AnasayfaBlogKurumsal E-mail Nasıl Yazılır?
İş Hayatı

Kurumsal E-mail Nasıl Yazılır?

24 Ekim 2018
Omuz hizasında sarı saçlı bir kadın kameraya gülümsüyor. Omzunda siyah ve mavi bir fiyonk bulunan mavi bir elbise giyiyor. Beyaz bir arka planın önünde duruyor ve geniş ve samimi bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözleri parlak ve dudakları hafifçe ayrılmış. Görüntü, köprücük kemiğini ve yakasını gösteren göğsünün yakın çekimidir. Arka plandaki metin siyah ve mavidir ve görüntünün sol tarafında görülebilir. Kadın mutlu ve memnun görünüyor, yüzü sıcaklık ve neşe saçıyor. Rahat ve kendinden emin görünüyor, gerçek güzelliğin mükemmel bir temsili.
Kurumsal E-mail YazımıNeden ÖnemliNasıl Doğru Yazılır
Yazım KurallarıProfesyonel görünüm kazanmak ve yanlış anlaşılmaları önlemek için.E-mail programlarındaki otomatik düzeltmeleri kullanmak, gramer ve yazım hatalarından kaçınmak.
Doğru E-mail Adresiİletişi kurulan kişi veya kurumun e-mailin kime gönderildiğini anında anlaması için.Şirket domaini ve gerçek kişi isim soyisim bilgisi kullanarak.
To ya da Kime AlanıE-mailin doğru kişiye ulaşmasını sağlamak için.Alıcının tam ve doğru e-mail adresini belirterek.
Alıcıya Doğru Unvan KullanımıFormal ve saygılı bir dil kullanmak ve profesyonellik göstermek için.Merhaba, Gizem Hanım veya Bora Bey şeklinde hitap etmek.
Doğru Ton Kullanımıİletişimin açıklığını ve anlaşılırlığını arttırmak, yanlış anlaşılmaları önlemek için.Büyük harflerle yazmayı bırakarak, dostane ve içten bir dil kullanılmalı.
Yetersiz Bilgi VermemekAlıcının kafasını karıştırmamak ve sinirlenmesini önlemek için.Gereken tüm bilgileri bir e-mailde sunarak, ek bilgi sorma ihtiyacını ortadan kaldırmak.
Dosya Eki KontrolüE-mailin tam ve eksiksiz ulaşmasını sağlamak için.Eklenmesi gereken dosyaların ekte olduğundan emin olmak ve ilgisiz dosyaları eklememek.
Kurumsal E-mail İsimlendirmesiProfesyonellik yansıtmak ve firmanın/departmanın tanıtılabilir olması için.İsim.soyisim veya kısa departman adı @domain şeklinde.
Etkili İletişimAlıcının dikkatini çekmek ve mesajın anlaşılır olması için.Net ve açık bir dil kullanarak, abartılı ifadelerden kaçınarak.
Alıcıların ÇoğaltılmasıFarklı kişilere aynı bilgilerin gönderilmesi gerektiğinde.E-mail programının 'cc' veya 'bcc' özelliklerini kullanarak.

Yıllar önce insanlar e-mail iletişiminin biteceğini düşünüyorlardı. Kısa mesaj, anlık konuşma ve görüntülü konuşma gibi icatların ortaya çıkmasıyla e-mail tedavülden kalkacak gibi duruyordu. İş hayatında e-mail bitecek gibi yazıları okuduğumu bile hatırlıyorum. Ancak günümüze baktığımızda bu tahminlerin tutarlı olduğunu göremiyoruz.

E-mail günümüzde önemli bir yeri kaplıyor. Örneğin iş başvurusu yaparken kariyer sitelerini kullanıyoruz. Farklılık yaratmak isteyen e-mail atıyor. Ya da iş hayatında e-mail sıkça kullanılıyor. Bu sebeple kurumsal e-mail nasıl yazılır konusu önemli bir hale geldi.

E-mail yazmak iş hayatında bir satış yapmak veya iletişim kurmak için başvuracağınız ilk iletişim aracıdır. Bu sebeple iyi bir izlenim bırakmak için doğru bir şekilde yazılması gerekir. Gönder tuşuna basmadan önce dikkat etmeniz gereken kurallar var. Bunları dikkatlice inceleyin.

Kurumsal E-mail Yazma Kuralları

Kurumsal e-mail yazmak iş hayatında her çalışandan beklenen bir beceridir. Bir işletme adına e-mail yazarken işletmeyi temsil etmektesiniz. Bu sebeple işletmeler kurumsal e-mail kurallarından haberdar olup olmadığınızı bilmek isteyebilir.

