AnasayfaBlogTeknoloji Gerçekten Hayatımızı Kolaylaştırıyor Mu?
Teknoloji

Teknoloji Gerçekten Hayatımızı Kolaylaştırıyor Mu?

13 Haziran 2019
Bu görüntü, elinde bir tablet tutan, gözlüklü ve kravatlı, cinsiyeti bilinmeyen bir kişiyi gösteriyor. Kollarını başının arkasına koymuş bir sandalyede oturuyor ve kameraya gülümsüyor. Takım elbiseli bir adam da elinde bir dizüstü bilgisayar tutarken görülüyor. Arka planda kravatlı bir adam ve kollarını başının arkasında birleştirmiş bir kadın görülüyor. Buna ek olarak, görüntünün sağ tarafında bir bileziğin yakın çekimi var. Son olarak, sağ alt köşede bir cihaza dokunan bir elin yakın çekimi var. Hepsi bir arada, bu görüntü bir tablet tutan bir kişiyi gösterirken, arka planda çeşitli diğer insanlar ve nesneler görülebiliyor.
KonuTeknolojinin Olumlu EtkileriTeknolojinin Olumsuz Etkileri
EğitimOnline eğitimler, bilgi alışverişi, eğitimde ulaşım engeli ortadan kaldırmaUygunsuz ve kontrolsüz kullanım sonucunda başarısız projeler, yetersiz ve kalitesiz bilgiye ulaşım
Sosyal EtkileşimDuygu ve düşüncelerin hızlı ve kolay paylaşımıYüz yüze iletişimden uzaklaşma, asosyallik
Gündelik HayatZaman kazandırma, bilgi erişiminin hızlanmasıFazla teknoloji kullanımı sonucunda oluşan distraksiyon, zihinsel ve fiziksel tembellik
SağlıkOrgan kaybı gibi durumlarda protez sağlanması, sağlık bilincinin arttırılmasıRadyasyona maruz kalma, depresyon, uykusuzluk ve panik atak gibi psikolojik sorunlar
İletişimKolay ve hızlı iletişim, dünyayla senkron bilgi alışverişiYüz yüze iletişimden uzaklaşma, sosyal ilişkilerde yüzeyel kalma
Kişisel GelişimBirçok konuda bilgiye ulaşabilirlik, yeteneklerin geliştirilmesine yardımcı olmaTecrübe ve fikir alışverişini engelleme, zihinsel tembellik
ÇocuklarEğitici materyallere erişim, eğlenceli öğrenmeObezite, aşırı oyun oynamaya bağlı asosyallik ve radyasyona maruz kalma
EbeveynlerÇocukların eğitim ve gelişimine yönelik bilgiye erişim, çocuklarla ilgili kaynaklara ulaşımTeknolojinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri ile başa çıkmakta zorluk çekme, çocukların teknolojiye aşırı bağımlılığı
Çalışma HayatıVerimlilik artışı, iş süreçlerinin hızlanması ve kolaylaşmasıİş-life dengesinin bozulması, sürekli bağlantıda olma baskısı
ToplumBilgi ve fikir alışverişinin hızlanması, bilinçlilik düzeyinin artmasıSosyal beceri kaybı, yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkiler

Teknoloji için insanların ihtiyaçlarına yönelik yardımcı araç ve gereçlerin yapılıp üretilmesi için gerekli olan yetenek diyebiliriz. O zaman demek oluyor ki teknoloji bir yardımcı ve kolaylaştırıcı olarak hayatımızda yer almakta.

Teknoloji uzvunu kaybeden insanlara yapay bir el, kol, ayak, bacak, organlar ile hayatına yardımcı oluyor fakat hiçbir zaman gerçek bir organ yapamıyor. Çünkü onun da bir kısıtlaması ve amacı var. Teknoloji hayatımıza insanoğlu var olduğu günden beri girmiş ve yardımcı olmuştur. Kısaca teknoloji kullananların hayatını kolaylaştırır. 



Eğitim ve Teknoloji İlişkisi

Teknoloji ve eğitim tanımından yola çıkarak ilişkiyi kolay açıklayabiliriz. Teknoloji bir yardımcı değildir. Eğitimde teknoloji bilgi seviyesini artırmak, insanları daha zeki yapmak ya da müthiş bir ressam yaratmak için kullanılamaz. Teknoloji sadece bu işi yapanların daha iyi ortamda ve daha kolay şartlarda eğitim yapmasını sağlar. 

