Yazarlık - İçerik Oluşturma Eğitimleri
Dijitalleşen dünyada sektöründe lider şirketlerden yeni kurulmuş girişimlere kadar tüm firmalar internet dünyasında güçlü olmaya çalışıyor. Reklam vererek dijital dünyada kısa süreliğini tanıtım yapan firmalar, son yıllarda hem daha düşük maliyetli hem de daha kalıcı tanıtım imkanı veren içerik üretimine yöneldi.
Ürün ve hizmetlerinin tanıtımını yaparak hedef kitleye daha kolay, daha ucuz, daha hızlı, daha etkili ve daha etkileşimli bir şekilde ulaşmak isteyen markaların yapması gereken yaratıcı içeriklere sahip olmak. Peki firmalara yaratıcı içerikler üretecek İçerik Yazarları nasıl yetişiyor? İçerik Yazarı olabilmek için ne yapmak gerekiyor? İyi bir içerik yazarı olabilmek için hangi eğitimleri almak gerekir?
İçerik Editörlüğü Eğitimi ile e-ticaret sitelerinde ürün ve hizmet satışı yapan tüm firmalara Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) uyumlu özgün içerikler üretebilirsiniz. İçerik üretimi için İçerik Editörlüğü Eğitimi’nin yanına Yaratıcı Yazarlık eğitimini ekleyerek yazacağınız içeriklere farklı bir boyut katabilirsiniz. Yaratıcı Yazarlık eğitimi ile yaratıcı yazılar yazabilmeyi öğrenebilir, dil bilgisi kurallarını daha ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz.
Yaratıcı Yazarlık, çok teorik bir kavram olarak görülebilir. Yazma eğitimi yani yazı yazmayı, yazarlığı ve yazarlığın inceliklerinin öğrenme yolu ve yordamını görme biçimi olarak tanımlayabiliriz. Yaratıcı Yazarlık, insan içindeki yazma isteğini ve yazma arzusunu ortaya çıkarırken nasıl yazılabileceğini de gösterir.
Yaratıcı Yazarlık Eğitimi odaklandığı yazısal türün özelliklerini de öğretilerek o türde yapıtların nasıl okunacağını ve nasıl yazılacağını gösteriyor. Yazma arzusu besleyen insanın onu nasıl yapabileceğini göstermek olarak ifade edebiliriz. Ayrıca insanın içindeki yaratıcılık arzusunu, yaratıcılık isteğini ortaya çıkarıp nasıl yazıya dökebileceğini öğrenebileceği bir eğitimdir.
Yazar olabilmek için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?
Hiçbir sanatçı doğuştan sanatçı olarak doğmaz. Bu süreci belli aşamalarda geçilerek öğrenir. Kişi kendi eğilimi ve tutkusunu keşfederek bu yola girer. Bu keşif sürecinden sonra çaba gösterip çalışmalısı gerekir. Çalışmak, en önemli olgudur. Sanat disiplinleri için genellikle şu ifade kullanılır; Yetenek denilen olgu yüzde 10, kalan yüzde 90 ise çalışmaktır.
Kısa öykünün ustası sayılan Amerikalı yazar Ernest Hemingway’e göre her yazarın bir buzdağı ilkesi olması gerekiyor. Hemingway’in Buzdağı Teorisi’ne göre buzdağının altındakiler yazarın donanımı ve bilmesi gerekenlerdir. Üstündekiler de okura iletmesi gerekendir. Buzdağınızın altında bir şey yoksa üstüne bir şey çıkarmanız çok mümkün değildir.
İyi bir yazar olabilmek için bazı kurallara dikkat etmek gerekir;
İnsan öncelikle kendisini keşfetmesi lazım.
Yazı yazmak istediğine karar verdikten sonra eğiliminin ne olduğuna karar vermeli.
İyi bir gözlemci olmalı.
Çok iyi bir okur olmak gerekiyor. Okuma deneyimine sahip olmalı.
Sürekli yazmak kendinizi geliştirmenize yardımcı olur.
Yaşam deneyimi iyi olmalı.
İyi bir yazar olabilmenin en öneli koşuyu bir derdiniz olmalı.
Tanık olma, gezme, görme, yaşama, etkilenme ve karşılaşmalar yazarlığın dokusunu var eder.
İçerik oluşturma süreci kaç aşamadan oluşur?
İçerik oluşturma süreci 3 aşamadan oluşur. Öncelikle bir içerik yazısı kaleme alınmadan önce planlama yapılmalı. Araştırma (Okuma) olarak belirtilen ilk süreçte yazılacak konu ile ilgili nitelikli bir araştırma yapılmalı. Yazacağınız yazıda kullanılacak bilgilerin doğruluğuna inandığınız ve hakkında net bilgiye ulaştığınız ifadeleri içermesine dikkat etmelisiniz. Araştırma aşamasında kullanacağınız kaynaklar, internet, basılı materyal, ansiklopedi ve kaynak kitaplarının yanı sıra çok daha fazlası olabilir.
Araştırma aşamasının ardından ikinci olarak kurgu yapmalısınız. Bu aşama genellikle zihinsel olarak gerçekleştirilir. Yazısı nasıl yazacağınızı doğru bir biçimde kurgulamanız gerekir. Ortaokuldan itibaren gördüğünüz kompozisyon dersinde yapılan genişten özele doğru ilerleme aşamalarının aynısını uygulayabilirsiniz.
Konu ile ilgili genel bilgileri verdikten sonra daha özel ve spesifik bilgileri kaleme almalısınız. Ancak bu alanda dikkat etmeniz gereken en önemli kural yazınıza okuyucuyu çeken ve onu cezbedecek çarpıcı bir girişle vermelisiniz. Son olarak metin yazım aşaması olarak bilinen oluşturma sürecini tamamlamalısınız. Sürecin en zorlu bölümü olarak bilinen oluşturma aşamasında konu ile ilgili topladığınız bilgilerin yanı sıra zihninizde oluşan tüm ifadeleri kağıt üzerine dökmeye başlarsınız.
Yazarlık Eğitimleri Ne İşe Yarar?
Son yılların en popüler eğitim seçenekleri arasına rahatlıkla yazarlık eğitimlerini yerleştirebiliriz. Pandemi nedeniyle evden çalışma ve freelance çalışmanın popülerleştiği bir zamanda, içerik yazarlığı ve blog yazarlığı gibi işler de popülerleşti. Artık yazarlık sadece kitap yazmak gibi tek bir iş alanı ile anılmıyor. Kapsama alanı oldukça genişleyen yazarlık, bilgi ve deneyimin birleştiği bir iş alanıdır. Yazarlığı hem bir meslek hem de bir ek iş olarak yerine getirebilirsiniz. Peki bu yolda sektör için önemli görülen yazarlık meslekleri ve yetkinlikleri nelerdir?
Freelance ve Tam Zamanlı Çalışabileceğiniz Yazarlık Meslek Eğitimleri
Reklam-Metin Yazarlığı
İçerik Yazarlığı
İçerik Editörlüğü
İçerik Uzmanlığı
Blog Yazarlığı
Senaryo Yazarlığı
Kitap Editörlüğü
İçerik Yöneticiliği
Bu alanlardaki bilgi ve yetkinliklere vâkıf olmak için eğitimlerdeki eğitmenlerin tavsiyelerine mutlaka kulak asın. Yazarlık eğitimlerine katılarak freelance içerik yazarlığı için sağlam bir altyapı kazanabilir ve kariyerinizde yükselerek içerik uzmanlığı mesleğini yerine getirebilirsiniz.