AnasayfaBlogÖğrenmeyi Kolaylaştıran Yöntem: Feynman Tekniği
Eğitim

Öğrenmeyi Kolaylaştıran Yöntem: Feynman Tekniği

11 Temmuz 2019
Etrafına renkli toplar saçılmış parlak turkuaz bir havuzun yakın çekimi. Toplar sarı, mavi, yeşil ve kırmızının tonları da dahil olmak üzere çeşitli boyut ve renklerdedir. Arka planda, üzerinde bir manzara mozaiği ve bir ev resmi bulunan beyaz fayans bir duvar var. Sol alt köşede, üzerinde yıldızlar olan mavi bir daire ve siyah bir yüzey üzerinde kırmızı bir top var. Sağ üst köşede kiremit duvar üzerinde bir dünya resmi ve onun yanında beyaz çizgileri olan mavi bir kiremit var. Ortada, bir kara tahtanın önünde kalem tutan bir adam var. Tüm unsurlar canlı, göz alıcı bir görüntü oluşturuyor.
Konu BaşlıklarıAçıklamaUygulama Önerisi
Öğrenilmesi gereken konuBir günde çalışılarak öğrenilemeyecek kadar kompleks bir konu başlığıdır.Konuyu aylara yayarak ve belli aralıklarla tekrar ederek çalışmak
Kalıcı öğrenimÖğrenilen bilginin uzun süre unutulmaması ve kolaylıkla hatırlama sürecini ifade eder.Belli aralıklarla konunun tekrar edilmesi ve derinlemesine anlaşılabilmesi için Feynman Tekniği kullanılabilir.
Feynman TekniğiBelirli bir konuyu net ve basit bir biçimde anlama ve ifade etmeyi amaçlayan bir öğrenme yöntemidir.Belirlenen bir konuyu anlatabilir düzeye gelene kadar basit bir dilde ifade etmeye çalışma sürecini içerir.
Aralıklı öğrenmeBeynin bilgilere kalıcı olarak yerleştirilmesini sağlayan bir öğrenme yöntemidir.Bir konuyu belirli aralıklarla tekrar etme ve bu konunun üstünde düşünme sürecini kapsar.
Konunun basitleştirilmesiFeynman Tekniğinin en önemli ayağıdır.Belirli bir konunun 6 yaşında bir çocuğun bile anlayabileceği dil seviyesine indirgenerek ifade etmek.
Experiential LearningÖğrenim sürecinde deneyimlerin ve pratik uygulamaların önemine vurgu yapan bir öğrenme anlayışıdır.Bir konunun, pratik uygulamalar ve deneyimler üzerinden öğrenilmesi sürecini içerir.
Derinlemesine öğrenimBir konunun yüzeyine değil, detaylarına hakim olma sürecidir.Bir konunun tüm yönlerini, detaylarını ve boyutlarını anladığından emin olana kadar üzerine gitmek.
Çalışma programıÖğrenim sürecini verimli hale getirmek için belirlenen bir planlamadır.Eksik konuların belirlenerek öncelik sırasına göre planlanması ve çalışılması.
Soru çözmeÖğrenim sürecini pekiştiren, öğrenilen bilgilerin pratiğe dökülmesini sağlayan bir tekniktir.Öğrenilen konularla ilgili bol miktarda soru çözerek bilginin pekiştirilmesi.
Tekrar edilmeÖğrenilen bilginin unutulmaması ve kalıcı hale gelmesini sağlayan bir süreçtir.Belirlenen periyotlarda öğrenilen konunun tekrar edilmesi ve üzerinde düşünülmesi.

Özellikle öğrencilerin yaşadığı sorunlardan biri olan çalışılan konunun kalıcı bir şekilde öğrenilememesidir. Öğrenilmesi gereken konuyu oturup bir gününü ayırarak öğrenmeye çalışmak konuyu kalıcı olarak öğrenmeye hiçbir faydası yoktur. Konunun kalıcı olarak öğrenilememesinin sebebi ise, bir gün ayırarak çalıştığımız konuya bir daha dönüp bakılmaması. 

