Odaklanmanızı Sağlayacak Konsantrasyon Müzikleri
Besteci | Parça | Etki |
---|---|---|
Ludwig van Beethoven | Moonlight Sonata | Konsantrasyon artışı sağlıyor |
Bach | Çello Suites | Odaklanmayı kolaylaştırıyor |
Vivaldi | Dört Mevsim Konçertoları | Sevilen ve dinlenen parçalar arasında |
Johann Pachelbel | Canon İn D Majör | Dinleyiciyi huzurlu bir ruh hali sunuyor ve odaklanmayı artırıyor |
Mozart | Requiem | Etkileyici ve duygusal bir deneyim sunuyor |
Chopin | Bilinmiyor | Özellikle piyano için eserler yazmıştır |
Claude Debussy | Clair de Lune | Huzur veren ve rahatlatan bir etkisi var |
Johann Sebastian Bach | Brandenburg Concertos | Enstrümantal müzikle odaklanmayı kolaylaştırıyor |
Johannes Brahms | Lullaby | Rahatlatıcı bir etkisi var ve uykuya yardımcı olabilir |
Ludwig van Beethoven | Symphony No. 9 | Motivasyon artışı sağlıyor ve enerji veriyor |
Müzik, çeşitli tarzlarıyla herkese hitap edecek yapıda evrensel ve çok yönlü bir etkiye sahip olduğu için, günlük yaşamda yapmak istediğimiz bütün aktiviteler karşısında odaklanmamızı kolaylaştırıyor. Aynı zamanda yaşadığımız anlardan keyif almayı ve kaliteli zaman geçirmenizi de sağlıyor. Ayrıca duygu ve düşüncelerimizi konuşma dışında anlatabilmemizin ve kendimizi ifade edebilmenin başka bir yoludur müzik.
Aslında kullanılacağı çok fazla alan var ve bu durumun çeşitliliği insanların beklenti ve ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Bazen prestijli bir mağaza şubesinin önündeki istenmeyen genç gruplara hitap etmeyen müzikleri kasıtlı çalarak onların gitmelerini sağlarken bazen de son derece havalı ve lüks bir restoranda kendinizi daha önemli hissetmenizi sağlayarak, diğerlerine kıyasla daha pahalı içecek ve yiyecek sipariş etmenizi tetikleyebiliyor.
Kendimizi rahatlıkla yansıtma fırsatı bulduğumuz müziğin davranış üzerindeki güçlü etkisi sayesinde insanların hızlı ve ritmli müziklerde daha hızlı davranıp hareket ettikleri, yavaş tempolu müziklerde ise farklı açılardan düşünmeyi sağlayabilecek ruh haline yoğunlaşabildiği saptanmıştır. Bu yazıda, müziğin beyin üzerindeki etkisini ve odaklanmanızı sağlayan konsantrasyon müziklerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla açıklamaya çalışacağız.
En Sevilen Konsantrasyon Müziği
Müzikle bu kadar iç içe olmamızın ve hayatımızda geniş kapsamlı olarak yer almasının en önemli nedeni, müziğin beynimizle etkileşime geçmesidir. Müziğin beynimizde güçlü duygulardan oluşan bağlantılar sağladığını biliyoruz. Ruhsal ve duygusal yönden motivasyonumuzu artıran ve daha mutlu olmamızı sağlayan dopamin salgısını uyarıyor veya verimliliği artırıp yoğunlaşmayı sağlayarak güçlü bir hafızayla birlikte sorunlarla baş etmemize yardımcı oluyor.
Günlük hayatta sık sık karşılaştığımız her müzik tarzının, dinleyicilerine olumlu katkı sağladığını söyleyemeyiz. Huzursuz hissetmenize neden olabilecek seviyede çok yüksek seste dinlenen müziğin, yaratıcılık ya da konsantrasyon üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını savunan çalışmalar bulunmaktadır. Aynı durum çok kısık şekilde dinlenen müzikler içinde geçerlidir. Bunun dışında şarkı sözlerinde şiddet, üzüntü ve özlem gibi çeşitli sorunlar içeren durumları dile getiren tarzlarda var. Bu açıdan bakıldığında konsantrasyonu sağlayan ve bize faydalı olacak belli başlı müzik türleri olduğunu söyleyebiliriz.