Örneğin bulunduğum yerde online eğitimler sayesinde oturduğum yerde hatta dinlenirken blog yazma eğitimi alabiliyorum. Yeni bir konu hakkında daha fazla bilgim ve fikrim olabiliyor, hem de bunu çok kısa bir zaman diliminde ve eğlenceli bir şekilde rahatça yapabiliyorum.



Teknolojinin Eğitime Katkısı Ne?

Eğitim, teknolojiyi en çok kullanan ve ona en çok ihtiyaç duyan alandır. Bireylerin daha iyi seviyelere gelmeleri için ve imkânlarını daha iyi kullanmaları için teknolojiye ihtiyaç olmuş ve teknolojiyi kullanılmıştır.

Peki doğrudan veya dolaylı olarak teknolojinin eğitime katkısı neler bir bakalım.

  • Online eğitimler ile eğitim ortamı çok iyi seviyelere gelmiştir.

  • Teknoloji iletişimi kolaylaştırmıştır. Bu sayede bilgi alışverişi tüm dünya ile aynı anda geç kalmadan bireysel olarak yapılabilmekte.

  • Zamanımızı çalacak pek çok işi kısa sürede ve zahmetsizce halledebiliyoruz ve eğitime ayırdığımız zaman da artıyor.

  • Bir insanın duygu ve düşüncelerini başkalarıyla paylaşması çok daha kolay hale gelmiştir.

  • Kişisel gelişimi etkilemiştir.Hastalık veya başka nedenlerden dolayı okula gidemeyen öğrencilerin uzaktan eğitim alabilmesi gibi.

  • Uzaktan eğitim sayesinde eğitimde ulaşım engeli ortadan kalkmıştır. 

  • İnternet sayesinde çok daha kolay bir şekilde bilgi alışverişi yapılabilmektedir.

Teknolojinin Eğitime Zararı Ne?

İçinde bulunduğumuz dönemde teknolojinin etkisiyle hızla yenilenen ve değişen bilgiyi yakalamaya çalışıyoruz. Dijitalleşme ve eğitim sistemi sürecinin her aşamasında teknolojik araçlarla birlikte mi olmak gerek. Teknolojinin katkısı olduğu kadar zararı da insanlar tarafından kabul edilen bir durumdur.

Eğer teknoloji amaca uygun değilde olumsuz amaçlar için kullanılırsa zararları çok yıkıcı olabileceği bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya konmuştur. Değişen teknoloji bizi de değiştiriyor mu? Bakın neler oluyor;

  • Fatih projesi. Teknolojinin büyük hayalleri ile kurulan bir proje iken bir kuşağın felaketi olmuştur. Doğru kullanılamaması ve kontrol edilememesi büyük zararlar ortaya çıkarmıştır.

  • Çocuklar artık bilgisayarların ve telefonların başında saatlerce kontrolsüz bir şekilde oyun oynuyor. Bu durum da asosyallik, obezite, radyasyona maruz kalma, uykusuzluk, hiperaktivite gibi teknolojik cihazların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin yaşanmasına yol açıyor.

  • Olumsuz ve uygunsuz bir şekilde kullanılan internet ve akıllı telefonlar yüzünden en yakınlarımızla bile yüz yüze iletişim kuramaz olduk. 

  • Tecrübe ve fikir alışverişini engelliyor. Küçükten büyüğe herkes kafasını telefon, bilgisayar, televizyonun içine gömüyor ve ne yazık ki hayatlarımız her gün biraz daha robotik hale geliyor.

  • Her tarafımız elektrikli alet olduğu için sürekli radyasyona maruz kalıyor ve farkında olmasak da bu durumdan hepimiz nasibimizi alıyoruz. Yani sağlık konusunda olumsuz etkisi var.

  • Dolaylı yoldan depresyon, uykusuzluk ve panik atak gibi kavramlara yol açabiliyor.

  • Sadece fiziksel olarak değil zihinsel olarak da tembelleşiyoruz. Özellikle televizyon yüzünden beynimizi tembelliğe alıştırıyoruz. Filmler, diziler ve gereksiz bazı televizyon programları yüzünden işlenen suçlar artmış ve şiddet içerikli pornografik yayınlar gençleri kötü etkilemiştir.

