AnasayfaBlogMasa Tenisi İlk Hangi Ülkede Oynanmıştır?
Spor

Masa Tenisi İlk Hangi Ülkede Oynanmıştır?

11 Aralık 2019
Aydınlık bir odada rekabetçi bir masa tenisi oyunu oynayan bir adam. Adamın üzerinde kırmızı bir gömlek ve beyaz bir pantolon var. Adam sağ elinde bir raket, sol elinde ise bir fincan tutmaktadır. Yüzünde odaklanmış bir ifade var ve yoğun bir şekilde oyuna konsantre oluyor. Sol kolu hafifçe bükülmüş ve raket sanki güçlü bir dönüş yapmak üzereymiş gibi havaya kalkmış. Arka planda, üzerinde beyaz yazılar olan kırmızı bir bayrak var. Görüntü biraz bulanık ama odak noktası oyun oynayan adam.
BilgiDetaylarıİlgili Tarih
Masa Tenisi Oyununun İlk Oynandığı ÜlkeMasa tenisi ilk olarak 19. yüzyılda İngiltere'de oynanmaya başlandı.19. Yüzyıl
Masa Tenisinin Orijinal AdıOyun ilk oynandığında 'Pinpon' olarak adlandırıldı.19. Yüzyıl (Skorun oluşturulmasına başlanması)
Masa Tenisinin Resmiyet KazanmasıMasa tenisi 1921-1922 yıllarında kabul edilmiştir.1921-1922
İlk Masa Tenisi FederasyonuUluslararası Masa Tenisi Federasyonu, 1926 yılında kurulmuştur.1926
İlk Masa Tenisi Dünya Şampiyonasıİlk dünya şampiyonası, 1926 yılında Londra'da yapıldı.1926
Masa Tenisinin Türkiye'deki BaşlangıcıMasa tenisinin Türkiye'de ilk olarak oynanmaya başlaması 1920'li yıllara dayanır.1920'ler
Türkiye'nin İlk Masa Tenisi Şampiyonasıİlk İstanbul Şampiyonası 1930 senesinde düzenlenmiştir.1930
Türkiye Masa Tenisi FederasyonuTürkiye'nin kendi federasyonunu kurma tarihi 1966'dır.1966
Masa Tenisinde Oyun KurallarıMasa tenisi oyununda oynayan kişiler 2’şer servis atar. Her setin 11. olana kadar devam eder.19.Yüzyıl (Oyunun Oluşturulduğu Dönem)
Masa Tenisinin Oynanma ŞekliMasa tenisi, en az iki kişi ile oynanır.19.Yüzyıl (Oyunun Oluşturulduğu Dönem)

Masa tenisi, çoğumuzun özellikle öğrencilik yıllarında tanıştığı bir oyundur. Bazı okulların ortak alanında kurulan masa tenisi masaları, bu oyunla ilk kez tanışmamıza olanak sağladı. Ya da sosyal aktiviteler için gidilen oyun salonlarında, otellerde, spor salonlarında denk gelmişizdir. Çoğumuzun oynamaktan büyük keyif aldığı oyunda amaç, rakipten gelen ya da kendimizin başlattığı oyunda topa vurup, rakibin masasının yarısında topu zıplatmak ve rakibin ulaşamayacağı ya da doğru karşılık veremeyeceği bir biçimde topa vurmaktır. Peki, masa tenisi nedir? Masa tenisi ilk hangi ülkede oynanmıştır? Masa tenisi nerede ve nasıl ortaya çıkmıştır?

Masa Tenisi Nedir?

Masa tenisi, ilgi gören ve yaygın bir biçimde oynanan bir salon oyunudur. Masa tenisi, aynı zamanda bir spordur. Pinpon olarak da anılan masa tenisi sporunun tarihi, 1800’lü yılların sonu ile 1900’lü yılların başına denk geliyor. En az iki kişi ile oynanan oyun, her ne kadar yorucu bir spor olarak anılsa da, son derece ilgiyle ve sevilerek takip ediliyor.

Masa Tenisi İlk Olarak Hangi Ülkede Oynanmıştır?