Yazım kuralları

Yazım hatalarını artık tüm e-mail programları otomatik olarak bildiriyor. Altını kırmızı çizgiyle çizip bunları düzeltmeden gönderme demek istiyor. Hataların olup olmadığından emin olana kadar e-mail göndermeyin. Eğer gmail gibi kurumsal hesapları kullanmıyorsanız chrome tarayıcısı gibi eklentileri deneyin. Bu eklentilerde gramer hatalarınızı kontrol eden ve hatayı düzeltmeniz için altınız çizen bir işlev mevcut.

Doğru E-mail Adresi

Şirketinizin kurumsal bir e-mail adresi olmayabilir. pazarlama@gmail.com gibi bir adres kullanıyor olabilirsiniz. Hatta bir şirkete iş başvurusu yaparken seqercocuq@gmail.com gibi e-posta hesaplarının kullanıldığını biliyoruz. Eğer arkadaşlarınıza e-mail gönderiyorsanız sorun yok. Ancak kurumsal bir e-mail istiyorsanız bunları düzeltmeniz gerek. Şirketiniz için bir domain satın alıp google kurumsal e-mail programını kullanabilirsiniz.



Bunları zaten yaptım diyorsanız ikinci adıma geçelim. domain adından önceki bölüm yani @ işaretinden önceki bölümün mutlaka doğru kurgulanması gerek. Eğer bu bir departman adıysa ve departman ismi çok uzunsa mutlaka kısaltın.

Örnek: İstanbul Pazarlama ve Dağıtım Departmanı

istanbulpazarlamavedagitimdepartmani@marka.com

istanpazarlama@marka.com

istanbulpazarlama@marka.com

Sizce Hangisi Daha Mantıklı?

Diğer bir husus ise kurumsal e-mail adlarında gerçek kişilerin isim ve soyisim bilgisidir. Burada sadece ismi yazmanız o kişinin gerçek bir kişi olmadığı izlenimi yaratabilir. Bu sebeple isim.soyisim@marka.com şeklinde e-mail hesapları oluşturmanız daha doğru olacaktır.

“To” ya da “Kime” Alanı Doğru Mu?

Alıcının adını yazmaya başladığınızda e-mail yazılımı size birçok kişiyi önermeye başlayacak. Otomatik olarak doldurmaya başlayacak. Eğer o kişinin ismi sizin yazmış olduğunuz isimlerle başlamıyorsa muhtemelen doğru kişiyi size önermeyecek. Bu bir önceki maddeyle ilgili bir durum. E-mail adını doğru yazmamış olan kullanıcı farklı şekilde karşınıza çıkacaktır. Eğer yüksek bir e-mail trafiğiniz varsa hata yapmanız işten bile değil.

Bu sebeple kurumsal e-mail yazmak istiyorsanız kime gönderdiğinize iyi bakın.

Alıcıya Hitap Etmek İçin Doğru Bir Unvan Kullandım Mı?

İş hayatında yazışmalar isim üzerinden yapılmaz. Örneğin merhaba gizem solak şeklinde ilerlemez. Merhaba Gizem Hanım. Merhaba Bora Bey. Ülkemizdeki ticari ilişkiler bu şekilde yürür. Eğer yurtdışına birşeyler yazıyorsanız farklı kuralları var. Ama bu yazının konusu değil.

Doğru Tonu Kullandım Mı?

“Ne söylediğin değil, nasıl söylediğin önemli” sözüyle bu başlığı başlatmak isterim. Birisiyle yüz yüze konuşurken sözcüklerinizin yanlış anlaşılma ihtimali e-mail atarken yanlış anlaşılmaktan daha düşük ihtimaldir. Çünkü yazarken karşınızdaki sizi göremez. Mimikler, el ve yüz hareketleri yazıda yoktur. Öncelikle BÜYÜK HARFLE YAZMAYI TERK EDİN. Büyük harfle e-mail yazmak bağırıyormuş hissi verir. Bununla ilgili yazıyı şu sayfadan okuyabilirsiniz.



Arkadaş canlısı ve içten bir e-mail yazmak çok zor olmasa gerek.

Yetersiz Bilgi Vermek

Kurumsal e-mail yazarken insanların aklını karıştırmayın. Gereksiz bilgi vermek kadar eksik bilgi vermekte alıcıyı sinirlendirebilir. Akşama kadar e-mail ile haberleşecek değilsiniz. Bilgilerin tamamını bir e-mail göndererek vermeye çalışın. Karşınızdakinin hangi bilgilere ihtiyacı olduğunu önceden tahmin edebilirsiniz.

