Scratch Eğitimi
Scratch Eğitimi
Scratch programı, Harvard Üniversitesi de dahil olmak üzere birçok üniversitede programlamaya geçiş aşamasında kullanılmaktadır. Resim, ses, müzik gibi çeşitli medya araçlarını birlikte organize ederek kullanabileceğimiz, kendi animasyonlarımızı, bilgisayar oyunları, eğitim içerikleri tasarlayabileceğimiz ya da interaktif hikayeler yazabileceğimiz ve paylaşabileceğimiz bir grafik programlama aracıdır. Bunun yanında eğitmenlerin ders anlatımlarını zenginleştirecekleri uygulamalar geliştirebileceklerdir.
Scratch Eğitimine Kimler Katılmalıdır?
Programlama alanına adım atmak isteyenler
İlköğretim ve ortaöğretim kademelerinde görev yapan eğitimciler
Ders anlatımlarını kendi geliştirdikleri uygulamalar ile zenginleştirmek isteyen eğitimciler
Online eğitim için ihtiyacınız olan şeyler
Akıllı telefon, tablet ya da bilgisayar.
Aktif internet bağlantısı
Scratch eğitiminde neler öğreneceksiniz?
Algoritma mantığı.
Analitik düşünme becerisi.
Çağımızın olmazsa olmazı Yazılım becerisi.
Temel seviye STEM uygulamaları
Eğitimcilerin akademik ve uygulamalı derslerde, ders içeriğini zenginleştirmek için kullanabilecekleri uygulamalar.
Konu başlıkları
Scratch Görsel Programlama Editörü
STEM nedir?
Scratch Nedir?
Online Scratch Üyeliği
Scratch Öğretmen Hesabı Oluşturma
Offline Scratch Editör Kurulumu
Scratch Ara Yüz Tanıtımı
Scratch Hareket Kod Blokları
Scratch Görünüm Kod Blokları
Scratch Ses Kod Blokları
Scratch Olaylar Kod Blokları
Scratch Kontrol Kod Blokları
Scratch Algılama Kod Blokları
Scratch Operatörler Kod Blokları
Scratch Proje Kaydetmek – Proje Açmak
Scratch Değişken Oluşturma
Scratch Eklenti Blokları
Scratch Liste Oluşturma
Programlama Konu Başlıkları
Değişkenler (Değişkenlerin Tanımlanması, Değer Aktarılması)
Operatörler
Karar Yapıları (If Karar Yapısı, If-else if- else yapısı)
Döngüler
Fonksiyonlar (Blok Kullanımı)
Scratch STEM Uygulamaları
Oyunlaştırma Uygulamaları
Yarışma Hazırlama Uygulamaları
Matematik Uygulamaları
Dil Çeviri Uygulamaları
Yapay Zekâ Uygulamaları
Fen Bilimleri Uygulamaları
1992 yılında Trabzon’da doğan Erkan Varol'un Bilişim Teknoloji alanındaki eğitimi 2007 yılında lise ile başladı. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü'nden mezun oldu. Özel okullarda çeşitli kademelerde Stem Öğretmeni olarak görev yapmakta. Meslek hayatında çeşitli Uluslararası Robotik (STEM) Turnuvalara koçluk yaptığı takımlarla katılarak çeşitli dereceler ve ödüller aldı.
Scratch renkli ve ilgi çekici arayüzü ile çocukların ilgisini çektiği gibi; içerik üretme açısından eğitimciler için de faydalı bir grafik programlama aracı. Hocamız üyelik-kurulum-tanıtımla başlangıcı yapıp devamında birçok farklı uygulama ile bilgi ve tecrübesini paylaşıyor. Programlamaya ilgi duyan herkes ve derslerini etkileşimli bir şekilde sunmak isteyen eğitimciler için çok faydalı bir eğitim olacaktır. Eğitimi alanlara başarılar dilerim.
Eğitmenimiz anlatımı ve örneklendirmeleriyle bize programı anlattı. Biz de öğrencilerimizle iki hafta gibi kısa zamanda epey yol aldık. Kendisine teşekkür ediyoruz.
STEM ve Scratch hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız kesinlikle bu eğitimi almalısınız.
