AnasayfaBlogYapay Zeka Film Önerileri
Kişisel Gelişim

Yapay Zeka Film Önerileri

30 Aralık 2019
Bu resim robot benzeri kafası olan bir kadını gösteriyor. Topuz şeklinde bağlanmış uzun siyah saçları koyu arka planda göze çarpıyor. Yüzü, büyük gövdeli ve metalik parçalara sahip bir makine tarafından kısmen gizlenmiş. Gözleri kapalı ve hafif robotik bir ifadesi var. Arka planda, sahneye bir gizem unsuru katan bulanık bir köpek görüntüsü var. Kadın sanki önemli bir karar üzerinde düşünüyormuş gibi derin bir düşünce içinde görünüyor. Kadının duruşu ve robotik kafası onu aynı anda hem güçlü hem de savunmasız gösteriyor.
Film AdıYayın YılıKonu
Metropolis1927İşçi sınıfı ile üst sınıf arasındaki çatışmayı ve bir mucidin yapay zeka kullanarak sevdiği kadını taklit etme çabasını konu alan bir film.
Star Wars: Episode 4- A New Hope1977Galaksiler arası savaşta önemli rol üstlenen yapay zeka droidlerinin fedakar ve kahraman hikayeleri anlatılıyor.
Blade Runner1982Replikant isimli insandan ayırt edilemeyen robotların kontrol altına alınmaya çalışılmasını ve insanlarla yaşadıkları mücadeleyi anlatan bir bilim kurgu filmi.
The Terminator1984Yapay zeka üreterek bütün savunma sistemlerini kontrol eden insanlık, kontrol dışı olan robotların dünyayı işgal etme hikayesini konu alıyor.
Bicentennial Man1999Bir robotun düşünme ve hissetme yeteneğini keşfetmesi ve insan olma çabasını ele alan dramatik ve düşündürücü bir film.
I, Robot2004Robotların insanlığa hizmet ettiği ancak aynı zamanda büyük bir tehdit oluşturduğu bir dünya hikayesi.
A.I Artificial Intelligence2001Yapay zekanın duygusal boyutunu ele alan filmde, bir robot çocuğun insan olma çabası ve yaşadığı olaylar anlatılıyor.
Blade Runner 20492017İlk filmde ele alınan temaların devamı niteliğinde, duyguları ve düşünceleri olan yapay zekalı robotlar üzerine odaklanan bir film.
The Terminator: Dark Fate2019Terminatör serisinin son filmi, robotların insanları yok ederek kendilerine ait bir dünya kurma çabalarını anlatıyor.

Yapay zeka günümüzde fantastik bilim kurgu filmlerinin ötesine geçerek hayatımızın bir parçası haline geldi. En basit haliyle akıllı telefonlarımızda dahi kullandığımız yapay zeka, artık bir insan gibi davranabilen insansı robotlara kadar yaşamın her alanında varlığını gösteriyor. Gördüğümüz her yapay zekaürününe ise genelde ilk verdiğimiz tepki “tıpkı filmlerdeki gibi” oluyor. Çünkü aslında yapay zeka 1920'lerden bu yana sinema sektöründeki en popüler film konularının başında geliyor.

Geçmişten günümüze yapay zeka konulu filmlere baktığımızda bir yandan yapay zekanın tarihsel dönüşümünü de görmek mümkün. Bu alandaki çalışmaların her biri dönemsel olarak mutlaka filmlerde yer almış. Yapay zekanın sinema tarihindeki yolculuğuna en iyi yapay zeka filmleri ile göz atalım. İşte sizin için hazırladığım yapay zeka film önerileri…

Yapay Zeka ile İlgili Filmler

Metropolis (1927)

Yapay zeka ile ilgili filmler listemizin en eski tarihlisi siyah beyaz sessiz bir Alman filmi. Metropolis bize yapay zekanın neredeyse bir yüzyıl öncesinde dahi konuşulduğunu gösteren bir film. Dönemin en pahalı sessiz filmi olan Metropolis’te yer altında makinelerle birlikte yaşayan işçi sınıfı ile yukarıda yaşayan üst tabakanın arasındaki çatışmalar konu ediliyor. Mucit Rotwang’ın âşık olduğu kadını elde edememesi sonucu, kaçırıp bedenini icat ettiği makineye kopyalaması filmi yapay zekânın ilk örnekleri arasına en önemli noktası. Bir insansı makinenin iki sınıfa ayrılmış halkı düşürdüğü zor durumlar aslında bugünün teknolojilerine atıfta bulunuyor. Sessiz film deneyimi yaşamak isteyenler ve 1927 yılından bugünlere bakmak isteyenler için harika bir film olduğunu söyleyebilirim. Filmin yönetmeni Fritz Lang.

