri ceplerinde. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Güçlü bir çene çizgisi ve belirgin kaşları vardır. Gözlükleri keskin ve profesyonel bir görünüm veriyor.
Cem Taşdöğen
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.