Scratch grafik programlama dilleri arasında yer almaktadır. Çocukların yaratıcılıklarını öne çıkararak hayal ettikleri tasarımları geliştirebilecekleri, oyun, animasyon ve uygulamalar yapabilecekleri bir programdır. 7-16 yaş arasında çocukların kullanımına uygun geliştirilmiş programlama dilidir. Çocuklara 21. Yüzyıl becerilerini kazandırarak, yazılıma meraklı çocukların programlama bilgilerini ilerletebileceği bir tasarıma sahiptir. Renkli bir arayüzü olduğu için çocukların ilgisini çekmektedir. Menüleri işlevlerine göre kategorileştirildiği için kullanım kolaylığına sahiptir. Çevrimiçi kullanılabildiği gibi ağ bağlantısına gerek kalamadan bilgisayara veya tablete kurarak da çalışma ortamı sağlanmaktadır. Programlamaya yeni başlayan adaylar, programlama mantığını Scratch ile daha kolay kavrar ve öğrenirler. Son yıllarda kodlama, yazılım ve robotik çalışmalara artan ilgi ile Scratch Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına da alınmıştır. Scratch, algoritma mantığının öğrenilmesi ve geliştirilmesini sağladığı için çok yayın olarak kullanılmaktadır. Algoritma programlamanın en temel kavramıdır.
Scratch; ABD’de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) isimli bir teknoloji üniversitesi tarafından geliştirilen, 7-16 yaş arasında çocukların kullanımına uygun geliştirilmiş programlama dilidir. Scratch projesine 2003 yılında başlanmış 2007 yılında tamamlanmıştır. Bu proje Doçent Dr. Yasmin Kafai ve John Maea öncülüğünde gerçekleşmiştir. Çocuklara temel seviyede algoritma ve programlama mantığını anlatmak için kullanılmaktadır. Resim, animasyon, grafik ve karakterlerin programa özel tasarımları mevcut olup, dışardan karakterde aktarılabilir. Scratch üreticilerinin kar amacı bulunmuyor. Ücretsiz bir şekilde programı indirerek kullanabilme imkanı sunuyor.
Hayal ettiklerinizi tasarlayabilir, kendi projelerinizi geliştirebilirsiniz. Oyun, animasyon, çizgi film, matematiksel uygulamalar, etkileşimli sunumlar, müzik ve grafik içerikli uygulamalar, yarışmalar için yapacağınız tasarımlara uygun uygulamalar geliştirebilirsiniz.
Eğitimde en temel seviyeden anlatıma başlayarak örnek projeler ile çok açık ve anlaşılır bir anlatıma yapılmaktadır. Eğitime katılarak Scratch kolaylıkla öğrenebilirsiniz. 5 saatlik eğitimi tamaladıktan sonra sınava girip sertifika alabilirsiniz. Eğitimden sonra kendi kullanım alanlarınıza uyarlayabilir ve projeler üretebilecek seviyeye geleceğinizden emin olabilirsiniz.
Yazılım ve teknolojiye meraklı çocuklar, programlamaya yeni giriş yapanlar, çocukları ile kaliteli vakit geçirmek isteyen ebeveynler ve öğretmenler bu eğitime katılabilirler. 5 saatlik eğitimi tamaladıktan sonra sınava girip sertifika alabilirsiniz.
Kodların yapısı blok olarak tasarlandığı ve sürükle bırak ile işlem yapılabildiği için anlaşılır ve kolay kullanım sağlamaktadır. Programlamada noktalama işaretlerinin önemli ve en çok hata yapılan kısım olmaktadır. Ancak Scratch‘da kodlar blok yapıda olduğu için çocuklarda kullanım kolaylığı sunmaktadır. Birçok dil desteği sağlamakta ve bu diller arasında Türkçe’de bulunmaktadır. Küçük yaş gruplarında yön kavramı tam oturmadığı için çalışma yaparken zorlanmaktadırlar. Scratch bu alanda da işimizi kolaylaştırmaktadır. Çalışma sahnesinde yönler ve eksenleri belirten bir tasarımı vardır. Farklı karakterler, karakter kostümleri, sahneler, dekorlar, renk kullanımları açısından geniş seçenekler sunmaktadır.
Çevrimiçi (Online Editör) kullanabilmek için scratch.mit.edu adresine gidip, yaparak kayıt olduktan sonra projeler hazırlamaya başlanabilir. Online yapılan ve paylaşılan örnek çalışmalarda buradan takip edilebilir.
Çevrimdışı(Offline Editör) kullanmak ve cihazınıza kurmak için scratch.mit.edu/download
Kurulumu oldukça kolaydır. Scratch’ın yaklaşık 150 ülkede kullanıldığı biliniyor ve 60’ın üzerinde dil seçeneği bulundurmaktadır.