Star Wars: Episode 4- A New Hope (1977)

Tüm zamanların en ünlü bilim kurgu serisinin başlangıcı olan Türkçe adıyla “Yıldız Savaşları” yapay zeka güzel bir şeymiş dedirtecek kadar sempatik robotlarıyla öne çıkmıştır. Filmdeki C3PO isimli robot “Metropolis” filmindeki robottan esinlenerek geliştirilmiştir. Galaksiler arası savaşta önemli rol üstlenen iki droid R2-D2 ve C3PO tüm seri boyunca fedakâr ve kahraman robotlar olarak karşımıza çıkıyor. Filmin yönetmeni George Lukas’tır.



Blade Runner (1982)

Türkçe’ye “Bıçak Sırtı” olarak çevrilen Blade Runner, 2019 yılının dünyasında geçen bir bilim kurgu filmidir. Başrolünde Harrison Ford’un oynadığı bu Amerikan filmi Ridley Scout’ın başyapıtlarından biridir. İnsan ve yapay zekalı robotlar arasındaki mücadelenin yanı sıra bu film, replikant isimli insandan ayırt edilemeyen robotların kontrol dışı Los Angeles’a gelmeleri ve onların kontrol altına alınmaya çalışılmasını anlatır. Blade Runner, duyguları ve düşünceleri olan yapay zekalı robotlar ile ilgili düşünmemizi sağlayan bir filmdir. Blade Runner 2049 adıyla bu kez Denise Willeneuve yönetmenliğinde devam filmiyle 2017’de seyirci karşısına çıkmıştır.

The Terminator (1984)

Terminatör filmini hemen hemen herkes bilir sanırım :) İnsanoğlu Skynet adında muhteşem bir yapay zeka üreterek bütün savunma sistemlerini Skynet üzerinden yürütmeye başlamıştır. 2029 yılında geçen film, robotların insanlığı yok etmek ve tamamen kendilerine ait bir dünya kurmak için insanlarla olan mücadelelerini anlatır. Arnold Schwarzenegger ile özdeşleşen Terminatör filmi en son Kasım 2019’da Tim Miller yönetmenliğinde serinin son filmi olarak vizyona girmiştir. Çekildiği yıldan bu yana insan eliyle yaratılan yapay zekânın bir gün kontrolden çıkıp çıkmayacağı halen tartışılmaktadır.

Bicentennial Man (1999)

Bu kez yapay zekalı robotların duyguları olup olamayacağı açısından düşündüren bir film var sırada. Robin Williams’ın oyunculuğunu konuşturduğu Chris Columbus tarafından çekilen filmde NDR-114 isimli robotun Martin ailesiyle yaşadığı hayat konu ediliyor. Evin işlerini yapmak için alınan robota Andrew adını veren aile bir süre sonra bu robotun sıradan olmadığını fark eder. Andrew’un düşünmek ve hissetmenin ne olduğunu keşfetmeye başlaması ve insan olabilme çabasını anlatan duygusal, dramatik bir o kadar da düşündürücü bir film.

I, Robot (2004)

Isaac Asimov’un aynı isme sahip kitabından uyarlanarak sinemaya aktarılan bu filmde robotlarla dolu bir dünya konu edilir. Filmin başkarakterindeki Will Smith, teknolojiye karşı olan bir dedektiftir ve insanlığa hizmet eden robotların aslında korkunç bir tehdit oluşturduğunu ispat etmeye kararlıdır. Yapay zeka teknolojisinin kötü olabilecek sonuçları filmin ana konusunu oluşturur.  