Yazar: Ümit KESGİN

Eğitim, Online eğitimler, bilgi alışverişi, eğitimde ulaşım engeli ortadan kaldırma, Uygunsuz ve kontrolsüz kullanım sonucunda başarısız projeler, yetersiz ve kalitesiz bilgiye ulaşım, Sosyal Etkileşim, Duygu ve düşüncelerin hızlı ve kolay paylaşımı, Yüz yüze iletişimden uzaklaşma, asosyallik, Gündelik Hayat, Zaman kazandırma, bilgi erişiminin hızlanması, Fazla teknoloji kullanımı sonucunda oluşan distraksiyon, zihinsel ve fiziksel tembellik, Sağlık, Organ kaybı gibi durumlarda protez sağlanması, sağlık bilincinin arttırılması, Radyasyona maruz kalma, depresyon, uykusuzluk ve panik atak gibi psikolojik sorunlar, İletişim, Kolay ve hızlı iletişim, dünyayla senkron bilgi alışverişi, Yüz yüze iletişimden uzaklaşma, sosyal ilişkilerde yüzeyel kalma, Kişisel Gelişim, Birçok konuda bilgiye ulaşabilirlik, yeteneklerin geliştirilmesine yardımcı olma, Tecrübe ve fikir alışverişini engelleme, zihinsel tembellik, Çocuklar, Eğitici materyallere erişim, eğlenceli öğrenme, Obezite, aşırı oyun oynamaya bağlı asosyallik ve radyasyona maruz kalma, Ebeveynler, Çocukların eğitim ve gelişimine yönelik bilgiye erişim, çocuklarla ilgili kaynaklara ulaşım, Teknolojinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri ile başa çıkmakta zorluk çekme, çocukların teknolojiye aşırı bağımlılığı, Çalışma Hayatı, Verimlilik artışı, iş süreçlerinin hızlanması ve kolaylaşması, İş-life dengesinin bozulması, sürekli bağlantıda olma baskısı, Toplum, Bilgi ve fikir alışverişinin hızlanması, bilinçlilik düzeyinin artması, Sosyal beceri kaybı, yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkiler
teknoloji eğitim dijitalleşme online eğitimler eğitim ve teknoloji internet
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, merkezinde insanların bulunduğu labirent benzeri bir desende düzenlenmiş farklı logolardan oluşan bir kolajdır. Sağ üst köşede beyaz arka planlı mavi bir figür var. Sağ alt köşede, üzerinde mavi bir nesne bulunan bir kağıt parçası yer almaktadır. Kağıdın yanındaki beyaz yüzeyin üzerinde mavi bir silindir duruyor. Son olarak, sol üst köşede beyaz harflerle mavi ve beyaz bir işaret yer almaktadır. Tüm logolar ve nesneler parlak, canlı renklere sahip ve arka plan düz beyaz.
İş Bulmak

Popüler İş Bulma Siteleri

26 Şubat 2020
Parlak kırmızı ve beyaz çizgili bir baca mavi gökyüzüne karşı dimdik durmaktadır. Silindirik şekli, tepesinde beyaz bir kule bulunan alternatif çizgileriyle vurgulanmaktadır. Bacanın canlı renkleri, beyaz bulutlarla bezeli parlak mavi gökyüzünde göze çarpıyor. Güneş bacanın üzerinde parlayarak eşsiz desenini aydınlatıyor. Baca uzakta, görünürde başka hiçbir nesne olmadan duruyor. Kırmızı ve beyaz çizgileri, çevresindeki gökyüzüyle keskin bir kontrast oluşturuyor ve onu öne çıkarıyor.
Bölümler

Çevre Sağlığı Bölümü (MYO)

27 Kasım 2020
Bu görüntü, parlak, renkli bir dokunmatik ekrana sahip, belli bir açıyla tutulan modern, siyah bir cep telefonunu göstermektedir. Telefon bir elin avuç içinde tutulmakta ve aynı elin parmakları ekranın üzerinde durmaktadır. Ekranda bir web tarayıcısı, bir mesajlaşma uygulaması ve bir müzik akışı uygulaması dahil olmak üzere birkaç farklı uygulama gösterilmektedir. Ekranın sağ üst köşesinde bir telefon uygulamasına ait bir simge bulunmaktadır. Telefonun ekranının etrafında siyah bir kenarlık ve kenarlarında gümüş metal bir çerçeve var. Telefonun arka kısmı siyah ve parlaktır. Telefon, tutan elin parmakları hafif kavisli olacak şekilde doğal ve rahat bir pozisyonda tutulmaktadır.
Eğitim

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

28 Kasım 2018