AnasayfaBlogZihin Bahçesi Nedir? İnsan Sistemi Nasıldır?
Kişisel Gelişim

Zihin Bahçesi Nedir? İnsan Sistemi Nasıldır?

26 Nisan 2018
Mavi ve gri bir üçgen desenin yakın çekim görüntüsü gösterilmektedir. Desen, açık gri ve parlak mavi olmak üzere iki farklı renkten oluşmaktadır. Üçgenler, açık gri üçgenler merkezde bir elmas şekli oluşturacak şekilde tekrar eden geometrik bir desen halinde düzenlenmiştir. Desen simetriktir ve görüntünün kenarlarına kadar uzanır. Mavi üçgenler gri olanlardan biraz daha küçüktür ve ızgara benzeri bir formasyonda düzenlenmiş birkaç tane vardır. Arka plan bulanık ve açık, neredeyse beyaz bir renk gibi görünüyor. Görüntü çok sakinleştirici ve zarif bir havaya sahip.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Insan SistemiInsan sistemi, içinde birçok duyguyu bir arada barındıran ve bu duygulardan hangisini kullanacağını belirlemeyi gelişmişlik seviyesine, bilinç düzeyine ve sahip olduğu inançlara bırakan bir sistem.Duygular, insanın düşüncelerini, davranışlarını ve karakterini belirler.
Zihin BahçesiZihin bahçesi, insanın bilgi depoladığı ve bilincini belirleyen yer.Bilgiler, başta aile ve öğretmenler olmak üzere çevreden alınır.
Eğitim ve ÖğretimÇocukların eğitim ve öğretim aldıkları süreç, zihin bahçelerinde düşünce tohumlarının atıldığı dönem.Bu dönemde aileler ve öğretmenler önemli bir role sahip.
Aile ve EğitimYetişkinlerin çocukları hakkında yanlış ve negatif düşünceleri, çocukların başarıları üzerinde olumsuz etkiler yaratır.Aileler çocukların sosyal ve akademik gelişimlerinde etkili bir faktördür.
Öğretmenler ve EğitimÖğretmenler, çocukların zihin bahçelerindeki düşünceleri şekillendirir.Etkili bir eğitim süreci için öğretmenlerin pozitif bir iletişim dili geliştirmesi gereklidir.
Duygu ve DavranışlarDuygular, insanın düşüncelerini, davranışlarını ve karakterini belirler.Bir insanın duygusal durumu, kişinin hayat kalitesini belirler.
Bilinç Düzeyiİnsanın hangi duyguyu seçeceğini ve hangi duyguyu kullanacağını belirler.Bilinçli seçimler yapabilme yeteneği, bir insanın gelişim seviyesini gösterir.
Çocuklarda EğitimÇocukların eğitim süreci, onların zihinlerine düşünce tohumlarını yerleştirmek için önemlidir.Birinci sınıf, özellikle bu düşünce tohumlarının atılıp, olumluların baskın olacağı bir süreç olmalıdır.
Dikkat Eksikliği ve EğitimDikkat eksikliği olan çocuklar, eğitimde daha zorluk çekebilirler.Bu durumun farkında olunup, gerekli önlemler alınmalıdır.
Okul FobisiÇocuklar, sürekli eleştirildikleri ve başarısız oldukları yönünde mesajlar aldıkları bir ortamda okul fobisi geliştirebilirler.Bu, çocukların ileriki yaşamlarında sınav kaygısı yaşamalarına neden olabilir.

Arının bedeninde hem zehir, hem bal vardır. Aynı bedende arı bu ikisini birbirine karıştırmaz. Aynı arı balı ile birine şifa verirken bir diğerine zehir acı verir ve hatta öldürebilir. Arı balı çiçekten almaz çiçekten aldığı polen çiçek tozudur. Bu çiçek tozunu kendi bedeninde kendi sisteminde var olan özelliğiyle bala dönüştürür. İşte insan denilen sistem de baktığınızda aynıdır. Arı ile farkı arının programı tamamlanmıştır. Bedenindeki bu dönüşüm işini bilinçsizce kendine kodlanan program ile bilinçsizce yapar. İnsan ise iradelidir. Sistemindeki dönüşümü ancak kendi seçimi kendi bilinç düzeyine göre yapacağı seçimleriyle oluşturur.

