Uzaktan Eğitim İçin Neye İhtiyacım Var?
İhtiyaçlar | Açıklama | Mevcut Çözümler |
---|---|---|
Internet Hızı | Uzaktan eğitim için yeterli internet hızı oldukça önemlidir. | Kamerayı kapalı tutmak, sınırlı interneti olan öğrencilere yardımcı olarak dersi takip etmelerine yardımcı olur. |
Öğrencilerin Etkinliği | Öğrencilerin derse aktif katılımı zorunludur. | Anketler ve öneriler, öğrencilerin katılımını teşvik eder. |
Ekran Paylaşımı | Ekran paylaşımı, bilgi akışını kolaylaştırır ancak daha fazla internet kullanımına neden olur. | Sunum dosyası kullanmak, tüm öğrencilere eşit erişim sağlar. |
İnternetsiz Katılım | Tüm öğrencilerin internet erişimi olmayabilir. | Telefon araması yoluyla katılım, bu öğrencilere erişim sağlar. |
Teknik Yetenek | Eğitmenin bilgi işlem yetenekleri, teknik sorunların çözümünde önemlidir. | Teknolojiye hakim olmak ve yardımcı kaynakları kullanmak çözüm olabilir. |
Eşitlik | Uzaktan eğitimde eşitliği sağlamak önemlidir. | Eğitmenler, tüm öğrencilerin donanım ve internet gereçlerine saygılı olmalıdır. |
Download Hızı | Eğitmenin ve öğrencilerin güncel ve etkin katılımı için belirli download hızına ihtiyaç vardır. | Çeşitli senaryolara göre önerilen hız değerleri. |
Upload Hızı | Eğer siz de kameranızı paylaşıyorsanız upload hızınızın belli bir seviyede olması gerekir. | Önerilen upload hızı 2 mbit olmalıdır |
Öğrenci Sayısı | Dersin verimliliği ve yönetimi için öğrenci sayısının belirlenmesi gerekiyor. | Örneğin 30 öğrenci için minumum 15 mbit internet hızınız olmalıdır. |
Erişilebilirlik | Her öğrencinin eğitime erişebilmesi için uygun ortamın sağlanması önemlidir. | Görsel ve sesli anlatım, tüm öğrencilere erişilebilirlik sağlar. |
Kırsal bölgede yaşayan birçok öğrencinin kısıtlı internet erişimi olduğu ortada. Bu sebeple internet hızı uzaktan eğitimde en önemli noktalardan biri. Yeterli erişimi olmayan öğrenciler için yapabileceğiniz üç madde var.
1 – Bu bir toplantı değil! Tüm öğrencilerin kamerasını açmayın.
Derste yalnızca eğitmenin kamerasının açık olması dersin işleyişi açısından yeterli. Diğer öğrencilerin kamera ve mikrofon açmasını engelleyin. Öğrenciyi görerek denetlemek istediğinizi biliyorum. Öğrenciyi göremediğinizden dersi dinlemediğini düşünüyor olabilirsiniz. Aslında gerçekte olan böyle değil. Aksine tüm öğrencilerin kameralarının açık olması dersin işleyişi ve öğrencilerin derse odaklanması açısından negatif bir etkiye sahiptir.
Öğrenci, kamerası açık değilken kendini denetim altında hissetmeyip bilgisayar başından kalkabilir. Fakat iyi bir eğitmen bunun üstesinden gelebilir.
Anlatımınızda bol bol örnek paylaşın.
Anket yayınlayın ve öğrencilerden geri bildirim alın.
Sohbet alanını kullanmalarını isteyerek geri bildirim alın. Derste aktif olmasını bu şekilde sağlayabilirsiniz.
Bunu yaparak iki durumda fayda sağlayacaksınız. Hem öğrenciler birbirlerini görerek dikkati dağılmayacak. (Tüm kameralar açıkken emin olun öğrenciler yaptığınız sunumu dinlemiyor) Hem de sınırlı veya kotalı interneti olan öğrencilerin dersi dinlemelerine imkan sağlayacaksınız.
