Python Kurulumu Nasıl Yapılır?
Adım | Nasıl yapılır | Konu |
---|---|---|
Python Kontrolü | Bilgisayarınızda Python yazılımının kurulu olup olmadığını kontrol etmek | Python kurulumu |
Python.org sitesi | Pythonunu hangi sürümünü kullanmayı seçmek ve indirmek | Python kurulumu |
Kurulum Dosyası | İndirilen dosyaya çift tıklayarak kurulum dosyasını açmak | Python kurulumu |
Path Ayarı | Manuel olarak PATH ayarını yapmamak için iki kutucuğa tıklamak | Python kurulumu |
Kurulumun Tamamlanması | Kurulumun başarıyla tamamlandığı bilgisinin alınması | Python kurulumu |
Python Sürüm Kontrolü | Python –V komutunu kullanarak sistemde hangi Python sürümünün olduğunu kontrol etmek | Python kurulumu |
Homebrew Indirme | Homebrew’ indirmek ve “brew doctor” komutunu terminal ekranına yazmak | Python kurulumu |
Python İndirme | “brew install python3” komutunu yazmak ve bu dili kurmaya başlamak | Python kurulumu |
Python Pip Indirme | “https://pip.pypa.io” sitesine gidip “get-pip.py” dosyasını indirmek | Python Pip kurulumu |
Python Pip Kontrolü | Kurulumu kontrol etmek için komut satırına “pip –version” yazmak ve çıktı almak | Python Pip kurulumu |
Python ile kodlamalar yapmak, hayalinizdeki projeleri hayata geçirmek, mobil uygulama geliştirmek vb. işlemleri yapmak istediğimiz zaman bazı kurulum işlemlerinin yapılması gerekir. Python ile ilgili yazılarımı okuyan siz değerli okuyucularımın yazılarımdan etkilendiğini düşünerek Pyton kurulumu nasıl yapılır sorusunu sorduğunuzu duyar gibi oluyorum. Ben de sizler için bu başlık altında nasıl kurulum yapılacağı ile ilgili sizlerin sorusunu elimden geldiği kadar cevaplamaya çalışacağım. Python kurulumu hakkında sizlere bilgi vermeden önce sahip olduğunuz bilgisayarlarda Python yazılımının kurulu olup olmadığını kontrol etmenizi öneririm. Bu kontrolü yaparak bilgisayarınızda yüklü olmadığından emin bir şekilde hareket ederek bu yazıdaki aşamaları rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Herkesin bilgisayarının işletim sistemi farklı olduğu için işletim sistemlerine göre Python kurulumu hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağım. İlk önce Windows işletim sistemine sahip olan arkadaşlara Python kurulumu hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Windows için Python kurulumu bilgileri bunlardır;
İlk aşama "python.org" sitesine girmeniz gereklidir. Bu sitede yer alan indirme sayfasına giriş yaparak başlamanız gerekir.
İkinci adım ise Python’ un hangi sürümünü kullanmak istiyorsanız o sürümü seçerek indirme işlemine devam edebilirsiniz. En çok tercih edilen ve yeni bir sürüm olan Python 3 sürümü üzerinde indirme işlemini anlattığımı da belirtmek isterim.
Latest Python 3 Release- Python 3.9.6 butonuna tıklamanız gerekmektedir. Bu butona tıkladıktan sonra Python kurulumu için gerekli dosyaların sayfaları açılacaktır. Açılan bu sayfada sahip olduğunuz işletim sisteminize uygun olan dosyaya tıklamanız yeterli olacaktır. Tıkladıktan sonra indirme işleminiz başlamış demektir.
Dosya indikten sonra inen dosyaya çift tıklayarak kurulum dosyasını açmanız gerekmektedir.
Dosya açılma işlemi tamamlandıktan sonra manuel olarak PATH ayarını yapmamak için en alt kısımda yer alan iki kutucuğa tıklayarak kurulumu başlatmanız gerekmektedir.