Dosya Eki Kontrolü Neden Önemli?

Dosya ektedir. Eğer bunu yazdıysanız dosyanın ekte olduğundan emin olun. Bazı e-mail programları bu kelimeleri yazdığınızda ve dosya eklemediğinizde sizi uyarır. Ancak daha vahim bir durum daha var. İlgisi olmayan bir dosyayı eklemek.

Örnek: Müşteriye daha fazla indirim yapamayacağınızı ve ona en iyi teklifi verdiğinizi söylediniz. Daha sonra diğer bir müşteriye daha fazla indirim yaptığınız teklif dosyasını o müşteriye gönderdiniz. Ayağa kalkıp o postayı yakalamak istersiniz ama bu mümkün değil. Bazı e-mail programlarında belirli bir süreye kadar geri alınabiliyor ama bu çok kullanışlı birşey değil. Siz siz olun ne eklediğinize ve ne eklemediğinize yeniden göz atın.

Genel müdüre email nasıl yazılır?

Bir şirketin CEO'suna e-posta yazmak göz korkutucu olabilir, ancak öyle olmak zorunda değildir. İster tavsiye isteyin, ister geri bildirimde bulunun veya bir iş fırsatı önerin, şirketinizin CEO'suna etkili bir e-posta hazırlamak, mesajınızı profesyonel bir şekilde iletmek için çok önemlidir. İşte CEO'nuza e-posta yazmak için bazı ipuçları:

1. Temel Bilgileri Doğru Öğrenin - Alıcıya uygun unvanıyla hitap ederek başlayın (örneğin, "Sayın Bay/Bayan/Dr./Prof. [İsim]"). İletişim bilgileri ve alıcının kim olduğunuzu ve bu e-postayı neden gönderdiğinizi anlamasına yardımcı olacak diğer ilgili bilgiler gibi gerekli tüm bilgileri eklediğinizden emin olun.

2. Kısa ve Öz Olun - CEO'lar meşgul insanlardır ve uzun e-postaları okuyacak zamanları yoktur, bu nedenle mesajın başında doğrudan konuya girerek ve ana noktanızı saptırabilecek gereksiz kelime veya ifadelerden kaçınarak sizinkini kısa ve öz tutun.

3. Profesyonel Dil Kullanın - CEO'lara e-posta yazarken argo veya kısaltmalar gibi aşırı gayri resmi bir dil kullanmaktan kaçının; bunun yerine her zaman hem profesyonel hem de saygılı bir dil kullanın.

4. Saygı Gösterin - CEO'nuza hitap şekliniz, şirket içindeki konumlarına saygı göstermelidir; kendileri veya çalışanları tarafından aksi belirtilmedikçe ilk isimler gibi aşırı tanıdık bir dil kullanmaktan kaçının.

5. Net Ayrıntılar Sağlayın - Kendiniz veya e-postanızla ilgili başka herhangi bir konu hakkında ayrıntı verirken, açık ve anlaşılması kolay olduklarından emin olun; okuyucuyu onlardan neye ihtiyacınız olduğu veya varsa karşılığında onlardan ne tür bir yanıt beklediğiniz konusunda bilgilendirmek yerine kafasını karıştırabilecek jargon veya karmaşık terminolojiden kaçının.

6 . E-postanızı Düzeltin - Herhangi bir e-postayı göndermeden önce, yazım hataları, dilbilgisi hataları ve başka birinin (özellikle meşgul bir CEO'nun) bu mesaj aracılığıyla onlarla tam olarak ne iletmeye çalıştığınızı anlamasını zorlaştırabilecek diğer hatalar için her zaman iyice düzeltin.

7 . Minnettarlıkla Kapatın - Yazdıklarınızı okumak için gününden/programından zaman ayıran kişiye karşı e-postalarınızı her zaman minnettarlıkla sonlandırın; bu iletişim sürecine dahil olan her iki taraf arasında iyi niyet duygusu yaratmaya yardımcı olur

Etkili bir e-posta yazmak, iletilmesi gereken mesajın hedeflenen alıcıya herhangi bir yanlış anlaşılma olmadan ulaşmasını sağlamaya yardımcı olabilir; bu basit ipuçlarını takip etmek, doğrudan şirketlerinin CEO'suna yönelik bir e-posta yazmak zorunda kalmaktan korksalar bile herkesin etkili bir e-posta yazmasına yardımcı olabilir.