2 – Ekran paylaşmak yerine sunum dosyası kullanın.
Ekran paylaşmak yapacağınız en son şey olmalıdır. Yüksek çözünürlüklü ekranları paylaştığınızda kotalı internet paketi olanları dezavantajlı duruma düşürüyorsunuz. Boyutu 10 mb olan bir power point dosyasını yükleyerek paylaştığınızda eşitliği sağlayabileceksiniz.
3 – İnternetsiz katılımı düşünün.
Bazı öğrencilerin internet bağlantısı olmayabilir. Meetiie sistemimizde interneti olmayan öğrencilerin bir telefon numarasını arayarak eğitmeni duyabileceği ve sesli olarak katılabileceği bir yöntem var. Eğer internet bağlantısı olmayan ve telefon çağrısı ile katılan öğrenciniz varsa sunumunuzda yer alan görselleri ve sunumda yer alan maddeleri sesli anlatın. Bu hem internet erişimi olmayan öğrenciler için hem de engelli bireyler için erişilebilirlik sağlayacaktır.
Son olarak teknik konulara hakim olun. Bilgisayar ekranı sizin sınıfınız. Bir öğrenci teknik bir sorun yaşadığında ona ne yapması gerektiğini anlatabilecek kadar yetkinliğe sahip olun. Aşağıda yazan detaylar size yol gösterici olabilir.
Eğitimde eşitlik ve adalet önem verdiğimiz ilk şey olmalıdır. Özellikle bu dönemde elimizi taşın altına koyarak tüm öğrencilerin donanım ve internet gereçlerine saygılı olmalıyız.
Bu sürecin en sağlıklı şekilde atlatılması için kurum olarak elimizden geleni yapıyoruz. Saygıdeğer öğretmenlerimizin de yazarın bahsettiği teknik detaylara önem vermesi, fırsat eşitliğine katkı sağlayacaktır.
Bilal Şentürk
*******
Uzaktan eğitim için internet bağlantısı ne olmalı?
Uzaktan eğitimin olmazsa olmazı internet bağlantısı. Bilinmesi gereken en önemli nokta hem upload hem download değerlerinin iyi olmasıdır. upload (yükleme) ve download (indirme) değerleri iyi olan bir katılımcı uzaktan eğitimde genellikle sorun yaşamaz.
Download (indirme) hızı ne kadar olmalı?
Ne kadar internet hızına sahip olacağınızı belirlemek için canlı yayında ne yapıldığı sorusu önemlidir. Aşağıda birkaç örnek senaryo ile ihtiyacınız olan verileri hesapladık:
1. Senaryo (Düşük Kullanım): Sadece eğitmenin kamerası açık ve ekranda yüklenmiş bir Power Point Sunumu mevcut.
Bu senaryoda öğrenciler yalnızca eğitmeni görebiliyor. Diğer öğrencilerin kamerasını göremiyor ve kendisi bir kamera paylaşmıyor. Bu durumda 2 mbit internet öğrenci için yeterli olacaktır.
2. Senaryo (Orta Kullanım): Sadece eğitmenin kamerası açık ve eğitmen bir ekranı paylaşıyor.
Eğitmenin kamerasını orta kalite olarak açtığını varsayalım. Bir önceki senaryoya göre 2mbit yeterli olacakken eğitmenin ekranını paylaşması daha fazla bant genişliğine ihtiyacınız olduğu anlamına geliyor. Sık kullanılan laptop ekranı 1366x768 çözünürlüğe sahiptir. Milisaniye hızda güncellenen bir ekranı anlık olarak görebilmeniz için ilave 3 mbit internet hızına daha ihtiyacınız var. Bu durumda toplam en az 5 mbit download internet hızınız olmalıdır.