Evet, kurulumun son aşamasına geldik. Tüm bu adımları yaptıktan sonra kurulumun başarılı bir şekilde yapıldığını gösteren pencereyi kapatarak işlemi tamamlıyoruz. İşlem başarılı bir şekilde tamamlandığında “Setup was successful” yazısı ile karşılaşacaksınız.
Linux için Python kurulumu bilgileri bunlardır;
Hemen hemen bütün Linux dağıtımlarında bu programlama dili mevcuttur. Bu dil zaten kurulu olarak gelir. Ancak bu dilin 2.x serisi ve 3.xserisi olmak üzere farklı serileri bulunmaktadır. Sisteminizde hangi sürümün olduğunu kontrol etmek isterseniz python –V komutunu komut satırına yazarak öğrenebilirsiniz.
MacOS işletim sistemi Python kurulum bilgileri bunlardır;
MacOS işletim sistemine sahipseniz Homebrew indirmeniz tavsiye edilir. Çünkü Homebrew içerisinde ihtiyaç duyabileceğiniz paketleri içerdiğinden sizin işinizi büyük oranda görmektedir. “brew doctor” komutunu terminal ekranına yazarak başlamanız gerekmektedir.
Yukarıda verdiğim komut Homebrew’ in kurulu olduğunu ve herhangi bir sorun olmadığını belirtmektedir. Daha sonra “brew install python3” komutunu yazmanız gerekir.
Yazdığınız komut ile bu dilin kurulumu başlayacaktır. En güncel sürüm bilgisayarınıza yüklenecektir.
Python Pip Kurulumu
Python pip kurulumu yapmadan önce pip kavramının ne olduğu hakkında bilgi vermek isterim. Pip; modül yükleme işlemlerinde kullanılan modül yöneticisine denilmektedir. Yazılım paketlerini kurmak ve yönetmek amaçlı yazılmış standart paket yönetim sistemine denilmektedir.
Python kütüphanelerinin ne kadar derin ve etkili kütüphaneler olduğunu diğer yazılarımda belirtmiştim. Bu kütüphanede bulunan yazılım paketlerini kendi sistemimize indirmeyi ve otomatik olarak kurulması için gerekli işlemleri yapmamızı sağlayan kurulum yöntemidir. Paketleri kurabilme, güncelleyebilme ve kaldırabilme avantajlarını kullanıcılarına kazandırır. Windows, MacOS, Linux vb. işletim sistemlerinde rahatlıkla kullanılabilir. Peki, Python pip kurulumu nasıl yapılır? İşletim sistemlerine göre Python pip kurulumu hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağım.
Windows Python pip kurulumu bilgileri bu şekildedir;
İlk adım “https://pip.pypa.io” adresine tıklamanız gerekir.
Bu sayfada bulunan “get-pip.py” dosyasına sağ tıklayarak indirin. İndirdiğiniz yerde shift ile birlikte sağa tıklayarak komut penceresini burada aç butonuna tıklamanız gerekir.
Tıklama işleminden sonra konsol ekranı açılacaktır.
Ardından komut satırına gelip “get-pip.py” komutunu girmeniz gerekir.
Bu komutu girdikten sonra pip sisteme entegre olacaktır. Sisteme entegre olarak Python pip kurulumu gerçekleşmiş olacaktır.
Son olarak komut satırına dönerek “pip –version” yazarak çıktı alarak kurulumu tamamlayabilirsiniz.
Linux Python pip kurulumu bilgileri bu şekildedir;
Windows işletim sistemine göre daha kolay kurulumu yapılabilmektedir.
Kullanmakta olduğunuz Python versiyonuna göre “Ctrl+t v; sürüm 2 ise “sudo apt install python-pip” komutunu girip onaylamanız yeterlidir.
Eğer sürüm 3 kullanıyorsanız “sudo apt install python3-pip” komutunu girip onaylamanız yeterli olacaktır.