Pinpon olarak da anılan masa tenisi ilk olarak 19. yüzyılda İngiltere'de icat edildi ve oynanmaya başlandı. İlk oynandığı zamanlarda yemek masaları üzerinde oynanıyordu. Pinpon olarak anılmasının sebebi, ticari nedenlerden ileri geliyordu. Masa tenisi olarak kabul edilmesi, 1902 yılında kurulan eski Ping-Pong Derneğinin yeniden canlandırılması ile, 1921-1922 yıllarına dayanmaktadır. 

Orijinal dernek 1905 senesinde dağılmıştı. Ancak anlaşılan o ki, masa tenisi oyunu, İngiltere'nin bazı bölgelerinde Londra dışında oynanmaya devam etti. 1920'li yıllarda pek çok ülkede oynandı. Fédération Internationale de Tennis de Table (Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu) temsilcileri tarafından yönetildi. 1926 yılında kurulan federasyonun temsilcileri ise; Almanya, Macaristan ve İngiltere olmuştu. Kurucu üyeleri ise; İngiltere, İsveç, Macaristan, Hindistan, Danimarka, Almanya, Çekoslovakya, Avusturya ve Galler olmuştu. 



Masa tenisi ilk dünya şampiyonası, 1926 yılında Londra'da yapıldı. 1926 yılından itibaren 1939 yılına kadar masa tenisine Avrupa oyuncuları egemen oldu. 1926 yılından 2. dünya savaşına kadar tüm şampiyonalar Macaristan'ın egemenliği altında geçti. Bu zamanların en iyi oyuncuları bayanlarda yedi dünya şampiyonası kazanan Macar Maria Mednyanszky ve beş defa dünya şampiyonu olan yine Macar Viktor Barna'ydı. Çekoslovakya ve Romanyalı sporcular da bazı şampiyonaları kazandılar.

Türkiye’de Masa Tenisi

Masa tenisinin Türkiye'de ilk olarak oynanmaya başlaması da 1920'li yıllara dayanır. 1920'lerden sonra ilk olarak Robert Kolejinde oynanmaya başlandığı bilinmektedir. Masa tenisi sporu, bu tarihlerden sonra, İstanbul başta olmak üzere tüm ülkede yayılmaya başlamıştır. İlk turnuva, İstanbul'daki Altınordu Spor Kulübünde düzenlenmiştir. İlk İstanbul Şampiyonası 1930 senesinde düzenlenmiştir. 

Galatasaray Spor Kulübünde hem yüzücü hem de boksör olan Raşit Bey, İstanbulspor'lu rakibini mağlup etmiştir. Böylece, Galatasaray kulübüne bu dalda ilk şampiyon unvanını kazandırmıştır. Bu gelişmelere rağmen, bir süre sonra Türkiye'de duraksamalara başlayan masa tenisi sporu, 1966'da Tenis Federasyonu’ndan ayrıldı. Bu ayrılmanın ardından masa tenisi, kendi federasyonunu kurarak yükselişe geçmiştir.

İlk federasyon başkanı Ali Abalı olmuştur. Masa Tenisi Federasyonu kuruluşunda bulunan Ali Abalı, federasyonun ilk başkanlığını yaptı. Masa tenisi alanında 1948-1970 yıllar, Beyoğluspor ile Fenerbahçe üstünlüğünde geçmiştir. 1970'li yıllara gelindiğinde Eczacıbaşı'nın Çinli masa tenisi ustaları getirerek bu rekabete dahil olması ile durum, daha renkli bir hale gelmiştir. 



Geçmişten bugüne kadar gelen Oktay Çimen, Gürhan Yaldız, Gençay Menge, Peng Fei Jiang gibi sporcular Türk masa tenisini uluslararası müsabakalarda temsil etmiştir. Böylece, masa tenisi sporunun Türkiye'de belli bir noktaya ulaştığını ispatlamışlardır. 2008 Pekin Olimpiyatları'nda Türkiye'yi masa tenisinde aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü'nde spor yapan Çin asıllı Türk sporcular Melek Hu ve Cem Zheng temsil etmişler, Melek Hu bu sporda Türkiye'ye Olimpiyatlarda elde ettiği ilk galibiyeti kazandırmıştır.

