AnasayfaBlogSOSTAC Planı Nedir? SOSTAC Açılımı
Dijital Pazarlama

SOSTAC Planı Nedir? SOSTAC Açılımı

02 Ağustos 2020
Bir onay kutusunun üzerinde pembe bir keçeli kalem tutan bir elin yakın çekimi. Kalem ince, silindirik bir gövdeye ve geniş, düz bir uca sahiptir. El, onay kutusunun üzerinde gezinirken işaretleyiciyi sıkıca tutmaktadır. Onay kutusunun beyaz bir arka planı, onu çevreleyen siyah bir kenarlığı ve ortasında siyah bir kare vardır. Pembe işaretleyici siyah ve beyaz arka plana karşı öne çıkıyor ve görüntünün odak noktasını oluşturuyor. İşaretleyici, onay kutusunun üzerinde bir işaret oluşturarak kutunun işaretlendiğini göstermektedir.
SOSTAC ElementiTanımıUygulanma Aşaması
Situation Analysis (Durum Analizi)Mevcut durumu ve yönelimini analiz eden, SWOT analizine benzeyen çalışma.Analiz yapılırken 'Şu anda neredeyim?' sorusu sorulur. Müşteri ve rakip analizi yapılır.
Objectives (Amaçlar)Çalışma sonunda varılacak hedefi belirleyen bölüm.Ölçülebilir bir amaç oluşturulur. Bu amaç diğer adımlara rehberlik eder.
Strategy (Strateji)İstenen sonuçlara nasıl ulaşılabileceğini belirleyen bölüm.Konumlandırma, hedefleme, segmentasyon vb. detaylara öncelik verilir. Hedef kitle odaklı bir strateji oluşturulur.
Tactics (Taktikler)Hedeflere nasıl ulaşılabileceğini belirleyen detayları içeren bölüm.Örneğin, landing page veya web sitesi optimizasyonu gibi ayrıntılar belirlenir.
Action (Eylem)Planın uygulama aşaması.Eyleme geçirilecek gerçekleştirilecek faaliyetler ve bunların zaman planı oluşturulur.
Control (Kontrol)Planın izlenme, değerlendirilme ve gerektiğinde değiştirilme safhası.Belirlenen KPI'ler ile planın performansı ölçülür ve takip edilir. Bu sureçte bütçeleme ve zaman çizelgeleri kontrol edilir.
SOSTAC Planı6 adımdan oluşan bir pazarlama planı modeli.Dijital pazarlama ve sosyal medya kampanyalarında rehber olarak kullanılır.
Dijital Pazarlamaİnternet ve dijital teknolojileri kullanarak ürün veya hizmetlerin pazarlanma süreci.Belirlenen strateji ve taktiklerle birlikte SOSTAC planını kullanarak dijital pazarlama uygulamaları yapılır.
KPI’lerPerformans ölçüm göstergeleri.Performans ölçümü ve değerlendirmesi için KPI’ler belirlenir ve kontrol sürecinde kullanılır.
SWOT AnaliziBir kuruluşun güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerin analiz etmesi.Durum Analizi adımında, mevcut durumun değerlendirmesinde kullanılır.

1998 yılından itibaren resmi bir şekilde kullanılan SOSTAC planı 2011 yılında en yaygın kullanılan üçüncü pazarlama modeli seçilmiştir. Pratik 6 hedeften oluşan SOSTAC kullanıcıya bireysel taktikler vererek uygun bir iş planı çıkarılmasına yardımcı olur.

SOSTAC Açılımı

SOSTAC 6 farklı yöntemin İngilizce baş harflerinden oluşturulmuş bir çalışma planıdır.

  • Situation Analysis -Durum Analizi- Bu çalışma notları altında şu anda nerede ve ne yönde olduğunu çıkaran destek bilgiler vardır. Bazı noktalarda SWOT analizine benzerliği vardır. Şu anda neredeyim sorusun cevap arar.