Kolay Kullanım
Çok fazla dil desteğinin olması
Blok Yapı
Kategoriler (Blokların işlevine göre)
Çoklu medya araçlarını desteklemesi
Dışarıdan medya araçlarının eklenebilmesi
Animasyon desteğine sahip olması
Güncel sürümlerin gelmesi
Scratch Jr ile daha küçük yaş gruplarının kullanımına uygun olması
Hareket: Hareket işlevi sağlayan kodları bulundurur.
Ses: Ses ile ilgili kodları bulundurur.
Kontrol: Şart ifadeleri (İf-Else Yapısı) içeren kodları bulundurur.
Görünüm: Karakter ve sahne ile ilgili kodları bulundurur.
Kalem: Çizim işlemi sağlayan kodları bulundurur.
Algılama: Etki-tepki eylemini sağlayan kodları bulundurur.
İşlemler: Matematiksel işlemleri sağlayan kodları bulundurur.
Özel Taşlar: Mevcut kod blokları dışında oluşturulmak istenen kodların yapıldığı bloklardır.
Veri: Tasarımda kullanıcıdan alınacak veri işlemlerinin algılanmasını kolaylaştıran kodlar bulunur.
Olaylar: Tasarımda gerçekleşecek herhangi bir eylemin işlevini yerine getirmesini sağlayan kod bloklarını bulundurmaktadır.
Görselde bulunan Online Scratch proje sayfasında yer alan alanlar şu şekildedir;
(1) Sahne (Tasarımın oynadığı alan),
(2) Karakterler ve onlarla ilgili ayarların bulunduğu bölüm,
(3) Sahnelerin bulunduğu bölüm,
(4) Yeşil Bayrak; Oyunu oynatır, Kırmızı Buton; Oyunu durdurur,
(5) Kodların yazıldığı bölüm,
(6) Kategorilerin ve kodların bulunduğu bölüm,
(7) Karakterlerin kostümleri ile ilgili ayarların yapıldığı bölüm,
(8) Tasarımda kullanılan sesler ile ilgili ayarların yapıldığı bölüm.
Okuma yazma bilgisine sahip çocuklar güncel sürümlerini rahatlıkla kullanabilir. Anaokulu sınıflarında veya küçük yaş gruplarında Scratch Jr kullanıma uygundur. Şart ifadelerini, fonksiyonları, olasılıkları ve o olasılıklar sonucunda oluşabilecek durumlarda yapılması gerekenleri anlatabilmek adına uygun ve pratik bir yapıya sahiptir.
Scratch ile ilgili yaş gruplarına göre ayrılan birçok kitap bulunmaktadır. Bu kitaplardan bazıları şu şekildedir;
Abaküs Yayınları - Çocuklar için Scratch ile Programlama 6+ yaş
ODTÜ Yayıncılık - Scratch İle Programlamayı Öğreniyorum
Sıfırbir Yayınları - Scratch İle Programlama - Gökhan Su
Aba Yayınları - Scratch ile Programlamayı Öğrenin
Ekin Yayınevi - Süper Scratch Programlama Yolculuğu
Abaküs Yayınları - Çocuklar Için Scratch Ile Kodlama
Abaküs Yayınları - Çocuklar için Scratch 3.0 ile Kodlamaya Giriş
Dikeyeksen Yayınları - Çocuklar Için Scratch Ile Arduino Programlama
Aba Yayınları - Scratch JR Resmi Kitabı
Kodlab - Scratch İle Programlama Eğitim Kitabı
Dikeyeksen Yayınları - Yayın Dağıtım Çocuklar Için Scratch Ve Kodlama Eğitim Seti
Kodlama; çocuklarda problem çözme, alternatif yollar düşünme, oluşabilecek sorunlara çözüm üretme, işbirlikli öğrenme, döngüleri, karar yapıları, takım çalışması, yaratıcı düşünme, hayal ettiklerini tasarlama ve kritik yapma gibi davranışları geliştirmektedir. Tüketici modundan çıkararak üretici hale getirir. Kendi yaptıkları küçük bir oyun veya animasyon, profesyonel olarak hazırlanmış olan tasarımlardan daha çok mutlu eder. Küçük başlangıçlardan sonra adım adım büyüyen fikirler ve hayata geçen hayallerinin temelini atmış olurlar.
Çizgi Film
Animasyon
Oyun
Etkileşimli Sunum
Grafik ve Görsel Çizimler
Müzikli Uygulamalar
Matematiksel İşlem İçeren Uygulamalar
Teknoloji Yarışmaları İçin Tasarımlar