Masa Tenisi Nasıl Oynanır?

masa tenisi oyununda en önemli detay raketin doğru şekilde tutulmasıdır. bundan dolayı elin içe dönük ya da dışa dönük olması gerekir. Masa tenisi oyununa başlamadan bununla ilgili olarak alıştırma yapmak gerekir. Masa tenisi, en az iki oyuncu ile oynanır. Masa tenisinde oyun, servis atışı ile başlamaktadır. Masa tenisi oyununda oynayan kişiler 2’şer servis atar. Fileye değen ve dışarı çıkan her top bir sayı demektir ama hem masaya değen hem de fileye değen toplar tekrar oyna anlamına gelir. 2 kişi ile oynanan masa tenisi oyununda oynanacak olan maç 5 set oynanır ve bu maçta 3 seti alan kişi oyunun kazananı olmaktadır. 

4 kişi ile oynanan masa tenisi oyununda oynanacak olan maç 7 set oynanır ve bu maçta 4 seti alan kişi oyunun galibi olur. Her setin 11 puan olması gerekir, 1 sette 11 puanı toplayan kişi setin galibi sayılır. Her iki kişide 1 sette 10-10 skora sahip olmuş ise, her iki kişi de tek servis kullanma hakkına sahip olur. Her set bitiminde, oyuncular karşılıklı yer değiştirir. İlk sette servis atan oyuncu, sonraki sette karşılayan kişi olur.

Masa Tenisi Hakkında Teknik Bilgiler

Masa tenisi sporu, sert, düz ve genellikle yeşil ya da mavi renkte olan, uzunluğu 274 cm, genişliği ise 152 cm boyutlarında yapılan, geometrik şekli dikdörtgen biçiminde ve de yerden 76 cm yüksekliğinde ayarlanmış ve özelleştirilmiş bir masada oynanır. Oyunun doğasında hızın var olması sebebiyle, sporcular geniş ve rahat bir alana ihtiyaç duymaktadırlar. Bundan dolayı masa tenisi şampiyonalarında, her masa için eni en az 6 metrelik, boyu ise en az 12 metrelik bir alan sağlanır. Görme durumunda sıkıntı yaşanmaması için masa çok iyi bir şekilde aydınlatılır. 

Masanın uzun kenarlarının ortalarını birleştirecek şekilde gerilen ağ, 15 cm yüksekliğindedir ve masadan çok az daha geniş boyutlardadır. Beyaz renkli selüloit veya plastik malzemeden yapılmış içi boş topun çapı, 38 mm’dir. Bu topun ağırlığı ise yaklaşık 2,5 gramdır. Genel olarak tahtadan yapılan raketlerin üzeri pütürlü kauçuk ya da plastik kaplı yapıdadır.

Masa Tenisi Kuralları Neler?

Masa Tenisi Servis Kuralları

Servisin en iyi biçimde kullanılması için topun avuç içine yerleştirilmesi ve elin en düzgün biçimde açılması gerekir. Servisi kullanırken, masanın gerisinden ve yüzeyinin üst kısmından kullanmaya dikkat etmek gerekir. Pinpon topunun elden 16 cm kadar yüksekliğe atılması ve topun düşüşü esnasında da servis vuruşunun yapılması gerekir.

Masa Tenisinde Sayı Kuralları 

Masa tenisi esnasında sayı kazanılan durumlar:

Rakibin düzgün bir servis atışında bulunamaması, rakibin düzgün bir karşılama yapamaması karşı oyuncuya sayı kazandıran durumların başında gelir.

Öte yandan;

  • Rakip, topa iki kez ardı ardına vurursa

  • Rakibin serbest olan eli masaya değerse

  • Rakibin giydiği ya da kolunda olan herhangi bir şey masayı hareket ettirirse

  • Rakibin giydiği ya da kolunda olan herhangi bir şey masaya değerse karşı taraf sayı kazanır.