Bilgiyi Kalıcı Hale Getirmek

Öğrenmek bir konu hakkında ki bilgiyi oturup bir gün içerisinde çalışarak yapılacak bir eylem değildir. Öğrenmek çalışılan konuyu aralıklı tekrar edilmesi ile konunun beyinde tam anlamıyla kalıcı hale getirerek yapılan bir eylemdir. Bu tekrarlar sayesinde öğrenilen bilgiyi daha sonra ulaşacağımızı beyine öğretmiş oluruz. Bilgiyle tekrar tekrar karşılaşan beyin bilginin kalıcı yer edinmesini sağlamış olur. Tekrar edilmeyen bilgiler ise beyin tarafından gereksiz görülüp silinmesi ya da uzun zaman sonra tekrar edilmesi durumunda beyinin en uzak köşesinden geri getirilmesi ile sonuçlanır. 

Kendinize örnek olarak aralıklı çalışma programı şu şekilde oluşturabilirsiniz. Pazartesi çalışılan konuyu salı günü tekrar edip çarşamba mola verip perşembe günü konuyu tekrar etme cuma ve cumartesi mola verip pazar günü yeniden konuyu tekrar edebilirsiniz. Bu program ile beyinin öğrenip unutmaya başladığı öğrenilen bilgileri hatırlatılması ile bilginin zihne kazınmasını sağlamış olursunuz.



Feynman Tekniği Nedir?

Richard Feynman tüm zamanların en etkileyici ve tanınmış fizikçilerinden biridir. Başka dehalar gibi o da çok geç konuşmuştur. Fizikçi Richard Feynman için öğrenmek, “Bir şeyi basit bir şekilde açıklayamıyorsan onu yeterince iyi anlamamışsın demektir” cümlesi ile ifade edilebilir. Richard Feynman geliştirdiği ve kendi adıyla anılacak yöntemin temelinde çalışılan konuyu 6 yaşındaki bir çocuğun anlayabileceği bir şekilde anlatabilecek kadar iyi öğrenmek yatmaktadır. 

Feynman Tekniği İle 4 Aşamalı Öğrenme 

Richard Feynman’ın üniversite yıllarında oluşturmaya başladığı öğrenme tekniği dört adımdan meydana gelmektedir.

  • Çalışıp öğrenmek istediğin konuyu belirle ve konuyu çalışmaya başla. Konu hakkında çalışıp öğrendiklerini bir defter yaz.

  • Üzerinde çalıştığın konuyu başkalarına anlatıyormuşçasına açıklamaya çalış. Bunu yaparken olabildiğince basit ifadeler kullan.

  • Açıklamaya çalışırken edindiğin bilgilerde eksik yönler olduğunun farkına varacaksın. Bu eksiklikleri gidermek için kitaplara, kaynaklara yine geri dön. Konuyu eksiksiz hakim olup anlatabilecek düzeye ulaşana kadar bunu tekrarla.

  • Konuyu basite indirgeyerek ve benzerlikler kurarak açıklamaya çalış.

Feynman Tekniği Yararlı Mı?

Feynman tekniğini gerçekten anlamadığınız konuları/fikirleri anlamak için, anladığınız fakat sınavlarda unuttuğunuz konuları/fikirleri hatırlamak için sınav öncesi etkili bir çalışma yöntemi olarak kullanabilirsiniz. Bu yöntemi kullanarak bir fikri uzun yıllar hatırınızdan çıkmayacak şekilde kısa sürede derinlemesine kavrayabilmeniz mümkün. 



Feynman tekniği yalnızca öğrenmeyi ve hatırlamayı kolaylaştırmakla kalmıyor aynı zamanda farklı düşünme şekillerini size sunarak fikirleri tamamen yeniden inşa etmemizi sağlıyor. Fikir ve konuları daha derinden anlamayı kolaylaştırıyor. En önemlisi sorunlara bu şekilde yaklaşarak ne konuştukları hakkında en küçük bir fikri bile olmayanları anlamamızı sağlıyor.