MacOS Python pip kurulumu bilgileri bu şekildedir;
Komut satırı kısmına gelerek “sudo easy_install pip” komutu verip onaylamanız gerekmektedir.
Python ve Anaconda İlişkisi Hakkında
Python kurulumu yaptıktan sonra kullanımında kullanıcılarına yarar sağlayacak şeylerden de bahsetmek gerekir. Bu programlama dilinden bahsederken ona sağladığı avantajlardan dolayı dünyada 25 milyon kullanıcısı olan Anaconda hakkında bilgi vermezsek olmaz. Anaconda veri bilimi başta olmak üzere diğer uygulamaları içine alan Python kullanmak isteyenler için hazırlanmış paket yöneticisidir. Veri bilimi, veri analizi, yapay zeka vb. alanlarda sıkça kullanılan kütüphaneleri barındırır. Bunların yanında “spyder” vb. araçları da bünyesinde barındırmaktadır.
Anaconda derin öğrenme ve yapay zeka görevleri için gerekli olan bir ön koşul olarak da tanımlanır. Anaconda kitaplıkları yapılandırmayı daha kolay hale getirdiği için çoğu kullanıcı tarafından beğenilerek kullanılmaktadır. Bu programlama dili tarafından desteklenen açık veri bilimi platformu olarak bilinen Anaconda paketleri yönetmede tercih edilmektedir. 1.500’ den fazla içerisinde barındırır. Kullanıcılarına birçok hazır editör sağlamaktadır. Aynı zamanda birçok kütüphaneyi de içerisinde barındırır. Peki, kullanıcılar neden Anaconda kullanmalıdır?
Kullanmak istediğiniz Python sürümünü kolayca kurmanızı sağladığı için kullanımı uygundur.
Yüksek işlem performansı sağladığı için kullanıcılar tarafından kullanılmalıdır.
Sistem kütüphanelerini kurcalamada herhangi bir risk yaşatmadığı için kullanılmalıdır.
diği için kullanım avantajı sağlamaktadır.
Paketlerin kurulumunda yaşanan sorunları rakiplerinle kıyaslandığında giderdiği görülmüştür.
Kod ve çalışma ortamının paylaşılması yönüyle kullanıcılarına avantajlar sağlaması kullanılmasını teşvik etmektedir.
Windows, MacOS, Linux gibi işletim sistemlerinde rahat bir şekilde kurulabilmesi kullanıcıları teşvik etmektedir.
Anaconda aynı zamanda Anaconda Navigator adında masaüstü grafik kullanıcı arabirimine de sahiptir. Bu arabirim uygulamalarınızı başlatmanıza ve komut satırı komutlarını kullanmadan Anaconda’ nın paketlerini ve kanalları kolayca yönetmeyi sağlamaktadır.
Python Geliştirme Kaynağı Spyder Nedir?
Spyder Python’u geliştirmede kullandığımız, açık kaynak bir IDE olarak bilinir. Spyder hedef kitle olarak veri bilimciler, bilim insanları, mühendisleri görür. Ancak bağımsız olarak Python’la kod yazan kişiler ve öğrenciler de Spyder kullanabilir. Etkileşimli test, iç gözlem, gelişmiş düzenleme, hata ayıklama vb. özellikleriyle bu dil için oldukça güçlü etkileşim geliştirme ortamı olarak tanınır. Spyder bazı kitaplıkların desteği ile sayısal bir hesaplama yapma ortamı olarak da bilinir. Spyder birinci ve üçüncü taraf eklentileri ile genişletilebilir. Aynı zamanda veri denetiminin sağlanması için etkileşimli araçlar için destek sağlar. Spyder kod tamamlama özelliğine sahip bir düzenleyicidir. İsteğe bağlı ya da otomatik seçeneklerine bağlı olarak işlev, sınıf ve yöntemlerle ilgili zengin metin belgelerini alabilme özelliğine sahiptir.
Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.