İnsan Sistemi

İnsan sisteminin içinde olumlu olumsuz duygular öfke, sevgi, korku, güven cesaret gibi duygular hep bir aradadır. İnsan sistemi hangi duyguyu kullanacağını gelişmişlik seviyesine,bilinç düzeyine ve sahip olduğu inancına göre bu duygulardan hangisinin baskın olacağını aktif olacağını kendisi belirler. Belirlediği duygu onda düşünce oluşturur düşünceler davranışlarını davranışları karakterini ve dolayısıyla yaşam şeklini ve kalitesini belirler.

Peki insan bilincini belirleyen bilgiyi nereden alır. nerede depolar ve nasıl bilince dönüştürür ki bu bilinçle duygularında seçim yapabilsin. İnsan anne karnında bu bilgileri almaya başlar. Doğduktan sonra da anne baba çevreden almaya devam eder ve sonra öğretmenlerden alır. Bu bilgiler bilinçaltında sürekli kayıt halindedir. Bilinçaltı insanın zihin bahçesidir. Evet insanın zihin bahçesi vardır ve bu bahçesi sürekli kayıt halindedir. Bu kayıtlar en yoğun olarak 0-6 yaş arasındadır. Bu dönem kayıtları ergenlik dönemine kadar bilinçsizce devam eder daha sonrasında ise bilinçli kayıtlar olarak devam eder . Aileler bu zihin bahçesinin ilk bahçıvanlarıdır. İkinci bahçıvanlarsa öğretmenlerdir. Önceleri farkında olmadan sözler ya da olaylar yoluyla zihin bahçemize atılan her düşünce tohumları sonrasında inanca dönüşür. İşte bu inançlar seçimlerimizi belirler. Temel eğitim 1. kademede özelliklede çocuğu birinci sınıfta olan annelerin sosyal medyada oluşturdukları platformlarda yaptıkları yorumlara çok üzülüyorum. Bu çocuklar için üzülüyorum.

Bu annelerin çocuklarına da kendilerine de verdikleri zararın farkında olamayışlarına aslında çok keyifle heyecanla geçirebilecekleri çocuklarının eğitim öğretime ilk adımlarının güzelliğini yaşayabilecekken bunu bir sinir harbine bir işkenceye dönüştürülmeleri çok acı...



"Nasrettin hoca bir gün damdan düşer tüm ahali telaşlanır etrafına toplanır ve hemen doktor çağırın diye bağrışırlar. Nasrettin hoca hayır hayır! der itiraz eder ve bana damdan düşmüş biri varsa onu çağırın der. Damdan düşenin halini ancak damdan düşen bilir. Bu hikayeyi niye anlattım çünkü asıl bahsetmek istediğim bugün arka sıradakiler dediğimiz ya da başka sıkıntılarla tarif ettiğimiz öğrencilerin o arka sırada olmalarının sebebi asla kendi başarısızlıkları... Haylazlıkları değil! Onların zihin bahçelerin kendileriyle ilgili yanlış düşünce tohumları, başarmalarıyla igili olumsuz tanımlar yapacakları inanca dönüşmüş sözler ve kayıtlarla dolu olmasıdır. Nerden mi biliyorum kendimden biliyorum işte bu hikayeyi de ondan anlattım. Çünkü ben de onların yaşlarında o arka sırada ki başarısızlıkta dip yapmış bundan bir şey olmaz denilen çocuklardandım. Öğretmen olduktan ve zihin eğitimi ilgili araştırmalar ve aldığım çeşitli eğitimlerden sonra öğrencilik yaşamım boyunca yaşadığım sorunların başarısızlıkların küçük yaşlarda zihin bahçesine atılan ve daha sonra da maalesef inanca dönüşen yanlış söz ve davranışlardan kaynaklandığını gördüm. Üstelik daha da üzücü olan bu durumu oluşturanlarında bunun farkında olmayışı...

Aslında sizin için en iyisini yaptığını en doğrusunu söylediğini düşünen aileniz ve tamamlayıcı faktör öğretmenlerinizin olmasıdır... İlköğretim 1. kademe, akademik başarıların yarıştırılacağı, çocuğun başarılı başarısız diyerek ayrıştırılacağı bir dönem değildir. En baştan beri bahsettigimiz gibi bu dönem çocuğun eğitim öğretimle ilgili zihin bahçesinde olumlu kayıtların, olumlu düşünce tohumlarının atılacağı bir dönemdir. Kendisiyle ilgili, başarmakla ilgili, okul yaşamıyla ilgili güven kazanabileceği anların ve ortamların oluşturulması ve buna uygun iletişim dili geliştirilmesi gereklidir.