A.I Artificial Intelligence (2001)

Bir Stephene Spielberg filmi olan Artificial Intelligence, yapay zeka kavramını duygusal boyutta ele alır. Türkçeye yapay zeka olarak çevrilen filmde 11 yaşında kendi halinde bir robot çocuk olan David’in insan olduğuna inanması ancak ailelere verilen bir oyuncaktan ibaret olduğunu anlaması sonucu yaşadığı olaylar anlatılır. Dünya buzulların erimesiyle sular altında kalmış, insanoğlu bu felakete rağmen gelişen teknolojileri ile yeni bir dünya kurmayı başarmıştır. Yapay zekâlı ve insansı robotlar ise insanların en büyük yardımcılarıdır. Monica karakterine sevgiyle bağlanan robot David’in hayatındaki dramatik gidişat filmin hikâyesini oluşturur.

Wall-E (2008)

Animasyon severler için harika bir yapay zeka film örneği olduğunu söyleyebilirim. İki robot arasındaki aşkın anlatıldığı filmde duygusal ve komik sahneler bu kez yine yapay zekayı sevimli bir şekilde karşımıza çıkarıyor. Film, artık dünyanın yaşanamaz bir hale geldiği uzak bir gelecekte geçer. Başka bir gezegende yaşayan insanoğlu çöplerle çevrili dünyayı temizleme görevini Wall-E’ye verir. Çöplerden kendine yeni bir dünya yaratan Wall-E ve arkadaşı Eve’nin duygusal ilişkisi anlatılırken bir yandan da insanoğlunun dünyayı nasıl yok ettiğine atıfta bulunuyor. Oscar ödüllü Wall-E, sinema tarihinin en önemli animasyonlardandır.

Robot & Frank (2012)

Robot hastabakıcılar artık günümüzde konuşulmaya başlanan sürece geldiler. Jack Schreier yönetmenliğindeki Robot & Frank çıkış konusu olarak tam da bu teknolojiyi anlatıyor. Eski bir hırsız olan Frank’e bakmakla görevlendirilen yapay zekalı robotun maceralarını konu alan film eğlenceli sahneleriyle göz dolduruyor. Frank’in robotu hırsızlık işlerinde kullanmaya çalışması ortalığı biraz karıştırıyor :)

Her (2013)

Türkçe’ye aşk olarak çevrilen Her filmi, yakın gelecekte geçen dramatik ve romantik bir kurgudur. Yapay zeka yalnızlığa çözüm olabilir mi? Karısından boşandıktan sonra bir boşluğa düşen Theodore ile yapay zekâ asistanı Samantha’nın arasındaki arkadaşlık ve ilişki filmin konusunu oluşturuyor.

Ex–Machina (2014)

Genç bir programcının gizli bir yapay zeka projesi üzerine yaptığı çalışmalar ve işlerin kontrolden çıkmasıyla başlayan macera filmin konusunu oluşturuyor. Henüz 24 yaşındaki Caleb, dünyanın en önemli şirketinde yazılım uzmanı olarak çalışmaktadır. Düzenlenen bir yarışmayı kazanan Caleb, şirket CEO’sunun dağ evinde bir haftalık bir ödül kazanır. Ancak çok masum bir ödül gibi gözüken bu durum aslında yapay zekâlı Ava isimli bir robot ile ilgili deneydir. Filmin yönetmeni ve senaristi Alex Garland’dır.

Transcendence (2014)

Türkçe ismi evrim olan, yönetmenliğini Wally Pfister’in yaptığı bilim kurgu- gerilim filminde başroldeki Johnny Depp, büyük buluşlar yapmış ve önemli bir yapay zeka projesini yürüten bir bilim adamını canlandırıyor. Teknoloji karşıtı radikal grupların saldırısına uğrayan Will, bir cinayete kurban gider. Kendisi gibi bilim insanı olan eşi Evelyn Will’in beynini bir süper bilgisayara bağlar. Artık Will, bağlı olduğu bilgisayarda yaşayan bir yapay zekâdır.

Yukarıdaki filmlerin çoğunda ütopik gibi görünen senaryolar artık doğal karşıladığımız, neler olacağını merakla beklediğimiz gerçeklere dönüşmeye başladı. Yapay zeka teknolojisi hızla inovasyon anlamında her sektörün temel yapıtaşı haline gelmektedir. Geleceğin mesleklerinin nasıl şekilleneceği, insan gücünün yerine makinelerin geçip geçmeyeceği henüz tartışma aşamasında olsa da geleceği öngörebilenler için yazılım ve bilişim konusunda uzmanlaşmak ve yapay zekayı geliştirenler arasında olabilmek bu kaygıları giderebilir.