3. Senaryo (Yüksek Kullanım): Eğitmen ve öğrencilerin kamerası açık ve bir sunum dosyası var.
Eğitmenin ve diğer öğrencilerin kamerası açık. Ortalama bir değer olarak 20 öğrencinin kamerasının açık olduğunu varsayarsak her bir kamera görüntüsü için 0,5 mbit internet hızına ihtiyacınız var. Bu da minimum 10 mbit internet hızınızın olması gerektiği anlamına gelir. Eğer bu öğrenciler yüksek kalite ile görüntü paylaşırsa bu oradan daha da yükselir.
Eğer derste 30 öğrenci varsa minimum 15 mbit internet hızınız olmalıdır.
Eğer siz de kameranızı paylaşıyorsanız upload hızınızın en az 2 mbit olması gerekir.
4.Senaryo (Çok yüksek Kullanım)
30 öğrencinin kamerası açık ve eğitmen ekranını paylaşıyor.
30 öğrencinin görüntüleri için 0,5 mbit X 30 = 15 mbit download hızı gerekir. Ayrıca eğitmenin paylaştığı ekran için 3 mbit ilave hıza ihtiyacınız var. En az 20 mbit hızın bir internet paketiniz olmalıdır.
Upload (yükleme) hızı ne kadar olmalı?
Eğer eğitmenseniz ve ders anlatan kişiyseniz internet hızınızda en önemli faktör upload hızıdır. Canlı yayın sistemimiz kameranızı paylaşırken 320x240, 640x480 veya 1280x720 çözünürlüğünde paylaşım yapmanızı sağlar. Düşük kalite, normal kalite ve HD kalite şeklinde seçenekler sunuyoruz.
Eğitmenlerin yalnızca web kamerasını paylaşmak için ihtiyacı olan minimum upload hızı:
Düşük kalite: 1 Mbit
Normal Kalite: 2 Mbit
HD Kalite: 3 Mbit
Eğer bununla birlikte ekranınızı paylaşıyorsanız (bu genellikle bir laptop ekranı olur) ilave 3 mbps internet upload hızına daha ihtiyacınız var.
Hem HD kalite kamera görüntüsü hem de ekranının tamamını paylaşmak isteyen bir eğitmen en az 5 mbps upload hızına sahip olmalıdır.
Bu veriler öğrenciler için de geçerlidir.
Uzaktan eğitimde internet hızıyla ilgili bazı öneriler
Canlı yayın sırasında interneti ortak kullandığınız kişilerin video izleme, görüntülü görüşme yapma, bilgisayarı yedekleme gibi işlevleri yapmaması gerekir. İnterneti ortak kullandığınız kişi siz dersteyken fotoğraflarını bulut yapıya yüklüyorsa kamera paylaşımınız verimsiz olacaktır. Kameranı sık sık kapanabilir ve görüntü kesilebilir.
Mobil cihazlar için en iyi sonucu alabilmek için 4G hızında internet kullanmanızı öneririz.
Hangi tarayıcıyı kullanmalıyım?
İnternet üzerinden yayınlanmış çoğu tarayıcı, Enstitü üzerinde sorunsuz çalışmaktadır. En iyi performansı elde etmeniz için yalnızca en yeni sürümleri kullanmanızı öneriyoruz. Aşağıdaki bağlantılardan tarayıcıların son sürümlerini indirebilirsiniz.
Google Chrome
Firefox
Safari
Microsoft Edge
Tarayıcı Sorunlarını Giderme
Form alanlarının eksik olması, çalışmayan butonlar veya diğer sayfa görüntüleme sorunları ile ilgili birçok sorun tarayıcınızdan kaynaklanır. Görüntüleme sorunlarını düzeltmeye çalışmak için bazı şeyler:
Tarayıcınızın en güncel sürüm olduğundan emin olun.
JavaScript ve çerezlerin etkinleştirildiğinden emin olmak için tarayıcı ayarlarınızı kontrol edin.
Tarayıcınızın önbelleğini temizleyin. Chrome veya Safari önbelleğinizi temizleme ile ilgili talimatlara ulaşmak için tıklayın.