Yazım Kuralları, Profesyonel görünüm kazanmak ve yanlış anlaşılmaları önlemek için, E-mail programlarındaki otomatik düzeltmeleri kullanmak, gramer ve yazım hatalarından kaçınmak, Doğru E-mail Adresi, İletişi kurulan kişi veya kurumun e-mailin kime gönderildiğini anında anlaması için, Şirket domaini ve gerçek kişi isim soyisim bilgisi kullanarak, To ya da Kime Alanı, E-mailin doğru kişiye ulaşmasını sağlamak için, Alıcının tam ve doğru e-mail adresini belirterek, Alıcıya Doğru Unvan Kullanımı, Formal ve saygılı bir dil kullanmak ve profesyonellik göstermek için, Merhaba, Gizem Hanım veya Bora Bey şeklinde hitap etmek, Doğru Ton Kullanımı, İletişimin açıklığını ve anlaşılırlığını arttırmak, yanlış anlaşılmaları önlemek için, Büyük harflerle yazmayı bırakarak, dostane ve içten bir dil kullanılmalı, Yetersiz Bilgi Vermemek, Alıcının kafasını karıştırmamak ve sinirlenmesini önlemek için, Gereken tüm bilgileri bir e-mailde sunarak, ek bilgi sorma ihtiyacını ortadan kaldırmak, Dosya Eki Kontrolü, E-mailin tam ve eksiksiz ulaşmasını sağlamak için, Eklenmesi gereken dosyaların ekte olduğundan emin olmak ve ilgisiz dosyaları eklememek, Kurumsal E-mail İsimlendirmesi, Profesyonellik yansıtmak ve firmanın/departmanın tanıtılabilir olması için, İsimsoyisim veya kısa departman adı @domain şeklinde, Etkili İletişim, Alıcının dikkatini çekmek ve mesajın anlaşılır olması için, Net ve açık bir dil kullanarak, abartılı ifadelerden kaçınarak, Alıcıların Çoğaltılması, Farklı kişilere aynı bilgilerin gönderilmesi gerektiğinde, E-mail programının 'cc' veya 'bcc' özelliklerini kullanarak
e-mail yazmak kurumsal email email yazmak kurumsal e-mail nasıl yazılır kurumsal e-mail yazmak kurumsal email yazmak kurumsal mail CEO'lara E-posta Yazma Alıcıya Doğru Hitap Etme Kısa Mesajlar Profesyonel Dil Saygılı Ton Net Detaylar E-postaları Düzeltme
Resimdeki kadının uzun sarı saçları sırtına kadar uzanıyor. Önünde küçük bir logo bulunan beyaz bir tişört giyiyor. Yüzünde kendinden emin bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Cildi pürüzsüz ve kremsi bir tonda ve yanaklarında pembe bir parlaklık var. Basit bir gümüş kolye ve bir çift küçük halka küpe takıyor. Kollarını önünde kavuşturmuş ve ellerini birbirine kenetlemiş. Beyaz duvarları ve mavi mobilyaları olan aydınlık ve havadar bir odada duruyor.
Gizem Solak
Blog Yazarı

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun olmuştur. Eğitim, kişisel gelişim ve kariyer tavsiyeleri üzerine blog içerikleri oluşturmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Kısa saçlı, gözlüklü bir kadın kameraya gülümserken görülüyor. Beyaz dişlerini ortaya çıkaran parlak, geniş bir gülümsemesi var. Gözleri kapalı ve siyah çerçeveli bir gözlük takmış. Yakın çekimde boynu görünüyor ve kolu hafifçe bulanıklaştırılmış. Arka plan beyazdır ve içinde bir metin vardır, ancak seçilmesi zordur. Kadının yüzü çerçevenin büyük kısmını kaplıyor ve yüzündeki neşe ifadesi bulaşıcı.
Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Danışmanlığı Nedir?

14 Ağustos 2021
Bu görüntü, elleri bir dizüstü bilgisayarın üzerinde olan bir kişiye aittir. Kişi arka planda bir kitap bulunan bir masada oturmaktadır. Kişi siyah bir gömlek giyiyor ve dizüstü bilgisayar ekranına odaklanmış görünüyor. Dizüstü bilgisayarın gümüş rengi bir dış yüzeyi vardır ve kişinin elleri bir kalem tutmaktadır. El dizüstü bilgisayarın klavyesinin üzerinde durmaktadır ve dizüstü bilgisayarın kendisi açıktır. Kişinin sağ eli hafif bulanıktır ve görüntü kişinin ellerinin ve dizüstü bilgisayarının yakın çekimidir. Arka plandaki bir direğin ışığı sahneye zayıf bir ışık veriyor. Dizüstü bilgisayar ekranı görüntüde görünmüyor, ancak kişinin elleri tarafından aydınlatılıyor.
Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama Neden Bu Kadar Önemli?

21 Mayıs 2019