Masa Tenisi Oyununun İlk Oynandığı Ülke, Masa tenisi ilk olarak 19 yüzyılda İngiltere'de oynanmaya başlandı, 19 Yüzyıl, Masa Tenisinin Orijinal Adı, Oyun ilk oynandığında 'Pinpon' olarak adlandırıldı, 19 Yüzyıl (Skorun oluşturulmasına başlanması), Masa Tenisinin Resmiyet Kazanması, Masa tenisi 1921-1922 yıllarında kabul edilmiştir, 1921-1922, İlk Masa Tenisi Federasyonu, Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu, 1926 yılında kurulmuştur, 1926, İlk Masa Tenisi Dünya Şampiyonası, İlk dünya şampiyonası, 1926 yılında Londra'da yapıldı, 1926, Masa Tenisinin Türkiye'deki Başlangıcı, Masa tenisinin Türkiye'de ilk olarak oynanmaya başlaması 1920'li yıllara dayanır, 1920'ler, Türkiye'nin İlk Masa Tenisi Şampiyonası, İlk İstanbul Şampiyonası 1930 senesinde düzenlenmiştir, 1930, Türkiye Masa Tenisi Federasyonu, Türkiye'nin kendi federasyonunu kurma tarihi 1966'dır, 1966, Masa Tenisinde Oyun Kuralları, Masa tenisi oyununda oynayan kişiler 2’şer servis atar Her setin 11 olana kadar devam eder, 19Yüzyıl (Oyunun Oluşturulduğu Dönem), Masa Tenisinin Oynanma Şekli, Masa tenisi, en az iki kişi ile oynanır, 19Yüzyıl (Oyunun Oluşturulduğu Dönem)
masa tenisi pinpon tenis spor ingiltere
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, Akıl ve Zeka Oyunları üzerine çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Siyah gömlekli bir adam, gri zemin üzerinde mor bir sekizgen, beyaz zemin üzerinde kırmızı bir daire ve beyaz zemin üzerinde yeşil bir elmas gibi renkli şekillerin bulunduğu bir duvarın önünde oturuyor. Kameraya gülümseyerek kursun ilgi çekici ve eğlenceli olduğunu ima ediyor. Kurs, katılımcıların zihinsel ve analitik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır. Problem çözme, eleştirel düşünme, hafıza, odaklanma ve yaratıcılık gibi konuları incelemektedir. Kurs ayrıca bu becerilerin geliştirilmesine yardımcı olacak simülasyonlar, bulmacalar ve diğer aktiviteleri de içermektedir. Doğru rehberlik ve uygulama ile kişi daha zeki ve yaratıcı olma yolunda önemli ilerleme kaydedebilir.
Beyaz bir duvarın önünde siyah pamuklu bir gömlek giymiş bir adam duruyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve kollarını kavuşturmuş. Koyu renk saçları alnına dökülmüş ve bakışlarını hafifçe kaçırmış. Soluk bir teni ve ışığı yansıtıyor gibi görünen gözlükleri var. Gömleği hafifçe kırışmış ve ince bedeninin üzerine dökülüyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor.Erdem Turan
9130
Bu görsel çevrimiçi bir Python kursuna ait. Kollarını kavuşturmuş, kendine güven ve kararlılık sergileyen bir adam görülüyor. Yüzünün yakın çekimi, odaklanmasını ve öğrenmeye olan bağlılığını ortaya koyuyor. Bir saatin yakın çekimi zaman yönetiminin önemini vurguluyor. Siyah arka plana karşı beyaz harfler, kursun profesyonelliği ve adanmışlığı hakkında bir fikir veriyor. Kıllı kolun yakın çekimi, gerekli olacak sıkı çalışmayı ve çabayı sembolize ediyor. Siyah takım elbiseli adam otorite ve güvenilirlik havası veriyor. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek bu kursu olağanüstü bir çevrimiçi Python kursu haline getiriyor. Öğrenciye başarılı olması için gereken bilgi ve becerileri sağlayacağından emin olabilirsiniz.
4.9
(65)

Python Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu resimde takım elbiseli ve kravatlı bir adam görülüyor, görünüşe göre genel muhasebe eğitimine katılıyor. Odaklanmış ve meşgul görünüyor, bu da kursu ciddiye aldığını gösteriyor. Resimde ayrıca bir hesap makinesi ve muhtemelen eğitimle ilgili siyah zemin üzerine beyaz bir harf görülüyor. Genel olarak, bu adamın muhasebe konusunda değerli bir ders aldığı görülüyor.
5
(537)

Genel Muhasebe Eğitimi

8 Konu4 Saat