Oysa bakıyorum daha birinci sınıfta hatta daha birinci sınıfın ilk haftalarında bile velilerden "çok uğraşıyorum ders çalışmak istemiyor" şikayetleri geliyor. "Ödevlerini yapmıyor beni çok yoruyor". "Çok hırçınlaştı okula gitmek istemiyor", "diğer çocuklar harfleri birleştiriyor daha benim çocuğum birleştiremiyor", "önereceğiniz bir doktor var mı psikoloğa mı götüreyim galiba", "dikkat eksikliği var hangi ilacı kullanayım", "dikkatini arttırıcı bildiğiniz bir ilaç var mı?" gibi gibi hatta daha da vahim tespitler duyuyorum. Çocuk diğerlerinden farklı olabilir bu onun sorunlu olduğu anlamına gelmez. Ailenin bu tutumu çocukta okul fobisi ve ileride sınav kaygısı oluşturuyor. Okul çocuk için sürekli eleştirildiği, yarıştırıldığı ve diğerleriyle mukayese edildiği olumsuz duyguların yaşandığı yer oluyor zihin bahçesinde. Bu yüzden gerek aileler gerek öğretmenler, öncelikle biz çocuklara karşı başarıları hakkındaki davranışlarımızın ne kadarı doğru ne kadarı yanlış fark ederek işe başlarsak ve kendimizde bu değişimi yaparsak çocuklarımızın da değişeceğini göreceğiz.



Bizim bu küçük yaşlarda çocuklarımıza söylediğimiz her sözün her davranışımızın onlarda bir inanç kalıbı oluşturduğunu ve ileride yetişkin olduklarında ki seçimlerini bu inanç kalıplarına göre yapacaklarını hiç unutmayın. Her davranışımızla onların zihin bahçesinde bahçıvanlık yaptığımızı hatırlayarak davranırsak her şey yolunda gidecek. Böylelikle de çocuklarımızla birlikte tadında kıvamında bir eğitim eğitim - öğretim yolculuğu yaşamış olacağız. Nereden mi biliyorum? Bırakın mesleki bilgi birikimini! bir zamanlar kendisi hakkında aynı tespitlerin yapıldığı arka sıradakilerden olduğumdan KENDİMDEN biliyorum. Bu yüzden özellikle tüm bu çocukların sesi olarak sesleniyorum size! Sürekli bir şeyler anlatıp, sürekli ne yapmamız gerektiğini anlatmayı bir an olsun bırakın bir an olsun anlatmayı bırakıp anlamaya çalışın bakın o zaman nasıl her şey kendiliğinden yoluna girecek.

Yazıya başlarken de söylediğim gibi insan denilen sistemin içinde her türlü duygu mevcuttur. Bu duygulardan hangisini kullanacağı edindiği bilgi ile ulaştığı bilinç seviyesine göre olacaktır. İşte o bilince dönüşecek temel bilgi bizlerin onların zihnine ektiğimiz olumlu ya da olumsuz düşünce tohumlarıyla oluşacaktır. Tıpkı Edison’un annesinin çocuğuna yaptığı gibi...