Siz de Enstitü bünyesindeki online eğitim programlarından Yazılım ve Bilişim eğitimlerini inceleyip, kendinizi bu alanda geliştirebilirsiniz. Yapay zeka film önerileri elbette bu kadarla sınırlı değil. Ancak yukarıdaki yapay zekâ ile ilgili filmler insanoğlunun bu konuda ne kadar zamandır üzerinde çalıştığını ve yapay zekâyla ilgili neleri sorguladığı hakkında size bilgi verecek fikirlerdir.

Metropolis, 1927, İşçi sınıfı ile üst sınıf arasındaki çatışmayı ve bir mucidin yapay zeka kullanarak sevdiği kadını taklit etme çabasını konu alan bir film, Star Wars: Episode 4- A New Hope, 1977, Galaksiler arası savaşta önemli rol üstlenen yapay zeka droidlerinin fedakar ve kahraman hikayeleri anlatılıyor, Blade Runner, 1982, Replikant isimli insandan ayırt edilemeyen robotların kontrol altına alınmaya çalışılmasını ve insanlarla yaşadıkları mücadeleyi anlatan bir bilim kurgu filmi, The Terminator, 1984, Yapay zeka üreterek bütün savunma sistemlerini kontrol eden insanlık, kontrol dışı olan robotların dünyayı işgal etme hikayesini konu alıyor, Bicentennial Man, 1999, Bir robotun düşünme ve hissetme yeteneğini keşfetmesi ve insan olma çabasını ele alan dramatik ve düşündürücü bir film, I, Robot, 2004, Robotların insanlığa hizmet ettiği ancak aynı zamanda büyük bir tehdit oluşturduğu bir dünya hikayesi, AI Artificial Intelligence, 2001, Yapay zekanın duygusal boyutunu ele alan filmde, bir robot çocuğun insan olma çabası ve yaşadığı olaylar anlatılıyor, Blade Runner 2049, 2017, İlk filmde ele alınan temaların devamı niteliğinde, duyguları ve düşünceleri olan yapay zekalı robotlar üzerine odaklanan bir film, The Terminator: Dark Fate, 2019, Terminatör serisinin son filmi, robotların insanları yok ederek kendilerine ait bir dünya kurma çabalarını anlatıyor
yapay zeka yapay zeka ile ilgili filmler yapay zeka film önerileri yapay zeka teknolojisi yazılım ve bilişim
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, biri kameraya dönük diğeri arkasını dönmüş iki insan başının yakın çekimidir. Arkası dönük olan yüz beyaz bir renge sahip ve parlak mavi arka plana karşı öne çıkıyor. İkinci kafa, hafif bir gülümseme ile bir adamın yüzünün karikatürüdür. Resmin sol alt köşesinde siyah bir yüzey üzerine yerleştirilmiş mavi bir daire var. Resmin sağ tarafında beyaz metinli parlak mavi bir işaret ve resmin sağ alt köşesinde bir erkek profili görülüyor. İki erkek başı, aralarında bir bağlantı olduğunu ima edecek şekilde birlikte çerçevelenmiştir. Görselin ortasındaki mavi ve beyaz logo bu fikri daha da güçlendiriyor. Genel olarak bu görsel huzurlu ve uyumlu bir atmosfer yaratıyor.
İnsan Kaynakları Yönetimi

Yapay Zeka ve İşe Alım Süreci

22 Aralık 2018
Bir adam sağ elinde siyah bir tablet tutmaktadır. Sol eli tabletin yan tarafına dayanmış. Gözleri tabletin ekranına bakmaktadır. Üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu mavi bir kot pantolon var. Tabletin sol tarafında ortasında gri bir daire olan beyaz bir altıgen var. Sağ tarafta ise mavi zemin üzerinde beyaz bir çizgi var. Her iki logo da siyah arka planlı beyaz bir dairenin üzerindedir. Sağ üst köşede bir İngiliz anahtarı ve bir dişli bulunan beyaz bir logo yer almaktadır. Sağ alt köşede mavi ve beyaz bir röntgenin yakın çekimi yer alıyor. Adam tabletle ne yaptığına odaklanmış ve niyetli görünüyor.
Teknoloji

Yapay Zeka ve Tarihi

30 Kasım 2020