  • Objectives -Amaçlar- Bu çalışma planı sonucunda nerede olmak istiyorum?

  • Strategy -Strateji- Planlar dahilinde istenilen noktaya nasıl varabilirim?

  • Tactics -Taktikler- Ayrıntıları oluşturup hedefe nasıl gidebilirim?

  • Action -Eylem- Plan uygulama aşaması nedir?

  • Control -Kontrol- Planı ölçme, izleme, gözden geçirme, güncelleme, gerektiğinde güncel bilgilerle değiştirme noktalarını ele alır.

6 aşamalı her biri birbiriyle bağlantılı soru kalıpları önemli bir zaman dilimi gerektirir.



İlk Adıma Nereden Başlanır?

Situation Analysis (Durum Analizi): Dijital pazarlama planı oluştururken ilk adım bugünkü durumunuzu anlamaktır. Müşterilerin kimler olduğunu görmek ve rakip analizi yapmaktır.  Böylece ana sorunlar belirlenir

Objectives (Amaçlar) kısmında planınızın başarıya ulaşması için ölçülebilir bir amaç belirlenmelidir. Amaçlar diğer adımlara rehberlik edecektir. Online pazarlama veya sosyal medya kampanyaları hazırlarken temel hedeflerinizden sapmayın.



Strategy (Strateji) bölümünde müşterilerin ilgisini çekmek için bu bölümü konumlandırın. Hedefleme, segmentasyon gibi detaylara öncelik verin. Hedef kitle üzerinden konuşun.

Tactics (Taktikler) aşaması fikirlerin ortaya çıktığı adımdır. Yapılacak tüm faaliyetlerin aşamalar kısmını açıklar. Landing page, web sitesi optimizasyonu, kampanya detayları gibi...böylece yapılacaklar somut olarak görülür.

Control (Kontrol)

Son adım dijital pazarlama planının uygulanması için gerekli olan bütçe kısmının oluşturulma kısmıdır.  Hedeflerin belirlenmiş KPI’ler ile takibi işleri kolaylaştırır ve sistematik kontrolü kolaylaştırır. Bu adım Performans ölçütleri, bütçe kaynak tahsisi, plan zaman çizelgeleri bölümlerini içerir.

Her madde detaylı bir şekilde çözümlendiğinde ortaya geniş bir pazarlama planı çıkıyor. Dijital pazarlama içinde gerçek anlamda yer almak isteyenler 4P yanında bu plan üzerinden de gidebilirler.

Detaylı bilgi isteyenler 4 dakikalık bu sunumu izleyebilirler. 