"Thomas Edison bir gün eve geldiğinde annesine bir kağıt verdi ve “Bu kağıdı öğretmenim verdi ve sadece sana vermemi tembihledi”. dedi. Annesi kağıdı gözyaşları içinde oğluna sesli olarak okudu: “Oğlunuz bir dahi. Bu okul onun için çok küçük ve onu eğitecek yeterlilikte öğretmenimiz yok. Lütfen onu kendiniz eğitin.” Aradan uzun yıllar geçtikten sonra Edison’un annesi vefat ettiğinde, o artık yüzyılın en büyük bilim adamlarından biriydi ve bir gün eski aile eşyalarını karıştırırken birden bir çekmecenin köşesinde katlı halde bir kağıt buldu ve alıp açtı. Kağıtta “Oğlunuz “şaşkın” (akıl hastası) bir çocuktur. Artık kendisinin okulumuza gelmesine izin vermiyoruz…” yazılıydı. Edison saatlerce ağladıktan sonra günlüğüne şu satırları yazdı: Thomas Alva Edison, kahraman bir anne tarafından, yüzyılın dahisi haline getirilmiş, “şaşkın” bir çocuktu. Eğer anne o mektubu olduğu gibi okusaydı çocukta başarısızlık inancı oluşacaktı. Okuma, öğrenme ile ilgili sınırlarını oluşturup hiç bu konuda bir uğraş içine giremeyecekti ve yüzyılın dâhisi olamayacaktı. Bugüne kadar edindiğim gerek bilimsel veriler gerek mesleki tecrübelerime dayanarak çok önemli olduğunu düşündüğüm hatta eğitimin ilk adımı olarak gördüğüm bilinçaltının önemini ki çok daha geniş bir anlatım gerektiren konuyu zihin bahçesi benzetmesiyle ve biz yetişkinlerinde bu bahçenin verimliğinde ki rolümüzü sohbet tadında bir paylaşımla kısaca anlatmaya çalıştım.

Son söz olarak ” Ne ekersek onu biçeriz.”

İnsan Sistemi Nasıldır?

İnsan sisteminin içinde olumlu olumsuz duygular öfke, sevgi, korku, güven cesaret gibi duygular hep bir aradadır. İnsan sistemi hangi duyguyu kullanacağını gelişmişlik seviyesine,bilinç düzeyine ve sahip olduğu inancına göre bu duygulardan hangisinin baskın olacağını aktif olacağını kendisi belirler.

İnsanın Zihin Bahçesi Nedir?

İnsan anne karnında bu bilgileri almaya başlar. Doğduktan sonra da anne baba çevreden almaya devam eder ve sonra öğretmenlerden alır. Bu bilgiler bilinçaltında sürekli kayıt halindedir. Bilinçaltı insanın zihin bahçesidir. 

Zihin Bahçesinin Öğretmenleri Kimlerdir?

Aileler bu zihin bahçesinin ilk bahçıvanlarıdır. İkinci bahçıvanlarsa öğretmenlerdir. Önceleri farkında olmadan sözler ya da olaylar yoluyla zihin bahçemize atılan her düşünce tohumları sonrasında inanca dönüşür. 

Sevgiyle kalın.