Feynman Tekniği Bir Çalışma Programıdır

Feynman tekniği başarılı bir çalışma programı ile desteklenirse daha faydalı olur. Çalışma programı hazırlamadan önce bir kağıt alıp eksik olduğunuz konuların başlıklarını yazın ve öncelikli konularınızı tespit edin. Böylece hangi konulara ağırlık vereceğinizi tespit etmiş olursunuz. 

Bu işlemlerden sonra programınızı hazırlayabilirsiniz. Programınızı hazırlarken mutlaka ikiye bölün. İlki hocalarınızın size anlattığı konuları güzelce tekrar edip bu konularla ilgili yeterince soru çözeceğiniz bölüm. İkincisi ise, önceden işlenmiş fakat eksik olduğunuz konuları öğrenip bol bol soru çözeceğiniz bölüm. Eksik konularınız yoksa hocalarınızın ilerde işleyeceği konulara önceden bakıp soru çözebilirsiniz.

Feynman Tekniği Nedir?

Richard Feynman geliştirdiği ve kendi adıyla anılacak yöntemin temelinde çalışılan konuyu 6 yaşındaki bir çocuğun anlayabileceği bir şekilde anlatabilecek kadar iyi öğrenmek yatmaktadır. 

Feynman Tekniği Ne Zaman Kullanılır?

Feynman tekniğini gerçekten anlamadığınız konuları/fikirleri anlamak için, anladığınız fakat sınavlarda unuttuğunuz konuları/fikirleri hatırlamak için sınav öncesi etkili bir çalışma yöntemi olarak kullanabilirsiniz. Bu yöntemi kullanarak bir fikri uzun yıllar hatırınızdan çıkmayacak şekilde kısa sürede derinlemesine kavrayabilmeniz mümkün. 

Feynman Tekniğinin aşamaları Nelerdir?

Dört adımdan meydana gelmektedir. Çalışıp öğrenmek istediğin konuyu belirle ve konuyu çalışmaya başla. Üzerinde çalıştığın konuyu başkalarına anlatıyormuşçasına açıklamaya çalış. Açıklamaya çalışırken edindiğin bilgilerde eksik yönler olduğunun farkına varacaksın. Konuyu basite indirgeyerek ve benzerlikler kurarak açıklamaya çalış.

