Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü
Konu | Açıklama | Özellikler |
---|---|---|
Turizm ve Otel İşletmeciliği | Çağdaş turizm görüşünün temsilcisi | Müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak, hizmet anlayışını benimsemek |
Türkiye'nin Turistik Yerleri | Birbirinden farklı doğal güzellikler ve tarihi yapılar | Ülkemizin turizm sektörünü cazip hale getirmektedir |
Misafirperverlik | Ülkemizdeki örf ve adetlerin önemli bir parçası | Bu etik davranış turizm sektörüne yansımaktadır |
Müşteri Memnuniyeti | Otel işletmecilerinin ana hedefi | Amaca yönelik hizmetler geliştirilerek uygulanır |
Hizmet Kapasitesi | Turizm ve otel işletmeciliğinin temel esası | Müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için gereklidir |
Sektörün Önemi | Doğal ve tarihsel güzelliklerin yoğun olduğu ülkemizde yüksektir | Turizm ve otel işletmeciliği büyük bir potansiyel sunmaktadır |
Hizmet Anlayışı | Turizm ve otel işletmeciliği tarafından benimsenen tutum | Kaliteli hizmet sunarak müşteri memnuniyetini sağlama |
Örf ve Adetler | Turizm sektörünü şekillendiren unsurlar | Misafirperverlik bu etmenler arasında ön sıradadır |
Hizmet Geliştirme | Otel işletmecilerinin yaptığı çalışmalar | Müşteri memnuniyetini sağlamak için amaca yönelik hizmetler geliştirilir |
Sektörün Yansıması | Turizm, ülkemizin misafirperverlik geleneğini yansıtır | Kaliteli hizmet anlayışı ve müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalar |
Birbirinden farklı doğal güzelliğe ve tarihi yapılara sahip olan ülkemizde, turizm ve otel işletmeciliği önemli bir yere sahiptir. Turizm ve otel işletmeciliği; çağdaş turizm görüşünü temsil eden, müşterinin ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede hizmet vermeyi temel esas olarak gören, hizmet anlayışını benimsemektedir. Ülkemizde örf ve adetler içinde ön sıralarda misafirperverlik gelmektedir. Dolayısıyla söz konusu turizm olduğunda bu etik davranış şekli sektöre de yansımaktadır. Müşteri memnuniyetini sağlamak amacı ile otel işletmecileri, amaca yönelik hizmetler geliştirir ve uygular.
Otel işletmeciliğinde yöneticiler; oda ve yatak sağlamanın dışında yeme, içme, eğlence ve konforu bir arada sunabilecek donanıma sahip olmalıdır. Hijyen kuralları, etik kurallar, düzen, araç ve gereçler, personel davranışları bir işletmenin kalitesini ortaya koyan önemli unsurlardır. Günümüzde otel işletmeciliği dendiğinde akla sadece konaklama değil nişan, düğün, konferans gibi etkinlikleri sunan işletmeler gelmektedir.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Nedir?
Turizm ve Otel işletmeciliği, turizm geliştirme ve uygulama, seyahat endüstrisinin planlanması, turizm pazarlaması ve turizm hizmetleri, turizm çalışmalarını temsil eder. Otel işletmeciliği ise otel yönetimi, restoran, gemi turizmi, eğlence parkları, kulüp ve kongre merkezlerini de içine alana konaklama faaliyetleri ve otel içinde tüm hizmeti kapsayan alanı temsil eder. Bölüm turizm sektörünün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürütür.
Turizm ve Otel işletmeciliği bölümü; yerel ve küresel pazarda başarı gösterecek, rekabet kurallarına göre hareket eden, yenilikçi otel yöneticilerini yetiştirmeyi hedeflemektedir. Turizm ve otel işletmeciliği üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler fakültesi içinde yer alan, 4 yıllık lisans eğitimi veren bir bölümdür. Eşit ağırlık puan türüne göre tercih yapacak öğrenciler için iyi bir seçenektir.
Turizm ve otel işletmeciliğini tercih etmek isteyen adayların muhakkak yabancı dil biliyor olmaları ya da bu konuda kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bunun en önemli sebebi yerli ve yabancı turistlere hitap eden ulusal olduğu kadar uluslararası hizmet veren bir sektör olmasıdır. Kişilik özellikleri de meslek için önemlidir. İnovatif, insan ilişkilerinde başarılı, nazik ve anlık kararlar verebilen kişiler için uygun bir meslek dalıdır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği İş İmkanları Nelerdir?
Turizm ve otelcilik bölümünde okuyan öğrenciler, eğitim yaşamları boyunca teorik derslerin yanı sıra uygulamalı dersler sayesinde tecrübe elde etme şansı yakalar. Bölüm öğrencilerinin bir kısmı eğitimleri devam ederken, sektör içinde farklı alanlarda part-time çalışma imkanına sahip olur. Bölüm mezunları kariyer yaşamlarına turizm sektörü ve konaklama sektörü başta olmak üzere farklı alanlarda da devam edebilirler.
Turizm her ilde farklılık göstermektedir. Bu da mezunlar için mevsimlik turizm faaliyeti içinde olma imkanı tanır. Küçük ve büyük otellerde, tatil köylerinde, restoran ve kulüplerde yönetici olarak görev alma imkanları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra organizasyon firmalarında, ajanslarda, özel davet hizmetlerinde yer alan birçok mezun bulunmaktadır. Ayrıca hava yolları, seyahat acentaları da iş imkanına sahip oldukları alanlardandır. Kariyer yaşamını akademik olarak devam ettirmek isteyen akademisyen mezunlara da rastlamak mümkündür.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Mezunları Ne İş Yapar?