Insan Sistemi, Insan sistemi, içinde birçok duyguyu bir arada barındıran ve bu duygulardan hangisini kullanacağını belirlemeyi gelişmişlik seviyesine, bilinç düzeyine ve sahip olduğu inançlara bırakan bir sistem, Duygular, insanın düşüncelerini, davranışlarını ve karakterini belirler, Zihin Bahçesi, Zihin bahçesi, insanın bilgi depoladığı ve bilincini belirleyen yer, Bilgiler, başta aile ve öğretmenler olmak üzere çevreden alınır, Eğitim ve Öğretim, Çocukların eğitim ve öğretim aldıkları süreç, zihin bahçelerinde düşünce tohumlarının atıldığı dönem, Bu dönemde aileler ve öğretmenler önemli bir role sahip, Aile ve Eğitim, Yetişkinlerin çocukları hakkında yanlış ve negatif düşünceleri, çocukların başarıları üzerinde olumsuz etkiler yaratır, Aileler çocukların sosyal ve akademik gelişimlerinde etkili bir faktördür, Öğretmenler ve Eğitim, Öğretmenler, çocukların zihin bahçelerindeki düşünceleri şekillendirir, Etkili bir eğitim süreci için öğretmenlerin pozitif bir iletişim dili geliştirmesi gereklidir, Duygu ve Davranışlar, Duygular, insanın düşüncelerini, davranışlarını ve karakterini belirler, Bir insanın duygusal durumu, kişinin hayat kalitesini belirler, Bilinç Düzeyi, İnsanın hangi duyguyu seçeceğini ve hangi duyguyu kullanacağını belirler, Bilinçli seçimler yapabilme yeteneği, bir insanın gelişim seviyesini gösterir, Çocuklarda Eğitim, Çocukların eğitim süreci, onların zihinlerine düşünce tohumlarını yerleştirmek için önemlidir, Birinci sınıf, özellikle bu düşünce tohumlarının atılıp, olumluların baskın olacağı bir süreç olmalıdır, Dikkat Eksikliği ve Eğitim, Dikkat eksikliği olan çocuklar, eğitimde daha zorluk çekebilirler, Bu durumun farkında olunup, gerekli önlemler alınmalıdır, Okul Fobisi, Çocuklar, sürekli eleştirildikleri ve başarısız oldukları yönünde mesajlar aldıkları bir ortamda okul fobisi geliştirebilirler, Bu, çocukların ileriki yaşamlarında sınav kaygısı yaşamalarına neden olabilir
Zihin Bahçesibaşarbaşarısızlıkbilinç thomas edison
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu online eğitim, zihin haritaları konusunda kapsamlı bir eğitim sunmaktadır. Bu eğitim size fikirlerin, kavramların ve görevlerin görsel temsillerini nasıl oluşturacağınızı öğretecektir. Düşüncelerinizi yapılandırmak ve düzenlemek için diyagramları ve grafik öğeleri nasıl kullanacağınızı ve fikirlerinizi hayata geçirmek için renkleri, sembolleri ve görüntüleri nasıl kullanacağınızı öğreneceksiniz. Ayrıca verilerinizdeki kalıpları nasıl belirleyeceğinizi ve fikirleriniz arasındaki ilişkileri nasıl tanıyıp kullanacağınızı da öğreneceksiniz. Bu eğitimle, düşüncelerinizi ve fikirlerinizi daha iyi organize etmenize ve iletmenize yardımcı olacak etkili zihin haritaları oluşturma becerilerine sahip olacaksınız. Bu eğitim size zihin haritalarınızdan en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak bilgi ve becerileri kazandırmak ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Dolgun sakallı ve yuvarlak gözlüklü olgun bir adam doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde gri, uzun kollu bir gömlek ve koyu renkli bir kot pantolon var. Saçları alnından geriye doğru taranmış ve birkaç tutam alnına düşmüş. Gözleri tetikte ve ağzı düşünceli bir ifadeyle hafifçe kıvrılmış. Adam otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüz hatları belirgin. Sakalı düzgünce kesilmiş ve gözlükleri yüzünü gurur verici bir şekilde çerçeveliyor. Kendinden emin ve dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Salim Akkök
7350
Bu online kurs, bilgileri daha etkili bir şekilde hatırlamanıza ve geri çağırmanıza yardımcı olabilecek hafıza tekniklerine odaklanmaktadır. Anımsatıcı, görselleştirme ve ilişkilendirme tekniklerini anlamanıza ve bu tekniklerde ustalaşmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu kurs sayesinde hafızanızı geliştirmeyi ve hatırlama becerilerinizi artırmayı öğreneceksiniz. İnteraktif ve ilgi çekici bir ortamda hafıza tekniklerini ezberleme ve uygulama pratiği yapma fırsatına sahip olacaksınız. Ayrıca, bilgileri daha verimli bir şekilde depolamaya ve hatırlamaya yardımcı olacak stratejiler geliştireceksiniz. Gerçekleri ve rakamları daha kolay hatırlamak için anımsatıcı aygıtları nasıl kullanacağınızı da öğreneceksiniz. Bu eğitim ayrıca, bilgileri kolayca hatırlanabilecek görüntülere veya hikayelere bağlayarak hatırlamak için görselleştirme ve ilişkilendirme tekniklerinin nasıl kullanılacağına dair ipuçları da sunmaktadır. Bu eğitimin yardımıyla hafıza ve hatırlama becerilerinizi geliştirebilir ve bunları günlük hayatınıza uygulayabilirsiniz.
4.9
(59)

Hafıza Teknikleri Eğitimi

13 Konu5 Saat
Uzun, koyu renk saçlarını at kuyruğu yapmış bir kadın kollarını kavuşturmuş ayakta durmaktadır. Üzerinde siyah, kısa kollu, yuvarlak yakalı ve etek ucunda karmaşık bir dantel tasarımı olan bir gömlek var. Bakışları uzaklara odaklanmış, düşünceli bir ifade veriyor. Soluk pembe bir duvarın önünde duruyor ve beyaz bir kapı çerçevesi de görülebiliyor. Saçları hafifçe dağınık ve ten rengi açık.Hacer Doğaner
11750