Müzik üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda verimlilik ve üretkenliği artırmanın yanında odaklanmayı sağlayabilen belli başlı müzik türleri öne çıkıyor. Şarkı sözlerinin olmaması ya da sanat gerektiren ustalıkla yapılmış olmasından dolayı müzik türleri arasında odaklanma veya verimlilik açısından en faydalı ve popüler çalışmalar klasik müzik alanında yapılmaktadır. Çeşitli üniversitelerde yapılan deneylerin klasik müzik alanında hemfikir olduğu ortak sonuç, bu tarzda yapılan müziğin hafıza ve odaklanma için çok yararlı olduğudur.
Sözleri olmayan her türlü müziğin konsantrasyon ve motivasyonu artırdığı bazı araştırma bulgularına göre tespit edilse de, diğer sözsüz yapılan müzik türleriyle kıyaslandığında klasik müziğin bir adım önde olduğunu görürüz. Sadece konsantre olmak gerekiyorsa Ludwig van Beethoven'ın Moonlight Sonata adlı parçası bu anlamda imdadınıza yetişecektir.
En Fazla Dinlenen Konsantrasyon Müzikleri
Müzik ile olan etkileşimimiz daha doğmadan önce anne karnında başlıyor. Annenizin kendi sesini, kap ritmini ve damarlarından geçen kan hareketlerinin sesini duyabiliyorsunuz. Müziğin adeta terapi niteliğindeki sakinleştirici etkisinin geçmişi sandığımızdan çok daha önce başladı. Mental olduğu kadar fiziksel olarak ta kendinizi güçlü hissetmenizi sağlayacak en fazla dinlenen konsantrasyon müziklerini tanıyalım:
Bach: Alman klasik bestecisi Bach tarafından çello için yazılmış ve ünlü bestecinin en başarılı çalışmalarından biri olan Çello Suites adlı parça odaklanma noktasında yardımınıza koşacaktır.
Vivaldi: İtalyan bestecinin en önemli ve bilinen eserler arasında yer alan Dört Mevsim Konçertoları aynı zamanda en çok sevilen ve dinlenen parçalardan oluşmaktadır.
Johann Pachelbel:Alman bestecinin en ünlü eseri olan Canon İn D Majör isimli parçanın harmonisiyle huzur veren melodisi sayesinde sakinleşmemek ve odaklanmamak mümkün değildir. Dinleyicinin moduna ortak olabilecek ezgilere sahiptir.
Mozart: Klasik müziğin deha isimlerinden birisi olan Avusturyalı besteci Mozart'ın bestelediği ve ölümü nedeniyle yarıda kalmış eseri olan Requiem isimli parça oldukça etkileyici izler bırakacak özelliktedir. Mozart ölüm döşeğinde son anlarını düşünerek oluşturmuştur. Parça adeta bir ağıt havasındadır. Ancak buna rağmen dinlemeye başladığınızda muhteşem kelimesinin yeterli olmadığını göreceğiniz, müziğin hemen hemen hiç durmadığı kesintisiz bir müzik şölenine şahit olacaksınız.
Chopin: Özellikle piyano için eserler yazmış meşhur Polonyalı piyanist ve besteci Chopin kendine özgü tarzıyla bestelediği Nocturne in F Minör isimli eser saf huzuru bulabileceğiniz ve biraz da yüksek sesle dinlenilmesi gereken favori parçalardan bir tanesidir.
Beethoven: Gelmiş geçmiş en büyük bestecilerden birisi olarak kabul edilen Alman besteci Beethoven, ismi tam olarak bilinmese de melodisinin bütün dünyada kulağa aşina geldiği oldukça popüler olan ve ev sahibine borcunu geciktirdiği için adamın kapıyı sert bir şekilde yumruklamasından esinlendiği , ‘’Kader kapıya işte böyle vurur” şeklinde tanımladığı en ünlü eseri 5. Senfoni aynı zamanda en çok çalınan senfoni olmasıyla ünlüdür.
İsaac Albeniz: Katalonyalı besteci Albeniz, aslında piyano için yazılmış, ancak günümüzde daha çok gitarlı versiyonu ile tanınan Asturias isimli eser inanılmazdır. İspanya iç savaşını anlattığından dolayı oldukça hareketli ezgilere sahiptir. Eseri dinlemek, kendinizi kaptıracağınız nitelikte olmakla birlikte yoğunlaşmanız için birebirdir.
