İşaret Dili Eğitimleri
İşaret dili el hareketleriye hislerin aktarıldığı bir iletişim biçimdiri. İşitme engelli veya işitme güçlüğü çeken kişiler tarafından kullanılan ve iletişim kurmalarına yardımcı olan önemli ve birincil bir dildir.
Aslında her birinin kendine has özellikleri olan birçok farklı işaret dili türü vardır. Türk işaret dili de bunlardan biridir. Amerika’da ise Amerikan işaret dili kullanılmaktadır. İşaret dili evrensel bir dil değildir. Gestuno olarak bilinen Uluslararası İşaret Dili (ISL), işaret dilinin farklı yerel biçimlerinden oluşturulmuştur ve genelde ikinci dil olarak bilinir.
İşaret Dili Nasıl Kullanılır?
İşaret dili, konuşmak gibi kişinin iletişim kurmak için elleriyle birlikte nefesini de kullanmasını gerektir. Sağır veya işitme güçlüğü çeken biri kendini ifade ederken elleriyle durumu gösterir ve mimikleriyle ifade etmeye çalışır.
Bunun normal konuşmadan farkı yoktur. Çünkü aynı şekilde konuşurken de beden dili ve mimiklerimizi kullanırız. Mesela “şurada bir köpek var” derken köpeğin olduğu yeri işaret ederiz. Aynı şekilde işaret dilini kullanan kişi de elleri ile “köpek şurada” diye işaret eder.
İletişim kurmanın önündeki engelleri kaldırmak için kesinlikle işaret dili eğitimlerine katılmak gerekiyor.
İşaret Dilinin Önemi Nedir?
Birçok insan konu sağır veya işitme güçlüğü çeken birileriyle iletişim kurma konusuna gelince işaret öğrenmenin yeterli olduğunu düşünürler. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Çünkü işitme engelli kişiler çocukluğundan beri nasıl iletişim kuracaklarıyla ilgili ileri teknikleri öğreniyorlar. Bu yüzden işaret dilinin uygun dilbilgisi becerilerini öğrenmeniz onlarla iletişiminizi geliştirmeniz açısından önemlidir.
İşitme engelli insanlar yüzyıllardır işaret dilini kullanıyorlar. Aslında bu yüzden her yıl Nisan ayında Uluslararası İşaret Dili Günü kutlanıyor. Bu günün amacı sağır ve işiten tüm insanların işaret dili kullanıcıları ve dünyadaki kuruluşlar açısından uluslararası farkındalığını kazandırmaktır.
İşaret Dili Nasıl Öğrenilir?
İşaret dili çok kolay bir dildir ancak uzmanlaşması o kadar da kolay değildir. İşaret dilinde gerçekten uzmanlaşmak istiyorsanız Enstitü’de yer alan işaret dili online eğitimlerine katılabilirsiniz. Ve bu dil üzerinde net bir hedef belirleyin, sabırla süreci devam ettirin. Bunun için çok fazla zamana ve enerjiye ihtiyacınız var. İlerleme kaydedebilmek için de eğitimlerde birlikte uygulamanız gereken bazı teknikler var.
İşaret dili öğrenmek çok değerli bir iştir. Bu hem iş hayatınıza hem de sosyal hayatınıza önemli farklar katacaktır. İşaret dilini öğrenmek konusunda oldukça çaba göstermeniz gerekiyor. Ancak kısa sürede temellerini öğrenebilir, ilerletmek konusunda uzun dönem işaret dili eğitimlerine katılabilirsiniz. Yani uzmanlaşmak ve ilerletmek için oldukça zamanınız olacak.
İşaret Dili Eğitimlerinin Seviyelerinin Arasındaki Farklar
İlk olarak dikkat etmeniz gereken şey; bazı işaretleri bilmekle başkalarıyla işaret dili iletişimi kuramayacağınız. Yani bazı kelimeleri biliyor olabilirsiniz ancak kelimeleri bilmekle sohbet etmek arasında farklılıklar bulunur.
İşaret dilinin temellerini 5 günlük kısa dönem eğitimle öğrenebilirsiniz. Yani alfabe ve bazı kavramları. Daha sonra bu eğitimin ileri seviyesine katılmalısınız. Fiiller, cümle kurma gibi birçok konuyu işaret dilinin ileri seviye eğitiminde öğrenebilirsiniz. Daha sonrasında her işin teknik terimleri olduğu gibi siz de aynı şekilde bu terim ve kavramlara hakim olmalısınız. İşaret dili jargon eğitimiyle işaret dili bilginizi daha ileriye taşıyabilirsiniz. Enstitü’de işaret dilinin tüm seviyeleri bulunuyor.
İşaret Dili Öğrenmenin Avantajları Nelerdir?
İşaret dili iletişim kurmak için önemli bir araçtır. Ancak bununla da sınırlı değildir. İşaret dili ile işitme engelli bireylerin dans etmek, spor yapmak, yaratıcı/sanatsal faaliyetlerini yürütmesine yardımcı olur. İşaret dilinin etkinliklerle bağdaştırılması öğrenme sürecinizi oldukça geliştirir. Çünkü bunu yaparken çok eğleneceksiniz. Hem de işaret dilini kullanan bireyleri anlayacaksınız.
İş hayatında karşılaştığınız herhangi bir işitme engelli bireyle iletişim kurmakta zorluk çekmeyeceksiniz. Bu da size artı avantajlar sağlar. İş hayatında ön plana çıkan ve aranan bir kişi olmanızı sağlayacaktır. İletişim engellerini ortadan kaldıracaksınız.
İşaret Dili Öğrenmenin Aşamaları Nelerdir?
İşaret dilini öğrenmenin farklı aşamaları vardır. Neyse ki ilerlemeyi ölçmenize yardımcı olabilecek kilometre taşları var. Özellikle katıldığınız eğitimlerde sertifika sınavlarındaki başarı oranlarınıza göre değerlendirme yapabilir ve eğitimin sınavına tekrar girmek üzere işaret dili eğitimlerine yeniden kayıt olabilirsiniz.
İşaret dili öğrenmenin adımları;
1 - Temel kelime bilgisi (Temel ifadeler: Selamlaşma)
2 - Günlük yaşamda konuşulan dil ifadeleri
3 - Hareket, yön, konum gibi farklı özelliklere sahip işaretler öğrenin. Özellikle ne olduğunu veya bir şeyin nasıl yapıldığını anlatan cümleler. Karmaşık hareketleri öğrenmenizi kolaylaştıracaktır.
4 - Kalıplaşmış kısa ifadeleri öğrenin
5 - İşitme engelli bireylerle iletişime geçin.
İşte bu 5 basit adımla işaret dilini öğrenebilirsiniz. Bu 5 basit adımı içeren online işaret dili eğitimlerini Enstitü’de bulabilirsiniz. Enstitü’de kendinizi işaret dili konusunda geliştirebilir, uzmanlaşmak konusundaki tüm bilgileri dilediğiniz yer ve zamanda alabilirsiniz. İşaret dili öğrenerek hayatınıza önemli katkılarda bulunabilirsiniz.