Turizm ve otel işletmeciliği mezunları, turizm ve otelcilik sektöründe gerçekleştirilen her türlü hizmet içinde faaliyet gösterir. Detaylı olarak incelediğimizde, turizm ve otel işletmeciliği mezunları, aşağıdaki görev ve sorumluluklara sahiptir.
Müşterilerin gereksinimlerini ve beklentilerini tespit etmek ve bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik yöntemler geliştirip, uygulamaya koymak.
Sektör içinde farklı alanlar bulunmaktadır. Belirlediği alana göre profesyonelleşen bölüm mezunları ön büro giriş, çıkış işlemlerinden, yöneticiliğe kadar farklı görevlerde yer alabilir.
Kat hizmetleri içinde odaların düzeni ve temizliği ile müşteri beklentilerinin karşılanması.
Servis hizmetlerinde yiyecek, içecek gibi hizmetlerin yerine getirilmesi.
Mekan temizliği ve düzenin sağlanması.
Mutfak hizmetlerinin düzenini ve hijyenini kontrol etmek.
Kalite ve fiyat olarak işletmeye uygun araç ve gerecin temin edilmesini sağlamak.
Seyahat işletmelerinde çalışan bölüm mezunu ise genellikle çok yurt içi ve yurt dışı turların düzenlenmesi görevini üstlenirler.
Birçok bölüm mezunu; mutfak, muhasebe, satın alma, pazarlama ve satış bölümlerinde yönetici olarak görev almaktadır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Dersleri Nelerdir?
Üniversitelerde iktisadi ve idari bilimler fakültesi içinde yer alan turizm ve otel işletmeciliği bölümünde eğitim almayı hedefleyen adaylar çok sayıda teorik dersin yanı sıra uygulamalı derslere de katılmaktadır. 4 yıllık lisans eğitimi boyunca alacakları dersleri aşağıda sıraladık. Bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler, turizm ve otel işletmeciliği diploması almaya hak kazanır.
İşletme Matematiği,
Temizlik Ürünleri Kullanımı ve Denetimi,
Ön büro İşlemleri,
Otel İşletmeciliği,
Görgü Kuralları ve Protokol,
Turizm Ekonomisi,
Bilgi ve İletişim Teknolojileri,
Turizm Pazarlaması,
Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi,
Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri,
Mutfak Hizmetleri Yönetimi,
Menü Planlama,
Kongre ve Fuar Yönetimi,
Ziyafet ve İkram Hizmetleri,
Seyahat Acenteliği ve Tur Operatörlüğü,
Rekreasyon ve Animasyon,
İkram ve Servis Teknikleri,
Konaklama İşletmeleri Muhasebesi
Turizm ve Otel İşletmeciliği Taban Puanları ve Sıralama
2020Turizm ve Otel İşletmeciliği Taban Puanları ve Turizm ve Otel İşletmeciliği Başarı Sıralamaları aşağıdaki gibidir. Sizler için düzenlemiş olduğumuz puanlar ilk 5 eğitim kurumuna aittir. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ Turizm ve Otel İşlet.(Yüksekokul) (İngilizce)(B.) Taban P.: 381,73521 Başarı sırası: 45474
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ Turizm ve Otel İşlet. (Yüksekokul) (İngilizce)(Burslu) Taban puan: 367,29737 Başarı sırası: 65949
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ Turizm ve Otel İşletmeciliği (Fakülte) (İngilizce)(Burslu) Taban puan: 353,66975 Başarı sırası: 89295
ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ Turizm ve Otel İşletmeciliği (Fakülte) (İngilizce)(Burslu) Taban puan: 308,63173 Başarı sırası: 203722
İSTANBUL OKAN ÜNİVERSİTESİ Turizm ve Otel İşletmeciliği (Fakülte) (İngilizce)(Burslu) Taban puan: 304,98310 Başarı sırası: 216617
Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Nedir?
Turizm ve otel işletmeciliği bölümü eşit ağırlık türünden tercih yapan öğrenciler için 4 yıllık lisans eğitimi verir. Bölümün amacı; sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte turizm faaliyetlerini geliştirecek ve uygulayacak, yöneticilerin geliştirilmesini sağlamaktır. Bölümü tercih edecek adayların yabancı dil biliyor olması, insan ilişkilerinin gelişmiş olması ve yaratıcı olması önemlidir.
Turizm ve Otel İşletmeciliği İş İmkanları Nelerdir?
Turizm ve otel işletmeciliği bölümü mezunları için iş imkanı diğer sektörlere göre oldukça geniştir. Otel, restoran, tatil köyü yöneticileri genellikle bölüm mezunları arasından çıkar. Aynı zamanda havayolları ve seyahat acentalarında, kulüplerde görev alan bölüm mezunları ile karşılaşmak mümkündür.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Mezunları Ne İş Yapar?
Turizm ve otel işletmeciliği mezunları turizm içinde ihtiyaç duyulan her alanda hizmet verir. Müşteri ihtiyaçlarını belirleyip, düzenlemeler yapmak ve uygulamasını takip etmek, başlıca görevleri arasındadır. Çok sayıda bölüm mezunu; ön büro, mutfak, pazarlama ve satış, finans departmanlarında yönetici olarak çalışmalarını devam ettirir.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.