Situation Analysis (Durum Analizi), Mevcut durumu ve yönelimini analiz eden, SWOT analizine benzeyen çalışma, Analiz yapılırken 'Şu anda neredeyim?' sorusu sorulur Müşteri ve rakip analizi yapılır, Objectives (Amaçlar), Çalışma sonunda varılacak hedefi belirleyen bölüm, Ölçülebilir bir amaç oluşturulur Bu amaç diğer adımlara rehberlik eder, Strategy (Strateji), İstenen sonuçlara nasıl ulaşılabileceğini belirleyen bölüm, Konumlandırma, hedefleme, segmentasyon vb detaylara öncelik verilir Hedef kitle odaklı bir strateji oluşturulur, Tactics (Taktikler), Hedeflere nasıl ulaşılabileceğini belirleyen detayları içeren bölüm, Örneğin, landing page veya web sitesi optimizasyonu gibi ayrıntılar belirlenir, Action (Eylem), Planın uygulama aşaması, Eyleme geçirilecek gerçekleştirilecek faaliyetler ve bunların zaman planı oluşturulur, Control (Kontrol), Planın izlenme, değerlendirilme ve gerektiğinde değiştirilme safhası, Belirlenen KPI'ler ile planın performansı ölçülür ve takip edilir Bu sureçte bütçeleme ve zaman çizelgeleri kontrol edilir, SOSTAC Planı, 6 adımdan oluşan bir pazarlama planı modeli, Dijital pazarlama ve sosyal medya kampanyalarında rehber olarak kullanılır, Dijital Pazarlama, İnternet ve dijital teknolojileri kullanarak ürün veya hizmetlerin pazarlanma süreci, Belirlenen strateji ve taktiklerle birlikte SOSTAC planını kullanarak dijital pazarlama uygulamaları yapılır, KPI’ler, Performans ölçüm göstergeleri, Performans ölçümü ve değerlendirmesi için KPI’ler belirlenir ve kontrol sürecinde kullanılır, SWOT Analizi, Bir kuruluşun güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatlarını ve tehditlerin analiz etmesi, Durum Analizi adımında, mevcut durumun değerlendirmesinde kullanılır
sostac pazarlama sostac nedir dijital pazarlama
Bu, yüzünde canlı bir gülümseme olan bir kadının yakın çekim portresidir. Sarı saçları yana ayrılmış ve gevşek dalgalarla şekillendirilmiş. Yumuşak, mavi gözleri parlak ve büyüleyici. Parlayan cildi neredeyse ışıl ışıl ve yanakları gülümsemenin verdiği keyifle hafifçe kızarmış. Üzerinde yüksek yakalı beyaz bir gömlek ve boynunda zarif bir kolye var. Duruşu rahat ve kendinden emin, neşeli bakışları memnuniyet ve huzur yayıyor. Güzelliğin ve neşenin vücut bulmuş hali olan gülümsemesi onu gören herkese ışık ve sıcaklık getiriyor.
Bahar Beşer
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü renkli bir nesnenin yakın çekimidir. Nesnenin iki farklı rengi var - biri koyu, kırmızımsı bir ton, diğeri ise açık, siyah bir ton. Renkler mavi ve beyaz bir arka planla kontrast oluşturuyor. Ön plandaki nesne yuvarlak ve hafif dokulu bir yüzeye sahip. Oyuncak ya da süs eşyası olabilirmiş gibi görünüyor. Arka planda, kumaş ya da kağıt olabilecek bir desen ya da dokuya dair bir ipucu var. Nesnenin renkleri, mavi ve beyaz arka plana karşı öne çıkan parlak ve canlı bir tona sahip. Genel etki, bir başlık veri kümesinde kullanmak için harika olabilecek eğlenceli ve canlı bir etkidir.
Stratejik Planlama

Stratejik Pazarlama Planlaması

06 Şubat 2020
Beyaz gömlekli ve gözlüklü bir kadın, takım elbiseli bir adamın önünde duruyor. Kadının yüzünde bir gülümseme var ve gözlükleri ışığı yansıtıyor. Adam şık gri bir takım elbise giymiş, beyaz gömlek ve kravat takmış. Arkalarında birkaç sayı ve bir parça turta içeren bir pasta grafiği var. Kadın ve adam, sanki verileri anlamaya çalışıyorlarmış gibi konsantre bir şekilde grafiğe bakıyorlar. Kadın erkekten biraz daha uzun ve grafik hakkında sohbet ediyor gibi görünüyorlar.
Satış - Pazarlama

Pazarlama Faydaları Nelerdir?

11 Kasım 2021
Bir kişi dokunmatik bir ekran kullanırken görülüyor. Kişi beyaz bir gömlek giymektedir ve kolunu ekrana doğru uzatmıştır. Sol eli görünür durumdadır ve ekranın yüzeyine hafifçe dokunmaktadır. Ekranın kendisi parlaktır ve üzerinde bir grafik görüntülenmektedir. Kişinin sağ eli odak dışında ve çoğunlukla üzerini kaplayan parlak kırmızı boya tarafından gizlenmiş durumda. Kişinin nötr bir ifadesi var ve elindeki işe odaklanmış görünüyor. Sahne yukarıdan gelen sıcak sarı bir ışıkla aydınlatılıyor.
Satış - Pazarlama

Dış Çevre Analizi Nedir?

23 Şubat 2021