Yazar: Ömer Kök

Öğrenilmesi gereken konu, Bir günde çalışılarak öğrenilemeyecek kadar kompleks bir konu başlığıdır, Konuyu aylara yayarak ve belli aralıklarla tekrar ederek çalışmak, Kalıcı öğrenim, Öğrenilen bilginin uzun süre unutulmaması ve kolaylıkla hatırlama sürecini ifade eder, Belli aralıklarla konunun tekrar edilmesi ve derinlemesine anlaşılabilmesi için Feynman Tekniği kullanılabilir, Feynman Tekniği, Belirli bir konuyu net ve basit bir biçimde anlama ve ifade etmeyi amaçlayan bir öğrenme yöntemidir, Belirlenen bir konuyu anlatabilir düzeye gelene kadar basit bir dilde ifade etmeye çalışma sürecini içerir, Aralıklı öğrenme, Beynin bilgilere kalıcı olarak yerleştirilmesini sağlayan bir öğrenme yöntemidir, Bir konuyu belirli aralıklarla tekrar etme ve bu konunun üstünde düşünme sürecini kapsar, Konunun basitleştirilmesi, Feynman Tekniğinin en önemli ayağıdır, Belirli bir konunun 6 yaşında bir çocuğun bile anlayabileceği dil seviyesine indirgenerek ifade etmek, Experiential Learning, Öğrenim sürecinde deneyimlerin ve pratik uygulamaların önemine vurgu yapan bir öğrenme anlayışıdır, Bir konunun, pratik uygulamalar ve deneyimler üzerinden öğrenilmesi sürecini içerir, Derinlemesine öğrenim, Bir konunun yüzeyine değil, detaylarına hakim olma sürecidir, Bir konunun tüm yönlerini, detaylarını ve boyutlarını anladığından emin olana kadar üzerine gitmek, Çalışma programı, Öğrenim sürecini verimli hale getirmek için belirlenen bir planlamadır, Eksik konuların belirlenerek öncelik sırasına göre planlanması ve çalışılması, Soru çözme, Öğrenim sürecini pekiştiren, öğrenilen bilgilerin pratiğe dökülmesini sağlayan bir tekniktir, Öğrenilen konularla ilgili bol miktarda soru çözerek bilginin pekiştirilmesi, Tekrar edilme, Öğrenilen bilginin unutulmaması ve kalıcı hale gelmesini sağlayan bir süreçtir, Belirlenen periyotlarda öğrenilen konunun tekrar edilmesi ve üzerinde düşünülmesi
feynman tekniği öğrenmek öğrenme çalışma programı yöntem öğrenme tekniği
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu online kurs, bilgileri daha etkili bir şekilde hatırlamanıza ve geri çağırmanıza yardımcı olabilecek hafıza tekniklerine odaklanmaktadır. Anımsatıcı, görselleştirme ve ilişkilendirme tekniklerini anlamanıza ve bu tekniklerde ustalaşmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu kurs sayesinde hafızanızı geliştirmeyi ve hatırlama becerilerinizi artırmayı öğreneceksiniz. İnteraktif ve ilgi çekici bir ortamda hafıza tekniklerini ezberleme ve uygulama pratiği yapma fırsatına sahip olacaksınız. Ayrıca, bilgileri daha verimli bir şekilde depolamaya ve hatırlamaya yardımcı olacak stratejiler geliştireceksiniz. Gerçekleri ve rakamları daha kolay hatırlamak için anımsatıcı aygıtları nasıl kullanacağınızı da öğreneceksiniz. Bu eğitim ayrıca, bilgileri kolayca hatırlanabilecek görüntülere veya hikayelere bağlayarak hatırlamak için görselleştirme ve ilişkilendirme tekniklerinin nasıl kullanılacağına dair ipuçları da sunmaktadır. Bu eğitimin yardımıyla hafıza ve hatırlama becerilerinizi geliştirebilir ve bunları günlük hayatınıza uygulayabilirsiniz.
4.9
(59)

Hafıza Teknikleri Eğitimi

13 Konu5 Saat
Uzun, koyu renk saçlarını at kuyruğu yapmış bir kadın kollarını kavuşturmuş ayakta durmaktadır. Üzerinde siyah, kısa kollu, yuvarlak yakalı ve etek ucunda karmaşık bir dantel tasarımı olan bir gömlek var. Bakışları uzaklara odaklanmış, düşünceli bir ifade veriyor. Soluk pembe bir duvarın önünde duruyor ve beyaz bir kapı çerçevesi de görülebiliyor. Saçları hafifçe dağınık ve ten rengi açık.Hacer Doğaner
11750
Bu resim online bir NLP kursunu ve sertifikasını tasvir etmektedir. Resimdeki kadın gülümseyerek kursun eğlenceli ve ödüllendirici olduğunu ima ediyor. Boynunun, saçının ve ağzının yakın çekimi, kursun doğal dil işlemenin tüm yönlerini kapsadığını göstermektedir. Siyah arka plan ve merdiven, kursun kapsamlı ve ilgi çekici olduğunu gösteriyor. Arka plandaki kişinin elleri bulanıklaştırılarak kadına ve kurs materyaline odaklanıldığı vurgulanıyor. Kısacası, bu görsel NLP kursunun ve sertifikasyonunun ilgi çekici, kapsamlı ve ödüllendirici bir deneyim sunduğunu anlatmaktadır.
5
(40)

NLP Eğitimi

26 Konu10 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
13500