Konsantrasyon Sağlamada Müziğin Önemi
her yapılan eylemde en etkili sonucu üretmemiz konusunda var olan potansiyeli optimal şekilde kullanmanızı sağlayan konsantrasyon, başarılı olmak amacıyla üzerinde yoğunlaştığımız her şey için geçerlidir. müzik ise bu hedefe ulaşma yolunda bizi daha da kararlı ve dayanıklı olmaya iten en önemli fırsatlardan bir tanesidir.
Konsantre olmuş bir düşünce gücü vasıtasıyla zihinsel aktivitelerinizi kullanma direnciniz artar. Odaklanma için gergin olmayan bir zihinsel davranış yapısına ihtiyaç duyulur. Konsantrasyon müzikleri bize bu noktada kontrol edilemeyen kaygı ve stres unsurlarını engelleyerek sakin bir zihin yapısıyla olayları ya da durumları değerlendirme gücü verir.
Hayatınızda önemli ölçüde değişiklikler yapmak zorunda olduğunuz zamanlarda farklı bir bakış açısıyla olayları değerlendirip karar verirken nasıl bazen yalnız kalmaya ihtiyaç duyuyorsanız başka bir alternatif yöntem olarak ta sakin ve huzurlu bir ruh halinde olma isteği içerisinde müziğin ritmine kendinizi kaptıracağınız anlar yaşayabilirsiniz. Başarı aslında kafamızda oluşan düşünce biçimlerinin sonucu olduğuna göre istenen noktaya gelinceye kadar bizleri tetikleyecek önemli güçlerden birisinin de müziğin gücü olduğu unutulmamalıdır.
Konsantrasyon için Diğer Tavsiyeler
1 - Çalışacağınız Ortamı Düzenli Tutun
Rengârenk kalemler, bir sürü not kağıtları, dosyalar, ataçlı dosyalar, belgeler… Masanınız üzerinde fazla eşyanın bulunması odaklamaya engel olabilir. Bu yüzden çalışmaya başlamadan önce eğer varsa masanızın tozunu alın sonra üzerindeki lüzumsuz eşyaları kaldırın. Eğer ki masanın ferah bir görünüm olursa bu sizi çalışmaya da teşvik edecektir.
Tabii herkesin masasındaki eşyaların simetrik bir şekilde durması gerekmiyor. Burada anlatılmak istenen çalışırken ilginin dağılacağı veya hareket etmenize engel olacak unsurları ortadan kaldırmaktır.
2- Anın Tadını Çıkarın
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sürekli düşünme halindeyiz ve bu olay film-dizi izlerken, ders çalışırken, iş yaparken, kitap okurken bize bazı zamanlarda engel olur.
Mesela dizi izlerken, “Şuan ders çalışmam gerekiyor sınavlar çok yaklaştı, yetiştirmem gereken işler var, projelerin teslim tarihi geçecek,” gibi düşünceleri acilen bırakın. Bu düşünce sizin odağınızı bozar. Böyle düşünceler okuduğunuz kitaba veya izlediğiniz filme odaklanmanızı engeller. Ayrıca onlar için ayırdığınız her vakit her iki yönden de kayıp sayılır. Çünkü o saatler içinde ne filmin farkına vararak izlemişsinizdir ne de ders çalışmışsınızdır.
3 - Sağlıklı Atıştırmalıklar Seçin
Bu maddeyi ders çalışmaya ve işlerini yapmaya odaklanmak isteyenler için öneriyoruz. Özellikle ders çalışırken paket gıdalar tüketmek zararı olabilir. Bu paket gıdaların içindeki eklenti şekerler bilindiği üzere tokluk hissi yaratmaz ve böylece siz sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı hissedersiniz ki açlık hissi odağı bozan ilk etkenlerden birisidir. Paket gıdalar yerine yanınızda meyve veya kuruyemiş tüketmeyi tercih edebilirsiniz.
Sonuç olarak, yukarıda sayılan önerilerden en az birisini bile deneyerek yoğun bir odak yakalayabilirsiniz. Bunların haricinde, odağınızı bozan unsurları saptayıp bunlardan kendi yöntemlerinizle kurtulmayı deneyebilirsiniz.
Finans Uzmanı olan Gürcan Puy 1984 yılında İstanbul'da doğdu. Lisans eğitimini Dumlupınar Üniversitesi İşletme bölümünde, Yüksek lisansını ise Marmara Üniversitesi MBA , Yönetim ve Organizasyon dalında tamamladı. Eğitimi sırasında Örgütsel Davranış ve Yönetim Kuramlarına ilişkin projeler ve anket çalışmaları yapmıştır.