Kullanabileceğiniz cihazlar
Bilgisayar
Canlı derse bilgisayardan bağlanan tüm kullanıcılar için aşağıdaki ayarlar önerilir:
En az 2GB bellek ve yeterli miktarda boş depolama alanı. (Son 5 yıl içinde satın alınan bilgisayarlar genellikle uygun durumdadır.
Bilgisayarınızdan derse katılıyorsanız Chrome ya da firefox tarayıcı kullanmanızı öneririz. Mac bilgisayarlarda Safari tarayıcıdan giriş yapabilirsiniz ancak ekran paylaşma özelliği çalışmaz. Sesli katılım için kulaklık kullanmanızı önemle tavsiye ederiz. Kulaklık kullandığınızda diğerlerinin sesini rahatlıkla duyabilirsiniz ve sesli katılım yaptığınızda diğer katılımcıların sesi yankı yapmayacaktır.
Pahalı bir kulaklık kullanmanız gerekmez. Dahili mikrofona sahip herhangi bir kulaklık ihtiyacı karşılayacaktır. Eğer sessiz bir alandaysanız kamera ve mikrofonu bulunan bir dizüstü bilgisayar yeterli olacaktır.
Mobil
Canlı derse bilgisayardan bağlanan tüm kullanıcılar için aşağıdaki ayarlar önerilir.
Mobil cihazdan canlı yayına katılmak ülkemizde her zaman harika sonuçlar vermeyecektir. İnternet altyapısı ve veri indirme hızı birebir görüşmeler için ideal olsa da sunum, sohbet ve birden fazla kamera görüntüsünün bulunduğu canlı yayınlar için ideal olmayabilir.
Derse sorunsuz katılabilmeniz için 4G kullanmanızı öneriyoruz. Bir wifi internetine bağlıysanız ortak bir internet olmaması gerekir. İnternetinizi paylaştığınız diğer kullanıcılar siz dersteyken büyük dosyalar indiriyor olabilir
Mobil cihazdan canlı yayına bağlanırken arka planda çalışan tüm uygulamaları kapatınız. Açık olan tarayıcı ve sekmeleri kapatınız.
Ek öneriler
Ekran paylaşımı eğitmenin görüntüsünün yaklaşık 12 katıdır ve aynı anda 12 kişinin kamerasını görebilecek kadar bant genişliğine sahip olmanız gerekir. Eğitmen ekranını paylaştığında bilgisayarın ekranının tamamını derste olan yüzlerce kişiyle paylaşması anlamına gelir. Bu, bir film milisaniye hızında birçok ekrana internet kullanarak yansıtmak gibi düşünülebilir.
Eğer eğitmenseniz ve dersinizi ekranınızı paylaşarak gerçekleştiriyorsanız iyi bir internet bağlantınız olması gerekir. Uploads miktarının en az 3mbps olmasını öneriyoruz.
Eğer öğrenciyseniz ve eğitmen ekranını paylaşıyorsa en az 5mbps download hızınızın olması gerekir.
Moderatörlerin veya eğitmenlerin mümkünse kablolu bir ağ üzerinden (kablosuz değil) bağlanmasını öneririz. Güvenilir olmayan bir kablosuz ağdan bağlanıyorsanız, sesinizde periyodik bağlantı kopmaları veya boşluklar yaşayabilirsiniz.
Tüm özellik ve işlevlerin kullanıcı tarafından erişilebilir olmasını sağlamak için, Moderatörler ve eğitmenlerin mümkün olduğunca bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar aygıtından bağlanmasını öneririz.
Uzaktan eğitim için en ucuz ve uygun cihazlar
Bilgisayar
2-3 bin TL bütçeli cihaz önerisi.
Lenovo IdeaPad 3 81WB00PHTX Notebook
Lenovo S145 81MW003VTX Notebook
Tablet
Huawei MatePad 10.4 (Wi-Fi) Tablet (BAH3-W09)
Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4" Wi-Fi+LTE Tablet
Ankara’da doğdu. Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi bölümlerinden mezun oldu. Medya sektörü ve yayınevlerinde editörlük yaptı.